Zwarte neushoorns uit Dvur Kralove zorgen voor nakomelingen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Neushoorns vliegen via Schiphol vrijheid tegemoet

Luchthaven Schiphol heeft op donderdag 28 mei heel bijzondere gasten. Drie zwarte neushoorns uit de Tsjechische dierentuin Dvûr Králové vliegen die dag vanaf de luchthaven naar hun nieuwe thuis in Tanzania (Afrika).


De neushoorns, Deborah, Jabu en Jamie, arriveren per vrachtauto uit Tsjechië. Met het uitzetten van de drie neushoorns wordt gewerkt aan het behoud van deze sterk bedreigde diersoort. Het transport en de uitzetting zijn mogelijk dankzij de Nederlandse stichting Suzuki Rhino Club.
Deborah, Jabu en Jamie zijn drie Oost-Afrikaanse zwarte neushoorns die geboren zijn in de Tsjechische dierentuin Dvûr Králové. De Suzuki Rhino Club, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de zwarte neushoorn in Tanzania, heeft de drie neushoorns aangekocht en gedoneerd aan het Mkomazi National Park in Tanzania.
In dit nationale park leven momenteel negen zwarte neushoorns in een speciaal omheind gebied van ongeveer 45 vierkante kilometer. De dieren worden dag en nacht bewaakt tegen stropers en liefdevol verzorgd door de Britse natuurbeschermer Tony Fitzjohn en zijn vrouw Lucy, die zich al jaren inzetten voor het behoud van onder meer de zwarte neushoorn.

Het vervoer
Op 27 mei vertrekken de drie zwarte neushoorns vanuit de dierentuin Dvûr Králové in Tsjechië per vrachtauto naar Schiphol. Daar rusten zij een paar uur uit voordat zij met een Martinair-vliegtuig doorreizen naar Kilimanjaro in Tanzania. Martinair maakt speciaal voor Deborah, Jabu en Jamie een tussenstop in Kilimanjaro, want dit vliegveld valt niet onder de vaste bestemmingen van de luchtvaartmaatschappij. Vanuit Kilimanjaro reizen ze weer per vrachtauto naar Mkomazi. Daar komen ze naar verwachting op vrijdag 29 mei aan.
De neushoorns worden begeleid door ‘s werelds meest ervaren neushoornarts, Pete Morkel. Hij heeft al ruim vijfhonderd zwarte neushoorns begeleid tijdens hun vervoer. Verder begeleiden ook twee verzorgers de dieren.
De reis duurt ongeveer 36 uur. De dieren worden vervoerd in transportkisten en zijn bij bewustzijn – verdoven veroorzaakt te veel stress bij de dieren. De verhuizing is drie jaar voorbereid door onder anderen vertegenwoordigers van de Suzuki Rhino Club, van Dvûr Králové en door medewerkers van het Mkomazi National Park.

Voortplanten
Tony Fitzjohn en zijn medewerkers fokken in het Mkomazi National Park de zwarte neushoorn om te voorkomen dat de soort uitsterft. Deborah, Jabu en Jamie zijn drie Oost-Afrikaanse zwarte neushoorns met dezelfde genen als de zwarte neushoorn in Tanzania. Met de komst van de drie Tsjechische neushoorns wordt de genetische poel in het Mkomazi National Park uitgebreid en hierdoor wordt inteelt voorkomen. De drie gaan letterlijk back to their roots en de vrijheid tegemoet.
Deborah is de oudste van de drie en het enige vrouwtje. Zij is geboren op 11 september 2004. De mannetjes Jamie en Jabu zijn respectievelijk op 2 januari 2006 en 1 februari 2007 geboren. De dieren zijn in uitstekende conditie en geen familie van elkaar. De neushoorns wegen circa 1.000 kilo per stuk. Op http://www.vliegendeneushoorns.nl/ zijn foto’s en video’s van de dieren te zien.

