Reis door Tsjechië 2012

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Reis door Tsjechie 2012

Zaterdag 26 mei (deel 2.)

Er is nog veel meer te zien in Olomouc. Zo zien we op de plaats van de vroegere stadsgevangenis nu de Sint Jan Sarkanderkapel (Sv. Jana Sarkandera), die werd ontworpen in 1908-1912 door de architect Eduard Sochor. Onder de kapel in de kelder bevindt zich nog de oude folterkamer, die vroeger in de gevangenis werd gebruikt.

P1010246k.jpg
sv. Jana Sarkandera

Niet alleen zijn er in Olomouc veel bronnen te zien, ook kerken zijn er in overvloed te bezichtigen. De plaatselijke VVV heeft er zelfs een aparte folder aan gewijd. Als we richting de kathedraal lopen komen we langs de Kostel Panny Marie Sněžné, of de Kerk van de Heilige Maria in de Sneeuw. Deze kerk is in 1712 tot 1722 gebouwd door jezuïeten uit Olomouc en deed tot 1778 dienst als universiteitskerk. Het gebouw is onlangs grondig gerestaureerd. De golvende gevel bezit een door vier zuilen gedragen portaal en een balkon met balustrade.

SAM_1792k.jpg
Kostel Panny Marie Sněžné

Het weelderig gedecoreerde interieur in de barokke stijl is verfraaid met schilderijen.

SAM_1744k.jpg
Wow, wat een opsmuk

Het oudste monument van Olomouc bevindt zich in de uiterste noordoosthoek van de oude stad aan het Václaveské Náměstí, het Wenceslasplein. Het is de Kathedraal van St.-Wenceslas. De kathedraal werd gebouwd in 1107 als romaanse basiliek. Het huidige gebouw (sv.Václav) dankt zijn vorm aan het initiatief van aartsbisschop Bedřich Fürstenberg, die opdracht gaf de kathedraal in een neogotische stijl te herbouwen (in 1883-1892).

SAM_1764k.jpg
sv.Václav

Het interieur van de kathedraal is sober. De drieschepige hallenkerk wordt gekenmerkt door een betrekkelijk kort schip en een lang koorgedeelte. In de crypte is een omvangrijke domschat te zien. Helaas, konden wij er niet teveel foto's maken, omdat er een trouwdienst bezig was.

SAM_1784k.jpg
Het sobere interieur van de kathedraal

In de 19e-eeuwse St.-Anna-kapel, die grenst aan het links van de kathedraal gelegen plein, bevindt zich een madonnasculptuur uit 1483.

SAM_1767k.jpg
De St.-Anna-kapel

Het bezoek aan de kathedraal is een absolute aanrader voor iedereen die Olomouc bezoekt. Vreemd vind ik het dat VVV's op zaterdag gesloten zijn en dat om 12.00 uur ook de winkels sluiten. Steden zijn plotseling spooksteden, want het wordt dan echt opmerkelijk stil op straat. "Waar zijn opeens alle mensen?", vraag ik me dan af. Opvallend in Olomouc ook daar veel bedelaars. Ik maak me zorgen over het feit dat ik het idee heb, dat er steeds meer mensen komen, die geen dak boven hun hoofd hebben en moeten bedelen. Natuurlijk zien we dit in Nederland ook, maar volgens mij in Tsjechie in wat grotere aantallen.

SAM_1666k.jpg
Op straat in Olomouc, deze gitarist

De middag van deze zaterdag brengen we door in Sternberk waar in de burcht een kasteeldag plaatsvindt.

wordt vervolgd deel 3
 

kuurgast

Donateur
Zo zien we op de plaats van de vroegere stadsgevangenis nu de Sint Jan Sarkanderkapel (Sv. Jana Sarkandera)........Onder de kapel in de kelder bevindt zich nog de oude folterkamer, die vroeger in de gevangenis werd gebruikt.
In die folterkamer werd Jan Sarkander meerdere dagen zwaar gefolterd, waarna hij aan zijn verwondingen is overleden. In 1995 is Svatý Jan Sarkander heilig verklaard.
Bron: tourism.olomouc.eu.

images
 

Ad Verschoor

Donateur
Reis door Tsjechië 2012

Zaterdag 26 mei (deel 3.)

