ZZP'er in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Dus belasting op winst op aandelen. Hoe wil men dat in Tsjechië controleren als je een beleggingsrekening in het buitenland aanhoudt?
Betaal je in Tsjechië dan ook belasting op behaalde winst bij verkoop van je woning? Allemaal belangrijke vragen in Nederland nu de Partij van de Afgunst misschien wel regeringsmacht krijgt na 22 november. Zij willen zelfs belasting heffen op virtuele vermogenswinst. Denk aan je 2e huisje in CZ. Stijgt de WOZ waarde met € 50.000 kun je mooi € 20.000 aftikken.
 
Dus belasting op winst op aandelen. Hoe wil men dat in Tsjechië controleren als je een beleggingsrekening in het buitenland aanhoudt?
Betaal je in Tsjechië dan ook belasting op behaalde winst bij verkoop van je woning?
Bij een controle mag je de afschriften van je beleggingsrekening gewoon voorleggen aan de CZ-fiscus. (En controleren doen ze in Tsjechie meer dan in NL.)

Ja, ook winst bij verkoop van onroerend goed is belast met inkomstenbelasting. Bij 10 jaar prive-bezit ben je daarvan vrijgesteld; is het je hoofdwoning dan is dit al na 2 jaar.
 
Ja, hoe wil men dat controleren. Iets verzinnen en handhaven is in Nederland geen gelukkig huwelijk. Misschien hanteert men bij het ontbreken van een WOZ waarde in het buitenland wel een fictief rendement. Bijvoorbeeld tussen 2015-2023 stijgt de gemiddelde huizenprijs in Tsjechië jaarlijks 5% dan is de vermogensaanwinst 5%. Heb je een 2de huisje in Tsjechië dat € 150.000 waard is mag je een jaar later € 7500 bij je inkomsten optellen zonder dat je het verkoopt.
 
Bovenaan