Cesky akcent

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Mnohokrat, Cesi v NL maji jeste po x letech akcent v Holandstine. Sam bych urcite taky mel akcent v Cestine po 10 let v Cechach. Zajima me ale, jestli jsou tady Cesi ktery maji uz zadny nebo fakt maly akcent, a jak to jim podarilo. Byli u logoped? Moje manzelka naucila Holandstinu na skole, ale tam byli spoustu jinych s hroznem akcentem tak ji neposkytovaly specialni logopedicky pomoc; byla lepsi nez nich. Ted stale ma nejaky akcent. Ma smysl jit na logoped, i po 10 let v NL? Vadi vam vas akcent, nebo ne?
 
Ahoj, já jsem v Holandsku 12 let a samozřejmě mám taky akcent. Mluvím dobře holandsky, čtu i píšu a ani jsem nebyla ve škole. Myslím, že na to nic nepomůže. Je to prostě vrozené. Mně ani nevadí, že mám akcent, s každým se dorozumím a když se to někomu nelíbí, tak ať se se mnou nebaví!
A proč bych měla mluvit jako každý Holanďan? Tady má taky každá oblast svůj akcent. Rozhodně se nestydím, odkud pocházím.
 
Je to jasne ze se nemas stydet, odkud pochazis. Jenze, moje manzelka nema radost z toho ze kazdy to hned pozna, citi se potom jako cizinecka. Rozhovor je potom casto o tom, odkud pochazi, misto toho ze rozhovor je o tom, co chce delat/vyresit/zeptat/rict atd.
 
Víš, já jsem taky perfekcionistka, ale už jsem si na to zvykla. A musíš se naučit relativovat, jak se asi cítí Turci, co jsou tu 30 let a neumí ani žblebtnout?
Mně každý jen skládá komplimenty.
Ahoj a hezký víkend.
 
Ja jsem v NL taky 12 let a akcent mam taky a vubec me to nevadi
laugh.gif
. Jsem rada ze to kazdy hned pozna ze nejsem rozena holandanka
smiley20.gif
.
 
Znam Cesky, ktere jsou v Nizozemi uz vice jak 30 let a akcent stale maji. Tu fobii z vlastniho akcentu, co ma i tva zena, Bartiku, mam taky a ikdybych uz zadnej akcent nemela, stejne si budu myslet, ze ho mam. Tim chci naznacit, ze alespon u me by i sebelepsi logopedka neuspela. Chce to vice sebevedomi.
 
Ahoj, ja jsem v Holandsku 4 roky. Mluvim velice dobre a akcent . . . samozrejme mam. Donedavna jsem s tim nemela zadne problemy, stejne jako hodne z Vas vidim akcent proste jako znak toho, ze jsem cizinec a to je fakt.

Pred par tydny jsem ale narazila, uchazim se o praci, jako "arbeidsbemiddelar". Prvnim kolem a testy jsem prosla velice dobre. Povzbuzena timto uspechem dostavila jsem se na druhy pohovor s reditelem firmy. Tam prisla ledova sprcha, diky memu prizvuku bych pravdepodobne nebyla dostatecne duveryhodna pro klienty, ktere bych kontakovala telefonem. Co na to rict? V prvni rade to pro me bylo zklamani, na druhou stranu ma ten pan zrejme pravdu. Nicmene mozna prijde happyend, pristi tyden mam dalsi assesment testy pro jinou funkci v tomhle podniku.

Co tim chci rict? Pokud je nekdo nespokojeny se svym akcentem, proc se s tim nepoprat a nezkusit ho minimalizovat?

Stejne jako Bartika by me zajimalo, jake maji lidi zkusenosti s logopedem?
 