Sternberk ligt 15 kilometer ten noorden van Olomouc en telt ruim 14.000 inwoners. Het is bekend door de fabricage van klokken en horloges. In 2008 is Sternberk uitgeroepen tot historische stad van Tsjechie. Het centrale plein is nog niet zo lang geleden volledig op de schop gegaan en opnieuw aangelegd. Het plein waar wij naartoe wandelen is veel kleiner, maar iets meer bezienswaardigheden. Zo zien we er het raadhuis, dat gebouwd is in 1868.

SAM_1974k.jpg
Het raadhuis

Op het plein is ook deze Mariazuil te bewonderen, die werd in 1719 gebouwd door Prins Josef van Liechtenstein ter herinnering aan de pestepidemie in de jaren 1715 en 1716.

SAM_1977k.jpg
De Mariazuil

Opvallend aanwezig is de Kerk van de Aankondiging ( Chrám Zvéstováni Panny Marie). De kerk is 65 meter lang, de hoogte van het schip is 30 meter en de beide torens zijn 60 meter hoog. De kerk, zoals hij nu te zien is, is gebouwd in de jaren van 1775 tot 1783. De bouwer was de architect Franz Anton Grimm uit Brno. Vast aan de kerk staat een voormalig Augustijner klooster.

SAM_1816k.jpg
Kerk met klooster

We gaan richting de burcht. Het oudste nog bestaande deel van het kasteel , de cilindervormige toren, stamt uit de 2e helft van de 13de eeuw. In de 19de eeuw herbouwde Jan II van Liechtenstein het vervallen kasteel in neogotische stijl. Ik moet zeggen dat het kasteel er van buiten niet direct opvallend uitziet.

SAM_1821k.jpg
Het Šternberkkasteel

SAM_1845k.jpg
De kasteeltoren

Wat we bij de rondleiding binnen zien is van een heel andere orde. Het is inwendig op hele knappe wijze volledig gerenoveerd en de ruimtes stralen echt allemaal hun eigen leeftijd uit. De Liechtensteincollectie, die het herbergt, omvat meubels, schilderijen, beelden en open haarden. Jammer, dat het boekje met de Duitse vertaling van het gidsverhaal niet synchroon verliep aan hetgeen verteld werd.

SAM_1897k.jpg
Een toiletpot

SAM_1907k.jpg
Een personenlift

De rondleiding door dit kasteel maakt een bezoek aan Sternberk meer dan waard. Lange tijd is het kasteel in bezit geweest van de Oostenrijkse familie Liechtenstein. Aan dit bureau, dat uitkijkt over het buitengebeuren, moet veel door de kasteelheren gewerkt zijn.

SAM_1911k.jpg
Bureau met uitzicht

Op meer plaatsen is er sprake van een aardig uitzicht over Sternberk, zoals deze foto laat zien.

SAM_1916k.jpg

In het weekend van ons bezoek aan Sternberk vonden er kasteeldagen plaats en dat laat mensen zien in historische kleding. We zagen er ook theateruitvoeringen en natuurlijk de markt van vroeger.

SAM_1972k.jpg
Kasteeldagen 2012

Vrij laat waren we terug bij het pension en de maaltijd was weer uitstekend klaargemaakt. Na de koffie hebben we de hele avond spelletjes gedaan. In de grote zaal was een bruiloftsfeest. Ons klaverjassen trok de aandacht van een oudere, en een beetje, aangeschoten heer. Het was de vader van de bruid. De man sprak alleen Tsjechisch, maar ging zo op in ons spelletje, dat hij door ziijn vrouw moest worden weggehaald. Om 23.00 uur is er het bed dat roept om te genieten van onze nachtrust.
Morgen vertrekken we hier weer, bezoeken we Hradec Kralove en gaan we naar Dolni Brusnice om er, de komende dagen, te logeren.

wordt vervolgd
 

Ad Verschoor

Donateur
Reis door Tsjechië 2012

Zondag 27 mei (deel 1.)

