Zdravotni pojisteni - Eigen risico

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ahoj,

jsem v Holandsku čerstvě pojištěná a stále ještě nemám úplně jasno jak zdejší zdravotnický systém funguje. Mohl by mi někdo objasnit co přesně znamena eigen risico- v praci se snazili mi to vysvetlit ale moc se to nepodarilo. To eigen risico je to co platim u lékaře já a co je nad tuto castku plati pojistovna nebo je to naopak a ja platim to co je nad tuto castku? A platim to pri každé navsteve lekare nebo pouze jednou do roka? Jsem tady z toho dost zmatena. Jsou vlastne nejake zakroky hrazeny uplne pojistovnou nebo pokazde platim aspon to eigen risico. A jeste jeden dotaz takovy praktictejsi..lekare si teprve budu hledat staci je nejak obvolavat nebo je lepsi tam osobne zajit? Musím se objednavat kdyz jsem nemocna nebo staci si jit sednout do cekarny?
Jsem tady z toho dost zmatena takze budu rada za jakoukoliv radu a odpoved.
Diky A
 

MartinaK

Moderator
Ahoj,

vlastni riziko je castka, ktera je stanovena rocne (dle typu Tveho pojisteni ci balicku asi tak cini max. 100 - 150 EURO). Pokud onemocnis a budes potrebovat leky ci fyzioterapii, budes se v tom roce podilet na spolu lecbe max. do castky 100 - 150 EURO - stanoveneho vlastniho rizika.

Pokud zavolas na pojistovnu, tak jsi vyzadej podminky, co mas zahrnuto ve vlastnim riziku jake lekarske ukony (treba v mem pripade pobyt v nemocnici se toho netyka, ci navstena u praktickeho lekare). Tuto informaci Ti mohou podat i v anglictine, pokud jeste nezvladas cist smlouvy v holandstine.

A jeste jeden dotaz takovy praktictejsi..lekare si teprve budu hledat staci je nejak obvolavat nebo je lepsi tam osobne zajit?

Zalezi, kde bydlis. Zde v Holandsku je dost problem najit doktora, ktery prijima nove pacienty. Pokud mas partnera, s kterym v NL zijes, ci zname, zkus pres ne, pozadej je o pomoc, aby Te prijmuli ke stejnemu lekari jako Tva rodina/pribuzenstvo zde v Holandsku. Vetsinou to funguje rychleji a bez flustraci hledani kdo je volny.:top: Stejne tak proved okamzite registraci u zubare a dodrzuj preventivni kontroly.

Musím se objednavat kdyz jsem nemocna nebo staci si jit sednout do cekarny?

Musís, v Holandsku funguje vse na schuzce. Ve vaznejsich pripadech jezdi lekar i k Tobe domu, avsak musis opet zavolat a domluvit schuzku.


Hodne stesti, v pripade problemu, dej vedet pojistovnu, mohu se pak podivat konkretne.
 
Martino, moc díky za informace:). Ja jsem se samozrejme snazila to googloglovat ale neumim holandsky a google translator v tomhle ohledu neni jeste uplne vychytany:). Takze vazne jeste moc jednou dekuji:)
Jeste bych mela jednu otazku..nekde jsem se docetla ze je mozne si zazadat o castecne vraceni pojisteni pri nizkem platu- zorgtoeslag. Můžu si o to zažadat i ja jako Češka pracujici v Holandsku nebo to plati jen pro Holandany?
Tak ta predchozi otazka nebyla posledni:-D bude jeste jedna...Muj přítel je Čech a studuje v Delftu. Ted jsme pri vyrizovani meho pojisteni zjistili ze je povinosti zde byt po registraci na gemeente pojisteny. On tu studuje uz pres rok a samozrejme ma pojisteni stale v cechach..vsechny dokumenty mu tu zarizovala skola a nikdo ho nijak neupozornil ze by se mel pojistit. Nemate s tim nekdo zkusenost zda to povinost pojisteni plati i pro mezinarodni studenty? Predstava ze ma doplatit rok na pojisteni nas docela desi:(.
Diky za jakkekoliv odpovedi a rady
A
 