De Suzuki Rhino Club
De populatie van zwarte neushoorns in Afrika is afgenomen van 100.000 in 1960 naar 4.000 in 2008. De Suzuki Rhino Club zet zich in voor het behoud van de zwarte neushoorn door geld in te zamelen voor het zwarte neushoornproject in het Mkomazi National Park.
De Suzuki Rhino Club heeft het initiatief voor de verhuizing van de neushoorns genomen en neemt de kosten voor de aanschaf van de neushoorns en transport voor zijn rekening. Partners zonder wiens bijdragen totstandkoming van dit project niet mogelijk was geweest: Abercrombie & Kent (A&K), Back to Africa, Don van der Vaart fotoproductions, Dvûr Králové, Ekipa, Endemol UK, HSPublicity, KLM, Martinair, Trim-Line en VCK Logistics.
====================================================================

Bovenstaand bericht staat in het archief van dit forum.
In Hardenberg.nu staat het volgende bericht:

Zwarte neushoorns uit Dvur Kralove zorgen voor nakomelingen
'School geeft jeugd Mkomazi toekomst'

  • NDk5NTExXzQ5NDc4ZWY2ZTE0MWNlNTdhN2U0OTdkMmNiMDM4NmQyMmFhNzg3NzJfOTQweEMyNjM0eDE0ODQrMCsxMDE=.jpg

    Gerald Mastebroek (links) sprak in Tanzania onder meer met scholenbouwers. - Foto: Eigen foto
De Krim - `Ik wil niks afdoen aan de armoede, die hier heerst, maar afgezet tegen het weinige wat ze in landen als Tanzania hebben, valt het mee. Bijzonder vind ik dat het weinige wat de mensen daar hebben, hen toch heel tevreden stelt. Ze zijn er over het algemeen gelukkiger mee dan wij.'

Dat stelt Gerald Mastebroek. Naast zijn voorzitterschap van de ondernemersvereniging in De Krim is de garagehouder ook ambassadeur voor de Stichting Suzuki Rhino Club. Die club steunt onder meer het natuurbeschermingswerk in het Mkomazi National Park in Tanzania.

Bedreigde diersoorten
Begin deze maand bezocht Mastebroek projecten van de Rhino Club in Tanzania, waaronder de bouw van een ambachtsschool door toekomstige leerlingen. Ook bezocht hij het Mkomazi National Park waar hij naar eigen zeggen baby's heeft gezien van drie zwarte neushoorns, die twee jaar geleden door een vervoerder uit De Krim van Tsjechië naar Tanzania zijn getransporteerd. `Een hele bijzondere belevenis', aldus Mastebroek, die zich via de stichting ook beijvert om de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn te beschermen. De garagehouder is naar eigen zeggen altijd groot dierenliefhebber geweest en hij prijst met name natuurbeschermer Tony Fitzjohn, die met zijn team in het Mkomazi National Park werkt aan het in het wild terugbrengen van twee zeer ernstig bedreigde diersoorten: de zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond.

Rhino Club
`In het park is prachtig te zien hoe evenwicht in de natuur werkt', meent de Krimmenaar, die zich tijdens zijn bezoek ook op de hoogte heeft gesteld van de bouw van een ambachtsschool in het land met steun van de Rhino Club. `Hiermee geef je de jeugd van Mkomazi een toekomst. Met een gedegen opleiding is de kans dat zij later in hun eigen levensbehoefte kunnen voorzien immers vele malen groter', stelt Mastebroek, die aangeeft dat het project mede wordt ondersteund door gespecialiseerde organisaties als De Wilde Ganzen. `De bouw van de school vordert gestaag. Rond maart 2015 wordt het project afgerond en de school geopend.' Mastebroek zou er graag bij zijn, maar voorziet dat dat niet haalbaar is. Ondertussen volgt hij het verloop nauwgezet.

Wie het werk wil ondersteunen met een donatie kan een bijdrage storten op rekeningnummer NL44RABO0398847452 van de Suzuki Rhino Club te Bodegraven.

Bron: hardenberg.nu
 
Bovenaan