Zorg en Welzijn.

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 02-03-2017.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechen leren van de zorg in Weert

  Een delegatie uit Tsjechië is in Weert om kennis te maken met de lokale aanpak van zorg voor mensen met psychische problematiek. Een delegatie van 12 personen uit de regio rondom Otrokovice bezoekt onder andere het Zelfregiecentrum en het project Fatima aan Zet. Hulp van vrijwilligers bij zorg is in Tsjechië een onbekend verschijnsel.

  De Tsjechische delegatie bestaat uit twee burgemeesters en 10 welzijnswerkers van de sociale diensten. Loco-burgemeester Sterk ontvangt hen donderdag 2 maart op het stadhuis.

  Uitwisseling van kennis
  Het doel van het bezoek is met eigen ogen ervaren hoe kwetsbare mensen met psychische problemen kunnen meedoen in de samenleving. Hans Marechal, betrokken bij onder meer Fatima aan Zet en in het dagelijks leven werkzaam bij GGzE in Eindhoven, onderhoudt al tien jaar intensief contact met de Tsjechische projectleider. Met de informatie die de delegatie in Weert verzamelt, wil men de zorg in de regio Otrokovice verbeteren. Daar ontbreekt het aan opvang voor mensen met een psychiatrische achtergrond, zeker als het gaat om de opvang van dak- en thuislozen. Zij staan letterlijk buiten de samenleving.

  Andere blik op zorg
  In Tsjechië is de behandeling voor mensen met psychische problematiek centraal goed geregeld. De zorg en ondersteuning is echter onderontwikkeld. De Tsjechische welzijnswerkers zijn benieuwd hoe de Wmo aanpak in Weert hen verder kan helpen bij het herkennen van problematieken en het stimuleren van zorg uit de samenleving door vrijwilligers. De nadruk leggen op wat iemand wel kan in plaats van wat men niet meer kan, is voor Tsjechische begrippen iets heel nieuws. Ook wil de delegatie meer informatie over zelfhulp en mantelzorg.

  Bron: nieuwsbank.nl
   
  JanAverink, Franky, bruinh en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 2. Ik heb al héél lang geleden geleerd dat papier geduldig is!

  In Tsjechië kent men de "Caritas", met afdelingen verspreid over geheel Tsjechië, die tot doel hebben hulpbehoevenden te helpen in hun dagelijkse, medische behoeften.
  De Caritas is afhankelijk van donaties, bekend is hiervan de Drie Koningen collecte. Onze vakantie-vriendin werkt in haar woonomgeving voor de Caritas, samen met 4 (vier) collega´s. Deze 5 medewerksters worden bestuurd door 3 (drie) directeuren, hebben voor bezoeken 2 auto´s ter beschikking en bezoeken, als mantelverzorgsters, ieder 25 patiënten per dag.
  Die Tsjechen die naar Weert gaan om informatie in te winnen, krijgen de schrik van hun leven als ze horen hoeveel patiënten de mantelverzorgsters in Nederland per dag moeten bezoeken.

  Voor bepaalde hulp moet door de patiënt betaald worden, een lijst van werkzaamheden met prijzen krijgt iedere patiënt toegezonden. Hiervoor ontvangt de patiënt een bepaalde tegemoetkoming in de kosten van de staat. In Tsjechië wonende Nederlandse gepensioneerde hoeft op deze toekenning niet te rekenen.
  Ik schreef hier al eerder over.
   
  Laatst bewerkt: 03-03-2017
  bruinh vindt dit leuk.
 3. wat is het verschil tussen diakonie en caritas camyl?
   
  bruinh vindt dit leuk.
 4. 1 letter, dennuzzz! :ja:

  ik heb het woord diakonie hier nog niet gehoord en heb er ook niet naar gevraagd. zij spreekt ook over caritas!

  http://www.charita.cz/en/
   
  bruinh vindt dit leuk.
 5. cor

  cor

  op de website staat dat ze onderdeel zijn van de rooms katholieke kerk. charitas is binnen de rk kerk hetzelfde als de diaconie bij de protestantse kerk.
   
  bruinh, dennuzzz en camyl vinden dit leuk.
 6. Ik ken namelijk alleen diakonie, bedankt voor de aanvulling cor!
   
  bruinh en cor vinden dit leuk.
 7. Caritas en diaconie zijn de termen waarmee de concrete inzet van christenen voor mensen in nood, in welke vorm dan ook, wordt uitgedrukt. Caritas is het oude Latijnse woord voor ‘liefdadigheid’, diaconie komt uit het Grieks en betekent ‘dienstbaarheid’.

  Maar hoe het daarmee in Tsjechië gesteld is, daar ging het artikel van Ad over, heb ik opgetekend wat ik daarvan wist en nooit heb ik in Tsjechië gehoord over diaconie of hoe intensief men in Tsjechië daarmee bezig is, ook mijn Tsjechische partner kon mij hierover niet inlichten!
   
  bruinh vindt dit leuk.
 8. kan zijn Dennuzzz, maar ik heb er hier nog nooit over gehoord. papier is geduldig en ik ook!
   
  dennuzzz vindt dit leuk.
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Europa moet ketting van generatiearmoede doorbreken

  Caritas Europa roept de EU en de EU-lidstaten op tot nieuwe maatregelen tegen generatie-armoede.
  [​IMG]
  Mensen in armoede uit hun isolement halen en versterken, dat is het streefdoel van ATD Vierde Wereld.

  Caritas Europa roept de Europese Unie op tot concrete maatregelen om de generatiearmoede, de kansarmoede die van generatie op generatie wordt doorgegeven, te doorbreken. De oproep komt er na de publicatie van een rapport over de armoede in de Tsjechische Republiek. Dat rapport bevestigt dat de armoede nog steeds wordt doorgegeven en dat het voor jongeren uit kansarmoede gezinnen vrijwel onmogelijk is om aan die spiraal te ontkomen.

  Lukas Curylo van Caritas Tsjechië: Deze jongeren gaan al snel gebukt onder schulden en dakloosheid. Een derde van de jonge alleenstaande moeders kan nauwelijks rondkomen en 56 procent heeft minstens een uitstaande lening. De Tsjechische Republiek telt vandaag 68.500 daklozen en 119.000 Tsjechen dreigen hun huis te verliezen. Niemand kan kiezen in welk gezin hij geboren wordt. Maar iedereen moet de kans krijgen om uit de armoede te geraken. Onze plaatselijke afdeling van Caritas Tsjechië tracht daartoe alvast bij te dragen door mensen mee hun waardigheid en hun zelfredzaamheid terug te geven.

  Bron: Caritas Europa
   
  JanAverink vindt dit leuk.

Deel deze pagina