MartinaK

Moderator
Zkušenost s tímto nemám, patřím do jiné skupiny, jež na příspěvky/podpory nárok nemá. Informace však najdeš a výpočet nároku na webu

Já jsem také externím studentem na TU Delft. Pokud trvale pobýváš a pracuješ v NL, pojištění je povinnost. Nevím, zda bude Tvůj přítel doplácet (zeptej se přímo na pojišťovně, já jsem při přestupu z ČR do NL kdy se mi křížil měsíc nedoplácela), ale tyto informace jak se ''čertíš'':kwaad: mu škola nemá za povinnost sdělovat. Nikdo ho jak říkajíc za ''ručičku vodit nebude''. Hodně informací o soužití v Holandsku a povinnostech se dají vyčíst i v angličtině na radnici.

Mohu poradit pro oba, na TU Delft byly kurzy Holandštiny pro cizince. Součástí lekcí je jak žít a ''přežít'' v Holandsku. Oba se zapište, pomůže Vám to.:top: Či pak možností je kurz - přes radnici. Oba byly gratis ci za minimální poplatek.
 
Jasne ze je to jeho problem..nijak se necertim. Jen chapu ze ho to nijak nenapadlo se o to zajimat kdyz za nej vsechnu administrativu vyridila skola..od registrace az po zavedeni uctu..automaticky. Na pojistovne se nekde urcite stavime:)
Na kurzy jsem uz zapsana a v sobotu zacinam:)
 

MartinaK

Moderator
Super... hodně stěstí, držím palce!

Já jsem prolítala všechny pojišťovny, balíčky a servis. Dobré zkušenosti mám jak jsem Ti poslala info Achmea ZK. Tak to tam zkuste, mluví super anglicky.
 
Objednávání u doktora

S tím objednáváním u praktika je to pravda, ale u zubáka to zase tak žhavé není. Občas se stane, že na recepci ráno někdo zavolá, že má akutní bolest a přitom u nás není registrovaný - prostě není náš pacient a recepce mi ho nemilosrdně strčí do rozvrhu - třeba plácnu v 11 hodin s poznámkou - řešit jenom bolest nebo v případě zájmu registrovat i jako nového pacienta. Čili takový člověk se dostane na křeslo bez čekání, prakticky z přijde z voleje. A jsou to jak místní, tak cizinci. Dokonce už na recepci někdo volal a mluvil suveréně slovensky. Recepční to vyhodnotila jako východní jazyk a přepojila mi to. Takže pozor, jde to i bez holandštiny.
 

Vendula

Actief Lid
Haha, tak to je dobrý! To měl ten chudák štěstí, že mu někdo rozuměl, jinak by si ten zub musel vrtat sám doma příklepovkou :stout:. Myslím, že je to i nějak stanoveno v zákoně, že pokud má někdo akutní potíže, tak mu musí lékař pomoct nehledě na to jestli je nebo není u něho zaregistrovaný. Nicméně včasná registrace předchází hodně problémů.
 
Krome toho povinneho vlastniho rizika se taky clovek muze rozhodnout pro maximalni vlastni riziko - to cini 500 euro za rok. A mesicne plati zase mensi premie. Je to zrejme pro superzdrave lidi kteri se par let neukazou u lekare - jen tak se to asi vyplati.
 
Ahoj Ajule,
ja jsem taky byla 4 roky studentkou v Twente na PgS. a ted delam pro mmagisterske studenty. Pokud tvuj pritel pouze studuje bakalare ci magistra a nepracuje, tak nepotrebuje mit holandske pojisteni a staci mu pouze international insurance card. Ja mam ted dve decka z Litvy a ty oba zacali delat u nas v laborce a museli pak prejit z mezinarodniho pojisteni na holandske. Pokud pritel dela PgS. tak potrebuje holandske pojisteni.
 
Bovenaan