Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Kia MPV bijna klaar

De facelift voor de 5-deurs en stationwagonvariant voor de Cee'd is niet het grootste of belangrijkste nieuws van Kia op de IAA in Frankfurt. De Koreanen nemen namelijk de langverwachte MPV mee naar de Duitse beurs.

De nieuwkomer heeft vooralsnog geen roepnaam. Althans, eentje die aan de buitenwereld is gecommuniceerd. Intern duidt Kia de vijfpersoons ruimtewagen aan als YN. De wagen wordt in september aan het grote publiek voorgesteld.

De verkoopdoelstelling is zo'n 75.000 units op jaarbasis. Kia laat het model door Hyundai in Tsjechië bouwen.

autotelegraaf.nl
 
Air France-KLM uit strijd om Czech Airlines

AMSTERDAM - Air France-KLM heeft zich teruggetrokken uit de biedingenstrijd rond het Tsjechische Czech Airlines. Dat maakte de Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij woensdag bekend.


De Tsjechische overheid wil een belang van 91,5 procent in zijn luchtvaartmaatschappij verkopen. Air France-KLM liet in maart weten een belang te willen nemen in de onderneming.
Gezien de huidige marktomstandigheden vindt Air France-KLM dat de Tsjechische luchtvaartmaatschappij zich beter kan richten op zijn financiële positie als zelfstandig bedrijf.

Plan
''Czech Airlines zou zich kunnen concentreren op het ontwikkelen van een plan om het bedrijf weer winstgevend te maken'', aldus Air France-KLM in een verklaring.
De Nederlands-Franse onderneming wil in deze context de banden met Czech Airlines verder aanhalen en nieuwe samenwerkingen zoeken.

© ANP

http://www.nu.nl/economie/2063879/air-france-klm-uit-strijd-om-czech-airlines.html
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechische economie groeit meer dan verwacht

De Tsjechische economie zou volgend jaar zou kunnen stijgen met 0,3 tot 0,5 procent. Dat zei premier Jan Fischer zondag op de tv zender Bloomberg . Volgens de juli-prognose van het ministerie van Financiën zal de Tsjechische economie dit jaar dalen met 4,3 procent, terwijl volgend jaar zal stijgen met 0,3 procent. De Tsjechische economie is volgens Fischer relatief resistent tegen de mondiale economische recessie.

novinky.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Zoo Praag verliest recht op logo

Het reeds meerdere jaren aanslepende geschil over het gebruik van het logo, dat destijds door kunstenaar Michal Cihlar ontworpen is, is definitief afgesloten. De dierentuin nam het logo in gebruik in 1998 en de samenwerking liep af in 2006. De dierentuin gebruikte dus ten onrechte tot vandaag nog steeds dit logo dat een Przewalski paard voorstelt. Nu heeft de rechtbank een definitieve beslissing genomen en moet de dierentuin stoppen met dit logo te gebruiken.

146215-top_foto1-73nyi.jpg


novinky.cz

idnes.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Gaan piloten onbetaald vliegen?

"Pilotenoverschot, ze bieden hun diensten gratis aan", kopt de Tsjechische krant Lidové Noviny op de voorpagina. Door de crisis zijn luchtvaartmaatschappijen genoodzaakt personeel te ontslaan, waaronder piloten. In Midden-Europa is een historisch overschot aan piloten ontstaan.

80 piloten hebben hun werk verloren sinds de lowcostmaatschappij SkyEurope failliet is gegaan, en 100 piloten van de Tsjechische maatschappij Czech Airlines is wellicht hetzelfde lot beschoren omdat zij niet akkoord gaan met een salarisverlaging. Sommige piloten overwegen echter om gratis in de cockpit plaats te nemen: “om hun vliegbrevet te behouden moeten piloten elke 90 dagen minstens drie uur vliegen”, aldus Lidové Noviny.

presseurop.eu
 

Freddy2005

† In Memoriam
Brennels oogst zeventig hectare brandnetels

Brennels oogst dit jaar op zijn akkers op meerdere plaatsen in de Noordoostpolder zo'n zeventig hectare aan brandnetels. Plus vijf hectare in Tsjechië, waar het bedrijf de komende jaren de oppervlakte denkt uit te breiden.

...De houtige delen moeten uit de plant , zodat de ruwe vezel overblijft. Die wordt verder bewerkt, zodat een steeds fijnere brandnetelvezel resteert. De vezel gaat tenslotte naar de spinnerij in Frankrijk of Italië. Daar wordt er brandnetelgaren van gemaakt die wordt vermengt met biologische katoen.

deondernemer.nl

Zien we straks in plaats van grote papavervelden nu immense brandnetelvelden langs Tsjechische wegen ?
 