We waren deze Zondag vroeg aan het ontbijt en konden dus ook op tijd vertrekken. Het pension Zlaty Muflon, dat we achterlaten, kan ik met een gerust hart aanbevelen. Grote en keurige kamers, goede keuken, mooi terras en vriendelijke bediening. ( www.zlatymuflon.cz) Het was in één woord geweldig !!!!! Voor vandaag staat Hradec Kralove op het programma voor een tweede bezoek. Vorig jaar stond de historische stad centraal, maar deze dag bezoeken we vooral de moderne stad. Ik heb besloten eerst naar Olomouc te rijden en dan de weg naar Hradec Kralove te nemen. In deze richting gaat het echter goed mis. Waarschijnlijk hebben we een bord gemist en heeft het ons zeker een uur gekost om weer op de weg te komen. Uiteindelijk is het gelukt en belandden we op een goed begaanbare weg richting ons doel van deze dag. Hier aangekomen vinden we de parkeerplaats waar we vorig jaar ook stonden. Bij het ijsstadion aan de Komenskeho. Wat zijn de terrassen , waar vorig jaar nog flink aan gewerkt werd, mooi geworden.

SAM_2117k.jpg
De stadsmuren zijn nu mooie terrassen

Traplopend richting historisch centrum passeren we het moderne regionaalbureau ( Provinciehuis, zo u wilt ) Královéradecký Kraj. Ook hier werd vorig jaar nog hard aan gewerkt en men was er bezig het plein aan te leggen. Het is overigens een grote regio. Ertoe behoren Hradec Kralove (Hoofdstad en 183.000 inwoners), Jicin (80.000 inwoners), Nachod (112.500 inwoners), Rychnov (80.000 inwoners) en Trutnov (120.000 inwoners).

P1010296k.jpg
Regionaalbureau Královéhradecký Kraj

Op het Velké Náměsti eerst maar even koffie gedronken en van beide zijden nog wat foto's genomen.

P1010298k.jpg
Rechts zichtbaar het roodwitte huis "U Špaláků" en verderop het voormalige jezuïtencollege en de Maria-Hemelvaartskerk

P1010299k.jpg
Links de kathedraal Sv Ducha (1307), ernaast de witte toren ( Bilá věž 1580) en het witte gebouw met twee torentjes is het raadhuis (1418). Op het plein verder nog een pestzuil

Via de terrassen lopen we weer naar beneden om van daaruit de wandeling te starten door nieuw Hradec Kralove. Ik ga hier echter geen beschrijving geven van de wandeling. Ik laat ook niet alle plaatjes zien. Dit zal ik later beschrijven en laten zien in "Attracties en Bezienswaardigheden ". Op de andere Labe oever ligt de wijk, die is aangelegd in de 20e eeuw door de toentertijd zeer gewaardeerde architecten J. Kotěra en J. Gočár. Het eerste gebouw, dat we zien, is van Kotera en is het hotel Okresni Dum. Gebouwd in 1903 tot 1904 in een art-nouveau stijl.

P1010310k.jpg
Hotel Okresni Dum

Even verder een werkelijk monumentaal gebouw uit 1909 tot 1912, dat eveneens door Kotera is ontworpen. Hierin is het Oost-Boheems Streekmuseum gehuisvest. De ingang wordt geflankeerd door twee enorme vrouwenbeelden.

P1010311k.jpg
Het Oost-Boheems Museum

Bij het oversteken van de Labe zien we dit raderbootje voorbij gaan. We vinden het zeker de moeite waard om het jullie te laten zien. Leuk hè !

P1010320k.jpg

Het eerste gebouw dat we tegenkomen van Gocar is de voormalige Anglo-bank en die is gebouwd in de jaren 1923 tot 1925. Niet alleen de bank kreeg hier een plek, maar ook zijn er woonappartementen in opgenomen. Ook nu nog vindt een bank er onderdak.

P1010326k.jpg

wordt vervolgd (deel 2.)
 

Ad Verschoor

Donateur
Reis door Tsjechië 2012

Zondag 27 mei (deel 2.)

