Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Geweldige link Kuurgast, bedankt.
Ik kan hier ook op zien dat onze huisarts zelf (al) 110 prikken heeft gezet.
Ook dank van deze kant kuurgast!
Zorgwekkend om te zien dat er feitelijk zo weinig wordt geprikt. Sommige ouderen in ons dorp, die al in aanmerking komen voor het vaccin en ook opgeroepen zijn, doen het dus niet. Jammer en zorgwekkend.
 
Hoezo opgeroepen ? Mensen moeten zich ergens eerst aanmelden en als dat klopt dan krijgen zij ergens een termijn ervoor. En men moet er vervoer voor hebben want het is niet kort bij hun deur.
 
Ik heb vandaag nog gebeld met mijn vriendin (in CZ), maar haar ouders - beiden 80 plus - hebben de eerste prik nog steeds niet gehad en dat vind ik best wel zorgelijk. Ik wijs er steeds op dat ze volgens mij de prik bij een vaccinatiecentrum kunnen krijgen, maar er zit helaas weinig eigen initiatief bij. Ze wachten tot hun dokter hun kan vaccineren en die had maar weinig vaccins gekregen. Dan vind ik het in Nederland beter geregeld. Van oud naar jong krijgt steeds een bepaalde groep een uitnodiging per post. Daarna kun je het nummer bellen voor een afspraak bij GGD of huisarts. Mijn moeder (84) krijgt over 4 dagen al haar tweede prik. Ikzelf verwacht in april mijn eerste of enige prik. (AZ of J&J). Met mijn groep (60-64) is ook begonnen. Maar het kan nog even duren, omdat van zuid naar noord wordt gewerkt en het vaccineren met AZ even is gepauzeerd. Maar dat heeft voor mij weinig consequenties, omdat er na de pauze ook weer vaccins voor meer provincies beschikbaar zijn. Het vaccineren in Nederland kwam laat op gang, maar ik vind de volgorde en het systeem hoe ze het beperkt beschikbare vaccin verdelen best goed. En als meer mensen geen AZ willen, ben ik eerder aan de beurt. Degenen die het niet willen, zouden dan een ander vaccin moeten kunnen krijgen wanneer dat voor hun leeftijdsgroep beschikbaar is. Maar het systeem wordt dan wel ingewikkelder, wat de hele boel kan vertragen.
Ik weet niet hoe het in Tsjechië is geregeld, maar ik vind dat je ouderen niet per internet, TV etc. moet informeren hoe zij hun vaccinatie kunnen krijgen, maar moet uitnodigen per post waarna zij telefonisch een afspraak kunnen maken, want velen kunnen niet goed overweg met de digitale methoden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hoezo opgeroepen ? Mensen moeten zich ergens eerst aanmelden en als dat klopt dan krijgen zij ergens een termijn ervoor. En men moet er vervoer voor hebben want het is niet kort bij hun deur.
De huisarts roept de patienten op zich aan te melden op de overheidswebsite. Indien ze dat niet zelf kunnen wegens geen computer, doet de huisarts dit voor ze. Deze regelt de termijn en zorgt ervoor dat de patient weet waar en wanneer hij bij de priklocatie moet zijn.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
maar de EU heeft toch de vaccinaties gekocht en zet die uit onder alle EU landen?
De Europese Commissie onderhandelt met producenten over oa prijzen.

De EU-landen delen een onderneming in een vroeg stadium van de onderhandelingen mee of ze in een bepaald vaccin geïnteresseerd zijn en hoeveel doses ze willen kopen.

Zodra het contract is gesloten, worden de vaccins toegewezen volgens een verdeelsleutel op basis van de bevolkingsgrootte. De EU-landen ontvangen de vaccins dus tegen dezelfde voorwaarden – pro rata, voor dezelfde prijs.

Afhankelijk van de behoeften van de EU-landen kunnen de hoeveelheden vaccindoses per land worden aangepast. Een EU-land kan bijvoorbeeld beslissen af te zien van de onderhandelde opties om extra vaccins te kopen; andere EU-landen kunnen die opties dan overnemen en meer doses van een bepaald vaccin kopen.

De EU-landen plaatsen de bestellingen rechtstreeks bij de vaccinleveranciers, waarbij bijvoorbeeld het tijdstip en de plaats van levering van de vaccins worden vermeld en de logistieke aspecten worden gespecificeerd.

Bron ec.europa.eu/info.
 

kuurgast

Donateur
Lichte daling van het aantal nieuwe Covid-gevallen, maar ziekenhuizen staan onder zware druk.

