Zápisné

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Obracím se s prosbou o radu na někoho, kdo už je v Holandsku nějaký ten pátek, ví, jak to tu chodí, zkrátka na nějakého starého mazáka. Dnes mi bylo v práci otevřeně naznačeno, že bych jako nový měl všechny někam pozvat, dát stávajícím kolegům dárečky nebo uspořádat nějaké mecheche, a samozřejmě to zaplatit. Již v ČEZku jsem prošel několika firmami a zaměstnáními. Nějaké ty chlebíčky a rozlučka nakonec, budiž. Ale takhle na začátku ? Opravdu je to tady zvykem ? Kromě toho se mi již kontrakt blíží ke konci, pomalu se balím, tak se mohli vymáčknout hned na začátku, když jsem nastoupil. Nebo si ze mě dělají srandu. Jako zástupce starší generace, když se podívám na věc tak nějak " třídně ", nechce se mi jako chudému gastarbeitrovi z východu pořádat akci pro lidí, kteří jezdí do práce poršákem nebo Jaguárem a jejich koníčkem je jachta. Jak se to tady opravdu má ? AUB
 
Udelej to ciste podle sebe!

Nejakou dobu tu sice jsem, ale u velke mezinarodni firmy, takze vetsina kolegu jsou taky cizinci. Tudiz moje informace asi nebude moc smerodatna.
Kdyz k nam nekdo novy prijde, tak se nic zvlastniho nekona.
Kdyz nekdo jede na dovolenou (vetsinou do sve rodne zeme) tak svym nejblizsim kolegum priveze nejakou mistni specialitu (napr. lazenske oplatky, svycarskou cokoladu apod.)
Kdyz nekdo konci, tak vetsinou pozve kolegy na pivo do nedalek hospody a pak:
  • Budto to byl nekdo vyznamny/prijemny tak se mu slozime na nejake darky a kdyz byl jo dobrej, tak jeho sef zaridi, ze to pivo zaplati firma
  • Nebo se proste jen jde na pivo, kazdy si da tak 1 nebo 2 a pak si to vetsinou zaplati kazdy sam. Anebo obcas kdyz je dotycny grand a kdyz se neselo moc lidi, tak to zatahne za vsechny
Takze bych doporucil - zachovej se podle toho, jak to sam citis.
  • Jednak z toho budes mit sam dobry pocit.
  • Jednak se nebudes tupe ucastnit nejakeho "Holandskeho" zvyku, nybrz se budes aktivne podilet na vytvareni "Evropske" kultury
  • A taky ti nehrozi, ze budes platit nóbl veceri vsem kolegum jen kvuli tomu, ze si z tebe nekdo vystrelil.
Klidne kolegy pozvi na veceri, nebo na pivo, nebo prines basu rumu, nebo usporadej bárbekjů, nebo jim rozdej domaci kolace, nebo jim po holandsku jen kazdemu ukaz krabicku se susenkama a hned ji zase zaklapni, anebo jim treba namluv, ze v cele evrope byva zvykem zaplatit pivo a panaka jen tem kolegum, kteri zatancuji na stole a zazpivaji k tomu.
Fakt myslim, ze je to proste na tobe. Zejmena, jestli se driv behem tve sluzby nic podbneho nestalo. ;)
 

pepo

† In Memoriam
Ha ha ha, toto ja znam. A ja jsem tady ten nejmazanejsi mazak. Vic, nez 40 let jsem pracoval s holandany vselijakych slozeni.
Adam to v podstate dobre povedel. Kdyz prijdes, nic neorganizuj, zadne dorty, zadne vylety do hospod, jenom si zjisti organizacni strukturu, obehni je a predstav se. Oni te zkousi, to uz i se mnou pred mnoha lety taky zkouseli; i ja jsem potom zkousel. Nenech se nachytat.
Rekni, ze das prednost velke akci pri rozlouceni a ze doufas, ze se toho hned tak nedockaji. Nebudou dale nalehat.
Narozeniny: spocitej prime kolegy, zjisti, kteri jsou v den narozenin pritomni, prines dorticky (gebakjes) z Hemy, nebo treba limburgse vlaai (kulaty kolac).
Zacinas-li, nezvi na narozeniny do hospody a podobne.

Povez, jak to dopadlo!
 

MartinaK

Moderator
U nás to chodi stejne.
Kdyz se zacina, tak se nic neslavi. Spise ten kdo prijde do tymu, dostane od vedouciho kytku.
Opakem jsou vsak narozeniny. Ty resim dortem v okruhu svych kolegu (nekdy HEMA, nekdy firma na dodavku) i kdyz v posledni dobe delam strudl. Stejne tak se slavi nejaky velky ukonceny projekt.
Pokud jsem odchazela, do jineho zamestnani, resila jsem to take dortikem pro okruh lidi, jez jsem znala ci nejak s nima spolupracovala.
Res lidi, jez Ti nejak v praci pomohli a citis, ze je vhodne jim podekovat. Ostatnim podej ruku s "good bye"... nikdy nevis, kdy je treba zase potkas.
Hodne stesti!
 
Bovenaan