Freddy2005

† In Memoriam
Rama fabriek gaat dicht

Unilever is van plan haar fabriek in Nelahozeves te sluiten. De fabriek produceert bijna alle producten van het merk Hellmann's en Rama margarine, Flora, Hera en Perla. De sluiting zal 634 medewerkers treffen.

"De reden is om transacties te vereenvoudigen, kosten te verlagen en innovatie te versnellen", aldus het bedrijf. De geplande datum voor de sluiting van het bedrijf is het tweede kwartaal van 2010.

CEN2dcf2c_rama.jpg


idnes.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Ahold Tsjechië gaat 11 superstores verkleinen

Ahold Tsjechie, onderdeel van Koninklijke Ahold nv, gaat het vloeroppervlak van elf van zijn grootste supermarkten terugbrengen, zo meldt een woordvoerder van het concern donderdag.

De winkels zullen worden verkleind tot een oppervlak van 5.000 m2, in reactie op de voorkeur van klanten voor kleinere winkels, zegt woordvoerder Libor Kytyr tegen Dow Jones.

Hij ontkent dat het terugbrengen van de grootte te maken heeft met de huidige economische omstandigheden en de teruglopende detailhandelsverkopen in Tsjechie.

"We hebben hier vorig jaar al een besluit over genomen", zegt Kytyr. De verkleiningen zullen naar verwachting in november worden afgerond, meldt hij verder.

Ahold runt in Tsjechie 56 superstores onder de naam Hypernova. 11 daarvan hebben een vloeroppervlak van circa 10.000 m2.

Daarnaast bezit de supermarktketen 226 Albert-supermarkten in Tsjechie. Het concern wil de naam Albert in de toekomst gaan gebruiken voor de superstores die in grootte worden gereduceerd.

Het bedrijf gaat proberen de ongebruikte ruimte door te verhuren of terug te geven aan de eigenaars van het winkelcentrum.

fd.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
ČSA richt zich op voormalig Sovjet-rijk

Juist nu de conservatieve Tsjechische pers zich zorgen maakt om een mogelijke toename van Russische invloed in Centraal-Europa als gevolg van het besluit van Washington af te zien van een anti-raketschild boven Tsjechië en Polen, richt ČSA zich op het voormalige Sovjet-rijk.

De nationale Tsjechische luchtvaartmaatschappij heeft namelijk aangekondigd dat het de verbinding tussen Praag en New York gaat afschaffen en dat er meer vluchten komen naar Moskou en Jekaterinenburg, en naar andere voormalige Sovjet-hoofdsteden als Tashkent, Alma-Ata of Tbilisi, schrijft Hospodářské Noviny. ČSA, dat momenteel bezig is te privatiseren en veel schulden heeft, is van plan de nieuwe strategie deze winter ten uitvoer te brengen.

presseurop.eu
 

Freddy2005

† In Memoriam
Hyundai gaat MPV-varianten ook in Europa bouwen

Net als de i20 en i30 gaat Hyundai ook de MPV-varianten van de genoemde types ook in Europa bouwen. De fabriek in Tsjechië is gekozen voor de bouw van de respectievelijk vijf- en zevenpersoonsmodellen.

De twee modellen komen beide in de tweede helft van volgend jaar op de markt. De kleinste van het stel staat op het platform van de i20. Hij wordt om en nabij de 4,10 meter lang en krijgt een breedte en hoogte van achtereenvolgens 1,75 en 1,65 meter. Binnen is ruimte voor vijf personen, gelijk aan het aantal zitplaatsen in de concurrerende modellen Opel Meriva, Renault Grand Modus en Nissan Note. De i30 MPV, die de aanval opent op de Opel Zafira, Volkswagen Touran en Citroën C4 Picasso, kent een lengte van bijna 4,50 meter. Binnen deze afstand van bumper tot bumper is ruimte voor maximaal zeven personen. Twee zitrijen met vijf zitplaatsen is overigens standaard.

De bouw van de MPV's start volgend jaar in de Tsjechische fabriek, waar de Koreanen momenteel als de i30 bouwt. De i20 gaat in Turkije in productie, maar de MPV-afgeleide zal in Tsjechië het levenslicht zien. De faciliteit is klaar en nét officieel geopend. De Koreaanse autobouwer investeerde één miljard euro in de fabriek, die nu een capaciteit kent van 200.000 units. Na een extra geldinjectie van 120 miljoen euro dient de fabriek vanaf 2011 zo'n 300.000 wagens op jaarbasis te bouwen.

autotelegraaf.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Rodenstock schrapt 62 van 107 banen

Brillenslijper Rodenstock schrapt in Groningen 62 van de 107 banen. Alle banen in de productie verdwijnen. Wat overblijft zijn de afdelingen service en verkoop.

