Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Holland-paviljoen op levensmiddelenbeurs Salima te Brno

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat voor de eerste keer deelnemen aan de Salima te Brno van 2 – 5 maart 2010. De vakbeurs vindt elke twee jaar plaats in Tsjechië en is de meest toonaangevende in de regio. Nederlandse exporteurs die op zoek zijn naar afzet in deze regio kunnen zich aanmelden.

In 2008 werd de beurs bezocht door 38.000 bezoekers, waarvan er 6.000 uit het buitenland kwamen, met name uit de directe buurlanden.

De markt in Tsjechië heeft zich de afgelopen vijf jaar enorm ontwikkeld en de consumenten uitgaven, met name voor levensmiddelen, zijn met 65% gestegen. Deze stijging geldt zowel voor de retail, met steeds meer moderne supermarkten, als de food-service sector, waaronder een nog steeds groeiend toerisme.

Een groot voordeel van de Tsjechische markt is de logistiek. Het land ligt op nog geen 700 kilometer van Nederland en is qua omvang goed te bewerken met een of twee grossiers.

Het LNV-paviljoen zal bestaan uit een business lounge en een 10-tal ministands. Deelname met een kant en klare ministand kost € 1.250. De organisatie van dit paviljoen is door LNV in handen gegeven van Phaff Export Marketing te Dronten.

agf.nl

bvv.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tatra kondigt nog meer ontslagen aan

De Tsjechische vrachtwagenbouwer Tatra zal deze maand 530 medewerkers ontslaan, is gisteren op de televisie gemeld. Eveneens zal een 4 dagenweek worden ingevoerd. Deze maatregelen zijn het gevolg van de aanhoudende slechte verkoopcijfers bij de vrachtwagens. Tatra verwacht dit jaar een omzetdaling van 40%. De laatste 15 maanden zijn reeds 1000 medewerkers ontslagen. Het bedrijf hoopt in het voorjaar de ontslagen medewerkers deels terug te kunnen in dienst nemen als de markt zich verbeterd.

idnes.cz

RJA2694a1_IMG_2003.JPG
 

Freddy2005

† In Memoriam
AB Inbev verkoopt Centraal-Europese activiteiten voor 2,2 miljard

Anheuser-Busch InBev verkoopt zijn Centraal-Europese activiteiten aan CVC voor 2,231 miljard dollar. Afhankelijk van de prestatie van de verkochte activiteiten kan daar nog eens 800 miljoen dollar bij komen.

Met de transactie komen de activiteiten van AB Inbev in Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Montenegro, Roemenië, Servië en Slowakije in handen van CVC.

CVC gaat akkoord om de merken Stella Artois, Beck's, Löwenbrau, Hoegaarden, Spaten en Leffe te brouwen in die landen onder licentie van AB InBev. Die laatste behoudt dan weer het recht op het brouwen en verdelen van het merk Staropramen.

Indien CVC deze activiteiten later weer zou verkopen, heeft de Belgisch-Braziliaanse brouwer een voorkooprecht.

De hele operatie kadert in de plannen van AB InBev om zich te concentreren op zijn kernmarkten en geld op te halen om schulden af te lossen. Amper een week geleden kondigde de brouwer de verkoop van zijn Amerikaanse pretparkendivisie aan. Eerder werden ook al bieractiviteiten in China en Zuid-Korea van de hand gedaan. Het beoogde bedrag van 7 miljard dollar aan desinvesteringen, is al overschreden.

CVC gaat de Centraal-Europese activiteiten omdopen in StarBev. De transactie zou tegen januari 2010 worden afgerond.

trends.be

novinky.cz

idnes.cz

105341-top_foto1-kucrl.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
...Hun salaris zou met 45% vermindert worden... De loonsbesprekingen tussen het bedrijf en de piloten vereniging CZALPA lopen intussen verder...

De piloten hebben de loonsvermindering vandaag aanvaard. Aan deze toegeving zijn echter een reeks voorwaarden gekoppeld. Twee belangrijke hiervan zijn het aftreden van de huidige management directeur Radomír Lašák en de belofte om het bedrijf verder als staatsonderneming te behouden. Dit is door de chef van de pilotenvereniging (CZALPA), Filip Gaspar, vandaag medegedeeld.

novinky.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
České dráhy ontslaat 450 medewerkers

De Tsjechische spoorwegen zullen half december 450 medewerkers ontslaan. De onderneming overweegt ook de verkoop van eigendommen en verouderd rollend spoormateriaal. De besparingen moeten 27 miljoen euro opbrengen. Het geld moet dienen tot herstructurering van de maatschappij en de aankoop van nieuwe wagons.

radio.cz
 
Nutreco verkoopt belang in Tsjechië

Nutreco verkoopt belang in Tsjechië

AMERSFOORT (AFN) - Diervoederproducent Nutreco verkoopt zijn meerderheidsbelang in het Tsjechische bedrijf Integra. Dit maakte Nutreco maandag bekend zonder financiële details te geven.

