Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Panos trekt naar Tsjechië

De keten van broodjeszaken Panos heeft het voorbije jaar vestigingen geopend in Tsjechië en Polen. Dit kadert in de internationale expansie van de moedermaatschappij La Lorraine Bakery Group.

Eerst bouwde La Lorraine Bakery Group een fabriek voor diepgevroren bakkerijproducten in Tsjechië, daarna deed het een acquisitie in Polen. Vanherpe: "Op die manier creëerden we twee nieuwe thuismarkten: Tsjechië/Slovakije en Polen."

Dat opent perspectieven om vanuit die thuismarkten andere landen en regio's in Oost-Europa te gaan bewerken, maar ook om er het Panos-winkelconcept te introduceren. "Doordat we er nu een eigen productie-apparaat, logistiek systeem en lokaal management hebben, kon Panos de stap zetten. We hebben het voorbije jaar een vijftal Panos-winkels geopend in Tsjechië/Slovakije en twee Panos-zaken in Polen."

Volledig artikel trends.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
Huurinkomsten VGP stijgen 66 procent

VGP, dat actief is in semi-industrieel vastgoed Centraal-Europa en de Baltische staten, zag in het derde kwartaal de bruto huurinkomsten met 66 procent stijgen tot 5,8 miljoen euro.

In al haar parken in Centraal-Europa - in Tsjechië en Hongarije - stelde VGP 'een bestendige groei van de vraag naar verhuurbare ruimte' vast naar het einde van het derde kwartaal toe.

De positieve trend zet zich overigens door in het vierde kwartaal, met de ondertekening van opnieuw 'een aanzienlijk aantal' nieuwe huurovereenkomsten.

VGP is een vastgoedgroep met thuisbasis in Tsjechië, die gespecialiseerd is in de aankoop, ontwikkeling en het beheer van semi-industrieel vastgoed. De portefeuille van het bedrijf bestaat uit terreinen en gebouwen in de Centraal-Europese regio en Duitsland.

vgpparks.eu
 

Freddy2005

† In Memoriam
Bunkertanker Chardonnay in de vaart

TeamCo in Heusden heeft het mts Chardonnay (86 x 9,50 meter, 1700 ton) afgebouwd voor Scheepvaartbedrijf Chardonnay van Danny Werkman uit Zwijndrecht.

Het in Tsjechië door České Loděnice gebouwde casco, is geleverd door VeKa uit Werkendam, die ook het leidingwerk verzorgde. De met een bunkergiek uitgeruste tanker is met zijn ladingverwarmingssysteem geschikt voor het vervoer van stookolie.

schuttevaer.nl

České Loděnice heeft twee werven, nl in Ústí nad Labem en Děčín.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Firefox nadert 50% aandeel in Oost-Europa

Firefox heeft in negen Oost-Europese landen inmiddels een marktaandeel van bijna 50 procent. Internet Explorer is daar gezakt tot onder 40 procent.

Dat meldt Mozilla in een blogbericht op basis van cijfers die zijn verzameld door onderzoeksbureau Gemius. De cijfers gaan over het browsergebruik in Rusland, Oekraïne, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Hongarije, Estland, Letland en Litouwen.

webwereld.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Meer non-food in AH-winkels

Albert Heijn wil de verkoop van niet-voedingsmiddelen in de winkels sterk vergroten.

Daarmee past de marktleider in Nederland zich aan de internationale ketens als Tesco aan, waar zaken als kleding en feestartikelen al ruimer voorradig zijn. Op een persbijeenkomst bij groente- en fruitleverancier Bakker Barendrecht stelde AH-directeur Dick Boer dat dit niet ten koste gaat van het assortiment voeding. "Er gaat geen vierkante meter food verloren door de nieuwe focus. Het gaat vooral om een beter ruimtegebruik in grote winkels."

Albert Heijn zal de inkoop voor Nederland, Tsjechië en Scandinavië meer vervlechten, stelde Boer. Dat betekent onder meer dat Bakker Barendrecht meer inkooptaken vervult voor de winkels in de andere Europese landen.

Volledig artikel op agd.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Praagse vervoersonderneming ontslaat 330 werknemers

De Praagse vervoersonderneming, Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP), zal in januari 330 werknemers ontslaan. Volgens de bedrijfsleider Martin Dvořák zullen het voornamelijk arbeiders zijn uit de reparatiewerkplaatsen. Het bedrijf plant echter nog meer ontslagen maar daarover sprak Dvořák zich nog niet uit. Er staan nog onderhandelingen hierover op de agenda.

idnes.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Electriciteitsbedrijf op Brussels matje

Een twintigtal inspecteurs van de Europese Commissie zijn op 25 november in Praag aangekomen. Een uur na hun aankomst stond “Brussel op de stoep bij het hoofdkantoor van ČEZ, het Tsjechische elektriciteitsbedrijf” voor een huiszoeking, aldus het Tsjechische dagblad Lidové Noviny. De Commissie verdenkt ČEZ ervan de regels voor mededinging op de energiemarkt te overtreden. Maar de echte reden voor de controle, aldus deze krant, zou wel eens de “rivaliteit tussen ČEZ en Czech Coal, een tussenhandelaar in energie” kunnen zijn.

