Bos

Topic in 'Onroerend Goed' gestart door Stadla, 27-08-2018.

Tags:
 1. Zapalky is even de weg kwijt, geloof ik. Mazackova is al lange tijd een gewaardeerd forumlid van Tsjechische origine. Daar doen de taal- en spelfouten niets aan af. Ik wou dat ik zo Tsjechisch kon schrijven. :top:
  Niks trol dus..
   
  Maarten en Kohout vinden dit leuk.
 2. De natuur zijn gang laten gaan is een leuk algemeen advies, alleen ,omdat we met zoveel mensen op deze planeet zijn, is het niet verkeerd om de natuur af en toe te helpen. Een van de oorzaken dat bomen het moeilijk hebben bij droogte en storm is, dat ze oppervlakkig wortelen, een bos groeit vanzelf is de mening. Je kunt die weerstand verbeteren, door een bos te planten, eerst plantgaten maken, en dan boompjes planten die je enige jaren hebt voorgetrokken in een plastic buis, zo ontstaat en pén wortel, en wortelt de boom later dieper. Een mooi bos is een rijk bezit, maar je moet er geen geldelijk voordeel van verwachten
   
  zapalky vindt dit leuk.
 3. Om wat verdere ideeën op te doen zal ik me eens melden bij (kopieerde de link, maar weet niet hoe ik 'bold' kwijt raak):
  Správa CHKO Český ráj
   
 4. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  @ Stadla, in het schermpje waarin je berichten tikt kan je ook de opmaak wissen bij de T met het kruisje
  - zie afbeelding hieronder:


  upload_2018-8-31_14-8-11.png
   
 5. Mooi niet!

  Dit topic nodigt uit tot verbetering, aanvulling, en misschien een waardevol advies!
  Co-productief.
  Geen retrospectief kommentaar, met wat men zou hebben moeten doen, of men heeft nagelaten.
  Naar mijn mening: dit forum zou moeten stimuleren.
  En soms probeer ik dat ook.

  Soms met een "blink" , en soms met iets.............. Eh, noem het maar.

  Dus;
  We gaan mijnheer Stadla gewoon volgen en lezen over zijn ervaringen.

  Toch?
   
 6. Maar een excuus naar Mazackova zou op zijn plaats geweest zijn.
   
  Kohout en Maarten vinden dit leuk.
 7. Je hebt gelijk.
  :troost:

  Mijn snerpende toon kan schuren.
  Met de beste bedoelingen trouwens.Nooit bedoeld om een persoon te kwetsen.

  Nee, ik ben de weg even niet kwijt.

  Ik blijf mijzelf, lees ieder onderwerp met belangstelling en reageer op reacties waarvan ik denk,......... kan daar nou niet positief op gereageerd worden? In ieder geval met een advies, iets waar men verder mee kan?
  In de onderhavige discussie miste ik dat geheel.

  Indien dit onterecht was of is,

  @ Mazackova:
  Hierbij mijn verontschuldiging.

  Een mens kan slechts leren.
   
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ik ben er eens ingedoken en heb volgende verzameld:

  Kleine boseigenaren tot 50 hectare kunnen gratis hulp krijgen. Daarvoor zou je naar de gemeente kunnen gaan en die zullen je waarschijnlijk doorsturen naar Turnov voor een odborný lesní hospodář (OLH) / professionele bosbeheerder. Zie ook uhul.cz.
  Tot 3 hectare ben je vrij van regels.

  Boheemse Paradijs, dat zich sinds de laatste ijstijd heeft ontwikkeld, is beuken- en eikenbos met linde en esdoorn , werden vervangen door sparren en dennen.
  Sinds de 19e eeuw introduceerden bosbouwers overwegend Noord-Amerikaanse exoten zoals de reuzenzilverspar , douglasspar en rode eik. Bron vertaling van casopis.ochranaprirody.cz.
  Ook de lariks en els worden aangeraden volgens wiki.

  Er is een Vereniging van gemeentelijke en particuliere bossen in Tsjechië svol.cz.

  Rady pro majitele malých lesů / Tips voor eigenaren van kleine bossen.

  Basisregels voor bosbezit zie :
  RÁDCE VLASTNÍKA LESA DO VÝMĚRY 50 ha I.

  6 September Bosondersteuning 2014-2020; nationale bosbouwsubsidies in Liberec.

  Ministry of Agriculture of the Czech Republic.
  Publication Ministry of Agriculture of the CR PDF.
  Beknopte gids door de basisgebieden landbouw, plantaardige en dierlijke productie, voedsel, water en bosbeheer, bodembescherming, landbouwonderzoek en -onderwijs, agrarische handel en de ondergeschikte organisaties van het Ministerie van Landbouw van de Tsjechische Republiek.

  Nog iets waar zo te zien iets staat over subsidie eagri.cz PDF.