Net als vorige week heeft Tsjechië nog steeds de hoogste 14-daagse incidentie van nieuwe coronabesmettingen in de hele EU. Met 1518 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners loopt het land voor op Estland (1464) en Hongarije (934).
Tsjechië registreerde donderdag 10.576 nieuwe gevallen van Covid-19, dat zijn er 660 minder dan op dezelfde dag een week geleden.

De druk op ziekenhuizen blijft bestaan, met 8.773 mensen die met Covid in het ziekenhuis zijn opgenomen, 1992 bevinden zich in een ernstige toestand.

Het aantal geregistreerde Covid-sterfgevallen in Tsjechië heeft de grens van 24.000 overschreden. De laatste 1.000 doden vielen binnen vijf dagen. In de afgelopen weken zijn dagelijks ongeveer 200 mensen overleden aan de longziekte. Het trieste hoogtepunt dit jaar was op 8 maart met 235 coronadoden.
Zelfs nu nog helpen 600 soldaten in ziekenhuizen, verpleeghuizen, testcentra en callcenters.

Het R-getal is licht gestegen van R 0,92 naar R 0,93.
De PES-index bleef voor de zesde dag op 71.
-----------------------------------
Er blijven strenge maatregelen, maar Tsjechen kunnen verder van huis gaan sporten.

De anti-epidemische maatregelen die in Tsjechië van kracht zijn, zullen met kleine aanpassingen gedurende minstens een week langer van toepassing zijn, tot 28 maart.
Zoals Blatný uitlegde, is de epidemische situatie de afgelopen 18 dagen verbeterd dankzij de naleving van de maatregelen, maar deze is nog steeds kritiek in de ziekenhuizen. De regering stemde ermee in om enkele maatregelen te versoepelen, met name de vrijetijdsactiviteiten die beperkt waren tot het kadaster van de respectieve woonplaats. Nu kunnen mensen zich in hun vrije tijd verplaatsen in hun hele district, kondigde Blatný aan.
Nieuw is dat een masker niet verplicht is voor sporters in het dorp, als ze een afstand van twee meter van de anderen bewaren.
Het kabinet komt maandag tot een besluit over het voorstel om de noodtoestand tot 5 april voort te zetten. De oppositiepartijen hebben steun voor een verlenging niet uitgesloten, maar ze willen de details van de plannen van de regering weten. De oppositie krijgt maandag informatie over de effectiviteit van de maatregelen.
---------------------------------
Gevaccineerde mensen kunnen zonder test de sociale voorzieningen bezoeken.

Degenen die zijn gevaccineerd met twee doses COVID-19-vaccin kunnen mensen in sociale zorginstellingen bezoeken zonder een negatieve test voor COVID-19 te produceren, zei minister Jan Blatný. In Tsjechië zijn meer dan 1,2 miljoen vaccins toegepast en ongeveer 320.000 mensen hebben beide noodzakelijke doses gekregen.

Volgens Blatný komen er in april ook nieuwe Johnson & Johnson-vaccins voor tienduizenden mensen. Ze wordt ingeënt door huisartsen.

Vanaf aanstaande woensdag kunnen chronisch zieken zich laten vaccineren via het reserveringssysteem. De poliklinische arts beoordeelt de ziekte en geeft een speciale code af aan de patiënt, die vervolgens inlogt op het systeem. Bij het vaccinatiecentrum moeten patiënten nog een medisch rapport indienen. Dit zijn onder meer patiënten met obesitas, diabetes of hart- en vaatziekten. Chronisch zieke patiënten kunnen nog steeds worden ingeënt door een huisarts.
------------------------------
Ministerie tegen verlenging interval tussen vaccindoses.

Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid beveelt niet aan om het interval tussen de toediening van de eerste en tweede dosis van het Pfizer/BioNTech COVID-vaccin te wijzigen, zei minister Jan Blatný na de kabinetsvergadering, daarbij verwijzend naar een analyse die door het vaccinatieteam was voltooid. Vorige week stelde de Tsjechische Vaccinatie Vereniging voor om het interval te veranderen naar maximaal zes weken. Als Tsjechië het interval zou verlengen, zou het in de komende drie weken 180.000 mensen meer kunnen vaccineren met de eerste dosis, zei Blatný. Dit zou echter later tot tekorten leiden. "Dit betekent dat we het probleem alleen maar zouden uitstellen", zei hij.
------------------------------
Corona-testen moeten verplicht zijn bij kleine openbare kantoren.