Jsem tady 10 let, holandsky mluvim plynule, ctu v holandstine bez sebemensich problemu...a akcent taky mam!
Vadi mi to, jenom kdyz poznam nove lidi, v tom okamziku mam strach neco rict, protoze vim, ze hned uslysi, ze nejsem Belgicanka a zacnou se vyptavat odkud jsem, jak jsem se sem dostala, jestli je to tady lepsi,...porad stejne otazky. Cili me spis vadi ty otazky nez ten akcent.
S tim uz mam ted mene problemu, protoze jsem zjistila, ze po 8 letech bydleni v Limburgu, mluvim Limburgskou holandstinou/vlamstinou. A i kdyz samozrejme muj cesky prizvuk prevazuje, stejne se mi ted od Antverpanu dostava v prvni rade spis poznamek: ty bydlis v Limburgu, vid?!
grin.gif


Samozrejme, ze bych mnohem radeji mluvila jako rozena Belgicanka, ale nemyslim si, ze se akcentu jeste nekdy zbavim a tak se tim moc netrapim. Lidi, kteri maji hudebni sluch se dokazi naucit jazyk bez akcentu. Je to proste vrozene. Treba v praci jsme meli Rekyni, ktera studovala Holandstinu v Recku a v Belgii bydlela rok a pul a vubec nemela akcent! Takze podle me se jazyk naucis ihned takrka bez akcentu a postupne ho jeste treba muzes vybrousit, a kdyz k tomuhle nemas vlohy, nezbavis se akcentu ani po 20 letech.
 
Janina schreef:
Vadi mi to, jenom kdyz poznam nove lidi, v tom okamziku mam strach neco rict, protoze vim, ze hned uslysi, ze nejsem Belgicanka a zacnou se vyptavat odkud jsem, jak jsem se sem dostala, jestli je to tady lepsi,...porad stejne otazky. Cili me spis vadi ty otazky nez ten akcent.
Presne to jsem myslel (nebo spis, mysli moje milá). Furt ty stejne otazky. A taky 90% pripadu nejaky kompliment, ze mluvi tak dobre. No, mluvi dobre, to je jasne, ale na kurs proste nemeli cas na individualni pomoc vystvetleni. A sam si myslim ze dokud to nenaucis hned spravne, to uz proste skoro nenaucis.
Ale, vzdyt' si muzete mit z toho radost; bez prizvuku, Martin Simek by nebyl tak znamy
smile.gif
Nektere lidi trvrdeji, ze to prehani naschval...
 
Já když slyším Martina Šimka mluvit, tak se skoro stydím, že jsem Čech. A navíc mluví úplně nesprávně. A co Tatjana Simic, ta má taky akcent a nestydí se za to.
Mě spíš vadí, když musím někam telefonovat a nemůžu ten přízvuk zakrýt svým šarmem.


wink.gif
wink.gif
wink.gif
 
Ja bydlim v Holandsku 10 let a stejne jako ostatnim lidem, jak se tady docitam, mi holandstina nedela zadne problemy, mluvim velice plynne, cist a psat neni zadny problem.. prvni 3 roky jsme navstevovala intenzivni kurzy a pote jsem se zacala uchazet o zamestnani.
Tenkrat se mi v mem prvnim zamestani ale prihodilo, kdyz jsem zvedla telefon, ze mi zakaznik rekl "rad bych chtel hovorit s jinym kolegou, bez prizvuku...'?????
Tenkrat me to dost sebralo...
Ma sefova mi v zacatcich taky rikala, ze kdyz vyslovuji slovo jako 'blijven', ze tu hlasku 'blij' vyslovuji s takovym tlustym (podle ni nemeckym) prizvukem????
Takze me zacatky nebyly taky lehke..clovek by se nemel vzdavat a jiz vubec ne se citit menecenny nebo se stydet odkud pochazi.
Taky jsem musela 1000 krat vysvetlovat odkud jsem, lide mi taky obcas rikali, jestli nepochazim z Belgie a jinych nejruznejsich zemi..haha..k tomu jsme hned probrali, jak je to s politickou situaci v Cesku..zahrali si 'vakantieman'.. hned jsem se dozvedela, ze dotycny nema ani spetku zemepisne orientace, nebot si pletli Cesko s Tsjechenie..a jak je to hrozne ze jsou azielzoeker..kvuli te valce s Ruskem..atd..ted se takovym blbostem a nevedomostem opravdu jen musim smat..
Pri pozdejsich sollicitatiegespreken se mi jiz nastesti nestalo, ze by se me nekdo vyptaval odkud muj akcent je, odkud pochazim.
Nevim, jestli by logopedicka opravdu mohla pomoci..
 
