Škoda

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Is dit de nieuwe Skoda Octavia?

Het is geen geheim dat er hard aan de nieuwe Skoda Octavia wordt gewerkt die voor 2013 op de kalender staat. Wel doet de fabrikant nog uiterst geheimzinnig over het design van de auto.

skoda_96112149_jpg_1042959q.jpg

Of er van opzet sprake is, weten we niet maar op internet staat een foto van een werktekening van de nieuwe Octavia. Een Skoda-ontwerper geeft daarbij kennelijk uitleg waarom er voor dit design is gekozen. De Octavia is voor de Tsjechische fabrikant één van de belangrijkste modellen. De kans is groot dat de derde generatie op de autosalon van Genève 2013 wordt onthuld. Net als andere producten van de Volkswagen Group krijgt de nieuwe Octavia ook het zogenoemde MQB-platform. Medio 2013 staat de nieuweling bij de dealers.

Autovisie, Theo Kuijpers
 
Skoda Yeti Laurin & Klement

De befaamde aanduiding Laurin & Klement (L&K) wordt vanaf november ook op de Yeti geplakt. L&K staat voor het meest luxueuze uitrustingsniveau binnen het Skoda-programma.

moscow_russia_auto_1046983i.jpg

De Yeti L&K krijgt speciale 17 inch Annapurna-wielen, bi-xenon koplampen, een automatisch dimmende binnenspiegel een zilveren dakrailing. Binnenin kiest Skoda een zwartkleurige lederen zetels met Laurin & Klement borduursel, speciale vloermatten en meer. Verder is het model verkrijgbaar in combinatie met alle carrosseriekleuren.

Skoda Nederland kiest ervoor om de Yeti L&K niet te voeren. Hij gaat dus aan onze neus voorbij.

De term Laurin & Klement is een verwijzing naar de oprichters van Skoda. In 1895 richtte het tweetal het merk op wat later omgetoverd werd in Skoda. Op dit moment zijn er ook Laurin & Klement-versies van de Octavia en Superb.

Autovisie / De Telegraaf
 

dennuzzz

Donateur
Laurin & Klement begonnen ooit met de produktie van fietsen

Foto van Skoda Museum Mlada Boleslav, een tour door de fabriek kost bijna 8 euro met nederlandstalige gids, deze dient wel van te voren gereserveerd te worden. Ik vond het zeer de moeite waard!

laurinklement.jpg ...
 

Ad Verschoor

Donateur
Skoda museum volledig vernieuwd

Het Skoda fabrieksmuseum in Tsjechië is volledig verbouwd en opnieuw ingericht. Als eind november de deuren weer open gaan, is in drie belevingswerelden het verleden van Škoda uitgebreid te ervaren aan de hand van de thema's 'traditie', 'evolutie' en 'productie'. De vernieuwde collectie bestaat niet alleen uit auto's, maar ook uit interactieve en audiovisuele presentaties. Daarnaast zijn er een museum shop en het moderne VÁclav café-restaurant, vernoemd naar Václav Laurin, één van de Škoda-oprichters.

In de belevingswereld 'traditie' is er bijzondere aandacht voor de Škoda-merkwaarden 'merktrots', 'dagelijkse bruikbaarheid' en 'uitdagingen aangaan'. Aan de hand van tentoongestelde auto's is te zien welke ontwikkelingen en innovaties er in de loop der jaren zijn geweest.

In het 'evolutie'-gedeelte wandelen bezoekers chronologisch door de Škoda historie. De trip begint bij de samenwerking tussen grondleggers Václav Klement en Václav Laurin en eindigt met een toekomstblik in het Škoda-lab.

Het derde hoofdthema in het museum is 'productie'. Daarin draait het om Mladá Boleslav als bron van de vele Škoda-tradities. In een nagebouwde werkplaats is zichtbaar hoe oude auto's met moderne gereedschappen worden omgetoverd van 'barn find' tot pronkstuk. Een panoramaoverzicht geeft een gedetailleerd beeld van de hedendaagse autofabriek.