Coronavirus-testen zullen ook verplicht zijn bij openbare kantoren en andere openbare instellingen met minder dan 50 werknemers, volgens een besluit dat vandaag is goedgekeurd door de Tsjechische regering. Het testen begint op 23 maart en moet op 30 maart zijn afgerond. De tests zullen ook betrekking hebben op de medewerkers van de scholen die verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de kinderen van de medewerkers van het geïntegreerde reddingssysteem en andere geselecteerde beroepen, met dezelfde deadlines. Alle tests moeten op de werkplekken worden uitgevoerd als er geen noodzakelijke reden is om het anders te doen.
--------------------------------
Blatný wil omzeilen van het goedkeuringsproces voor vaccins voorkomen.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zou actief ingrijpen tegen het gebruik in Tsjechië van anti-epidemische medicijnen en vaccins die niet volgens een standaardprocedure zijn goedgekeurd. Blatný reageerde op de informatie dat president Miloš Zeman, na overleg met de voormalige minister van Volksgezondheid Roman Prymula, wil dat universitaire experts het nog steeds niet-gecertificeerde Russische vaccin Sputnik V onder de loep nemen en het kabinet adviseren om groen licht te geven voor het gebruik in het binnenland. "Als sommigen het Staatsinstituut voor Drugscontrole (SÚKL) en het Ministerie van Volksgezondheid willen omzeilen, zal ik ze actief verbieden," zei Blatný.
--------------------------------
Eerste levering van Regeneron zal op 25 maart in Tsjechië arriveren.

De eerste levering van het medicijn Regeneron zou aanstaande donderdag in Tsjechië moeten zijn, vertelde premier Andrej Babiš. Het ministerie van Volksgezondheid gaf begin maart toestemming voor het gebruik van het nog niet geregistreerde medicijn en verleende een vrijstelling voor 12.000 doses van het preparaat. Het medicijn is bedoeld voor patiënten die het risico lopen een ernstig geval van Covid-19 te ontwikkelen. Het gebruik ervan is aanbevolen door het Institute for Drug Control. De vergunning is geldig tot eind dit jaar.
--------------------------------
Ongeveer 200 kinderen in Tsjechië hebben een Covid-gerelateerd syndroom.

Van ongeveer 200 kinderen in Tsjechië is bekend dat ze het multisysteemontstekingssyndroom hebben nadat ze het coronavirus hebben opgelopen. In dergelijke gevallen kan de impact op het immuunsysteem van het kind ertoe leiden dat organen, waaronder het hart, ontstoken raken.
Het syndroom werd voor het eerst waargenomen in Tsjechië in de herfst, tijdens de tweede golf van de epidemie.
----------------------------------
Vijf tips om 155 te bellen in Tsjechië:

- De aandoening begint van uur tot uur te verslechteren, vooral bij mensen die worden behandeld voor hart- of longaandoeningen, diabetes, kanker, hoge bloeddruk, immuundeficiëntie of ernstige obesitas.
- De ademhaling wordt zo slecht dat de patiënt niet de hele zin in één stuk kan zeggen zonder kortademigheid (hij telt niet tot tien per ademhaling) of blauwe plekken in het gezicht of rond de lippen.
- De patiënt heeft een verminderd gezichtsvermogen, gehoor, evenwicht, geheugen, valt flauw of is ingestort.
- u andere ongebruikelijke symptomen opmerkt dan hierboven vermeld, die gepaard gaan met het normale beloop van de ziekte.
- Je weet het niet zeker of je bent bang.
------------------------------------------
Waarschijnlijk 20 gevallen van infectie met een Zuid-Afrikaanse coronamutant in Tsjechië.

Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid onderzoekt momenteel 20 gevallen waarin het voorkomen van de Zuid-Afrikaanse coronamutant ofwel is bevestigd en zeer waarschijnlijk is. De gevallen zijn afkomstig van twee infectiebronnen die geen verband houden met elkaar. Men heeft zich gevormd rond de deelnemer tijdens een vakantiereis naar Zanzibar. De tweede brak uit onder douanebeambten op de luchthaven Václav Havel in Praag.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het gerucht ging al eventjes:
Epidemioloog Smejkal: Babiš bood me aan of ik Blatný wilde vervangen.

Hij verwierp het voorstel van premier Andrej Babiš echter.
Smejkal introduceerde begin van de week de Interdisciplinaire Groep voor Epidemische Situaties (MeSES), die nu het ministerie van Volksgezondheid adviseert. Naast Smejkal omvat de groep andere experts in epidemiologie, maar ook economen, sociologen en advocaten.
De deskundigen beschouwen het vergroten van de vaccinatie-, test- en opsporingscapaciteit, het verkleinen van het risico op verspreiding van nieuwe mutaties en hun betere diagnose als de meest urgente en fundamentele stappen voor een succesvolle strijd tegen een pandemie. Volgens hen is het nodig om deze drie gebieden te verbeteren: mutatiebewaking, meer gedetailleerde PCR-tests en uitgebreide vaccinatie.
De interdisciplinaire groep brengt adviezen, rapporten en aanbevelingen uit op basis van de huidige wetenschappelijke kennis en integreert perspectieven uit verschillende disciplines, waaronder economie, geesteswetenschappen en recht.
De groep is apolitiek en hun aanbevelingen zijn openbaar te lezen op website meses.cz. Gaandeweg wil ze documenten publiceren voor bijvoorbeeld het functioneren van scholen, toetsen en traceren, of voor het vrijgeven van maatregelen.
Bron seznamzpravy.cz.