Even later zien we nog zo'n opmerkelijk gebouw. Het voormalig paleis Steinský-Sehnoutka. Het is een ontwerp van Novotný, een leerling van Gočár, en is gebouwd in 1929. Steinský-Sehnoutka waren in die jaren twee textielbaronnen die dit paleis lieten bouwen om er hun kantoor te vestigen. Ook op sociaal terrein hebben deze baronnen hun bijdrage aan de stad geleverd door het laten bouwen en oprichten van een gezondheidscentrum en huis voor gepensioneerden. Het paleis is nu in gebruik bij de coöperatieve bank CSOB.

P1010329k.jpg
Palac Steinský-Sehnoutka

Gočár (1880-1945) was overigens weer een leerling van Kotěra (1871-1923). Gočár is ontwerper van meerdere schoolgebouwen aan de oevers van de Labe. Ook ontwierp hij, in 1928, het gebouwencomplex van het pater Ambrosius college, inclusief kerk in opdracht van de Tsjecho-Slowaakse Hussietenkerk.

P1010333k.jpg
Hussietenkerk

Wandelend langs de oever van de Labe bereiken we de waterkrachtcentrale, die gebouwd is in 1914 en is ontworpen door de architect Sander uit de bekende school. Dit jaar was het moeilijk om een foto te schieten, omdat een renovatie plaats vond. Deze zijde was gelukkig klaar.

P1010339k.jpg
De waterkrachtcentrale

Over de brug blijven we de Labe volgen en hier is een prachtig park aangelegd het Jirásek park. Het ligt op een driehoekig schiereiland tussen de rivieren de Labe en de Orlice. Meerdere beelden en sculpturen zijn er te vinden. Ook veel bloemsoorten in verschillende kleurvariaties.

P1010345k.jpg
Jirásek park

Ook zien we er deze muziekkoepel, waarbij zelfs zitbanken zijn geplaatst.

P1010350k.jpg

Op de punt van dit schiereiland zien we dan de plaats waar Labe en Orlice samenvloeien.

P1010347k.jpg

Tenslotte nog deze houten Sint Nicolaaskerk. Deze vroegere russisch-orthodoxe kerk werd gebouwd in de jaren 1502 tot 1510 in de Oost-Slowaakse stad Habura u Mezilaborců. In 1740 werd de kerk verkocht naar Malá Polana, waar ze werd omgebouwd naar een Grieks-Katholieke kerk. In het jaar 1935, werd zij dank zij de burgemeester van Hradec Kralove Josef Pilnáček, gekocht en na te zijn gerestaureerd geplaatst in dit park.

P1010355k.jpg
Drewniany kościólek św . Mikojala

Na genoten te hebben van zoveel moois verlaten we het park bij het ijsstadion waar onze auto geparkeerd staat. Op een terrasje op Velké Náměsti hebben we nog iets gedronken en gevraagd om de weg richting Trutnov. We vinden dit direct en arriveren rond 16.00 uur in Dolni Brusnice.

wordt vervolgd (deel 3.)
 

Ad Verschoor

Donateur
Reis door Tsjechie 2012

Zondag 27 mei (deel 3.)

Bij vertrek uit Hradec Kralove hebben we gevraagd om de weg richting Trutnov, die we dan ook redelijk snel gevonden hebben. Rond 16.00 uur bereiken we Dolni Brusnice en ons hotel voor de komende dagen Hotel Pod Zvicinou (www.hotelpodzvicinou.nl).

SAM_2140k.jpg
Hotel Pod Zvicinou

We worden uiterst hartelijk ontvangen door Eric, die ons wegwijs maakt in geschiedenis en functioneren van het hotel. Nancy begeleidt deze week een reisgezelschap uit Limburg en arriveert later. Ook met haar volgt een vriendelijke kennismaking. Beiden ervaren we als twee ondernemende persoonlijkheden, die exact weten wat ze willen. Eric gaat de volgende dag vanaf het dak in de veiligheidsgordels om het hotel van nieuwe verf te voorzien. Wij voelden ons er direct thuis en op ons gemak.

