Bruiloft in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hallo Alice,

Gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk! :shake: Afgelopen zomer zijn wij in Tsjechië getrouwd en hebben daar een hele bijzondere dag/weekend gehad met familie en vrienden, die we nooit zullen vergeten. :hart: (Zie het topic waar Freddy naar verwijst.) Veel van "het papierwerk" hebben we laten regelen
door Mirjam Pet, zelf ooit getrouwd in het buitenland. In principe zouden ze bijna alles wel voor jullie kunnen regelen wat binnen de mogelijkheden ligt. Maar het is natuurlijk ook erg leuk om bv in de vakantie zelf op pad te gaan zoals wij hebben gedaan en leuke lokaties te zoeken of een bezoek te brengen aan een fotograaf, bloemist oid. Het geeft bovendien een goed gevoel, voorpret en neemt onzekerheden weg. Als ik (wij) je ergens mee kunnen helpen, trek maar aan de bel. :)
 
ook ik ben in tsjechië met mijn tsjechische man getrouwd.

tijdens deze dag werden er ook wat traditionele tsjechische grapjes uitgehaald: ik werd ontvoerd tijdens het feest. ik werd vastgehouden in een kroeg waar de drank rijkelijk vloeide. mijn kersverse man moest mij zoeken en de rekening betalen, anders mocht ik niet mee terug naar het feest. waar overigens de gasten uit nederland dit niet zo'n leuke grap vonden. waren ze 860 kilometer komen rijden en was de bruid spoorloos :lache: .

verder moesten mijn man en ik zoals hiervoor ook al genoemd door andere judith ook soep eten uit één bord terwijl met met een groot servet aan elkaar geknoopt zaten. vervolgens sekt drinken uit 1 glas. was gelukkig een glas formaat vissenkom...

ook werd een bord stuk gegooid en vervolgens was het de bedoeling dat we de scherven samen opveegden, ik de stoffer en hij het blik... het schijnt dat als je dat kunt, het verder ook wel goed komt.

het was een leuke dag met afwisselend nederlandse en tsjechische elementen. de muziek was moravisch, dat konden de tsjechische gasten weer niet zo erg waarderen, die wilden liever iets "rockerigs". dit in tegenstelling tot de nederlanders, die vonden het juist leuk om lokale muziek te horen. wat het eigenlijk niet was want we trouwden in west bohemen, kunt u het nog volgen...

en sommige dingen zijn gewoon hetzelfde: het boeket weggooien doen ze in tsjechië, net als hier. en ook in tsjechië wordt dan gezegd dat als je het boeket vangt, je binnen een jaar trouwt.

het weer was die dag erg bijzonder maar ik weet niet of het echt tsjechisch was. ik heb zo'n noodweer in de 8 jaar dat ik tsjechie kom niet eerder meegemaakt. de dag begon met 37 graden en zon en eindigde bij 9 graden, regen en een megastorm. waardoor de stroom uitviel en er vele bomen op de diverse wegen belanden. de gasten hadden daardoor veel moeite om weer op de camping of in hun hotel te komen. ondanks het feit dat we van te voren taxi's hadden besteld om iedereen veilig thuis te laten komen. die taxi chauffeurs wilden niet rijden in verband met het noodweer.

oh ja en als laatste (blijf hollandse) wat ik heel leuk vond: mijn zwager vroeg mijn schoen te leen tijdens de receptie. daarmee ging hij de gasten langs en daar moest dan geld in als bijdrage aan het feest. dat rondje had aardig wat kronen opgeleverd.

het was een mooie dag, ik zou het zo weer doen, natuurlijk met dezelfde man :hart: :kus: .
 
Hoi Alice,
Wij hebben ook een geweldige bruiloft gehad in september.
Nu ik het verhaal van Judith nog een keer lees ervaar ik dat het bij ons precies hetzelfde is gegaan ook Tsjechies-Engels .
Bij ons is de ambtenaar van de burgelijkstand naar het klooster in Vrchlabi gekomen en heeft daar de huwelijksvoltrekkenig gedaan verder was de Pastor uit ons Dorp(Mierlo heeft Bob ook gedoopt) ook naar Tsjechie gekomen en had een klein gedeelte van de dienst gedaan met de zegen en kaarsen.
Bob is katholiek Andrea heeft geen geloof daarom was dit zo speciaal.
Ook met de borden stuk gooien en de soep eten was precies zo.
Het was wel een heel geregel met het papierwerk.
Toen zij terug in Holland waren hebben ze hier bij de gemeente alle
papieren nog officieel moeten maken.
Als je nog iets speciaals wilt weten zullen zij je ook zeker helpen.
 