Mooie reactie daaronder:
Jiří Kovář
Het probleem is niet deze minister Blatný, het probleem is dat de premier niet gewend is aan de situatie dat de covid niet naar hem luistert. Hij kan hem niet eens ontslaan, wat zeker een ongebruikelijke situatie voor hem is. Hij zoekt verlossing die niet volgens zijn procedures kan worden geregeld, en wonderen gebeuren zelden. Dan kunnen de ministers veranderen als figuren op de astronomische klok. Meer nederigheid en gezond verstand alstublieft. Het leven vecht voor zichzelf, laten we geduldig en verstandig zijn en ons adequaat gedragen naar de situatie.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Voor het eerst sinds half februari daalde de toename van het aantal geïnfecteerden op weekdagen tot onder de 10.000.

Vrijdag werden in Tsjechië 9.624 nieuwe coronagevallen aangetroffen, zo'n 5.300 minder dan in de week ervoor. Voor het eerst sinds half februari bleef het aantal van negen besmette mensen op weekdagen onder de 10.000.
Een week geleden waren er bijna 15.000 nieuwe gevallen, twee weken geleden 13.000.
Ook het aantal reproducties vertoont een dalende trend, van R 0,93 naar R 0,87. Het ligt voor het eerst sinds 23 januari onder de R 0,9, dus de verspreiding van het virus lijkt te vertragen.

De ziekenhuizen in het land hebben nog niet alles duidelijk gemaakt. Het aantal Covid 19-patiënten dat als intramurale patiënt wordt behandeld, is nog steeds hoog. Vrijdag kregen 8632 mensen met het virus medische zorg in de klinieken, waarvan 1990 intensieve zorg. Ten opzichte van donderdag is dat echter een lichte daling, liet het ministerie van Volksgezondheid zaterdag weten.
Ondanks de afname van het aantal gevallen, blijven ziekenhuizen op hun capaciteitsgrenzen. Vanmorgen was 11 procent van de bedden op de intensive care-afdelingen en ARO's leeg en waren er 128 beschikbaar voor covid-patiënten.

Het aantal mensen dat stierf in verband met Covid-19 steeg tot 24.530. Statistieken over de lange termijn laten zien dat in Tsjechië nu de meeste mensen zijn gestorven in de geschiedenis van de onafhankelijke staat.
Sinds het begin van de pandemie in maart 2020 zijn bijna anderhalf miljoen mensen in Tsjechië besmet met het virus. Bijna 1.244.000 van hen zijn hersteld van de ziekte.
-------------------------------------
Over vaccinaties:

Vanaf begin maart begon de vaccinatiegraad te stijgen van het toenmalige gemiddelde van 15.000 vaccins per dag tot het huidige gemiddelde van 35.000.
Op vrijdag werden 38.133 doses gevaccineerd. Vanaf het begin zijn 1.308.403 doses gevaccineerd.
Laten we herinneren aan de openbare belofte van premier Andrej Babiš dat vanaf april dagelijks 100.000 doses zullen worden gevaccineerd. Twee weken voor dit aangekondigde doel staat Tsjechië op ongeveer een derde.
62,2% van de Tsjechen staat positief tegenover vaccinatie. Dit aandeel is het hoogst in de groep die een moeilijk verloop van covid heeft doorgemaakt.
Meer dan 25% van de Tsjechen heeft al ervaring met een ernstig beloop van de ziekte in de familie of bij bekenden.

Kijkend naar de ontwikkeling van vaccinatie in individuele regio's, is het duidelijk dat vaccinatie nog steeds niet uniform is. Praag blijft hoog aan de top met ongeveer 12 procent van de bevolking gevaccineerd, gevolgd door de regio's Karlovy Vary (11%), Zuid-Bohemen (bijna 10%) en Zuid-Moravië (ongeveer 9%). Daarentegen ontving in de regio's Zlín en Pardubice nog geen 8 procent van de bevolking het vaccin, en in de regio Ústí nad Labem zelfs maar 7 procent.
In de statistieken toont ÚZIS gevaccineerde personen op basis van de plaats waar ze het vaccin hebben gekregen, niet op basis van hun woonplaats.
57% van de gezondheidswerkers is gevaccineerd.

