Škoda

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur

AUTOSALON BRUSSEL 2023: SKODA LINE-UP

Autosalon Brussel 2023 Skoda line-up


Welke interessante nieuwigheden presenteert Skoda allemaal op het Autosalon van Brussel 2023?
Een unieke Skoda wereldprimeur tijdens het Autosalon van Brussel 2023! De Tsjechische autobouwer toont in Paleis 11 namelijk voor het eerst … haar nieuwe merkidentiteit. Tezamen met een nieuwe logo, lettertype en kleurtjes omvat het ook een serieuze elektrificatieversnelling. Met een conceptmodel wordt die “Next Level Strategy 2030” al enigszins tastbaar.

In de komende drie jaar wil Skoda maar liefst drie volledig nieuwe EV’s lanceren. Op basis van de Vision 7S Concept lijkt de kans groot dat er daarbij een EV SUV met zeven zitplaatsen zal zijn. Aha, zeg maar een zuiver elektrische Kodiaq dus! De futuristisch designoefening oogt tegelijk heerlijk strak en wil uiteraard duurzaam, intuïtief, veelzijdig en veilig zijn. De 69 kWh accupack moet voor een autonomie van 600+ km zorgen, laden kan vervolgens supersnel aan 200 kW (DC)

De actuele Skoda modellen worden op het Autosalon van Brussel 2023 mooi opgedeeld in vijf benoemde zones:
iV: het volledig elektrische gamma met de populaire Enyaq (Coupé) (RS) als blikvanger!
City: Fabia en Scala
SUV: Kamiq, Karoq en Kodiaq
Family: Octavia Combo en Superb Combi
Cycling: dé rode Tour de France directiewagen … en een leuke fietswedstrijd

Over wedstrijden gesproken, Skoda behaalde recentelijk een hoop (gouden) medailles waarmee ze uiteraard graag uitpakken tijdens ’t Autosalon. De vernieuwde Kodiaq SUV werd “Best Car Award – Family SUV” aldus de collega’s van Autogids. En zowel de nieuwe Fabia als vernieuwde Karoq werden gekroond tot VAB Gezinswagen van het Jaar 2023!

Alle praktische informatie omtrent het Autosalon van Brussel 2023 zoals openingsuren, bereikbaarheid en ticketprijzen staat hier. De (bijna) volledige lijst aan (internationale) nieuwigheden hebben we voor jou hier opgelijst. Voor actuele Skoda prijzen en interessante promoties/voordelen verwijzen we graag naar hun website.

Officieel: Skoda Vision 7S Concept EV SUV (2022) Officieel: Skoda Vision 7S Concept EV SUV (2022) Officieel: Skoda Vision 7S Concept EV SUV (2022)
Officieel: Skoda Karoq SUV facelift (2021) Rijtest: Skoda Enyaq iV EV 204 pk 77 kWh crossover (2021)

Bron: groenlicht.be
 

Ad Verschoor

Donateur

Skoda kondigt 6 elektrische auto's aan

26 april 2023 - Skoda Auto voert het tempo van zijn e-offensief en transformatie op het gebied van elektrische mobiliteit op. Met de lancering van vier volledig nieuwe elektrische modellen en twee vernieuwde versies in de Enyaq iV-familie wil de Tsjechische autofabrikant zijn BEV-gamma in 2026 hebben uitgebreid tot zes modellen.

Tot 2027 investeert Skoda Auto in totaal 5,6 miljard euro in e-mobiliteit. Met de 'Small' elektrische auto in het kleine SUV-segment, de 'Compact' met de naam Elroq in het compacte SUV-segment, een ruim 'Combi' stationwagonmodel en de 7-persoons 'Space' SUV gaat Skoda zijn volledig elektrische portfolio aanzienlijk uitbreiden en diversifiëren.

In de loop van de overgangsfase naar e-mobiliteit blijven modellen met conventionale verbrandingsmotoren evenals plug-in hybride-aandrijving een pijler onder Skoda's modellengamma. Met de nieuwe generaties van de Superb en Kodiaq, de vernieuwde Octavia, de Kamiq, de Scala en de nieuwe volledig elektrische modellen biedt Skoda binnenkort het meest omvangrijke modellengamma in zijn geschiedenis.