Als ČEZ schuldig wordt bevonden aan machtsmisbruik, riskeert het bedrijf tot 18 miljard Tsjechische kronen aan boete (ongeveer 720 miljoen euro). En het zou de Tsjechische staat zijn, de voornaamste aandeelhouder, die de grote verliezer zou zijn, merkt de krant op. “Brussel is uitgenodigd bij een interne oorlog”, schrijft zij, aangezien de affaire gepaard gaat met talrijke ruzies tussen politieke partijen.

presseurop.eu
 

Freddy2005

† In Memoriam
882 banen weg bij DHL in Brussel

Bij DHL in België verdwijnen de komende twee jaar 882 banen: 523 bij het Europese hoofdkwartier van DHL Express in Diegem, 325 bij het sorteercentrum van DHL Aviation en 34 bij de luchtbevrachter EAT. Dat hebben vakbondsmedewerkers gemeld net voor de start van de geplande ondernemingsraad.

Het hoofdkwartier zou in verschillende fases verhuizen naar het EUHQ in Bonn. Na twee jaar moet de operatie klaar zijn. Er blijven na de verhuis van de 523 jobs nog een beperkt aantal banen over in Diegem, dat een lokaal kantoor wordt. De getroffen werknemers krijgen een baan aangeboden in Bonn, Leipzig of Praag.

De overige jobs gaan verloren bij DHL Aviation en EAT. Bij Aviation zouden 325 jobs sneuvelen. Bij EAT worden 34 banen geschrapt. dat brengt het totale banenverlies op 882, op een totaal personeelsbestand van 5.478 werknemers. Dit aantal omvat wel de 94 ontslagen die in de voorbije weken al werden bekendgemaakt. 'Netto' werden er vandaag dus 778 ontslagen bekendgemaakt.

DHL-woordvoerder Tim Claessens zegt dat er eigenlijk geen sprake is van een herstructurering. Het gaat volgens hem enkel om de consolidering van een aantal functies die nu al voor een groot deel op andere buitenlandse locaties uitgeoefend worden, zij het in Bonn, Leipzig of Praag.

standaard.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
Verlieslijdend MCB reorganiseert

Het Valkenswaardse metaalconcern MCB Groep is flink aan het reorganiseren omdat de omzet sterk is teruggelopen.

De groothandel, die dit jaar voor het eerst in de geschiedenis verlies zal lijden, trekt zich helemaal terug uit Oost-Europa. MCB sluit de vestigingen in Tsjechië, Hongarije en Polen. Daarbij verdwijnen tientallen arbeidsplaatsen. Bovendien worden rond vijftig banen geschrapt bij de MCB-dochter in Awans nabij het Belgische Luik.

Als gevolg van de economische crisis kreeg MCB sinds halverwege vorig jaar te maken met forse prijsdalingen van roestvast staal, koper en aluminium. De maatregelen die het concern sindsdien nam, kostten rond tweehonderd mensen hun baan. Een deel daarvan had een tijdelijk contract in Valkenswaard. De overige banen verdwijnen vooral in België en Tsjechië, Hongarije en Polen. Hoewel de regio Oost-Europa sterk expandeert, slaagde MCB er de afgelopen jaren niet in daaruit munt te slaan.

ed.nl

mcb.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Europa keurt verkoop Oost-Europese tak AB InBev goed

Anheuser-Busch InBev verkoopt zijn Centraal-Europese activiteiten aan CVC voor 2,231 miljard dollar. ...

De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring gehecht aan de verkoop van de Oost-Europese activiteiten van het bierconcern AB InBev aan het investeringsfonds CVC Capital. Met die transactie is een bedrag gemoeid van $ 2,23 miljard. Afhankelijk van de prestaties van de divisie, die zal worden omgedoopt tot StarBev, kan daar nog eens $ 800 miljoen bijkomen. De divisie is actief in Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Montenegro, Roemenië, Servië en Slowakije. De transactie zal wellicht in januari volgend jaar worden afgerond. AB InBev heeft in de overeenkomst een terugkoopoptie laten opnemen. Daarbij krijgt AB InBev hetrecht om als eerste te bieden indien CVC Capital zou beslissen om de divisie opnieuw te verkopen. (MH)

express.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
Plzeňský Prazdroj verhoogd zijn bierprijzen vanaf januari

Pilsner Urquell wordt vanaf januari gemiddeld 4,6 % duurder. Voor de meeste bieren worden de prijzen verhoogd met 60 cent tot een kroon per glas van een halve liter. De nieuwe prijslijst, die de horecazaken reeds ontvangen hebben, treedt in werking op 1 Januari 2010.

novinky.cz

105081-top_foto1-pwsso.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Op kerstavond gaan de grote winkels om 14h00 dicht

De winkels van de grote ketens Tesco, Kaufland, Billa, Makro en Globus gaan dit jaar op eerste kerstdag om 14.00 uur dicht. Alleen bij de Ahold-groep is men niet tot deze overeenkomst gekomen met de vakbonden, de Albert winkels blijven twee uur langer open en sluiten dus om 16h00. "Spijtig dat de Albert werknemers niet eerder naar huis kunnen om deze avond voor te bereiden en Kerstmis te vieren" zei de voorzitter van de vakvereniging Peter Voslář, mede omdat Ahold oorspronkelijk een vroegere sluitingstijd beloofde maar deze gentleman's agreement niet nakomt.

idnes.cz

novinky.cz
 
Volgens mij klopt hier iets niet.