De productie van glazen wordt door Rodenstock verplaatst van Groningen naar Tsjechië. "De mensen in Groningen zijn heel bekwaam maar de machines niet", zegt vakbondsbestuurder Dick de Valk van FNV Bondgenoten. "Er moet daarom geïnvesteerd worden in machines en Rodenstock doet dat liever in Tsjechië."

De sanering komt niet helemaal onverwacht, want in augustus meldde toenmalig directeur Priem dat het bestuur van Rodenstock een aantal gegevens – over bij voorbeeld de sociale wetgeving hier - bij hem had opgevraagd die op een sluiting zouden kunnen duiden. Priem was veertien dagen later niet langer in dienst van Rodenstock.

Hoewel al langere tijd geruchten de ronde deden over sluiting, was het personeel gisteren zwaar aangeslagen. Ze mochten naar huis en mogen vandaag kijken of ze in staat zijn weer aan de slag te gaan.

Volgens De Valck was de Groningse Rodenstock-vestiging verliesgevend. "Maar we gaan de zaak nog wel met een externe deskundige doornemen", zegt hij.

De vakbonden gaan zwaar inzetten op een goed sociaal plan met een stevig financieel vangnet. Er wordt ook sterk gekeken naar begeleiding van werk naar werk.

dvhn.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Škoda Auto plant twee vrije arbeidsdagen per week

De autofabriek van Škoda Auto in Mladá Boleslav zal eind deze maand de produktie twee dagen per week stilleggen. Reden is het terugvallen van de verkoop van het model Škoda Fabia in Duitsland, waar de verschrotingspremie sinds begin september niet meer van toepassing is. Reeds deze week is het aantal geproduceerde Fabia's van 1200 naar 1000 stuks per dag teruggeschroefd.

ekonomika.idnes.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Transport en Logistiek branche deelt in crisis

Ook de logistieke en vervoersbranche deelt mee in de financiële en economische crisis. Tot een kwart minder opdrachten werden genoteerd in het eerste halfjaar en 23 procent minder goederen werden getransporteerd in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. In totaal werden er 158 miljoen tonnen verwerkt. De cijfers van oktober moeten aangeven hoe ver de crisis overwonnen is, volgens de spreker van de transportbond Česmad Bohemia.

radio.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Officiële opening Hyundai-fabriek in Tsjechië

Na een opstartperiode van enkele maanden is eind september de gloednieuwe productiesite van Hyundai officieel geopend door de nieuwe Hyundai Vice-Chairman, Euisun Chung. Euisun Chung, is de zoon van Chairman Mong-Koo Chung. Tijdens een plechtige openingsceremonie onderstreepte hij het belang van Europese productiefaciliteiten en het belang van kwaliteit. "Het is ons doel om ons te blijven focussen op de kwaliteit van onze producten, dat blijft het belangrijkste principe in onze filosofie."

In de fabriek van Nosovice werken 2.000 mensen, nog eens 4.000 jobs zijn er geteld bij de toeleveranciers. Tegen 2011, wanneer de fabriek op maximum capaciteit zal draaien van 300.000 units per jaar, zullen er in totaal 11.000 jobs ingevuld zijn in en rond de fabriek.

Vandaag produceert HMMC vooral de in Europa populaire i30 en i30 CrossWagon. Op korte termijn zal ook de Kia Venga-productie opgestart worden, en in 2011 zal nog een vierde model aan de line-up worden toegevoegd. 90% van de totale productie is bestemd voor Europa, de resterende 10% wordt geëxporteerd naar het Midden-Oosten en Afrika.

hln.be
 

Freddy2005

† In Memoriam
ČSA ontslaat 400 medewerkers

In het kader van de aangekondigde herstructurering staat het ontslag van 400 van de 4600 medewerkers voor de deur. Ook zijn reeds 30 piloten vertrokken die het oneens waren met de plannen van de bedrijfsleiding. Tot op heden waren er 530 piloten in dienst. Hun salaris zou met 45% vermindert worden. Bij het andere personeel zouden de "inleveringen" 15 tot 25 % bedragen. De loonsbesprekingen tussen het bedrijf en de piloten vereniging CZALPA lopen intussen verder. Het gemiddelde maandloon van de ČSA piloten bedraagt 200.000 kronen.

tschechien-online.org

novinky.cz
 
Bovenaan