De Enyaq iV en Enyaq Coupé iV werden met succes gelanceerd in respectievelijk 2020 en 2022, als de eerste twee Skoda-modellen op basis van het MEB-platform van de Volkswagen Groep. Beide modellen worden in 2025 aanzienlijk vernieuwd om de nieuwe designtaal te weerspiegelen die in de toekomst alle elektrische Skoda-modellen zal kenmerken. Daarnaast komen er in de periode tot 2026 vier volledig nieuwe 100% elektrische modellen op de markt:
  • de 'Small', het toekomstige instapmodel in het A0-segment
  • de 'Compact', de volledig elektrische opvolger van de compacte Karoq, genaamd Elroq
  • de 'Combi', die Skoda's stationwagentraditie voortzet
  • de 'Space', de productieversie van de in augustus 2022 gepresenteerde 7-zits concept-car Vision 7S
De Combi, de eerste elektrische auto van het merk met stationwagoncarrosserie, is een belangrijke toevoeging aan het modellengamma. Het model belichaamt de kernwaarden van Skoda en brengt de sterke punten van deze populaire carrosseriestijl naar het tijdperk van elektromobiliteit. Alle elektrische modellen krijgen de Modern Solid-designtaal, die de DNA-kenmerken van het merk onderstrepen.

Bron: autozine.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

Skoda bouwt 3 miljoenste SUV

21 september 2023 - Skoda viert de productie van zijn drie miljoenste SUV. De eer viel te beurt aan een zwarte Skoda Kodiaq Sportline, die van de productielijn rolde in de Skoda-fabriek in Kvasiny (Tsjechië). Nadat Skoda in 2009 voor het eerst de SUV-markt betrad met de Yeti, zijn SUV's een integraal onderdeel geworden van het modellenportfolio. Momenteel zijn het de Kodiaq, Karoq en Kamiq die succesvol zijn, met als overtreffende trap Skoda's eerste volledig elektrische SUV: de Enyaq.
In Tsjechië produceert Skoda de SUV-modellen in twee fabrieken: de Kamiq, Enyaq en Enyaq Coupé komen uit de fabriek in Mladá Boleslav, terwijl de Karoq en Kodiaq van de productielijn in Kvasiny rollen. Daarnaast bouwt de autofabrikant ook diverse SUV-modellen in China, India, Oekraïne en Slowakije.

De Yeti: de grondlegger​

In 2009 lanceerde Skoda Auto het vijfde model, de Yeti. De eerste SUV van de Tsjechische autofabrikant was compact en had typische SUV-eigenschappen zoals een verhoogde zitpositie en veel ruimte, aangevuld met handige eigenschappen als VarioFlex-achterstoelen. De productie van de Yeti eindigde in 2018, na meer dan 684.000 geproduceerde exemplaren. Het succes van de Yeti legde de basis voor Skoda's toekomstige SUV-offensief.

De Kodiaq: het volgende hoofdstuk​

In september 2016 maakte de Kodiaq zijn werelddebuut. De sportieve Kodiaq RS, geïntroduceerd in het najaar van 2018, was de eerste SUV in de Skoda RS-familie. Tot op heden zijn er meer dan 841.000 eenheden van de Kodiaq geproduceerd. In de komende weken zal Skoda de tweede generatie Kodiaq onthullen, die ook een plug-in hybride variant zal bieden met een elektrische actieradius van meer dan 100 kilometer.

Skoda Karoq: speler in het middensegment​

In 2017 debuteerde Skoda de Karoq als tweede model in het SUV-aanbod. Deze middelgrote SUV werd al snel de hoeksteen van het huidige portfolio van Skoda, met meer dan 705.000 gebouwde exemplaren tot nu toe. Tegen 2021 was de Karoq verkrijgbaar in 60 landen en stond hij op de derde plaats wat betreft totale leveringen, direct na Skoda's bestseller, de Octavia, en de kleinste SUV, de Kamiq. De update van 2022 introduceerde een verfijndere ontwerptaal en het gebruik van duurzame materialen.

Skoda Kamiq: compacte SUV​

Met de Kamiq voegde Skoda een SUV toe aan het segment: de compacte SUV. Sinds de lancering in 2019 zijn er meer dan 537.000 eenheden van de Kamiq, inclusief de Kamiq GT in China, van de productielijn gerold. Dit succes maakte van de Kamiq Skoda's bestverkopende SUV in zowel 2021 als 2022. In augustus presenteerde Skoda bijgewerkte versies van de Kamiq, met verbeteringen op het gebied van design, veiligheid en connectiviteit.

De Enyaq en Enyaq Coupé: de elektrische SUV​

In september 2020 markeerde Skoda Auto een cruciaal moment in zijn duurzaamheidsstrategie met de introductie van de volledig elektrische Enyaq; het eerste productiemodel dat op het modulaire MEB-platform van de Volkswagen Group is gebaseerd. In januari 2022 werd het modellenaanbod uitgebreid met de Enyaq Coupé: een dynamisch ontwerp met sportieve ambities en een ruim interieur. Tot op heden zijn er meer dan 166.000 exemplaren van de Enyaq en Enyaq Coupé geproduceerd in de fabriek van Mladá Boleslav.