  Interessant artikel over verlies/winst uit bosbezit op denik.cz.

  Mooie omschrijving over bosbeheer van lesycr.cz :
  Fundamentele bosbeheerstrategie van Lesů České republiky , Is het duurzame beheer van bossen om een stabiel, soort, ruimtelijk en leeftijdsgroeperend gemengd bos te creëren. De essentie van deze strategie is om bossen zo te beheren en wel zodanig dat hun stabiliteit, soortendiversiteit, productiecapaciteit, regeneratiecapaciteit, vitaliteit en het vermogen om alle bosfuncties te vervullen permanent worden beschermd. Voor bossen van de Tsjechische Republiek betekent dit principe dat er een constant evenwicht is tussen economische, ecologische en sociale eisen voor bossen.

  Lijst met wetten
  Belangrijkste delen van de wetten en decreten betreffende het bos en de bescherming ervan in de Tsjechische Republiek. In een notendop kunt u lezen wat de plicht is van de boseigenaar, bosbezoekers, hoe u voor het bos moet zorgen, enzovoort.Bron infoolese.cz.
  Daar vindt je Výsadba a obnova lesa / Het bos planten en herstellen.
   
  Laatst bewerkt: 31-08-2018
  Boya, Josje2, zapalky en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 9. Dank voor de uitgebreide reactie!!!
   
  kuurgast vindt dit leuk.
 10. :bloem::bloem:
  @ Kuur:

  Geweldig!

  Zeker na mijn recentelijke zure reacties.

  Een inspirerende bijdrage.
  :bloem::beleefd:
   
 11. Er speelt nog wat anders. Ik zit in een ruilverkaveling. Op het eerste plan dat ik zag was dwars door mijn 'landgoed' een lijn getrokken met de aanduiding 'eco-corridor'. Die is bedoeld om dieren een verbinding te geven van bos aan de ene kant van de weg naar bos achter mijn bezit. Natuurlijk kun je daar geen bordje bij zetten, maar wellicht de oversteek aantrekkelijk maken. Nadeel is wel dat jagers er een val in zouden kunnen zetten.
  Jaren terug heb ik de landmeter mijn bezit laten uitpalen. Veel van die palen zijn al weer snel verdwenen. Dit ook omdat de vorm van mijn eigendom lastig in die van de buren greep (bij de oorspronkelijke verkoop had men een nieuwe grens moeten maken; nu verkocht men hele percelen).
  Ik heb daarna er in toegestemd dat de buren een deel van mijn land mogen gebruiken. Nu er een nieuwe veel rechter grens komt (vermoedelijk volgend jaar gerealiseerd) wil ik die duidelijk maken met een heg en bomen. De gemeente wordt eigenaar van de aanliggende 'eco-corridor' (de oude lijn was niet heilig maar is aangepast op de mogelijkheden van mijn grondgebied). De gemeente wil er slechts gras laten groeien. Met de burgemeester afgesproken dat ik de heg met bomen op de grens zal zetten. Wellicht is het ook een goed idee dat ik een strook bos langs die lijn ga maken. Bij het eerste contact met CHKO bleek dat men wat huiverig is om vruchtbaar land om te zetten in bos. Wellicht komt men nog op andere ideeën.
   
 12. ik herinner mij een oude wet ,als je kunt aantonen dat je het land altijd in gebruik hebt gehad is het van jouw...
   
 13. Nee, daar hebben we het kadaster voor en dat is in Tsjechië prima in orde! Het kadaster is net als in Nederland kort na 1830 ontstaan. Ik vind het nog steeds onvoorstelbaar dat men toen al in staat was zo goed het land in kaart te brengen. Dit moet met eenvoudige hulpmiddelen zijn gebeurd en voor vervoer had men natuurlijk alleen paard en wagen.
  Men gebruikt(e) wel een vreemde kaartschaal. Ik ben landmeter en had daarover contact met de directeur van een kantoor van het kadaster.
   
 14. deze zaak was een paar jaar geleden ,zou de rechtbank hier dan zo dom zijn en niet weten wat het kadaster is........
   
 15. Waar je over spreekt is dat iemand beroep heeft gedaan op verjaring. Dat speelt wanneer je 40 jaar grond gebruikt van een ander zonder dat die daar bezwaar tegen maakt. In Nederland heb je dit bijvoorbeeld bij een rivier die de loop wat verlegt. Je kunt ook denken aan een pad waarover je al 40 jaar gaat en waarvan de eigendom minder duidelijk is.
  In mijn geval is geen sprake van verjaring. De vorige eigenaar had al gezegd de grond gratis te mogen gebruiken. Naar hij zei zou de huursom zo laag zijn dat hij er alleen maar een pakje sigaretten van zou kunnen kopen. Ik heb geen geld gevraagd omdat ik dan in Tsjechië inkomen zou creëren, met alle administratieve rompslomp daarom heen.
   

Deel deze pagina