Het museum zit op een historische locatie: in één van de vroegere productiehallen aan de Václava Klementa in Mladá Boleslav, van oudsher de thuishaven van Škoda. De huidige hoofdvestiging ligt op een steenworp afstand van het meer dan 1.800 vierkante meter grote museum.

De verbouwing heeft negen maanden geduurd. De architecten van Jangled Nerves uit Stuttgart hebben historische elementen van het onderkomen in de expositie verwerkt.

Behalve de tentoonstelling, shop en horeca zijn er ook nog zalen voor evenementen en speciale tentoonstellingen. Vanuit deze in totaal 930 vierkante meter grote ruimten is er direct toegang tot de belevingswerelden 'traditie' en 'productie'. Verder heeft de museumlobby nog een dubbelfunctie als receptieruimte. Bezoekers zien daar het eerste tentoonstellingsobject, voordat ze de eigenlijke exposities betreden.

Het volledig vernieuwde Škoda Museum heropent op 26 november 2012. Het ligt in Mladá Boleslav in Tsjechië, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Praag, aan de drukke Václava Klementa, de weg die de Škoda-fabrieken met de stad verbindt.

 
Skoda Octavia bijna klaar

In december mag de internationale pers snuffelen aan het definitieve productiemodel tijdens de statische presentatie van de nieuwe Skoda Octavia. De collega’s van Auto Bild mochten onlangs al een blokje om met een voorseriemodel, door de Tsjechen vakkundig voorzien van stukjes plakband op de meest interessante plaatsen: front en kont.
Om met het front te beginnen: dat is flink strakker gesneden dan bij het huidige exemplaar, zowel de grille als de koplampunits. De zilverkleurige horizontale balk met daarin het Skoda-logo moet je wegdenken, de grille is net als bij de Rapid voorzien van een dun, zilverkleurig randje.
Hoe de achterkant er precies uit gaat zien, is nog even afwachten. De achterlichtunits die je op de foto ziet, ogen groter dan ze in werkelijkheid zijn. Met dank aan vernuftig geplaatste stukjes rood en zilverkleurig tape. De units op het productiemodel zijn vierkanter, enigszins vergelijkbaar met die op de Rapid. Bij het achterste zijruitje zien we een leuk designgeintje in de vorm van een doorlopend stukje portier naast het ruitje.
Met een wielbasis van 2,67 meter groeit de Octavia bijna 10 centimeter ten opzichte van het huidige model. Ook de lengte (+ 9 cm naar 4,66 m) en breedte (+ 4,5 cm naar 1,81 m) nemen toe, de inhoud van de kofferruimte groeit van 560 naar 590 liter. De Octavia Combi slikt volgens onze Duitse collega’s straks maximaal 1.650 liter, dat is – opmerkelijk genoeg - 5 liter minder dan het huidige model.
Het motorenaanbod zal bestaan uit onder andere een 1.2 TSI van 105 pk, een 1.4 TSI van 122 en 140 pk, een 1.8 TSI van 180 pk en TDI’s van 150 en 180 pk. Later volgt nog een Octavia RS met een vermogen van ongeveer 250 pk. Vierwielaandrijving is optioneel. Uiteraard komen er ook weer zuinige Greenline-modellen.
De Skoda Octavia hatchback en Combi worden in maart op de beurs van Genève officieel gepresenteerd, in het voorjaar staan ze bij de dealers, de hatch iets eerder dan de stationwagon.

726335_1.jpg 726335_2.jpg 726335_3.jpg 726335_4.jpg

Bron: autonieuws.nl
 
De nieuwe Octavia met nog minder camouflage:

m1ny3qjbe8no.jpg
 
Zoals gezegd staat de Rapid vanaf donderdag in de showroom, Skoda heeft de prijslijst van de Rapid inmiddels op de website staan. Ze hebben ook 2 GO (introductie) modellen, deze staan voor € 14.190 en € 15.390 in de showroom.
 
Bovenaan