Zwangerschap en bevalling in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Thuisbevalling of ziekenhuis.

In Tsjechië gaan de meeste moeders voor hun bevalling naar het ziekenhuis en blijven daar na de bevalling enkele dagen.
Door deze aanpak is er een heel laag sterftecijfer van moeders en kinderen tijdens de bevalling. Thuisbevallingen zijn zeldzaam geworden en is niet makkelijk om dat te regelen.
10 September was een hoorzitting bij het Europese Hof van de Mensenrechten over thuisbevalling in Tsjechië.
Deze hoorzitting was nav een klacht die is ingediend door twee Tsjechische vrouwen wegens schending van het recht op zelfbeschikking tov de bevalling. In het ene geval kon de aanstaande moeder niet terecht voor een poliklinische bevalling en heeft (na eerdere negatieve ervaringen in het ziekenhuis) toen besloten voor een thuisbevalling. De andere zaak is van een moeder die na twee thuisgeboortes gedwongen werd in het ziekenhuis te bevallen ,daarmee werd deze vrouwen het recht ontzegd om de geboorteplaats te kiezen.
De Tsjechische wet- en regelgeving bieden geen wettelijk kader voor het leveren van zorg door verloskundigen tijdens de zwangerschap, de bevalling en de postnatale periode. Het enige is dat ze het ten sterkste afraden om thuis te bevallen.
Een filmpje van de gehele hoorzitting is te zien op de website echr.coe.int. Artikel over deze hoorzitting is te lezen op aktualne.centrum.cz/czechnews. Komende maanden zal er een besluit komen van het Europese Hof van Mensenrechten.
Duits artikel over dit onderwerp is te lezen op radio.cz/de.
Positief is dat er nu wel veel meer aandacht aan poliklinische bevallingen wordt besteed waar moeders met hun kind enkele uren na de bevalling naar huis mogen ,en er geen grote bijdrage gevraagd mag worden in ziekenhuizen als de vader bij de bevalling aanwezig wil zijn.
Een organisatie die zich bezig houdt met dit onderwerp is de HAM Beweging voor Actieve Moederschap.
HAM is een platform voor het initiëren van wijzigingen in de Tsjechische verloskunde - bevorderen van een normale geboorte en een vriendelijke kraamzorg voor moeder en kind, in overeenstemming met de meest recente wetenschappelijke kennis.

Voor mensen die meer info willen over bevallen in Tsjechië zie artikel op expat.cz met diverse ziekenhuizen.
Iets anders wat mogelijk is ,hulp van een Doula die moeder en gezin begeleid tijdens de zwagerschap en bevalling. Deze doula is alleen voor begeleiding maar mag geen medische handelingen verrichten dat moet een vroedvrouw of verloskundige doen.
 
Het sterftecijfer is ook laag (lager dan in NL) omdat ze hier tijdens de zwangerschap heel intensief screenen en bij afwijkingen abortus wordt aangeraden. Vaak zijn dat overigens afwijkingen in de trant van "of het heeft een zeer ernstige huidziekte, of het is zwaar gehandicapt" zoals bij een vriendin van mij. Abortus aangeraden, maar niet gedaan. En wat heeft het kind? Lichte eczeem. Je moet hier heel stevig in je schoenen staan als je bijv. geen vruchtwaterpunctie wilt.
 
Ik heb nogal wat argumenten tegen thuisbevallen, praktische, maar vooral ook een argument dat met gevoel te maken hebben.

Iedereen die ik tot nu toe met die argumenten geconfronteerd heb, heeft uiteindelijk gekozen voor bevalling in het ziekenhuis.

Ik laat het dus maar even na, ze hier te geven.
 
Ik ben dan blij dat ik in Nederland woon en alle vier kinderen gewoon thuis heb gekregen. Ten eerste had ik het ziekenhuis nooit gehaald (snelle bevallingen) en ten tweede was ik er dan toch nog eerder dan de dokter geweest. Kraamverzorgsters kwamen ook nooit op tijd bij mij.

Extra betalen om de vader erbij aanwezig te laten zijn??!! Van de zotte!
 