Štédrý vecer is kerst avond, dus 24 december. Štédrý den is dus mijns inziens 24 december overdag en niet 1e kerstdag!

Wel een verschil als je de dag voor kerst nog even boodschapjes wil doen. Om 14.00/16.00 uur winkels dicht? Pech gehad dan.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Het gaat inderdaad om 24 december, kerstavond dus. Volgens de oude kalender hield de dag op met de zonsondergang en behoorde kerstavond dus reeds bij 25 december of Kerstmis. Het sluiten van de winkels heeft uiteraard betrekking op 24 december en de voorbereiding van het kerstfeest.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Problemen in Tsjechisch stroomnet door teveel aan windenergie

Windenergie uit Duitsland zorgt voor problemen in het Tsjechische stroomnet. Reeds de ganse week hebben de Duitse windkrachtcentrales meer als verwacht geproduceert en hiermee het Tsjechische net overbelast, zegde Jana Jabůrková, de woordvoerster van de Tsjechische energie bezorging (ČEPS) gisteren. Deze problemen komen in november regelmatig voor. In plaats van de voorziene 130 megawattuur van de geplande export worden onverwacht 1300 megawattuur stroom in het Tsjechische net geduwd, aldus Jabůrková.

radio.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Werknemers Hyundai Nošovice leggen werk een uur stil

Een deel der produktie is gisterennamiddag stilgelegd door misnoegde werknemers. Het protest gaat tegen de slechte werkvoorwaarden. In het bijzonder het veelvuldig moeten presteren van overuren, die bovendien slecht betaald worden. Volgens vakbondsvertegenwoordiger Zdenek Sevcik waren er 500 arbeiders die de spontane staking hielden.

idnes.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Recordaantal bedrijven wil personeel ontslaan

Nog nooit sedert het begin van de economische crisis, willen zoveel Tsjechische bedrijven tot ontslag overgaan. Dit heeft een rondvraag van het personeelsbureau Manpower in 750 bedrijven aan het licht gebracht. Negen procent gaven aan, in het eerste kwartaal van volgend jaar, het personeelsbestand af te bouwen. Een grote meerderheid van 87 procent overweegt dit eveneens. Slechts drie procent geven aan, nieuwe krachten in dienst te nemen. Manpower is in het tweede kwartaal van het jaar met zijn rondvraag gestart.

radio.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Rompa Tsjechië verhuist naar groter pand

Spuitgieter Rompa CZ verhuist naar een nieuwe vestiging in Vyškov. De Tsjechische tak van het Tilburgse Rompa verdubbelt zijn productiecapaciteit. Als de verhuizing in januari 2010 is voltooid, telt de 11.000 m2 grote productiehal 41 injectiemachines en 11 thermovormlijnen.

linkmagazine.nl

rompa.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Škoda Auto vermindert productie van Fabia

In het eerste kwartaal van 2010 zal Škoda Auto de productie van de Fabia tot vier werkdagen beperken. Op vrijdag zullen de productiebanden stilgelegd worden.

Wegens de verminderde vraag naar kleine wagens, door het stopzetten van de slooppremie in een aantal EU-landen, wordt deze maatregel ingevoerd, zei woordvoerder Jaroslav Černý vandaag. De autofabrikant had eerder reeds aangekondigd van een drieploegenstelsel naar een tweeploegen-systeem over te stappen in het nieuwe jaar.


idnes.cz

FDV1f321e_SkodaAutoGroupOne021.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
KBC lijft Slovaakse dochter volledig in

KBC heeft een participatie van 49,54% in CSOB Slovakia voor 484 miljoen euro overgenomen van CSOB Tsjechië. Daardoor komt de Slovaakse bank voor 100% in handen van KBC.

De transactie past in het reorganisatieplan dat KBC kreeg opgelegd van de Europese Commissie. Die verplicht haar om een deel van haar dochterbedrijf CSOB Tsjechië naar de beurs te brengen. Door de Slovaakse bank nu volledig over te nemen, vereenvoudigt de structuur.

CSOB Slovakia werd destijds opgericht als een filiaal van het in Praag gevestigde CSOB. In januari 2008 werd CSOB Bank opgesplitst in twee afzonderlijke juridische entiteiten - CSOB Czech Republic en CSOB Slovakia.

Op 1 juli 2009 werden CSOB Slovakia en Istrobanka, dat in juli 2008 werd overgenomen door KBC Bank, samengevoegd tot één juridische entiteit: CSOB Slovakia. Na die fusie bezat KBC Bank 50,46% van CSOB Slovakia en was de resterende 49,54% in handen van CSOB Czech Republic.

Nu komt CSOB Slovakia dus volledig in handen van KBC.

vandaag.be
 
Bovenaan