De koper is Hendrix Genetics. Dit bedrijf had al een belang van 34 procent. Bij Integra werken tachtig mensen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijv...treco_verkoopt_belang_in_Tsjechi__.html?p=8,1
 

Freddy2005

† In Memoriam
Meer omzet voor Ahold

Supermarktconcern Ahold heeft in het derde kwartaal 4,3 procent meer omzet geboekt. Dat maakte Ahold, eigenaar van onder meer Albert Heijn, Etos en Gall&Gall, dinsdag bekend.

De omzet ging van 5,8 miljard euro naar 6,04 miljard euro. Analisten gingen uit van een omzet van 6,08 miljard euro.

De omzetgroei werd wel gedrukt door prijsverlagingen en consumenten die goedkopere producten kopen, vooral in de Verenigde Staten. Aanhoudende prijsacties hadden in met name de VS hun weerslag op de omzet, aldus Ahold in een toelichting.

Bij de Tsjechische ketens Albert en Hypernova liep de omzet met 8 procent fors terug. Dit was wel in lijn met de verwachting. In april dit jaar nam Ahold de activiteiten op de schop. De twee ketens worden samengevoegd onder de vlag van Albert. In totaal zullen 21 slechtrenderende vestigingen van de ruim driehonderd worden afgestoten.

De zogeheten identieke omzet, de omzet op basis van hetzelfde aantal winkels, ging in de Verenigde Staten bij onderdeel Stop&Shop omhoog. Het eveneens Amerikaanse onderdeel Giant-Carlisle zag dit omzetcijfer dalen. Ook in Nederland en Tsjechië daalde de identieke omzet.

beursduivel.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
Koppen rollen bij ČSA

Gisteren is de volledige top van het bedrijf ontslagen, zowel de voorzitter van de raad van bestuur,Radomír Lašák, als de voorzitter van de toezichtsraad, Václav Novák, mochten opstappen.
Het hoofd van de Praagse luchthaven, Miroslav Dvořák, wordt de nieuwe chef van de maatschappij en de econoom Miroslav Zámečník wordt voorzitter van de toezichtsraad.
Verder zijn er nog steeds onenigheden over de weddeverminderingen. Zámečník wil nog meer inleveringen van het vliegend personeel.

radio.cz

ekonomika.idnes.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Varkensslacht Europese Unie daalt sterker

Het aantal varkensslachtingen in de Europese Unie pakt in 2009 2,5 procent lager uit dan een jaar eerder.

Vooral in de tweede helft van het jaar daalt de productie sterker dan tot nu toe gedacht werd. Dat voorspelt de EU-vooruitzichtenwerkgroep voor de varkensvleessector. De werkgroep voorziet sterkere dalingen dan tot nu toe werd voorspeld.

De prognoses verschillen sterk per land. Nederland gaat net als Denemarken, Duitsland, Spanje en Portugal uit van een lichte stijging met 0,5 tot 1,5 procent. Andere landen verwachten echter een daling, waaronder Polen, Italië en Finland. Vooral in Tsjechië en Hongarije worden zeer sterke dalingen voorzien, de Tsjechische overheid voorspelt een daling van 10 procent. Het Verenigd Koninkrijk verwacht als een van de weinige landen een flinke groei van de productie met 6 procent.

agd.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Vakbonden ČSA akkoord met loonsverlagingen

De nieuwe leiding van de Tsjechische luchtvaartmaatschappij ČSA en de vakbonden van ČSA hebben ingestemd met een loonsverlaging voor alle medewerkers. De nieuwe voorzitter Miroslav Dvořák en de vakbondsafgevaardigden hebben vandaag het contract ondertekend. Bijgevolg verdienen vanaf 1 november, de piloten 30%, het cabinepersoneel 15% en alle overige werknemers van ČSA 10% minder. Hiermee zal de onderneming tegen eind volgend jaar 600 miljoen euro aan lonen besparen.

ekonomika.idnes.cz

novinky.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Analisten verwachten groei tot 2% in 2010

De Tsjechische economie zal naar verwachting volgend jaar een groei laten zien.

Volgens schattingen van vooraanstaande analisten van het land, zal de stijging van het bruto binnenlands product hierbij tussen 1 en 2 % liggen aldus het persagentschap ČTK.

Voor dit jaar verwachten de economen evenwel een inkrimping van de economie van vier tot vijf procent.

radio.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Landbouwers protesteren tegen lage melkprijs

Uit protest tegen de lage melkprijs willen de Tsjechische boeren donderdag duizenden liters melk vernietigen. Met deze actie willen de landbouwers de langdurige kritische situatie in hun branche benadrukken. In de regio van Blansko zullen 30.000 liter melk over de velden uitgegoten worden. Dat is een derde van de dagproduktie in de regio. De melkerijen betalen de boeren nu 5,50 kronen per liter, dat zou minstens het dubbele moeten zijn aldus de landbouwersvereniging.

radio.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Regering beslist: ČSA wordt niet verkocht

