Wildkamperen in Tsjechië

Topic in 'Kamperen' gestart door kuurgast, 18-07-2019.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Wildkamperen in Tsjechië

  Wie er graag met de camper op uittrekt en denkt zijn sleurhut ergens op een willekeurige plek neer te zetten, kan dit in Tsjechië vergeten. In dit land is het namelijk verboden om wild te kamperen.

  Bron czechtourism.com/z/kamperen-in-tsjechie

  Maar....... er zijn wel degelijk plekken om de nacht vrij door te brengen in bijvoorbeeld speciale schuilhutten en parkeerplaatsen, die je kan vinden in het Engels op Wild Camping TIPS en bijhorende facebook.com/wildcampingtips.

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Nieuw is Bezkempu...


  Wildkamperen, met de goedkeuring van de landeigenaren.

  Zie bezkempu.com + facebook.com/bezkempu.

  De prijzen staan in euri, maar op de Tsjechische versie in kronen bezkempu.cz.

  Reservering bij bezKempu:
  • gegarandeerde plaats - minimale annuleringskosten vergeleken met gewone reserveringssystemen (lees de annuleringsvoorwaarden).
  • terugbetaling gegarandeerd.
  • één klik, een betaling per kaart en geen last van papierwerk en facturering.
  • de landeigenaar hoeft zich geen zorgen te maken over ongewenste vreemdelingen en u kunt rustig genieten van uw verblijf.

  Hoe betaal ik en hoe identificeer ik mezelf bij de landeigenaar?
  Voor uw reservering betaalt u met uw creditcard via een online beveiligde gateway (GoPay of PayPal). Na de betaling ontvangt u een e-mail met instructies. De landeigenaar zal ook op de hoogte worden gesteld. Bovendien genereren we een unieke code, alleen voor uw reservering. Als u een caravan of een stacaravan heeft, hebt u bij de registratie nummerplaten verstrekt. Dat is genoeg; de landeigenaar kan dit op elk moment controleren. Als u slechts een tent heeft, gebruikt u de unieke code die speciaal voor uw reservering is gegenereerd. U kunt de code op een stuk papier schrijven en op de tent vastzetten. De eigenaar kan vervolgens uw reservering op elk gewenst moment verifiëren. Geweldig, toch?

  Vind de perfecte plek voor je reis en avontuur
  MAP: gebruik de kaart op de startpagina om de bestemming van uw interesse te kiezen. Wanneer u een mobiele telefoon gebruikt, kunt u met twee vingers inzoomen op de kaart. Find your retreat.
  STAY OVERNIGHT: In dit gedeelte kunt u de bestemming kiezen uit de lijst met eigenschappen. Om relevante resultaten sneller te krijgen, gebruikt u filters, bijvoorbeeld caravan, tent, water, toilet etc.

  Bekijk de details van de geselecteerde locatie
  In het detail van de standplaats heeft de landeigenaar alle belangrijke informatie op een rij gezet.
  Let vooral op de geschiktheid van de standplaats (tent, caravan, camper), die is aangegeven met pictogrammen.
  In dit gedeelte vindt u ook een gedetailleerde beschrijving van de woning, de uitrusting, activiteiten in de omgeving en andere belangrijke informatie.
  "The property is designated for .... reservation" sta je alleen of met meerdere kampeerders.

  Prijs en planning: Kies het type verblijf (tent, caravan, camper).
  Kies het aantal personen en de gewenste datums. De prijs wordt onmiddellijk weergegeven.
  Door op "Let’s go!" te klikken, wordt u omgeleid naar een eenvoudige reserveringspagina.
  Heeft u nog vragen, klik dan op de knop 'Ask'.
  Om de beschikbaarheid te controleren, is het niet nodig om de landeigenaar te vragen. Selecteer eenvoudigweg de datum in het gedeelte Aankomst en Vertrek van de pagina met eigenschapsdetails voordat u de reservering maakt. De agenda toont alleen beschikbare datums, zodat u kunt zien wanneer u kunt aankomen en hoe lang u kunt blijven.

  Reservering vol voordelen.
  Om alles te laten werken, is een snelle en eenvoudige reservering vereist. Maar maak je geen zorgen, het proces is niet zo veeleisend als in een hotel of zo chaotisch als op sommige campings.
  Tijdens uw reservering geeft u de kentekens van uw voertuig op (niet nodig als u alleen met een tent komt) en klikt u op Reservering maken (als u niet geregistreerd bent, hebben we slechts een beetje informatie nodig om uw reservering te verwerken).
  Om uw reservering af te ronden, moet u een niet erg prettige stap maken - de betaling ;)
  Hiervoor wordt een gateway voor kaartbetalingen gebruikt.
  De betaling wordt uitgevoerd via de meest gebruikelijke, beveiligde Tsjechische betalingsgateway - GoPay.