Irena schreef:
Tenkrat se mi v mem prvnim zamestani ale prihodilo, kdyz jsem zvedla telefon, ze mi zakaznik rekl "rad bych chtel hovorit s jinym kolegou, bez prizvuku...'?????

Tak to je teda dost hnusný! Nevím, jak bych se v tvém případě zachovala, asi bych se musela držet, abych mu nepráskla telefonem...
mad.gif
 
No tak se taky pridam. V holandsku ziji 7 let. Kdyz jsem sem prisla tak mi bylo 14 a musela jsem do skoli. Jelikoz jsem byla stara na to aby mne soupli do basisschool tak jsem sla do ISK. Je to pro starsi deti ktery se museji naucit holandstinu. Kdyz jsem nastoupila do skoly tak jsem neumnela ani slovo a rychle jsem se ucila. Po roce jsem mohla jit delat opleiding. To jsem delala jeste dalsi 4 roky. Na examem jsem mela nejlepsi znamku z holandstiny s cely tridy ale i tak mam svuj akcent. Nekdy lidi zacnou hadat o kad jsem. Jednou jsem dokonce slisela ze pochazim z Friesland a ze asi mluvim jenom fries a proto ten akcent. Musela jsem se smat.
Vim ze mam akcent ale sama ho neslisim. Lidi jo ale to mi nevadi. Nikdy jsem neslisela ze by mi nekdo nadaval. Casto dostanu i poklonu ze jsem se tak rychle naucila jazyk. ale co jinyho ti zbyva kdyz bydlis v zemi kde nikomu nerozumis. Naucit se jazyk je to nejmensi co muzes udelat. Nechapu spousty turku marokanua podobne co uz roky zije v holandsku a neumneji ani slovo. Ja bych se musela stydet.
 
Me jednou taky odmitly na solicitatie protoze by v telefonu
shocked.gif
byl slyset muj akcent. Ale mesic na to jsem dostala nabytku u ceske firmy
smiley20.gif
(v NL) kde jsem 3,5 roku pracovala a hlavne mluvila cesky!
laugh.gif
 
Tak tady ctu, ze akcent muze zpusobit problemy, to by mne nikdy nenapadlo. Vetsina cizincu ma nejaky akcent..nekdo mensi, nekdo vetsi.
V Praze jsem pracovala se spoustou cizincu a nekteri mluvili vyborne cesky, akcent samozrejme meli a nikomu to nevadilo.

Asi fakt hodne zalezi na druhu prace.
 
ja myslim, ze kazdy ktery se uci cizi jazyk, vzdycky bude mit nejaky akcent v tom jazyce. v kazdem jazyce jsou nejake zvuky, ktere my nemame v nasem materskem jazyce, nebo ktere my trosky jinak vyslovujeme. ja uci anglictinu v Cine, a vim ze mam akcent v anglictine. ja jsem to od zacatku vysvetlovala mym studentum, ze nemluvim britsky anglicky nebo americky, ale mluvim nejakou evropskou anglictinou. mne to nevadi, na zacatku jo, protoze moji kolegove maji anglictinu jako matersky jazyk, mela jsem strach, ze naucim svym studentum nespravne veci. ted` vim ze nebyt anglicky mluvici, ma najvic vyhod.
co jsem chtela rict, neboj se, ze mas akcent, vdycky ho budes mit. jestli se potkas se lidma, kteri toho nechapou, trek het je niet aan. je to lide, kteri bydli ve svych soukromnych malych svetech...
 
Vypada to, ze opravdu nikdo z nas zkusenosti s logopedem nema....

[/ QUOTE ]

Ahoj! Chodim ted dva mesice na logopedii. Zajimalo me, jestli mne muzou pomoct s vyslovovanim "ui" a "uu" a "eeuw" :-). Docela to pomaha, i kdyz ne zrovna na zvednuti sebevedomi - pani logopedka objevila, ze mam vic problemu, nez vyse jmenovane... Dokonce i me "l" nezni dostatecne holandsky. Samozrejme me nezbavi prizvuku, ale dostala jsem par uzitecnych rad (a pochvaly od kolegu v praci :-)). Takze muj nazor - za pokus to urcite stoji!
 
Bovenaan