Babiš probeerde het AstraZeneca-vaccin te kopen uit landen die waren gestopt met vaccineren. Niemand wilde verkopen, zei hij.
--------------------------------
De verkoop van zelftest-sets neemt toe in supermarkten.

In Tsjechië is de wens om getest te worden op het coronavirus deze maand aanzienlijk toegenomen. Vooral antigeen-zelftestsets, die in steeds meer supermarkten en hypermarkten worden aangeboden, zijn in trek. Lidl verkoopt sinds zaterdag sets voor de speekselmonstertest voor 139 kronen (5,30 euro) per stuk. De winkelketen Billa heeft de testsets in het assortiment opgenomen en zijn in alle winkels van het bedrijf verkrijgbaar. Sinds donderdag is het mogelijk om antigeen-zelftestsets te kopen op basis van vereenvoudigde bemonstering uit het voorste neusgebied in de hypermarkten van Albert; een set kost 495 kronen (19 euro). Maar Globus, Penny en andere handelsbedrijven bieden deze goederen nu ook aan. Penny biedt zogenaamde lollipop-tests aan.

De eerste winkelketen die de sets in Tsjechië op de markt bracht, was Kaufland. Hier kostte het pak met het materiaal voor het verzamelen van afscheidingen uit het neusgebied aan de voorkant 150 kronen (5,80 euro) toen de verkoop elf dagen geleden begon. De Kaufland-sets zijn nu tien kronen goedkoper.

Bronnen deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iedere dag verschijnen er tweets van "Babiš".
Dit doet hij niet zelf maar zijn Pr-team met Marek Prchal. Die zorgen ook met 10 man voor zijn feestboek berichten. Bron oa echo24.cz.
Vrijdag het volgende twitterbericht van hem:
Met @eucopresident, de premiers van Zweden, Griekenland, Nederland, Kroatië en @sebastiankurz, bereiden we ons vandaag voor op de Europese Raad van volgende week. We zullen de interne markt aanpakken met de nadruk op digitale en huidige covid-maatregelen. En natuurlijk het vaccin.
Daaronder een stortvloed zoals alle dagen van negatieve reacties en de meeste liggen dubbel om zijn "digitale" opmerking. Babiš is helemaal niet digitaal vaardig, dat laat hij aan anderen over. Zo reist hij ook veel liever naar alle landen ipv online overleg wat coronaproof en veel sneller zou zijn in deze kritische tijden.
 

kuurgast

Donateur
COVID-dodental overschrijdt de grens van 25.000.

Ongeveer 25.055 mensen in de Tsjechische Republiek zijn overleden met een bewezen geval van COVID-19 sinds het begin van de epidemie, en meer dan de helft van die sterfgevallen vond dit jaar plaats. De laatste 1.000 doden vielen in zeven dagen.
Maar het tempo van de pandemie vertraagt. Maandag waren er 8.167 nieuwe gevallen van COVID-19, bijna 2.500 minder dan afgelopen maandag. Het is de kleinste doordeweekse stijging sinds begin februari.
Er zijn nu 1.400 gevallen van herbesmetting bekend waarbij mensen in beide gevallen symptomen van covid-19 hadden. Het aantal herbesmettingen is de afgelopen maand vertienvoudigd.
Het R-getal heeft de laagste waarde sinds eind januari, het daalde van R 0,857 naar R 0,853.
De PES-index daalde van 68 naar 64. De tabel met maatregelen onder dit systeem wordt echter niet langer geregeld en het ministerie van Volksgezondheid is voornemens een nieuw systeem in te voeren.
Meer dan 1 miljoen mensen hebben één vaccinatiespuit gehad en meer dan 370.000 hebben twee injecties gehad, op een totaal van 1.378.657.
---------------------------------
Blatný voorspelt een daling van het aantal ziekenhuisopnames eind april.

Zo'n 3.000 mensen die aan COVID-19 lijden, kunnen eind april in Tsjechie worden opgenomen, van wie 500 mogelijk in een ernstige toestand verkeren op IC-afdelingen, vertelde minister van Volksgezondheid Jan Blatný. Modellen zeggen dat er dagelijks zo'n 4.000 nieuwe gevallen van coronavirus kunnen worden geregistreerd. Vorige week waren er nog eens 10.000 tot 14.000 nieuwe gevallen per dag. Op dit moment zijn er meer dan 8.000 Tsjechen opgenomen in het ziekenhuis met COVID. Het tempo van de vaccinatie zou deze week kunnen oplopen tot 60.000 tot 70.000 vaccindoses per dag. Momenteel zijn er geen vaccins voor meer, zei Blatný. "Dit betekent niet dat we niet meer willen of kunnen doen".
--------------------------------------
Maandag luiden de klokken voor duizenden Covid-slachtoffers.