  En dat is het. Kijk, hoe mooi en eenvoudig hebben we het voorbereid voor jou? Bovendien ontvangt u een e-mail met de nodige gegevens (routebeschrijving, GPS-coördinaten en contactgegevens van de landeigenaar voor het geval dat u verdwaalt). U kunt contact opnemen met de landeigenaar en het eens worden over alles wat u maar wilt (behalve proberen te blijven op het terrein achter onze rug - uw account kan worden geblokkeerd).

  Nu is het tijd om je eerste reis te maken ..

  De landeigenaar is verplicht een registratie bij te houden waarin hij de duur van de accommodatie, het doel van het verblijf, de naam, de achternaam, het adres van de permanente verblijfplaats of de permanente verblijfplaats in het buitenland en het nummer van de identiteitskaart of reisdocument van de persoon. aan wie hij / zij de accommodatie heeft verstrekt.
  Ethische code bezKempu is geen campingdienst, noch een dienst voor "verwende" reizigers die op zoek zijn naar de luxe van een hotel. BezKempu is gebaseerd op menselijkheid en alledaagsheid met respect voor rust/stilte en natuur.
   
  Saman en petra vinden dit leuk/interessant.
 2. Is niet de hele gedachte achter wildkamperen dat je niet betaalt en dat het in het wild is? En nooit langer dan 1 nacht.
  Op het moment dat je er voor betaalt en op een bepaalde plek mag staan, vervalt het WILD.

  Wildkamperen doe je met alleen een rugzak, loopt een route en als de nacht valt zoek je een plaatsje voor de nacht. Meestal maar een 20 tot 50 meter van de route. En 's morgens pak je alles weer in, laat de plek achter alsof je er nooit geweest bent en loopt verder.
   
  Plantage Bohémien, curious en Josef vinden dit leuk/interessant.
 3. Een paar keer heb ik in het bos hier achter ook wildkampeerders gezien, vorig jaar zomer, twee heren en drie dames in een soort tentconstructie, tussen twee bomen een slap gespannen touw, met daaroverheen een zeil.
  Die nacht was het behoorlijk koud geweest, dan is het van belang een goede kwaliteit slaapzak te hebben. Misschien hadden ze zich toch niet goed voorbereid op een koude nacht, want de dames liepen 's morgens met een ontevreden gezicht rond. Misschien had men wat meer tegen elkaar aan moeten schuren, om stemming en temperatuur op peil te houden.
  Dit soort bemiddeling is er in Nederland ook al [CAMPSPACE], daarachter zitten meestal mensen die het succes van Air BNB zien en denken, dat kan ik ook.
  De voorwaarden voor de landeigenaar heb ik een keer doorgelezen. Betaling moet via PayPal lopen, weer een rekening erbij, Campspace neemt gelijk een deel voor zichzelf, terwijl op de site wordt aangegeven dat het gratis is. Voor wie?
  Vraag me af of het voor een paar tientjes interessant is een camper of caravan op je grond te hebben. Hier in het Park komt de gemeente al snel op bezoek met de mededeling dat men toeristenbelasting wil.
  Eigenlijk zijn hier genoeg campings waar je voor weinig geld kunt staan.
   
  dennuzzz en kobus vinden dit leuk/interessant.
 4. Die site heb ik even doorgesnuffeld, ziet er wel leuk uit, bij het zien v d foto's wordt wel duidelijk dat in Tsjechië nog genoeg ruimte en natuur is.
  De prijzen vallen klein uit, maar vaak is er ook geen drinkwater, of toilet aanwezig, terwijl voor iemand die met een tent onderweg is daar toch behoefte aan is, met een camper heb je daar misschien minder behoefte aan, maar wanneer je meerdere nachten wil doorbrengen, moet je ook een oplossing zoeken.
  In het algemeen is het blijkbaar zo, dat wanneer je weinig te bieden hebt, er ook weinig geld binnenkomt, en je niet teveel moet investeren, zo te zien is het meer voor mensen die aanloop willen, of om een praatje verlegen zitten.
  Vanmorgen vroeg was ik onderweg, en zag ik op diverse parkeerplaatsen campers staan, tussen zonsondergang en zonsopgang is parkeren op de parkeerplaatsen in het Sumava N.P. eigenlijk verboden, veel controle zal er niet zijn, bovendien, ik heb eens een parkeerbon gehad voor verkeerd parkeren, dat koste 200 kr , dus dat is te overzien, nadeel is dat je s'nachts wel vaak alleen staat.
  Op de camping in Zelezna Ruda was ook nog genoeg plek, en wat ik ook wel zie is; dat mensen overnachten op de parkeerplaats van een pension, misschien tegen en kleine betaling, wanneer je in de morgen dan gebruik kunt maken van een toilet, en/of een ontbijt kunt genieten, is dat ook wat waard.
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Dat moeten deze landeigenaren ook betalen en aangifte doen bij de belasting.
  Staat ook vermeld op de website Help > I want to stay overnight > What about toilet and water?
   
  Laatst bewerkt: 21-07-2019
 6. In principe mag je in Tsjechië overal "wild kamperen", zelfs in de beschermde gebieden. Maar dan hebben we het over een slaapzak - "pod širákem", of wat bescheiden kamperen. Tent bouwen is al wat ingewikkelder, maar vaak mag dat. In Slowakije mag je zelfs ook in nationale parken een tent bouwen nabij de bestaande gebouwen.

  In Tsjechië heb je ook het wet dat alle bossen moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Dus zelfs op iemands privé terrein (bos), mag je "wild kamperen". Zelfs mag je het hout voor je eigen gebruik verzamelen om een vuurtje te kunnen stoken, als vuurtje toegestaan is (mag ook niet overal).

  De Tsjechische wet erkent twee termen: "nocování" = "overnachten", dat is vrijwel overal toegestaan, en "táboření" = "kamperen", dat is niet overal toegestaan.

  Voor meer info: https://www.4camping.cz/clanky/poradna/nocuji-nebo-uz-taborim-jak-legalne-prespat-v-prirode/

  In principe biedt Tsjechië enorm veel meer vrijheid wat buiten de civilisatie leven/camperen/ervaren etc betreft dan Nederland.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 7. Laatst bewerkt: 21-07-2019
 8. Hier in het Sumava N.P. regelt de beheerder v h Park wat wel of niet mag, overal staat op borden , kamperen, vuur maken, lawaai maken, planten plukken, loslopende honden, allemaal verboden, sommige delen is de toegang in bepaalde tijden v h seizoen verboden i.v.m. bescherming v fauna.
  De N.P. organisatie krijgt veel belastinggeld en ook geld uit Brussel, daarom worden aan het beheer eisen gesteld.
  Veel bos is hier nog eigendom v gemeenten, ook daar staan borden, bijvoorbeeld, alleen toegang op de paden, soms is zelfs de doorgang per fiets verboden.
  Blijft over grond van particulieren, daar staan bijna overal hekken omheen, veel van die nieuwe rijken, zitten ook niet op bezoekers te wachten en laten dat ook merken.
  Dus je zal altijd toestemming moeten hebben v d eigenaar v d grond, tijd v communisten is voorbij.
  Voor jaren terug hebben we eens nagevraagd wat de regels zijn om toeristen op een privé terrein laten overnachten, belangrijkste was, aangifte doen bij de belasting, en; het bouwambt komt kijken of je plek of hutte aan voorwaarden voldoet.
  In die tijd hadden we nog geen aansluiting op het gemeente riool, dus hebben we er vanaf gezien.
   
 9. Je haalt even paar dingen door elkaar.

  Šumava
  Er zijn natuurlijk regels wat de nationale parken en andere beschermde gebieden betreft. Maar er is verschil tussen overnachten in de natuur (bijvoorbeeld onder een zeil) en kamperen, i.e. een paar dagen op dezelfde plek staan. Zelfs in nationale parken mag je gewoon een slaapzak meenemen en naast het pad overnachten.

  Verder heb je in Šumava overnachtingsplekken: http://www.npsumava.cz/cz/1336/sekce/nouzova-nocoviste/

  Over overnachtingen in beschermde gebieden is er paar jaar geleden een rechtszaak geweest en die is gewonnen.

  Hekken etc.
  Rond een bos mag je in Tsjechië geen hek plaatsen! De wet bepaalt dat een bos vrij toegankelijk moet zijn voor de bevolking. Je mag wel een hek plaatsen rond een tuin of rond dieren (ook bijv. ree).

  Kamperen op privéterrein
  In een bos mag je altijd overnachten, zelfs als het privé is. In een weide moet je toestemming van de eigenaar hebben. Heb je die niet, dan moet de eigenaar je zelf verwijderen. Als er niemand komt en niemand boeit het, dan heb je geen probleem natuurlijk.

  Commercieel
  Wil je commercieel bezig zijn, dan moet je natuurlijk belasting betalen en de regels volgen. Wil je gewoonweg mensen op je terrein laten kamperen omdat je aardig bent, dan mag niemand dat tegenhouden, zolang er aan de hygiënische standaarden voldaan wordt.
   
  kuurgast, A.Smit en Plantage Bohémien vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina