Weekje Senohraby/Praag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005 schreef:
Dit café noemt "U Zavesenyho Kafe", de hangende kop.
De hangende koffie, bedoel je. ;) De kroeg is eigendom van een Tsjechisch stel, waarvan de dame tien jaar in Den Haag heeft gewoond toen ze daar een relatie had. Ze spreekt vloeiend Nederlands, vandaar ook de Nederlandse vertaling van de tekst op de muur achter de bar.

Ik had Nathalie en Fred hier al getipt over deze kroeg, maar ze kenden hem al, geloof ik.
 

Freddy2005

† In Memoriam
De hangende koffie, bedoel je. ;) ...

De hangende kop koffie, inderdaad.

1569_lucianodecrescenzo_1210328330.jpg

P.S. Dit is de cover van vermeld boek.
 
Helemaal mee eens. Deze kroeg bewijst dat je ook onder de rook van één van Tsjechië's grootste toeristische topattracties nog altijd voor een normale prijs en in een hele prettige, relaxte sfeer kunt uitgaan. Niveau zonder kapsones, daar komt het eigenlijk op neer. ;)
 

Freddy2005

† In Memoriam
Punk, je moet dat niet letterlijk vertalen. (Nederlanders en taal !)

Het gaat gewoon hierom:

Je kan er 2 koppen koffie bestellen. Eén daarvan wordt leeg aan de muur opgehangen. Die is voor een 'arme student' of persoon die geen koffie kan betalen. Die kan zo één van die "opgehangen koffies" gratis krijgen.
 
Freddy, ik vertaal het zoals de eigenares van de kroeg het zelf heeft vertaald (en ook aan mij heeft uitgelegd). Sorry, even goeie vrienden, maar dan vind ik jouw interpretatie toch iets minder zwaarwegend. ;)
 
Het slot

Vandaag is een belangrijke dag: Franta krijgt zijn rijbewijs weer terug! :beleefd:Hij is nu eens niet in ketelpak, maar heeft zich voor deze belangrijke dag gekleed (ik vind vooral zijn shirt van de Kozel-brouwerij erg toepasselijk voor deze dag:lmfao:). We rijden met hem naar het gemeentehuis van Ricany, zetten hem daar af en parkeren de auto op het hoofdplein. Ineens valt mijn oog op een eethuis zoals je die vroeger veel zag in Tsjechíë: TL-verlichting, kantineachtig, zelfbediening, maar…heerlijke schotels. Gelukkig ziet mijn ega hier ook wel de charme van in, dus stappen we naar binnen en starten met een waanzinnig goede koffie. Als we goed en wel zitten belt Franta, dat hij alweer buiten staat en dat hij vanmiddag maar weer terug moet komen. Als we zeggen dat we in een socialistisch eethuis zitten, weet hij direct waar we het over hebben en haast zich voor een heerlijke maaltijd. Die dag vermaken we ons prima in Ricany, maar uiteindelijk gaat Franta toch nog zonder rijbewijs naar huis: Hij moet morgen nog maar eens terugkomen. :snotter:

In Senohraby gaan we naar de “bomenman”. Een dorpsgenoot, die bomen redt en professioneel kapt. Wij hebben in de tuin een hele grote boom (zie foto) die veel licht tegenhoudt, maar ook nog eens bij de elektriciteitsdraden staat en dat zorgt met sneeuw nog wel eens voor stroomuitval. Verleden keer ben ik bij de burgemeester geweest voor toestemming, dus de bomenredder mag aan de slag om de boom te halveren, maar…ik zie het al uit de verte...zijn arm zit in het gips, volgende keer dus maar beter. :top:Thuisgekomen rommelen we nog wat in de tuin en ga ik kokkerellen. Franta komt bij ons eten.

De volgende ochtend zijn we druk in de weer met kerstspullen, schoonmaken, gras maaien enzovoorts. Vanavond vliegen we weer terug, maar komen 4 december weer terug. ’s Middags gaan we richting Praag, waar we onze bagage in de kluis doen op het station. We nemen uiteraard eerst een drankje bij café Muzeum en op de valreep probeer ik toch nog een jas te vinden. Nota bene om de hoek van het huis van Tereza slaag ik uiteindelijk! Tereza komt net naar buiten met Fagot en ze komt niet meer bij dat ik uiteindelijk toch met een jas naar huis ga. We lopen weer veel door Praag en nemen een vroeg diner bij Kalich in de Jungmannova nummer 10. Heerlijke zalm, mooie zaak en een goed glas wijn voor 27 kronen. Jawel mensen, het kan echt nog wel in Praag centrum! Nog wat cadeautjes voor onze dierenoppassers en richting vliegveld. Dag Tsjechië, tot 4 december!:wow:
 

Bijlagen

  • senohraby nov. 8.JPG
    senohraby nov. 8.JPG
    60,1 KB · Bekeken: 0
  • senohraby nov. 2008 061.jpg
    senohraby nov. 2008 061.jpg
    73,5 KB · Bekeken: 3
  • senohraby nov. 2008 353.jpg
    senohraby nov. 2008 353.jpg
    90,4 KB · Bekeken: 2
  • senohraby nov. 2008 350.jpg
    senohraby nov. 2008 350.jpg
    204,2 KB · Bekeken: 0
  • senohraby nov. 2008 338.jpg
    senohraby nov. 2008 338.jpg
    98,6 KB · Bekeken: 3
  • senohraby nov. 2008 193.jpg
    senohraby nov. 2008 193.jpg
    171,8 KB · Bekeken: 6
  • senohraby nov. 2008 173.jpg
    senohraby nov. 2008 173.jpg
    162,3 KB · Bekeken: 2
Ik hoop dat het met het rijbewijs van Franta in orde is gekomen maar dat zullen we uiteraard na jou terugkomst wel te weten komen.
Ik neem aan dat je weer een mooi verhaal zal schrijven.
Jammer dat je nieuwe jas niet op de foto staat. Ben best wel nieuwsgierig wat het uiteindelijk geworden is.

Groetjes Gerda
 
Met het rijbewijs is het helemaal in orde gekomen hoor! Meteen de volgende dag lag het klaar. Franta had nog mazzel, want tegenwoordig is het zo dat je in Tsjechië, als je met alcohol achter het stuur zit, je rijbewijs langer dan een jaar kwijt kan raken en dan zelfs overnieuw examen moet doen!
 
Een strenge maatregel maar ik heb er geen moeite mee.

Mijn motto is ook: geen alcohol in het verkeer.

Dan neem maar een taxi als je persé toch drinken wil.

Maar ik ben wel blij voor Franta dat het goedgekomen is.
 
Bovenaan