SAM_2581k.jpg
Het interieur

Het hotel en de omgeving kent een rijke geschiedenis, die terug gaat naar het jaar 1866, in dat jaar kwam er een einde aan de Pruis-Oostenrijkse oorlog. In de directe omgeving van de Zvicina, de berg waar het hotel tegenaan ligt, waren vele gewonde soldaten. Deze soldaten namen water van de bron achter het hotel om hun verwondingen te reinigen,de wonden genazen wonderbaarlijk snel, waardoor de bron al snel als geneeskrachtig bestempeld werd. Jan Hetfleisch, die beneden in het dorp woonde, zag hier wel heil in en bouwde een houten kapel boven op de bron met een beeld van de heilige Maria. Zo konden de mensen die de bron bezochten, de heilige Maria bedanken voor het geneeskrachtige water dat zij hen schonk. Hetfleisch begon met de verkoop van frisdranken en kleinigheden, later werd met de bruidsschat van zijn vrouw -een herberg met acht kamers- gebouwd, zo konden ook bezoekers die van ver kwamen ondergebracht worden.

SAM_2148k.jpg
De gerenoveerde kapel, inmiddels van steen sinds 1928

P1010365k.jpg
Het interieur van de kapel, waar nog aan gewerkt wordt

In 1910 werd het tweede gebouw, de villa, met dertig kamers en acht badkamers gebouwd. Deze kwam er om te voldoen aan de vraag van de "rijken" uit Praag. Zij kwamen naar de berg Zvicina om skilessen te nemen van de skileraar Oegstgard, die toen ook de skileraar van de Noorse koning was. Tussen deze villa en het hotel was een zestig meter lange verbindingshal. Op het moment dat wij er waren was men bezig, deze colonnade, opnieuw op te bouwen.

SAM_3107k.jpg
Villa met de Colonnade, in aanbouw

Voor het diner, dat uitstekend was, hebben wij nog enige tijd doorgebracht op het terras. Het weer was prachtig, de drankjes lekker en het uitzicht was puur genieten. Vanaf deze plek laat Tsjechië zich zien van zijn mooiste kant.

SAM_2139k.jpg
Wat een uitzicht

Na het eten verkennen we de directe omgeving nog een poosje. Ouderwetse jongens gevoelens kwamen weer bij me boven en dat betekende door hoog gras en vasthouden aan paaltjes en takken om niet naar beneden te vallen. Heerlijk !!!!! We zien de chalets, die tot het hotel behoren.

SAM_2567k.jpg

Even verder, de in verval geraakte, skischans. Deze behoort tot de oudste van Tsjechië.

SAM_2198k.jpg

Tenslotte zien we nog het zwembad met een groot aantal hutjes. Deze hutjes worden gebruikt om in te overnachten en soms om een kleine maaltijd te bereiden. Ze zijn te vergelijken met een tent , maar dan van hout. Tsjechen vieren hun vakantie voornamelijk buiten en hebben alleen een dak boven hun hoofd nodig om te slapen. Deze vakantiehuisjes staan meestal in rijen naast elkaar bij een camping of een meertje. Vaak zijn ze te huur per nacht of als seizoensplek.

P1010369k.jpg
Zwembad met vakantiehuisjes

De avond hebben we doorgebracht in het restaurant en nog enige tijd gesproken over deze geweldige dag. Leuk ook om nu eens even bij Nederlanders te verblijven. Rond 22.00 uur is het tijd voor "Naar bed, naar bed" zei Duimelot. "Eerst nog wat eten", zei Likkepot. Het eten hebben we op dit uur van de dag maar achterwege gelaten. Welterusten en tot morgen.

wordt vervolgd.
 

Ad Verschoor

Donateur
Reis door Tsjechië

Maandag 28 mei (deel 1.)

