Časopis Krajánek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Časopis Krajánek.

Krajnek.PNG


Nově k dostání český časopis Krajánek pro bilingvní děti v Holandsku.
Zde můžete nahlédnout do prvního čísla, které vyšlo v červnu.
Verze ke čtení - Verze k tisku.
Zdroj hague.czechcentres.cz + talencentrumaandeijssel.nl.
 

kuurgast

Donateur
Časopis Krajánek

Časopis Krajánek je tu hlavně pro děti českých krajanů žijící v zahraničí. Vznikl na základě zájmu o pomoc s učením českého jazyka a jeho dalšího rozvíjení. Na svých stránkách děti seznamuje s českou kulturou, tradicemi, reáliemi a českými osobnostmi. Nechybí ani ochutnávka ze zemí, kde malí krajánci se svými rodiči vyrůstají.
Viz odkazy facebook.com/casopiskrajanek , talencentrumaandeijssel.nl/krajanek.

43006415_1081955721977552_2946444790230679552_o.jpg


Říjen 2018 Téma : Venkov - město.
 

kuurgast

Donateur
Časopis Krajánek Leden 2019 Téma : Hory

Poslední rachejtle vítající Nový rok vybledly a my jsme vkročili s plným elánem již do šestého ročníku našeho časopisu Krajánek!

Tentokrát se vám hlásíme z malé země na západě Evropy, z Nizozemska. Hlavním tématem lednového čísla jsou hory, ale ty byste tady nenašly. Možná jednu malinkou, o kterou se musíme dělit se sousedním Německem a Belgií. Zato tu ale máme spoustu kanálů (grachten)! Každý Holanďan doufá, že kanály v zimě zamrznou a že se na nich konečně bude dát bruslit. Nádhernou síť kanálů má i Amsterdam, který vám v tomto čísle přiblížíme. Projdeme se městem, navštívíme dům, ve kterém žila Anna Frank, podíváme se do muzea i do ZOO. Po takové procházce řádně vyhládne a tak si uvaříme typickou holandskou hrachovou polévku. Také na vás doléhá únava? Však ano, po dlouhé procházce a vydatném jídle si musíte odpočinout! Máte své oblíbené místo na gauči? Hezky se na něm uvelebte a čtěte si nové Krajánkovy příběhy, legendy či komiks! Ať se vám líbí! Na shledanou! Tot ziens!

Verze ke čtení - Verze k tisku

VELKÁ ZMĚNA! Od ledna je možné si časopis „Krajánek“ zdarma stáhnout přes odkaz na NOVÉ webové stránce „Krajánek ve světě“. Před stažením je nutné se zaregistrovat.
krajanekvesvete.cz/casopis-krajanek
 

kuurgast

Donateur
Březen 2020 Prolistujte zbrusu nové číslo časopisu Krajánek!

Milé děti, březen je tradičně měsícem knihy a nové číslo Krajánka se věnuje právě tomuto tématu. Zatouláme se spolu do Dánska za panem pohádkářem H. CH. Andersenem, ochutnáme zdejší obložené chleby a budeme si povídat třeba o tom, jak kniha vlastně vzniká.

A pokud si chcete opravdu jen číst a odpočívat, nahlédněte do naší speciální přílohy! Najdete v ní pohádky a legendy ze všech koutů světa. Hezké počtení!
Zdroj talencentrumaandeijssel.nl/krajanek-2020-03.

Časopis Krajánek je tu hlavně pro děti českých krajanů žijící v zahraničí. Vznikl na základě zájmu o pomoc s učením českého jazyka a jeho dalšího rozvíjení.
Zdroj facebook.com/krajanekvesvete.
--------------------------------------------------------------
V situaci, kdy děti nemůžou chodit do školy, nabízí v ČR.

Česká televize spouští dnes unikátní pořad nazvaný UčíTelka.
Každý den čeká na programu ČT2 na žáky prvního stupně základních škol vyučování prostřednictvím televizní obrazovky.
Na ČT2 a živě na facebooku UčíTelka. facebook.com/CTucitelka.

Co nás dnes čeká v Odpoledce?
Máte doma staršího školáka? Právě pro žáky druhého stupně Česká televize od pondělí 16. března připravila pásmo vzdělávacích pořadů, které dětem pomůže rozšířit si obzory v přírodopisu, zeměpisu, fyzice nebo dějepisu.
Odpoledka bude vzdělávat každý všední den od 12:00 do 15:00 na ČT2! ceskatelevize.cz/odpoledka nebo v iVysílání!
Když nemůžou vaše děti do školy, pusťte si školu domů. Připravte se s námi na přijímací zkoušky na střední školu.

Rádio Junior.
Nakoukněte do pokojíčku, kde už na vás čekají Venda s Fráňou. Pro všechny žáky 1. stupně ZŠ, kteří zrovna nemůžou do školy, si připravili speciální pořad plný zajímavostí.
Startujeme už v úterý 17. března. Tak si každý všední den od 10:00 do 11:00 nezapomeňte naladit Rádio Junior.
Oblíbená dvojice Venda a Fráňa provede v nejbližších dnech všechny fandy Junioru například světem slovních druhů či vyjmenovaných slov.
Zdroj junior.rozhlas.cz. + facebook.com/radiojuniorcz.

Věda na doma.
Akademie věd ČR v době pandemie každý den nabízí tipy pro rodiče a dětem, domácí pokusy, e-zdroje, elektronické verze časopisů i online výstavy. Streamujeme také aktuální domácí přednášky na zajímavá témata. Vše najdete už od minulého týdne na sociálních sítích AV ČR pod hashtagem #veda_na_doma a na webu Věda na doma. Akademie věd sdružuje více než padesátku vědeckých pracovišť a každé z nich má co nabídnout.
Zdroj facebook.com/akademieved + avcr.cz/cs/pro-verejnost/veda-na-doma.
 

kuurgast

Donateur
Krajánek – Říjen 2020
Ahoj holky a kluci, podzim se svými krásnými barvami je opravdu tady. Je úžasné být venku a sbírat barevné listí a kaštany. Že u vás zrovna prší? Nevadí, zůstaňte v teple svých domovů a otevřte si našeho Krajánka! Máme pro vás spoustu zajímavého čtení. Vše se tentokrát bude točit kolem vaření a jídla! Hmm, cítíte vůni všech těch dobrot? Také se vám sbíhají sliny? Ať vám náš Krajánek přijde k chuti!

Krajánek – Listopad 2020
Ahoj holky a kluci, listopadový vítr k nám zavál nové číslo „Krajánka“. Jeho hlavním tématem je „laskavost“. Té není nikdy dost, hlavně v dnešní době. Ať se vám „Krajánek“ líbí.
Zdroj facebook.com/krajanekvesvete a facebook.com/talencentrumaandeijssel.
-------------------------------------------------------------------
#NaDalku / Rodiče.

Současná situace je velkou výzvou nejen pro děti a učitele, ale i rodiče. Proto přinášíme inspiraci, jak pracovat s dětmi doma, jak jim stanovit denní rytmus a jak trávit volný čas v omezeném režimu.
Zdroj nadalku.msmt.cz/cs/rodice.
----------------------------------------------
facebook.com/Česká škola v Holandsku
facebook.com/Česká škola Amsterdam
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan