Zuid Boheemse bijen produceren “snoepjeshoning”

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Zuid Boheemse bijen produceren “snoepjeshoning”

Als gevolg van het faillissement van de LIHO destilleerderij in Blanice is er een restant van 250 ton snoepjes achtergebleven en buiten de loodsen opgeslagen.

http://praguemonitor.com/2017/10/09/south-bohemian-bees-stuffed-candies-honey-distasteful

https://www.firmy.cz/detail/169669-liho-blanice-mlada-vozice-blanice.html

Hierdoor gaan ( of gingen) de bijen, in een straal van 4 kilometer, liever naar de restanten van de, a.g.v. regen en vocht, smeltende snoepjes dan dat ze de nectar uit de bloemen haalden.

De hierdoor geproduceerde honing is onverkoopbaar, niet alleen vanwege het “Bon Pari snoepjes aroma”, maar ook door de afwijkende kleur.

https://www.halusky.co.uk/czech-slovak-foods/bon-pari-hard-boiled-sweets.html#.Wdt0mVu0OUk

De imkers die het desondanks toch doorverkopen kunnen een boete oplopen van enige duizende kronen omdat de honing een te hoog gehalte van Sacharose bevat.

https://budejovice.idnes.cz/vcely-n...y.aspx?c=A171006_102720_budejovice-zpravy_khr
 
Het mag niet verkocht worden als honing. Dus een inventieve geest maakt er wat anders van. En 100 Kc vooreen kilo zijn Lidl prijzen.
 
Onze imkers in ons geweldige dorp verkopen hun honing voor 110 kc per kilo. Prima prijs voor en heerlijke honing. valt wel mee met die Lidl prijzen dus..
 
dan doen ze zichzelf te kort, 160 Kc is een redelijke minimum prijs. Of je moet honing uit India willen voor 54 Kc maar dan moet jewel gelijk een
kuub nemen.
 
696_3.jpg


inclusief pot van 720ml = 1kilo + bovenstaande deksels rekende onze lokale imker Kc 110 per pot voor de voorjaarshoning en Kc 130 voor de vroege zomerhoning. Die prijzen gelden voor het hele dorp en wordt ter plekke afgevuld. Dus ook nog eens inclusief transport.

De voorjaarshoning is vroeg versuikerd er erg lekker, de vroege zomerhoning is nog steeds vloeibaar.
 
dat denk ik niet, voor die prijs blijft er geen geld over voor enige vorm van antibiotica. Hooguit resten van hier verboden pesticides.
 

Die snap ik niet helemaal.:lezen:

Maar:


"Iedere goede honing kristalliseert vroeg of laat

Iedere vakkundig geproduceerde honing zal vroeg of laat kristalliseren. Hoe snel de honing kristalliseert is afhankelijk van de samenstelling van suikers van de honing. Bevat de honing veel glucose dan kristalliseert deze snel. Voorbeelden van honingsoorten die snel kristalliseren zijn koolzaad-, paardenbloem- en klaverhoning."

Laten die plantjes nu precies in het voorjaar groeien en bloeien!

Bron:
http://www.ecohoning.nl/aankondigingen/gekristalliseerde-honing-is-niks
 
je geeft het zelf al min of meer aan. honing van repka versuikert zeer snel. sneller dan andere honing. En Babis heeft een verlenging van de dotace na biopaliva. subsidie op biobrandstof erdoor gedrukt. dus het verdient beter als je het hele land geel laat zijn voor de brandstof dan
je eten verbouwd.
 
Rozumim:)
Gelukkig hebben we hier ERRUG!!! veel paardebloemen en klaver in de lente
Het zal de smaak ten goede komen.
 
Laatst bewerkt:
Daar is nog wel een aanvulling op mogelijk:

https://www.nemokennislink.nl/publi...-niet-te-concurreren-met-de-voedselproductie/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Biobrandstof

" Interesse komt onder andere vanwege stijgende olieprijzen en het streven naar onafhankelijkheid van onbetrouwbare regimes die fossiele brandstoffen leveren. Biobrandstoffen maakten in 2013 ongeveer 5% uit van de brandstoffen die gebruikt werden voor transport.[1]"

Misschien heeft Andrej Babis meer gedetailleerde kennis dan wij weten!

Maar goed,.....
Het ging hier over Honing:)
 
imkers kunnen hun honing insturen en krijgen dan een certifikaat op de honing. een soort van waarborg dat je hoge kwaliteit honing koopt.
als je honing verwarmt om het weer vloeibaar te maken, doe dit dan niet te heet. anders vernietig je de struktuur en alle goede eigenschappen van de honing. en als je van dit lezen dorst hebt gekregen kan ik je een glas medovina aanbevelen.
 
De prijzen voor de honing bij jullie, is een stuk lager dan bij ons. Bij ons is 170-200 kč heel gewoon. Vorig jaar is hier in de omgeving bijenpest geweest. Heel veel volken zijn gesneuveld. Ze hebben het niet makkelijk, die bijtjes....

Het kristaliseren hangt af van de hoeveelheid water die zich in de honing bevindt. Dit kun je meten met een speciale meter. Des te minder water, des te dikker is de honing en des te sneller hij kristalliseert. En wat kobus ook schrijft, zeker heeft de dikte van de honing ermee te maken, wat de bijen voor nectar binnen brengen.

En die medovina.... mnjammie!! Ik doe mee. :-)
 
Bovenaan