Bij het opstaan was het deze ochtend toch wel wat frisser en de vooruitzichten geven aan, dat het allemaal wat minder zal worden. Ik ga het weer buiten even aanvoelen en vooralsnog is het korte broeken weer. Na een goed ontbijt zegt Eric naar mij: "Ad, als je vandaag naar de dierentuin en safari gaat in Dvur Kralove, ga dan bij de brandweerkazerne in Bila Tremesnova even linksaf. Je komt dan uit bij de dam en als je daarna gewoon doorrijdt kom je vanzelf bij de dierentuin. De dam stond voor later op mijn programma, maar met zo'n aanwijzing besluit je dit idee te volgen.

P1010377k.jpg
Het huis bij de toren

In het huis bij de toren is nu een museum gevestigd waar foto's, tekeningen en plannen van de dam en de geschiedenis van de waterwerken worden tentoongesteld. De stuwdam, die we hierbij gaan zien is de Prehrada les Království. In het Nederlands vertaald betekent dit "Bos van het Koninkrijk ". De reden voor de bouw was net als veel andere dammen een hevige watersnoodramp in 1897. Dit water is afkomstig van der Labe, die op een hoogte van 1386 meter in het Reuzengebergte zijn oorsprong vindt.

P1010379k.jpg
De dam gebouwd in de stijl van Anton Pieck

De stuwdam ligt in een sprookjesachtige omgeving waar prachtige wandelingen te maken zijn. De dam is gebouwd in 1910. Elke zijde van de dam bestaat uit twee torens, de lengte is 218 meter met een hoogte van 41 meter en een breedte van 37 meter. De dam is gebouwd met blokken, die in de buurt gehouwen zijn uit rotsen. Sinds 1964 heeft de dam het predicaat van technisch monument gekregen.

P1010381k.jpg
De dam in volle glorie

Onder de dam bevindt zich een waterkrachtcentrale, die gebouwd is in 1923 en werd gerestaureerd op het moment van onze aanwezigheid daar.

P1010389k.jpg
De waterkrachtcentrale

Ik kan niet anders zeggen dan, dat het zien van de stuwdam een geweldige ervaring was. Een monument, dat ik eigenlijk alle forumgasten in het echt zou willen laten zien. De mooiste foto's vallen volledig in het niet bij wat je werkelijk ziet. Fantastisch !!!!!!!!!!

P1010390k.jpg
Een toren van dichterbij

Na deze unieke ervaring, komen we aan in Dvur Kralove nad Labem. De afgelopen drie jaar is het centrale plein ( Námĕsti T.G.Masaryka) opgeknapt en het is er heel mooi en autovrij geworden. De plaats behoort tot het district Trutnov en heeft circa 16.500 inwoners.

SAM_2238k.jpg
Plein Masaryka met de Mariazuil uit het midden van de 18e eeuw

Aan het plein is ook het oude raadhuis te zien. Opvallend door de opsmuk met graffito. Het moet dateren uit het eind van de 16e eeuw.

P1010401k.jpg
Het "oude" raadhuis

Niet alleen in de naam van dit plein, maar ook zichtbaar is Masaryk in deze bron vertegenwoordigd.

P1010406k.jpg
Masaryka bron

De toren Šindelářská is de enig overgebleven toren van de vier, die vroeger deel uitmaakten van de stadsverdediging. Zie je de toren vanaf de kerk, dan wordt zichtbaar dat hij wat scheef staat en leunt op het naastgelegen huis. De toren heeft een hoogte van 20 meter, maar is niet toegankelijk voor het publiek.

P1010398k.jpg
Šindelářská Toren

Van welke zijde je Dvur Kralove ook nadert, overal is de toren zichtbaar van de Sint Johannes de Doperkerk (Sv. Jana Křtitele). De toren is dan ook 64 meter hoog. De eerste vermelding over deze kerk is van 1270 en de kerk draagt een lange geschiedenis met zich mee. De huidige aanblik dateert van 1450, toen de kerk na een brand opnieuw moest worden opgebouwd. Václav Hanka vond er in 1817, de zogenaamde Dvůr Králové Manuscripten, in de toren. Dit manuscript wordt bewaard en tentoongesteld in de bibliotheek van het Nationaal Museum in Praag.