Gisteren rond het middaguur luidden klokken door het land ter nagedachtenis aan de duizenden slachtoffers van Covid-19 sinds het begin van de epidemie een jaar geleden. Mensen hielden een minuut stilte ter ere van de doden. Op 22 maart vorig jaar stierf de eerste persoon in dit land als gevolg van het virus. Sindsdien zijn 25.055 mensen aan de ziekte bezweken.
Het luiden van klokken werd geïnitieerd door de Tsjechische bisschoppenconferentie. Dit sloot zich aan bij een oproep van de vereniging "Een minuut stilte", die had gevraagd om de coronaslachtoffers te herdenken. Maandag werden rond de 24.000 kleine kruisjes geschilderd op de kasseien van het Oude Stadsplein ter gelegenheid van het trieste jubileum.
----------------------------------------
De regering wil dat de noodtoestand met 30 dagen wordt verlengd.

De regering zal het lagerhuis vragen de noodtoestand in het land met nog eens 30 dagen te verlengen om de Covid-beperkingen te kunnen handhaven totdat de epidemie afneemt.
De overheid zal ook verplichte Covid-tests bestellen voor bedrijven met minder dan 10 werknemers en voor zelfstandigen. Het voorstel om de testfrequentie te verhogen van één naar twee keer per week werd niet goedgekeurd.
De enige werknemers die zijn vrijgesteld van testen, zijn degenen op het thuiskantoor, mensen die Covid-19 hebben ondergaan of die zijn gevaccineerd met de noodzakelijke twee doses.
---------------------------
Politie zal optreden tegen schending van quarantainevoorschriften.

De politie zal worden belast met het uitvoeren van willekeurige controles van mensen in quarantaine om er zeker van te zijn dat ze de geldende beperkingen naleven. Het aanpakken van mogelijke schendingen van de quarantainevoorschriften de verspreiding van de epidemie zou helpen beteugelen en zou werken als een afschrikmiddel in het geval van personen die weigeren samen te werken met de autoriteiten. Iedereen die betrapt wordt op het overtreden van de regels, zal strafrechtelijk worden vervolgd voor het verspreiden van een overdraagbare ziekte. De politie zal lijsten ontvangen van mensen in quarantaine van regionale hygiënestations, zei de heer Hamáček, eraan toevoegend dat een eerder probleem met privacy en gegevensbescherming nu is opgelost.
----------------------------------
Bedrijven met maximaal 10 personen verplichte COVID-tests vanaf 6 april.

De Tsjechische regering keurde vanaf 6 april de verplichte COVID-tests goed voor bedrijven met maximaal 10 werknemers en zelfstandigen die andere personen op het werk ontmoeten.
Dit zou ook gelden voor medewerkers van non-profitorganisaties. De controles van de COVID-testen van zelfstandigen zullen steekproefsgewijs worden uitgevoerd. Ze zullen bijvoorbeeld een factuur moeten overleggen waaruit blijkt dat ze de tests hebben gekocht of een certificaat dat ze niemand anders op het werk ontmoeten en dat ze thuis werken en alleen hun familieleden daar ontmoeten.
---------------------------------
Rekenkamer: de staat was slecht voorbereid op een pandemie.

Een inspectie door de Hoge Rekenkamer heeft geconcludeerd dat de staat slecht voorbereid was op de Covid-pandemie en talloze fouten heeft gemaakt bij het beantwoorden aan de behoeften van het land.
Volgens het kantoor werden de aankopen van beschermende uitrusting en medische benodigdheden in de eerste weken van de epidemie gekenmerkt door chaos, met aanzienlijke verschillen in de kwaliteit en prijs van de aangekochte producten.
Volgens het rapport kwam veel van de verwarring voort uit het feit dat de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken elk hun eigen inkoopteams hadden, die niet meewerkten. De dubbele aanpak leidde later ook tot chaos en vertragingen bij de distributie van beschermende kleding door het hele land.
Sinds 2011 zijn ze er niet in geslaagd het relevante pandemieplan bij te werken en medische benodigdheden aan te schaffen. Volgens de inspecteurs waren er onder meer slechts 10.000 maskers in de magazijnen.
-------------------------------------
Ministerie van Volksgezondheid verandert standpunt over ivermektine niet.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft zijn standpunt over het medicijn ivermektine, dat het deze maand als experimentele behandeling van COVID-19 heeft goedgekeurd, niet gewijzigd. Het Tsjechische staatsinstituut voor drugscontrole (SÚKL) herhaalde dat er onvoldoende gegevens waren voor het gebruik van ivermektine bij de COVID-19-behandeling. Als artsen het medicijn voorschrijven, moeten ze daar rekening mee houden, schrijft de SÚKL op haar website.
---------------------------------
Babiš roept klinieken op om het medicijn Bamlanivimab te gebruiken.

