Bos

Topic in 'Flora & Fauna' gestart door Stadla, 27-08-2018.

Tags:
 1. Mijn 'landgoed' bestaat voor een klein gedeelte uit bos. Dit stuk grenst aan een groot bosgebied. Mijn naaste buren hebben geoogst, wat wil zeggen een stuk van het bos gekapt. Hierdoor krijgt mijn grondstuk nu meer licht. Mijn vraag is wat ik de eerste 10 jaar, wanneer nieuw geplante bomen nog weinig schaduw geven, het best kan doen.
  Alternatief 1: laten verwilderen
  Alternatief 2: maaien
  Alternatief 3: selectief opslag van nieuwe bomen (denk aan opgekomen eikels en beukenootjes) laten staan en de rest verwijderen
  Alternatief 4: weet ik niet: sta voor suggesties open.
   
  A.Smit vindt dit leuk/interessant.
 2. Vanmiddag een goede kennis via de A5 naar Vaclav Havel Airport gebracht.
  Hoewel hier, de kwaliteit van de bomen er nog enigzins herstelbaar uitziet, is op dié route het kompleet verval van naald- en loofbomen waar te nemen.

  Het is dus een overweging waard om zelf bomen te gaan kweken. Professioneel en op grote schaal!

  In de komende jaren zal de vraag naar loofbomen alleen maar toenemen. Vermits er nog regen blijft vallen in centraal Europa.

  En is er geen markt voor, dan heb je in ieder geval een flinke plek met schaduw.

  Zelf ben ik al jaren bezig om ieder geschikt plekje te gebruiken voor aanplant van loofrijke bomen.
   
  A.Smit en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.
 3. Bomen planten is een prima idee.
  Altijd goed voor eigen gebruik.
  Gratis energie, mooier kan je het niet krijgen.
   
 4. Wij hebben ook stukken grond die in het kadaster als bos zijn opgenomen. Bij ons is er iemand die die grondstukken inspecteert of er wel echt bomen op staan. Vlier en lijsterbes worden bijvoorbeeld niet als bomen gezien en moeten verwijderd worden. Op één stuk moesten we ook bomen aanplanten, omdat er te weinig stonden. Misschien is het goed om eens te informeren of daar ook zo iemand is, waar je dan mee kan overleggen wat de beste aanpak is.
   
  Plantage Bohémien, A.Smit en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.
 5. Mij schoot te binnen dat ik jaren geleden contact had via een bouwer van kachels met een bedrijf in Oostenrijk dat is gespecialiseerd in het planten en oogsten van snelgroeiende bomen. Je versnippert dan het hout en gebruikt het om te stoken. Iemand die me in die tijd hielp verwachtte dat ik problemen zou kunnen krijgen met de organisatie die toezicht houdt op het landschapspark (Cesky Raj) waarin ik woon.
  Daarom voorlopig niet gedaan. Wellicht toch goede ideeën want vanaf de weg zie je het stuk bos toch niet. Alleen wandelaars zullen ontdekken wat ik gedaan heb. Bovendien help ik met het vastleggen van CO2.
   
 6. Snel groeiende bomen leveren matig brandhout, voor enige jaren een paar populieren omgezaagd, stonden gevaarlijk dicht bij de stroomleidingen, natuurlijk eerst kapvergunning aanvragen, ik heb er drie winters de kachel met gestookt , hier boven in de bergen zijn de bomen van betere kwaliteit.
  Nu heb ik elzen stammen gekocht, hout stinkt tijdens het drogen, benieuwd hoe dat met stoken gaat?
  Dat klein hout versnipperen en dan verstoken vraag ik me wel eens af, wat het netto energie voordeel is, die machines gebruiken ook brandstof, bovendien moeten takken en klein hout eigenlijk in het bos blijven liggen voor humus vorming, een gezond bos is als een spons, slaat het regenwater op, en geeft het langzaam weer af.
  Ook niet vergeten het spreekwoord; "boom groot, poter dood", dus misschien zichzelf de vraag stellen, hoe is het verlopen met mijn voortplanting ? wie gaat profiteren van mijn boomplant plannen?
   