P1010395k.jpg
Sv. Jana Křtitele

Inmiddels is de lucht steeds grauwer geworden en op weg naar de auto valt de eerste regen en een geweldige onweersklap volgt. We gaan op weg richting dierentuin.

wordt vervolgd (deel 2).
 

Ad Verschoor

Donateur
Clowntje, vertel. Eric zei, dat hij er mee bezig wilde gaan. Jij weet kennelijk nu meer. Overigens nog de groeten van Andre en Miranda. Vrijdag was mijn schoondochter, de zus van Andre, jarig. Zo klein is dit wereldje dus.
 

Ad Verschoor

Donateur
Reis door Tsjechië 2012

Maandag 28 mei (deel 2.)

Het is weer droog, als we aankomen bij de dierentuin. Het blijkt dat de safaribus pas gaat rijden, als zich minimaal 15 personen hebben aangemeld. We wachten dan maar even, maar ondertussen begint het te stortregenen. Het wachten op 15 mensen, duurt toch vrij lang en we besluiten om de Zoo binnen te wandelen. Helaas, de dames komen niet verder dan langdurig winkelen in de Zoo-shop. Het lijkt inmiddels aardig droog en de meneer van de Afrika-safari roept ons dat hij, met ons erbij, 15 mensen heeft voor zijn rit. Het wordt een hele mooie tocht door bergen en dalen, die ongeveer drie kwartier duurt. Volgens bronnen is het terrein 6,5 hectare, de rit in de bus 6 kilometer.

P1010411k.jpg
P1010422k.jpg
Is het niet schitterend ?

Het is een mooie ervaring door zo'n prachtig landschap, waarbij we 600 dieren zien uit Afrika in 50 soorten (www.zoodvurkralove.cz)

SAM_2271k.jpg
Ook deze Cheetah is er te zien

Er zijn overigens mogelijkheden om te overnachten in het safaripark wat uiteraard een hele belevenis zal zijn. De websites zijn: www.hotel safari. cz en www.safarikemp.cz

SAM_2290k.jpg
We zien dromedarissen en antilopen
SAM_2296k.jpg
Een kudde Watusi's

Tot slot is er in het safaripark een grote kudde giraffen en daar gaat een verhaal over. Ja, er is zelfs een roman "Giraffe" over geschreven door de journalist Jonathan Ledgard. Het boek is ook in Nederland uitgegeven in het jaar 2007. In 1975 werd in deze dierentuin de complete kudde giraffen doodgeschoten. Er werd onderzoek gedaan naar dit bizarre gebeuren, maar men stuitte op doofpotten en weerstand en chantage door de communistische geheime dienst. Nooit is duidelijk geworden wat de werkelijke reden geweest is van deze slachtpartij. Gelukkig heeft een nieuwe kudde er weer een vredige plek gevonden.

P1010448k.jpg
De giraffen

In de dierentuin kun je je ook uitstekend vermaken. Hier zijn maar liefst 2000 dieren uit de hele wereld te bewonderen in 300 soorten. Er zijn Tropenpaviljoens, restaurants en kinderspeelplaatsen. Je kunt je ook laten rondrijden in een kleurig en feestelijk treintje.

P1010455k.jpg
Een tijger
P1010457k.jpg
Een Hyena

Voor ons valt het bezoek aan de dierentuin in het water en dus tegen. Door de bizarre omstandigheden met onweer, wind en regen verstoppen de dieren zich. Uiteraard wij mensen ook.

SAM_2394k.jpg
De olifanten

Het weer zorgt ervoor dat we vrij vroeg terugrijden richting hotel. 's Avonds knapte het weer aardig op en konden de heren nog een eindje wandelen. We sluiten de avond en dit deel van deze dag af met een spelletje klaverjassen.

wordt vervolgd
 
Vorige week mocht ik op "studiedag" in de Zoo. Een kennismaking met de dierentuin achter "gesloten" deuren. Absoluut de moeite waard, je krijgt veel informatie over de dieren en een dag meewerken als verzorger hoort bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden.

Dvůr Králové heeft sinds kort een stadswandeling en deze is in het Engels, Pools, Duits en Tsjechisch natuurlijk.
 
Bovenaan