Premier Andrej Babiš heeft ziekenhuizen in Tsjechië gevraagd om het medicijn Bamlanivimab te gebruiken om Covid-19 te behandelen. Tot dusver zijn 605 verpakkingen gegeven aan 61 klinieken, en in totaal kan bamlanivimab worden gebruikt in 103 medische instellingen, zei Babiš zondag.
In Tsjechië zijn al 3.000 doses van het medicijn in omloop. Tsjechië zal geen verdere doses van het preparaat bestellen. Omdat Bamlanivimab slechtere resultaten heeft dan een medicijn van Regeneron, dat de komende week wordt afgeleverd.
---------------------------------
Tsjechië trekt het verzoek om coronapatiënten op te nemen in.

Tsjechië heeft zijn verzoek om coronapatiënten op te nemen in de ons omringende landen ingetrokken. Het ziet er nu naar uit dat de situatie zelf kan worden aangepakt. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček bedankte de staten die hulp aanboden.
Op 5 maart vroeg de Tsjechische regering onder meer Duitsland, Polen en Zwitserland om coronapatiënten op te nemen. Aanleiding was de gespannen situatie op de intensive care-afdelingen van lokale ziekenhuizen. Uiteindelijk is alleen gebruik gemaakt van het aanbod uit Polen. Een vrouw uit Pardubice County werd daar naar een kliniek gebracht. Duitsland had verschillende plaatsen gereserveerd op intensive care-afdelingen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Leuk ja, voor wat het waard is....

Het oorspronkelijke PES-systeem is niet meer geldig, en zal van een update worden voorzien. Het is afwachten wat de score dan is.
 
** De lockdown die in Duitsland met Pasen zou gelden, wordt geschrapt, melden verschillende Duitse media. Dat doet bondskanselier Merkel na een storm van kritiek op de paaslockdown. Dat ze ervan terugkomt, betekent onder meer dat de winkels tussen 1 en 5 april open zijn**

Ik ben zeer benieuwd of dit in Tsjechië nog een reactie gaat uitlokken. Zou me niks verbazen als ze dit gaan navolgen.
 
Lijkt me beetje appels met peren vergelijken.

Die extra strenge Paaslockdown is in Tsjechie nooit afgekondigd. Er gelden in Tsjechie met de huidige maatregelen al de normale wettelijke openingsdagen.
 
Woensdag waren er 8763 besmettingen. Het reproductieaantal is licht gestegen.

Woensdag waren er 8.763 nieuwe bevestigde gevallen van covid-19 in Tsjechië. Vergeleken met dezelfde dag vorige week was de stijging ongeveer een kwart lager. Sinds het uitbreken van de epidemie in maart vorig jaar zijn 25.450 mensen overleden met bewezen coronavirus, waarvan ongeveer 18 procent deze maand. Dit blijkt uit gegevens op de website van het ministerie van Volksgezondheid.

Het totale aantal bewezen gevallen van nieuwe coronavirusinfectie in Tsjechië bedraagt bijna 1,5 miljoen. Het dagelijkse aantal nieuw geïnfecteerde in de week-op-week-vergelijking daalt sinds ongeveer het eerste weekend van maart. Sinds begin maart zijn 255.098 nieuwe gevallen aan de statistieken toegevoegd, gemiddeld 10.629 per dag.

Momenteel komt de infectie het meest voor in de regio Českolipsko, waar de afgelopen week 757 nieuw bevestigde gevallen per 100.000 inwoners zijn toegenomen. Dit wordt gevolgd door de districten Jindřichův Hradec en Mladá Boleslav, waar tests in de afgelopen zeven dagen respectievelijk 718 en 693 nieuwe gevallen van de ziekte per 100.000 inwoners aan het licht brachten.

Sinds begin maart van dit jaar zijn er in Tsjechië 4652 overleden met een bewezen covid. Sinds het begin van het jaar zijn er 13.509 doden gevallen, gemiddeld ongeveer 163 per dag. Het daggemiddelde van maart is tot dusver 194 doden per dag.

Het aantal mensen dat met het coronavirus in het ziekenhuis is opgenomen, is met meer dan 1.000 gedaald ten opzichte van de woensdag ervoor. Het aantal patiënten met ernstige symptomen is gedaald met 165 tot 1.874. Mogelijk nog hoger omdat in de statistieken van het ministerie geen rekening is gehouden met gehospitaliseerde mensen die geen tekenen van coronavirus meer vertonen na tien dagen, maar nog steeds ziekenhuiszorg nodig hebben.

