Co jsem si odnesl/-a z holandske kultury do své české

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ne z kultury, ale z médií

Tento příspěvek je spíše na odlehčení jinak závažného tématu. Pokud za součást kultury budeme považovat i masmédia a hlavně televizi, musím říci, že zde mne stále fascinuje logo televizní stanice Nederland 1. Přitom je to seriózní kanál, který vysílá i před 22 hodinou. Toto logo pro mne bude asi navždy symbolem holandské televize. V práci máme na zdi plazmovou televizi a když běží reklama nebo přestávka ve vysílání a toto logo se tam zobrazí přes půl obrazovky, tak se pořád nemohu ubránit smíchu. A ostatní nevěřícně kroutí hlavou nad tím, čemu se to ten magor z východu směje. :-)
 

MartinaK

Moderator
Taky se mi libi, jak se holandani zdravi i kdyz se neznaji a potkaji se nekde na prochazce. To se ale bohuzel do ceske kultury moc prenest neda...

A nejen zdravi, ale na Novy rok i preji vsechno nej...
No panecku dostat 3x kus v jeden den od 50ti IT muzu... tak to se mi jeste v Cechach fakt nestalo.:D




Tak kdyz uz se nam ta diskuze tak trochu zvrhla... tak dalsi prispevek - foto "dvou nejvetsich konkurentu".
Hold je to tu otevrena kultura, ...:D
 

Bijlagen

  • Haarlem - Rode Lampen.jpg
    Haarlem - Rode Lampen.jpg
    75,2 KB · Bekeken: 11
No, to bych moc do nasi kultury neprenasela, to je jeden ze zvyku, ktery nemusim, ty jejich 3 pusy, to ja se desim vsech novych roku, narozenin ci dokoce prijezdu a odjezdu z dovolene....Chlapi to maji lepsi, od muzskych kolegu pusy nedostanou, ale my zenske dostanem od vsech - chlapu i zenskych :-((((
 
Co jsem si odnesl

Dneska mohu na tuto otazku zcela exaktne odpovedet. Odnesl jsem si DVDcko. Prijdu do prace a spolupracovnici ( spise spolupracovnice ) mi dali DVDcko. Pry, abych si procvicil poslech a zkratka ten film videl, ze je pry kultovni. Cekal jsem nejakou holandskou verzi Kobry 11, Pana prstenu nebo tak neco. Ale chyba lavky - Alles is Liefde. Kristova noho, velebnosti. Panenkomarja podsrpenska, vidis to. Uz jenom ten obal zlovestne pripomina britsky Love actually, ktery jsem musel pretrpet v hostitelske rodine na kurzu v Anglii, take s tvrzenim, ze jde o klasicky britsky film. No co, strilet se tam asi moc nebude, bitva taky zadna a krimizapletka taky ne. Alespon to ma titulky a tak bude mit film alespon edukativni hodnotu. Dalsi vec, kterou jsem si odnesl, ze si na klavesnici stale pletu Z a Y ( ceska vs. zahranicni ).
 
Ale chyba lavky - Alles is Liefde. Kristova noho, velebnosti. Panenkomarja podsrpenska, vidis to. Uz jenom ten obal zlovestne pripomina britsky Love actually, ktery jsem musel pretrpet v hostitelske rodine na kurzu v Anglii, take s tvrzenim, ze jde o klasicky britsky film. No co, strilet se tam asi moc nebude, bitva taky zadna a krimizapletka taky ne. Alespon to ma titulky a tak bude mit film alespon edukativni hodnotu.



Uprimnou soustrast.Alles is Liefde je pekna blbost.. Lepsi je divat se na Spoorlos v TV na NL 1 :ja:
 

MartinaK

Moderator
Alles is Liefde... tak to upřímnou soustrast :D

ze si na klavesnici stale pletu Z a Y ( ceska vs. zahranicni ).