Bron: autozine.nl​

 
Men zou uit moeten rekenen hoeveel extra aardolie hierdoor is verbrand, in het nieuws zag ik een bericht voorbij komen dat Tsjechië steeds meer olie uit Rusland importeert, die winst kan Putler weer in de oorlog steken, ik begrijp niet waarom Tsjechen die ervaring hebben met de Russen niet beter hun best doen, en in de auto showroom andere beslissingen nemen, maar Skoda en de kopers steken liever de kop in het zand.
De geschiedenis zal leren hoe in de toekomst naar dit succes van Skoda word gekeken, geld verdienen op kosten van anderen heeft vaak korte benen.
Hier in Sumava zijn veel SUV's onderweg, in de bosbouw, daar kan men begrip voor opbrengen, het is hun werk, en dat is toch al niet zo makkelijk, voor wie beroepsmatig deze modellen niet nodig heeft, kan ook een andere manier van vervoer kiezen.
 
Was het allemaal maar zo eenvoudig.
Skoda is volkswagen ,en volkswagen beslist.
Waarom cz meer olie meer importeerd ?,nou bijvoorbeeld omdat cz de energie van de kerncentrales moet verkopen aan het buitenland en dit weer extreem duur moet terugkopen op de eu markt !.
Omdat alles wat besloten wordt over de energie in de wereld ,bepaalt wordt door aandeelhouders van eon,vattenfall,bp,shell,unilever en ga zo maar een half uurtje door.
Energie is spotgoedkoop zonder de belasting.
Energie transitie is onbetaalbaar ,kijk maar naar de BRD .
Wil je technologie of alles kopen van china ?
Zonder kapitaal geen vooruitgang ,geen motivatie voor verbetering ,ik heb nog nooit een goede uitvinding van een alternatieve langharige veganist gezien.
Willen we anti evolutie of technologische vooruitgang ,het is of of ,en niet een beetje van alles.
Geld verdienen op anderen of communisme ?
Vergeet niet marxisme,communisme en socialisme ,werden en worden altijd betaald door het kapitalisme.
(met als doordenker het tsjechische spreekwoord :wie niet steelt van de staat .steelt van zijn familie)
Putin, als alle vrije democratische landen echt de oorlog wilden stoppen , was het morgen afgelopen. en kan rusland de schade compenseren met goedkoop aardgas.
De regeringen in de EU willen helemaal geen betere wereld ,Wat kan Timmermans dit nou schelen behalve zijn 300000 euro jaarsalaris. die betaald wordt door de economie ,jij en ik.
Zoals ik al vele jaren verkondig ,jammer dat links geen technische mensen hebben,anders hadden we al een betere wereld.
Wat ze willen is nobel ,maar hoe ze het brengen .....
 

Ad Verschoor

Donateur

NIEUWE SKODA KODIAQ VLAK VOOR ONTHULLING DEELS IN BEELD​

Skoda Kodiaq
Skoda Kodiaq


De geheel nieuwe Skoda Kodiaq staat aan de vooravond van zijn onthulling. Naar goed Volkswagen Group-gebruik wordt de spanning vlak voor de eindstreep nog een keer opgevoerd.
Komende woensdag is het zover; dan presenteert Skoda de geheel nieuwe Kodiaq. De grootste SUV van het Tsjechische merk is in zijn zesjarige bestaan enorm belangrijk gebleken voor Skoda. Van de drie miljoen SUV's die Skoda tot op heden heeft verkocht, waren er 841.900 een Kodiaq. Het is dus niet heel verwonderlijk dat de fabrikant nogal wat nadruk legt op de komst van de tweede generatie. Vorige week schotelde Skoda ons enkele schetsen van de nieuwkomer voor, nu kunnen we in een korte video een glimp van het echte werk opvangen.
Het meest duidelijk in beeld is het interieur van de nieuwe Kodiaq. Laat dat nu juist niet echt veel verrassingen meer voor ons in petto hebben. Dat werd namelijk eind augustus al eens duidelijk getoond. Het is duidelijk dat fysieke knoppen in de nieuwe Kodiaq een prominente rol spelen, dus goed nieuws voor wie niet voor alles op een schermpje bezig wil zijn.
Verder is het grootste nieuws voor de Kodiaq eigenlijk helemaal niet direct te zien: de nieuwe Skoda Kodiaq komt namelijk ook met een deels elektrische aandrijflijn. In tegenstelling tot de uitgaande Kodiaq kun je dus ook met een stekker in de weer. De plug-in hybride Kodiaq krijgt een 204 pk sterke aandrijflijn en komt ruim 100 km ver met een volle accu. Ook wordt de Kodiaq een slag ruimer; de bagageruimte groeit met 75 liter naar 910 liter. Woensdagavond meer!
 