 7. ik heb hier nog een nagelnieuwe versnipperaar staan ,had ooit hetzelfde idee. maar de uren/kosten voor personeel maakt het te duur
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk/interessant.
 8. Ik had dennenbomen.
  12 jaar oud en flinke knapen.
  Omgezaagd, drie jaar laten drogen ik stook er prima van de komende jaren.
  Dus wat let je, bomen planten.
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk/interessant.
 9. Je doet de Tsjechische overheden tekort, ze komen echt niet allemaal persoonlijk inspecteren. Maar kijken al jaren mee via Google Maps. Zo stelt de Tsjechische belastingdienst vragen over de aangiftes overdrachtsbelasting, als een bijgebouw "over het hoofd gezien" is....
   
 10. Die controle, heeft dat niet met de EU te maken, met het verkrijgen van wel of geen subsidie?
  Het valt mij op dat hier grote stukken moeras / weiland gemaaid worden, door meestal een groepje mannen met motorzeis uit Slowakije , als je land beheerd/verzorgd, brengt het kennelijk meer subsidie.
   
 11. Mij schoot ook nog te binnen dat in de winter de reeën graag willen overleven en dan overal aan knagen waar ze maar voeding uit kunnen halen. Heel lieve beesten, maar ik zou wel mijn aanplant willen verdedigen. Elk boompje zal van een omheining moeten worden voorzien want je weet niet hoe hoog de sneeuw zou kunnen komen.
   
  zapalky vindt dit leuk/interessant.
 12. Bij mijn weten heeft elke gemeente (tenzij er natuurlijk geen bos is) een eigen houtvester. Die wordt aangesteld door, of is in dienst van de gemeente.
  Misschien eens navragen wie dat is en er eens een praatje mee maken, biertje mee drinken of thuis uitnodigen!

  Wie weet wat voor goede adviezen er uit komen.
   
 13. Beste meneer Stadla, Jij vraagt wat Jij het beste kan doen? Het beste Jij doet niets. De natuur kan het prima zelfs zonder al dat doen van ons mensen. Geloof Jij niet?
   
  curious en dennuzzz vinden dit leuk/interessant.
 14. De natuur zijn gang laten gaan is een leuk algemeen advies, alleen ,omdat we met zoveel mensen op deze planeet zijn, is het niet verkeerd om de natuur af en toe te helpen. Een van de oorzaken dat bomen het moeilijk hebben bij droogte en storm is, dat ze oppervlakkig wortelen, een bos groeit vanzelf is de mening. Je kunt die weerstand verbeteren, door een bos te planten, eerst plantgaten maken, en dan boompjes planten die je enige jaren hebt voorgetrokken in een plastic buis, zo ontstaat en pén wortel, en wortelt de boom later dieper. Een mooi bos is een rijk bezit, maar je moet er geen geldelijk voordeel van verwachten
   
  zapalky vindt dit leuk/interessant.
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ik ben er eens ingedoken en heb het volgende verzameld:

  Kleine boseigenaren tot 50 hectare kunnen gratis hulp krijgen. Daarvoor zou je naar de gemeente kunnen gaan en die zullen je waarschijnlijk doorsturen naar Turnov voor een odborný lesní hospodář (OLH) / professionele bosbeheerder. Zie ook uhul.cz.
  Tot 3 hectare ben je vrij van regels.

  Boheemse Paradijs, dat zich sinds de laatste ijstijd heeft ontwikkeld, is beuken- en eikenbos met linde en esdoorn , werden vervangen door sparren en dennen.
  Sinds de 19e eeuw introduceerden bosbouwers overwegend Noord-Amerikaanse exoten zoals de reuzenzilverspar , douglasspar en rode eik. Bron vertaling van casopis.ochranaprirody.cz.
  Ook de lariks en els worden aangeraden volgens wiki.

  Er is een Vereniging van gemeentelijke en particuliere bossen in Tsjechië svol.cz.

  Rady pro majitele malých lesů / Tips voor eigenaren van kleine bossen.

  Basisregels voor bosbezit zie :
  RÁDCE VLASTNÍKA LESA DO VÝMĚRY 50 ha I.