Hoewel het aantal ziekenhuisopnames week op week afneemt, blijven zorginstellingen onder grote druk staan op hun capaciteit. Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid waren vanaf vanochtend slechts 146 covid-bedden in de ARO- en intensive care-afdelingen (ICU's) vrij in de hele Tsjechische Republiek. Er waren 827 standaardbedden met zuurstof voor de geïnfecteerde, maar er zijn nog vrije capaciteiten op de zogenaamde extra bedden, die anders bedoeld zijn om zorg van een ander type of expertise te bieden.

Paramedici hebben woensdag 38.840 doses vaccin toegediend. Het was het hoogste aantal op één dag sinds begin deze week, maar 7900 minder dan de woensdag ervoor. 1,46 miljoen mensen hebben sinds het begin van de vaccinatie ten minste één dosis van het vaccin gekregen, van wie bijna 400.200 beide doses hebben gekregen.

De waarde van het PES-systeem, dat voorheen de anti-epidemische maatregelen in Tsjechië regelde, is de tweede dag op 59 punten. Dit komt overeen met het derde van de vijf risiconiveaus. Vergeleken met de vorige dag is het reproductieaantal woensdag licht verslechterd, met een honderdste tot 0,83. Het ligt sinds 9 maart onder de waarde van één. De snelheid van de epidemie vertraagt al ongeveer twee en een halve week.

bron: denik.cz
 
Het gaat gelukkig de goede kant op. Ook de ouders van mijn vriendin kregen vandaag hun eerste prik en 15 april de tweede. Over enkele weken zal misschien 40% van de populatie door besmetting en vaccinatie geimmuniseerd zijn. Dat zal de R-nul verder en steeds sneller omlaag helpen. Zodat na de pasen er hopelijk versoepelingen kunnen komen. Wellicht is Tsjechië er nog voor Nederland doorheen hoewel ze daar een hoge prijs voor betaald hebben.
 

In Tsjechië neemt het aantal besmette mensen af, in de omringende landen stijgen de aantallen snel.​


Het aantal nieuw besmette personen in Tsjechië neemt geleidelijk af, een vergelijkbare trend doet zich voor in Slowakije. Dit blijkt uit de afname van de huidige golf van de coronavirus-epidemie, die overslaat naar de omringende landen. Besmette aantallen groeien snel in Polen, Hongarije en Oekraïne, maar ook ten westen van onze grenzen in Duitsland en Oostenrijk.

Hoewel het aantal nieuw geïnfecteerde in Tsjechië nog steeds hoog is, waren dat er donderdag 7853. Maar ze nemen constant af, deze week waren de aantallen altijd lager dan vorige week op dezelfde dagen. Ook het aantal ziekenhuisopnames loopt terug, donderdag zijn er 7965 behandeld in ziekenhuizen met de besmetting.
Donderdag bedroeg het gemiddelde dagelijkse aantal besmette mensen in Tsjechië 8037, vergeleken met 12.301 op 7 maart. De waarde van de PES-risico-index, die de Tsjechische regering niet langer volgt, ligt al twee dagen op 59, d.w.z in de derde graad.

Tsjechië is het slechtst in het aantal doden​

Volgens gegevens van het Europees Centrum voor ziektebestrijding en -preventie (EDCD) heeft Tsjechië echter het op een na hoogste aantal besmettingen uit landen van de Europese Unie in de afgelopen 14 dagen per hoofd van de bevolking. Voor elke 100.000 inwoners van Tsjechië zijn er in twee weken 1.328 gevallen van covid-19. De ergste situatie is in Estland met 1521 besmettingen.

Tsjechië is het slechtst in termen van het aantal doden. Volgens het ECDC zijn er de afgelopen twee weken ongeveer 274 doden per miljoen inwoners in het land gevallen. Hongarije op de tweede plaats in de tafels met 252 doden en derde in Slowakije 217.

bron: novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
De daling is nu wel te zien, maar ziekenhuis blijft hoog.
Voorlopig is het afwachten en waar ik vooral bang voor ben is dat met pasen de mensen weer bij elkaar gaan zitten en dan 3 weken later de cijfers gaan oplopen.
De lockdown blijft iig tot pasen van kracht.
Duitsland versoepeld een klein beetje het grensregime maar PCR-test blijft verplicht vanuit Tsjechië.
Voorlopig stop ik even met dagelijkse nieuws omtrent corona in Tsjechië of er moet iets bijzonders gebeuren.....
 
Bovenaan