2x bevallen (in NL), 2x mogen kiezen wel of niet thuis, 2x voor t ziekenhuis gekozen, en oooo wat was ik in beide gevallen blij dat ik in ziekenhuis/ bevallingscentrum lag!
"Een wee op A2 is niet prettig" (Kluun)
 
Ik heb nogal wat argumenten tegen thuisbevallen, praktische, maar vooral ook een argument dat met gevoel te maken hebben.

Iedereen die ik tot nu toe met die argumenten geconfronteerd heb, heeft uiteindelijk gekozen voor bevalling in het ziekenhuis.

Ik laat het dus maar even na, ze hier te geven.

Ik ben erg nieuwsgierig, zou het echt willen horen.
 
Eigenlijk een absurde discussie. Er zijn risico's bij bevallen voor moeder en kind en waarom zou je extra risico's willen nemen en niet voor de meer veilige optie gaan.
Je doet toch ook een riem om met auto rijden ? Natuurlijk hoop je dat het niet nodig is maar over het algemeen is iedereen blij dat ie hem om heeft gedaan bij een ongelukje.

en over dat betalen. Volgens mij moest ik een paar duizend kronen betalen maar dat was geloof ik ook voor wat extra privacy (eigen kamer ipv zaal).

tav abortus discussie
Doktoren in CZ zijn vaak nog van de oude traditie "ik weet het beter en je hoeft niet alle details te weten" en in combinatie met tsjechen die niet vragen maar gewoon de groene rode en blauwe pilletjes slikken zorgt dit voor verbazingwekkend weinig foute diagnoses. Zelf nadenken is er vaak niet bij.
Mijn prinses was ook bijna geaborteerd omdat ze een foutje hadden gemaakt. Maar ik ben zo'n irritante buitenlander die dan alles beter weet en gewoon de beste specialist in CZ optrommelt om in zijn prive kliniek voor 100 euro een second opinion te halen. En dan is er niets aan de hand.
 
Doktoren in CZ zijn vaak nog van de oude traditie "ik weet het beter en je hoeft niet alle details te weten" en in combinatie met tsjechen die niet vragen maar gewoon de groene rode en blauwe pilletjes slikken zorgt dit voor verbazingwekkend weinig foute diagnoses.
Heb je cijfers over het aantal foute diagnoses of is het misschien zo dat in Tsjechië - net als in Nederland - de medische wereld een gesloten front vormt tegen de "boze buitenwereld" en fouten liefst onder het tapijt veegt? In Nederland komen pas de laatste jaren cijfers aan het licht betreffende medische missers en daar wordt je niet blij van.
 
Heb vele gesprekken gevoerd met mensen en doktoren en eigenlijk kwam ik zelf tot de conclusie dat de informatieverstrekking aan patienten in vergelijking met nederland erg minimaal is. Echter is dat geen probleem omdat veel tsjechen niet vragen/doorvragen en alles ondergaan (eigenlijk zelfde als in de politiek).
Daaruitvolgend komen fouten ook niet naar boven omdat de patient niet eens weet wat hem mankeerd en welke behandelings opties er zijn. De doktoren hoeven dus niets onder de mat te vegen.
En als er toch een discussie is strand die vaak op de discussie budget/beschikbaarheid medicijnen.

Alhoewel het nivo, kennis en kunde in CZ volgens mij minstens net zo goed zijn als in Nederland zijn burocratie en summiere informatievoorziening de belangrijkste obstakels voor de patient.
 

kuurgast

Donateur
Minder beperkingen bij kraamklinieken.

Vanaf volgend jaar krijgen de Tsjechische vrouwen meer vrijheid in het kiezen hoe zij willen bevallen. Ze mogen dan zelf bepalen of ze alleen een vroedvrouw bij de bevalling willen hebben en binnen enkele uren na de bevalling naar huis mogen. Nu moeten moeder en kind nog 3 dagen in het ziekenhuis blijven na de bevalling.
Bron:radio.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Heb je cijfers over het aantal foute diagnoses of is het misschien zo dat in Tsjechië - net als in Nederland - de medische wereld een gesloten front vormt tegen de "boze buitenwereld" en fouten liefst onder het tapijt veegt?
Het duurde even, maar het antwoord is........ Juist hetzelfde in Tsjechië als Nederland! :(
Ze verschuilen zich achter privacyregeltjes om geen rapporten te hoeven openbaren over kwaliteiten kraamklinieken.
Bron lidovky.cz.
 
Bovenaan