Vergeet ik te vertellen toen Bob Andrea ging ophalen heeft hij haar eerst symbolisch moeten kopen.
Hij bood geld maar volgens haar Vader niet genoeg en kwam er een klein bruidsmeisje te voorschijn daarna werd het bod wat hoger en kwam er een oom verkleed als bruid na nog wat geld er bij gedaan te hebben kwam Andrea dus je snapt het al iedereen lachen en de sfeer zat er meteen goed in., daarna zijn we allemaal in een hele stoet toeterende auto's wij met de bruidegom voorop en de bruid met haar ouders achteraan naar het klooster gegaan.
 
Ja wat heerlijk! Ik zit met een big-smile achter de pc :D

En wat lief dat zovelen reageren en hulp aanbieden! :lovelet:

Tot nu toe voelde ik me een beetje "lonely" voor wat betreft mijn leven hier. Ben sinds de verhuizing erg druk geweest en veel heen en weer gereist tussen CZ en NL om de laatste dingen af te ronden in NL. Nu breken rustigere tijden aan dus een heerlijke tijd voor onze huwelijksvoorbereidingen (wordt ook tijd, nog 4.5 maanden). Ik ken nagenoeg niemand in CZ, spreek de taal niet en heb geen eigen auto (eerst weer berg papperassen nodig voordat ik die kan kopen) dus ben geisoleerd :haakjes: in ons heerlijke huis!

Maar goed, het is dus super om in het nederlands te lezen en te schrijven over Tsjechie met mensen die er ook een band mee hebben. :yess: :party!:

Dank jullie wel allemaal voor de berichtjes, ik hou jullie op de hoogte (als jullie dat leuk vinden).

Tot snel!
 
Wij hebben een jaar of 11 geleden een bruiloft meegemaakt in Tsjechië (ik zet het er nu bij hoor Punk).
De bruiloft zou twee dagen duren.
Wij moesten met de bruidegom mee om zijn bruid op te halen, onze auto was daarom versierd met allemaal linten.
Weer terug volgden er allerlei rituelen.
Het begon er mee dat de ouders op een rijtje zaten en het aankomend bruidspaar geknield voor hen zat.
Wat er werd gezegd – geen idee. Het leek op onderhandelen. Er werd veel gelachen.
Er waren al vele gasten.
Bevriende gemotoriseerde politieagenten escorteerden de bruiloftstoet.
Bij het eerste gehucht werden we tegengehouden… iedereen moest eerst een Becherovka drinken voordat de reis weer mocht worden voortgezet. Dit herhaalde zich nog een paar keer. Iedereen dronk - dus ook de agenten.
De bruiloft was in Sychrov. Prachtig natuurlijk.
Maar het blijft jammer dat je er niets van verstaat.
Voordat de ambtenaar van de burgerlijke stand overging tot de huwelijksvoltrekking hield een andere vrouw een soort betoog? Geen idee dus, maar het was muisstil en ik had de indruk dat dit niet het leukste onderdeel was.
Daarna werden ze door de ambtenaar getrouwd.
Na afloop, buiten ging de Becherovka weer vrolijk rond.
Op de terugweg bleven de claxons van de auto’s de hele weg indrukt!
Toen we weer bij het huis van de bruidegom waren moest het bruidspaar samen een boom omzagen! Het was geen kleintje!
Bij het naar binnen lopen liet iemand op de drempel een blad met glazen vallen. Het bruidspaar moest dit opruimen.
Tijdens het diner voerden het stel elkaar de soep.
Na het diner brak er een geweldig feest los waaraan geen eind leek te komen. De gasten deden af en toe een tukje in hun auto en gingen dan weer opgeknapt verder met feesten.
Er was een tafel waarop de cadeaus werden gezet.
De cadeaus werden pas uitgepakt toen iedereen weg was.
Het was voor ons een fantastische belevenis.
 

Esthertje

Geroyeerd Lid
Nu word ik wel heel nieuwschierig wanneer het bij jullie gaat gebeuren!
wanneer is Esther's bruiloft eigenlijk ??? :)
En Esther, ga je het lot een handje helpen? Wanneer ben jij de bruid?
Er is mij op 1 januari 2008 om 00.00 beloofd dat het dit jaar zou gaan gebeuren, dus ik moet ook maar eens aan de paperassenwinkel. Als ik wat weet, laat ik dat jullie toch weten, dat weten jullie toch :cheers:
 
Zoals ik het hier boven lees is het ook op onze bruiloft gegaan. Heerlijk... Het was een geweldige dag. We zijn getrouwd in het kasteeltje van Nechanice en daarna hebben we het feest doorgezet in een restaurant in de buurt van Pardubice.

Trouwens, niet alle Nederlandse bruiloften zijn saai en alleen maar plichtplegingen. Moet je maar eens naar een Twentse bruiloft gaan. Die lijkt erg veel op het Tsjechische feest met ook veel tradities. Echter een Twentse bruiloft is vaak om een uur of 1 afgelopen en de Tsjechische bruiloft gaat door tot de laatste gast weg is. Bruid en bruidegom liggen dan al vaak samen onder de wol.. :stout:
 
Bovenaan