Ad Verschoor

Donateur
Skoda start productie nieuwe Kodiaq

17 januari 2024 - Skoda is in Kvasiny gestart met de productie van de nieuwe, tweede-generatie Kodiaq. Vooruitlopend op de bouw van de grote SUV investeerde Skoda fors in de modernisering van zowel de productielijn als de las-workshop van de fabriek in Tsjechië. Door de productie van de nieuwe Superb over te hevelen naar Bratislava in Slowakije, heeft Skoda extra capaciteit in de fabriek in Kvasiny vrijgemaakt voor de assemblage van de succesvolle Kodiaq en Karoq. De nieuwe Kodiaq is vanaf maart te bestellen en arriveert in mei bij de Nederlandse dealers.


De productie van de nieuwe Kodiaq blijft plaatsvinden op de oorspronkelijke productielijn, waarop ook de nieuwe uitvoering met de plug-in hybride aandrijflijn wordt gebouwd. De investeringen zijn aangewend om de productielijn te moderniseren, met onder meer aanpassingen aan de chassis-assemblage, transporttechnologieën en verfijning van robotfuncties voor het aanbrengen van de raamvoeringlijm.

Skoda Kodiaq


Door het verplaatsen van de Superb-productie naar de Volkswagen-fabriek in Bratislava, heeft Skoda in Kvasiny extra productiecapaciteit gecreëerd. Daar kan de fabriek nu jaarlijks 150.000 extra Karoqs en Kodiaqs produceren, waarbij er dagelijks tot 410 Kodiaq-modellen van de lijn gaan rollen.

"In 2016 markeerde de Kodiaq de start van ons omvangrijke SUV-offensief. Nu zijn we klaar om een nieuw hoofdstuk aan dit succesverhaal toe te voegen", aldus Andreas Dick, bestuurslid van Skoda Auto voor Productie & Logistiek. "We hebben veel tijd gestoken in de voorbereidingen voor de productiestart. Dankzij een investering van € 49 miljoen in de modernisering van de productiefaciliteiten hebben we een belangrijke bijdrage geleverd aan het toekomstbestendig maken van de productie in onze fabriek in Kvasiny".

Kodiaq: een korte historie
Skoda begon zijn SUV-offensief in september 2016 met de wereldpremière van de grote Kodiaq. Deze mijlpaal werd in 2017 gevolgd door de lancering van de compacte Karoq, de Kamiq stads-SUV in 2019 en de volledig elektrische Enyaq in 2021. De Kodiaq RS, die in het najaar van 2018 debuteerde, was de eerste SUV binnen Skoda's sportieve RS-familie.

Tot dusver hebben de fabrieken van Skoda in Tsjechië, Oekraïne, China en, tot begin 2022, Rusland ruim 870.000 exemplaren van de eerste-generatie Kodiaq geproduceerd, voor klanten in zestig markten over de hele wereld. De populariteit van het model werd onderschreven door meer dan veertig internationale onderscheidingen.

Bron: autozine.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

SKODA LAAT NIEUWE ELEKTRISCHE AUTO DOORSCHEMEREN​

ELROQ?​

Skoda EV teaser


Skoda plaagt erop los met een foto waarin we al vaag de neus van een nieuwe EV zien. Het lijkt erop dat de onthulling niet heel lang meer op zich laat wachten.
Volgende week vrijdag presenteert Skoda zijn jaarcijfers, maar dat is niet het enige wat de Tsjechen uit de doeken doen. We mogen ook wat meer beeld verwachten van een gloednieuwe EV van het merk. De naamloze elektrische auto wordt nu alvast van voren getoond. Eerlijk is eerlijk, we worden nog niet heel veel wijzer van de teaser. Wel is duidelijk dat de EV een behoorlijk andere neus heeft dan bijvoorbeeld de eveneens elektrische Skoda Enyaq.
Echt een verrassing is dat overigens niet, want we weten al dat de Skoda Vision 7S-conceptauto een vooruitblik was op een reeks nieuwe EV's met een nieuwe designtaal. We zetten erop in dat we hier van doen hebben met de Skoda Elroq, want die verwachten we dit jaar. De Elroq wordt een kleinere broer van de Enyaq en kun je kort door de bocht zien als een elektrisch alternatief voor de Karoq en een concurrent van auto's als de Peugeot e-3008 en de Kia EV5. Spoedig meer!

Bron: autoweek.nl
 
Bovenaan