Tak zavolej do Indie na Helpdesk a požadej je o český jazyk. A ještě jim zkus vysvětlit, že mame písmenko ''P''. Háčky a čárky raději vynech... :D
 
ja jsem se naucila
- pouzivat diar, abych tak nezapomnela, kdy mam co udelat (ale navstevy kamaradek a rodiny si tam nepisu :D)
- automaticky se na navsteve nevyzouvat
- nenosit si praci domu a svuj volny cas si nekazit nadavanim na ni
- nove recepty, ktere sirim u svych ceskych pratel v cesku
- koukat na filmy s titulkama
- nedelat si hlavu z kazde upominky nebo pokuty
a brzy se asi naucim i vsem v obchodech a na uradech tykat, cimz naprosto zruinuji vychovu mych rodicu...
a co jsem se jeste porad nenaucila, je to holandske sebevedomi, v tomhle asi zustanu porad hodne hodne ceska :)
 
Pekne shrnuti.... :ja:

A co treba tohle:
- nadmerne mavat a usmivat se
- zdravit nezname lidi
- jezdit na kole s destnikem (i ve vetru)
- kaslat na to, co si mysli druzi
- gourmetten
 

Vendula

Actief Lid
To bude asi tim ovzdusim, jakmile sem prijedes, je tu uplne jine spolecenske klima a lidi na sebe na ulici necumi a vzajemne se nehodnoti, jak je toliko dobrym zvykem v Cesku.
 
Zpět k Alles is Lifde

navzdory varování na tomto fóru jsem se rozhodl udělat lidem z práce radost a film jsem si pustil. Jedním slovem: čekal jsem to horší. Pozitivně hodnotím alespoň náznak akčních scén - například princ prchající v noci po střechách domů v převleku působí skoro bondovsky nebo ta bitva se šermujícími Kelty v kůžích. Jako vysloveně neakční působí vozový park aktérů, snad s výjimkou královského Audi s protekční espézetkou. Na Kobru 11 to prostě nemá. Hned na začátku byla mrvola( i když přirozenou smrtí - takže nic pro místní mordpartu) ale to se také počítá. Při transportu nebožtíka ovšem chyběla povinná věta soudního lékaře " Bližší čas a příčinu smrti vám řeknu až po pitvě ".Ale to už je detail. Takže, u mě dobrý. Kromě toho jsem odposlechl i pár užitečných frází.
 
100 percent holandske plusy

ahojte

najdu sa tu ludia, ktory v Holandsku ziju, byvaju pracuju studuju proste nejakim sposobom su stastni ze su prave v tej a nie inej krajine a aj to sem radi verejne napisu?

su tu ludia ktory radi vypichnu vsetko to co je v holandsku podla nich lepsie alebo viac dotiahnute nez inde a napisu to sem?

su emedzi vami taki, ktory maju holandskich kamaratov ci priatelov a nevymenili by ich?

nech sa to uz tyka cohokolvek pozitivne naladenehosuvisiaceho z holandskom a vami piste o tom presne sem. myslim ze kritiky tu uz bolo viac nez dost tak to tu treba rozhybat aj opacnym smerom.

papa adela
 
Tak ja pridam taky par plusu, jak uz bylo receno kritiky tu bylo dost.
Naucila jsem se pouzivat vice zeleniny a to i druhu o kterych jsem predtim vubec neslysela.
Naucila jsem se dalsi jazyk a to je prece vzdycky plus.
Tridim odpad a to tak, ze kdyz mam ceskou navstevu tak jsou z toho na vetvi.
Zvykla jsem si ze prodavacky v obchodech jsou prijemne a to same se vetsinou tyka i uredniku.
Jsem rada za kazdy den kdy neprsi :-)
Urcite si casem jeste na nejaky plusy vzpomenu, rozhodne je jich vic jak minusy (ty samozrejme take jsou) jinak bych tu prece nebyla a vratila se zpet do Cech.
 
Bovenaan