  6 September Bosondersteuning 2014-2020; nationale bosbouwsubsidies in Liberec.

  Ministry of Agriculture of the Czech Republic.
  Publication Ministry of Agriculture of the CR PDF.
  Beknopte gids door de basisgebieden landbouw, plantaardige en dierlijke productie, voedsel, water en bosbeheer, bodembescherming, landbouwonderzoek en -onderwijs, agrarische handel en de ondergeschikte organisaties van het Ministerie van Landbouw van de Tsjechische Republiek.

  Nog iets waar zo te zien iets staat over subsidie eagri.cz PDF.

  Interessant artikel over verlies/winst uit bosbezit op denik.cz.

  Mooie omschrijving over bosbeheer van lesycr.cz :
  Fundamentele bosbeheerstrategie van Lesů České republiky , Is het duurzame beheer van bossen om een stabiel, soort, ruimtelijk en leeftijdsgroeperend gemengd bos te creëren. De essentie van deze strategie is om bossen zo te beheren en wel zodanig dat hun stabiliteit, soortendiversiteit, productiecapaciteit, regeneratiecapaciteit, vitaliteit en het vermogen om alle bosfuncties te vervullen permanent worden beschermd. Voor bossen van de Tsjechische Republiek betekent dit principe dat er een constant evenwicht is tussen economische, ecologische en sociale eisen voor bossen.

  Lijst met wetten
  Belangrijkste delen van de wetten en decreten betreffende het bos en de bescherming ervan in de Tsjechische Republiek. In een notendop kunt u lezen wat de plicht is van de boseigenaar, bosbezoekers, hoe u voor het bos moet zorgen, enzovoort.Bron infoolese.cz.
  Daar vindt je Výsadba a obnova lesa / Het bos planten en herstellen.
   
  Boya, Josje2, zapalky en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.
 16. Dank voor de uitgebreide reactie!!!
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 17. :bloem::bloem:
  @ Kuur:

  Geweldig!

  Een inspirerende bijdrage.
  :bloem::beleefd:
   
 18. Er speelt nog wat anders. Ik zit in een ruilverkaveling. Op het eerste plan dat ik zag was dwars door mijn 'landgoed' een lijn getrokken met de aanduiding 'eco-corridor'. Die is bedoeld om dieren een verbinding te geven van bos aan de ene kant van de weg naar bos achter mijn bezit. Natuurlijk kun je daar geen bordje bij zetten, maar wellicht de oversteek aantrekkelijk maken. Nadeel is wel dat jagers er een val in zouden kunnen zetten.
  Jaren terug heb ik de landmeter mijn bezit laten uitpalen. Veel van die palen zijn al weer snel verdwenen. Dit ook omdat de vorm van mijn eigendom lastig in die van de buren greep (bij de oorspronkelijke verkoop had men een nieuwe grens moeten maken; nu verkocht men hele percelen).
  Ik heb daarna er in toegestemd dat de buren een deel van mijn land mogen gebruiken. Nu er een nieuwe veel rechter grens komt (vermoedelijk volgend jaar gerealiseerd) wil ik die duidelijk maken met een heg en bomen. De gemeente wordt eigenaar van de aanliggende 'eco-corridor' (de oude lijn was niet heilig maar is aangepast op de mogelijkheden van mijn grondgebied). De gemeente wil er slechts gras laten groeien. Met de burgemeester afgesproken dat ik de heg met bomen op de grens zal zetten. Wellicht is het ook een goed idee dat ik een strook bos langs die lijn ga maken. Bij het eerste contact met CHKO bleek dat men wat huiverig is om vruchtbaar land om te zetten in bos. Wellicht komt men nog op andere ideeën.
   
 19. ik herinner mij een oude wet ,als je kunt aantonen dat je het land altijd in gebruik hebt gehad is het van jouw...
   
 20. Nee, daar hebben we het kadaster voor en dat is in Tsjechië prima in orde! Het kadaster is net als in Nederland kort na 1830 ontstaan. Ik vind het nog steeds onvoorstelbaar dat men toen al in staat was zo goed het land in kaart te brengen. Dit moet met eenvoudige hulpmiddelen zijn gebeurd en voor vervoer had men natuurlijk alleen paard en wagen.
  Men gebruikt(e) wel een vreemde kaartschaal. Ik ben landmeter en had daarover contact met de directeur van een kantoor van het kadaster.
   

Deel deze pagina