De regering zal de luchtvaartmaatschappij ČSA niet aan het consortium Travel Service / Unimex Group verkopen. Hiermee volgt zij de aanbeveling van minister van financiën Janota. De 92 procent van de ČSA- aandelen blijven in staatsbezit. Reden zijn onaanvaardbare voorwaarden die door het consortium gesteld worden. Travel Service / Unimex was als laatste van de vier kandidaat kopers over gebleven.

radio.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
USG verkoopt onderdelen Tsjechië en Slowakije

Uitzendbedrijf USG People heeft bekend gemaakt zijn activiteiten in Tsjechië en Slowakije via een management buy-out te verkopen. Dat meldt het bedrijf woensdag in een persbericht naar aanleiding van de derde-kwartaal cijfers.

overfusies.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Spolchemie in Ústí nad Labem ontslaat 200 werknemers

„Spolchemie“ in Ústí nad Labem zal een vijfde van het personeel ontslaan tegen het einde van dit jaar. 200 van de 950 werknemers zullen hun arbeidsplaats verliezen. Dit is vandaag door de bedrijfsleiding in een persmededeling bekend gemaakt. Als reden voor dit ingrijpen wordt de door de economische crisis noodwendige herstructurering aangegeven. Zonder deze maatregelen dreigt het faillisement voor de onderneming. Vanwege de slechte economische situatie zal het bedrijf ook investeringen in schonere technologieën uitstellen.

Milieu-organisaties hebben reeds lang kritiek dat "Spolchemie", door de verouderde processen voor de chloor productie, het milieu met kwik en dioxinen belast.

ekonomika.idnes.cz

JAN25ea99_3773A202_0.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
KBC brengt Centraal-Europese dochters naar de beurs

KBC gaat 40% van zijn aandelen in zijn dochterbanken in Tsjechië en Hongarije verkopen op de beurs. De opbrengst moet dienen om de financiële ruggengraat van de Vlaamse financiële groep te versterken zodat die de ontvangen staatssteun kan terugbetalen. De operatie past in een afslankingsplan dat opgelegd wordt door Europa.
KBC diende op het toppunt van de wereldwijde bankencrisis enkele keren een beroep te doen op de overheid om de woelige periode door te komen.

Over het plan van KBC wordt tegen begin december beslist. Volgens de krant De Tijd zou het onder meer een verkoop van een deel van de dochterbedrijven in Tsjechië (CSOB) en Hongarije (K&H) omvatten. 40% van de aandelen zou naar de beurs worden gebracht. Andere pistes die de ronde doen, zijn de verkoop van KB Lux, het afstoten van Fidea, Centea en Antwerpse Diamantbank en het in de etalage zetten van niet-strategische dochters in Rusland, Servië en Bulgarije.

gva.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
Autoverkoop in oktober sprong vooruit

De autoverkopen in Europa lagen in oktober 11,2 procent hoger dan in oktober 2008. De stijging komt vooral op het conto van de West-Europese landen. In Oost-Europa viel er enkel in Tsjechië een stijging op te tekenen.


....In de jongere EU-lidstaten in Oost-Europa zijn de cijfers veeleer eenduidig negatief. Enkel Tsjechië tekende 8,8 procent meer inschrijvingen op dan in oktober 2008. Elders liggen de cijfers tientallen procenten lager, met in Letland zelfs een daling van 81,6 procent, naar nog 218 inschrijvingen, tegenover 1.183 in dezelfde maand vorig jaar.

....Oktober bracht vooral forse stijgingen tegenover vorig jaar bij Nissan, Renault, Kia, Hyundai, Skoda, Chevrolet en Dacia. Bij de grote merken zag de VW-groep zijn marktaandeel licht dalen. Lichte stijgingen qua marktaandeel worden opgetekend bij PSA (Peugeot, Citroën), Ford (Ford, Volvo), Renault-, Fiat- en Toyota-groep. De BMW- en de Daimler-groep verloren marktaandeel.

tijd.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
Europa keurt herstructureringsplan KBC goed

De Europese Commissie heeft zijn fiat gegeven voor het diepgaande herstructureringsplan van KBC. KBC blijft een bank-verzekeraar, maar moet Centea en Fidea verkopen. 30 tot 40 procent van de Tsjechische dochter CSOB trekt volgend jaar naar de beurs.


CSOB

Maar vooral in Centraal- en Oost-Europa, wat de voorbije jaren de tweede thuismarkt was geworden, wordt KBC fors kleiner. KBC zegt in 2010 een minderheidsbelang in CSOB naar de beurs van Praag te zullen brengen. CSOB was de voorbije jaren dé winstmotor van KBC in Centraal-Europa. Op een persconferentie zei KBC dat dat minderheidsbelang wellicht 30 tot 40 procent zal bedragen.

'Vergelijkbare transacties voor andere Centraal- en Oost-Europa dochterondernemingen, zoals K&H in Hongarije, zijn mogelijk', meldt het persbericht.

Aandeel

Het aandeel KBC is vanwege de beslissing van de Europese Commissie al de hele dag geschorst. Waarschijnlijk wordt de handel rond 14 uur vanmiddag hervat.

Volledig bericht op tijd.be
 
Bovenaan