Woningbouw nog niet terug op niveau 1990

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

De Tsjechische woningbouw begint weer op toeren te komen, maar is nog steeds niet op het niveau van (voor) 1990: in 1995 werd maar 30% van de productie van 1990 gehaald, nu zit 't op 66%.
De cijfers laten natuurlijk geen kwaliteit van de woningen zien; deze is m.i. nu beter dan de flats/panelaky die t/m 1990 vooral werden gebouwd. Maar ja, velen zullen liever een kwalitatief mindere flat hebben dan bij ouders te moeten blijven inwonen.

Vergroten van de woningbouwproductie is reeds vele jaren een verkiezingsbelofte van meerdere partijen.
 

Bijlagen

  • 34894-housing.xls
    16 KB · Bekeken: 11
Bartiku schreef:
Vergroten van de woningbouwproductie is reeds vele jaren een verkiezingsbelofte van meerdere partijen.
Hebben ze het alleen over aantallen? Of zeggen ze ook wat ze willen bouwen: flats, eengezinswoningen, appartementen of voor senioren. Waar is eigenlijk behoefte aan, aan welke soorten woningen? Is dat eigenlijk bekend?
 
In 2002 bedroeg de groei tussen de 2,5 en 3 procent, na het succesjaar 2001 met bijna 10 procent groei. In 2003 was er wederom een grote groei in de bouw. Deze verschilden wel per segment:
- op de nationale markt + 9,2%
- reparatie en onderhoud + 14,7%
- nieuwbouw, reconstructie en modernisering + 8,3%
- op de Internationale markt -1,4%
- weg- en waterbouw + 13,0%
- Bouwen + 6,8%

De autoriteiten gaven in 2003 in het totaal 149.229 bouwvergunningen af. Dit betekent een groei van 6,0% ten opzichte van 2002. De 286.2 miljard, wat een verhoging betekent van 18,2%. Per type betekent dit:
Woonhuizen CZK 86.1 miljard (+15,9%)
Niet-woonhuizen CZK 96.8 miljard (+7,3%)
Andere constructies CZK 77.4 miljard (45,2%)
Constructies voor milieubescherming CZK 26.0 miljard (+6.1%)

De bouw van productiefaciliteit door buitenlandse investeerders en de uitbreiding van de industrieparken in Tsjechië zwengelen de bouwopdrachten aan.
 
smiley29.gif

Kun je ook vertellen wat deze cijfers in houden??

Jan-Marc
 
Het bovenste is de groei van de bouwwereld per segment in procenten. het onderste is het aantal afgegeven bouwvergunningen en de bestedingen die daaraan vast zitten. Tussen haakjes de groei in procenten.

Het hele verhaal afgezet tegenover bijvoorbeeld Europa ziet dit er economisch voor Tsjechie zeer gunstig uit. Daarnaast is te zien dat de nadruk vooral ligt op de industriele markt voor de bouwwereld.

Dit is dus een uitbreiding van het stukje van Bartiku. Ik hoop dat het nu duidelijk(er) is?
 
Uit deze gegevens blijkt dat de groei in niet-woonhuizen, en vooral 'andere constructies' enorm is. Helaas niet op het gebied van woonhuizen.
Blijft staan dat we op zoek zijn naar een verdere kwalitatieve onderverdeling van de woningbouwmarkt van Tsjechië: zijn het vrijstaande huizen, rijtjeshuizen (lijkt me niet...), appartementen, recreatiewoningen? Is het vooral in Praag, op het platteland, of in toeristische gebieden?
Wij speuren voort...
 
Bovenaan