Brand in Breda (Opava)

Topic in 'Het Archief' gestart door Vašek, 19-12-2004.

 1. Gisteren is in Opava / Tsjechië grote brand geweest in plaatselijke warenhuis Breda. Het warenhuis stamt uit 1928 en was toen de tijd het grootste warenhuis in Tsjechoslowakije.

  Weet iemand hoe ze op de naam Breda komen? Heeft het iets te maken met Breda in Nederland?
   

  Bijgevoegde bestanden:

 2. Dit warenhuis is vernoemd naar Max Breda.

  Info over Max Breda staat hier

  Het warenhuis heeft een eigen site. Daar staat ook wat info over geschiedenis: www.breda.cz
   
 3. Dat heb ik ook gelezen, maar de vraag is: hoe komt Max Breda op zijn achternaam?
   

  Bijgevoegde bestanden:

 4. Opereerd Breda zelfstandig, of gaat het heden ten dagen ook al als Tesco of iets dergelijks door het leven?
   
 5. Eigenaar is BREDA HOLDING A.S. Ik kan niet snel vinden of het een onderdeel is van een groot concern o.i.d.
   
 6. Voor degenen die Rudolf's link (toch altijd weer prachtig, zo'n Rudolf die alles weet te vinden...) in 't Tsjechisch niet weten te ontcijferen: de herkomst van Max Breda is dus onduidelijk; ze komen niet verder dan herkomst uit een Joods geslacht elders in de dubbelmonarchie - nog geen link met Nederland.

  Zou Breda Holding a.s. een gerestitueerd bedrijf zijn?
   
 7. wachl van zijn vader gekregen bij zijn geboorte [​IMG]
   
 8. Oudste foto die ik heb kunnen vinden, het moet zijn van rond 1900. Firma Breda & Weinstein zit in Opava sinds 1898.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 9. Op zoek naar link Breda - Tsjechië kom ik Jan Rudolf Breda tegen. Ik weet niet of het mogelijk familie van Max Breda is, maar leek mij interessant om te vermelden.

  Jan Rudolf Breda, Nederlander en legerofficier, is tijdens de dertigjarige oorlog in Tsjechië blijven hangen.
  Na de moord op Albrecht Valdštejn (de toenmalige eigenaar) is Jan Rudolf Breda in 1634 in bezit gekomen van kasteel Lemberk.
  De Breda’s wilden van het kasteel een familie residentie maken. In 1660-1680 hebben ze kasteel grondig laten verbouwen in barokstijl.

  Kasteel Lemberk is in familiehanden gebleven tot 1726, toen is alles verkocht aan Filip Josef Gallas. Op laatst werd kasteel bewoond door Benedikta (weduwe van Kryštof Rudolf Breda) met haar zoon Hartvík Mikuláš Breda.


  Zámek Lemberk gelegen in Jablonné v Podještědí is de moeite waard om eens te bezichtigen als je in de buurt bent.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 10. Knappe prestatie, Vasek! Is nogal moeilijk zoeken, met zo'n plaatsnaam als achternaam, en nog wel zonder 'van' ervoor, dan krijg je een hoop ruis met Google. Nu nog de link vaststellen van deze oude Breda's naar de iets minder oude Max Breda. Spannend! Als we een resultaat hebben, zouden we dat naar Breda Holding moeten sturen, kunnen ze hun site updaten.
  ps die Gallas familie heeft ook Frydlant in bezit gehad.
   
 11. Dit is het wapen van familie Breda (die van Lemberk).
   

  Bijgevoegde bestanden:

 12. Tot nu toe kan ik geen enkele Nederlandse site vinden die iets te melden heeft over Jan Rudolf Breda (of z'n nakomelingen). Hoe is Jan Rudolf in Tsjechië verzeild geraakt?
  De site van het kasteel maakt er wel melding van dat hij Nederlandse en Italiaanse meesters naar 't kasteel heeft gehaald voor de verbouwing; dus hij zal wel een band met Nederland hebben gehad/gehouden. Interessant! Zoveel Nederlanders zijn er niet geweest die het in de Tsjechische geschiedenis zo hoog hebben geschopt!
   
 13. Hieronder een beetje historie,

   
 14. Wat ik er van begrijp, hoeven de CZ en NL ambassades niet gelijk vreugdevolle Jan Rudolf Breda-herdenkingen te gaan houden als uiting van eeuwenlange band tussen de beide landen, als de man zo ongeliefd was (wrede en onbarmhartige heersers waar de Lemberkers tegen in opstand zijn gekomen).
  Helaas verteld het verhaal niet precies waar JR vandaan is gekomen, ja, uit Nederland, maar uit wat voor achtergrond?
  En begrijp ik uit het bovenstaande dat deze tak van de Breda's is uitgestorven en daarmee dus niet tot 'onze' Max Breda geleidt kan hebben? (ik zie daar trouwens ook nog een andere breuk: JR was katholiek, Max Joods).
   
 15. Ook in geschiedenis van Chotěboř (bij Havlíčkův Brod) duikt zo’n rotzak van Breda op:

   
 16. hellepie, Vasek, kan je die zin tussen haakjes even vertalen want wat deze Breda nou weer voor 'kruty's uitgehaald heeft kan ik niet helemaal volgen...
   
 17. Leuk al die informatie, ben regelmatig langs Opava gereden en me afgevraagd hoe die grote neonreclame van BREDA daar op een gebouw deed...
   
 18. Bekende uitzuiger bekend door zijn wrede onderdrukking van zijn onderdanen.
   
 19. Kijk, dat is heldere taal. Benieuwd hoe de prijs/kwaliteitsverhouding bij Breda te Opava ligt...
   
 20. Bekend Tsjechisch dichter/schrijver Jaroslav Vrchlický (1853-1912) heeft in zijn bundel Selské balady (Boeren ballades) al in 1885 geschreven over onderdrukking van de boeren tijdens het bewind van Breda’s.

  Een ballade heet: HRABĚ BREDA.

  Deze graaf Breda knipte het haar af van de meisjes en vrouwen als ze de belasting niet konden betalen. Het haar verkocht hij vervolgens om zo alsnog aan zijn geld te komen.
  Het liep met hem echter niet zo best af. Het laatste meisje met haar die er overbleef, heeft hem gewurgd.
   

Deel deze pagina