Wandelen in Boheems Zwitserland

Topic in 'Noord Bohemen' gestart door Ad Verschoor, 20-08-2015.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]

  Voor onze eerste vakantie zijn we in december 2013 een week naar Tsjechië gegaan. Om precies te zijn hebben we een halve week Boheems Zwitserland bezocht en de rest van de week de hoofdstad van Tsjechië, Praag.

  Boheems Zwitserland ligt in het noorden van Tsjechië. Het is het jongste nationale park in Tsjechië en ongeveer 80 km2 groot. Net over de grens ligt het Duitse deel van het het park, genaamd Saksisch Zwitserland. Als alles goed gaat, dan gaan we dit deel ontdekken in de zomer van 2015.

  Het was begin december en het weer was die week uitstekend. Een beetje koud, geen regen, maar ook perioden met zon. We vonden een heel mooi appartement via Airbnb in Jonsdorf (DE) en op weg gingen Sander en Jolien. We houden allebei van het buitenleven en we besloten dat we een paar dagen gingen wandelen. Om goed voorbereid te zijn, hebben we eerst een bezoek gebracht aan het bezoekerscentrum in Krásná Lípa. Het is altijd slim om eerst het bezoekerscentrum in een gebied te bezoeken, omdat zij je het beste kunnen adviseren over de mooiste routes die je moet volgen, maar ze weten ook de conditie van de routes en natuurlijk het weer in het gebied.

  Hier zijn de routes die we tijdens ons verblijf in Boheems Zwitserland hebben gelopen:

  Panská skala
  Niet echt een wandeltocht, maar een must als je in de buurt bent. Panska Skala is een rotsformatie die bestaat uit duizenden veelhoekige basaltzuilen. De pilaren zijn waarschijnlijk miljoenen jaren geleden gevormd tijdens het tertiaire door vulkaanuitbarstingen. Tijdens ons verblijf waren er (gelukkig) niet veel toeristen, maar ik kan me voorstellen dat tijdens de zomervakantie de parkeerplaats staat vol met bussen en auto's. Klim zeker naar de top van de formatie, want er is een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en bossen.

  Jetřichovice & Mariina Skala (uitkijkhut)
  We waren vroeg wakker, want we hadden het idee om de zonsopgang vanaf de top van Mariini Skala zien. Dit is een mooi uitkijkpunt met een kleine (open) hut welke we de dag ervoor al zagen. Maar zodra we ‘s ochtends uit het raam keken, zagen we dat het echt mistig was en de mist verdween niet toen we Jetrichovice een uur later met de auto bereikten. We keken elkaar aan en besloten toch omhoog te klimmen. Waarom zouden we anders zo vroeg zijn opgestaan. We deden onze zaklampen aan en liepen langzaam de berg op. De route is goed gemarkeerd, maar met alle rotsen die we tegenkwamen is het wel nodig om voorzichtig te zijn.
  Helaas was de mist niet verdwenen toen we Mariini Skala bereikten en hebben we de de zonsopgang volledig gemist.

  Was het nu één grote teleurstelling? Nee, natuurlijk niet, de mist had namelijk één groot voordeel ... Rijp was neergestreken op de vegetatie en vanaf dat moment liepen we door een winterwonderland. De route die we liepen was een lus van 9 kilometer en volgt een pad dat verschillende uitkijkhutten passeert. Niet echt moeilijk met voornamelijk onverharde wegen. Het is ook een mooie route om te lopen met kinderen. Wilt u langere routes lopen? Dat is mogelijk. U kunt eenvoudig de route verlengen met de vele looppaden die door dit gebied lopen.

  Ook leuk om te zien is Kasteel Falkensteyn. Sla rechtsaf bij het oude sanatorium van Jetrichovice (misschien een leuke plek voor jou, Urban explorers?) en volg het pad omhoog en naar rechts. Ga het bos in direct na de bocht naar rechts. Kasteel Falkensteyn is een oude ruïne en alleen toegankelijk door een smalle spleet in de rotsen. Je moet goed zoeken naar de ingang en geen last van hoogtevrees hebben. Pas goed op, want deze route is gevaarlijk.

  Kamenice rivier - Divoká Souteska
  Een steile klim naar beneden over een smal pad leidt je naar de 35 kilometer Kamenice rivier. Door de eeuwen heen heeft de rivier zich door het zacht zandsteen heen gesleten. Als je de hele rivier wilt volgen, zal je dit moeten doen in de zomer. Er zijn een paar dammen in de rivier waar je moet overstappen in een boot (betaald). En vanwege het feit dat wij er in de winter waren, waren de boten buiten bedrijf. Mijn gok is dat deze plek ook erg toeristisch is in de zomer. Wees voorbereid. De Kamenice mondt uit in de rivier de Labe in het plaatsje Hrensko.

  Pravčická Brána & Falcon's Nest
  Pravčická Brána is de grootste natuurlijke zandstenen boog in Europa. Naast de boog staat het Falcon's Nest, waar je de nodige versnaperingen kunt krijgen. De onverharde weg er naartoe loopt over in een smal pad naar boven (2K). We konden niet naar het nest want dat was gesloten, maar de route was prachtig. Extra bijzonder was dat we hier als enige waren en als apotheose zagen we een prachtige zonsondergang over de vallei.

  Decinsky Sneznik
  De Děčínský Sněžník (vertaald ‘hoge berg sneeuw’) is de hoogste piek in Boheems Zwitserland. Het ligt net ten westen van Decin op 722,8 meter boven NAP. Op de top van de piek is een geweldige uitkijktoren en een herberg. De route van de berg is rotsachtig en volgt een riviertje die je af en toe moet oversteken. Toen wij er waren was de rivier overwegend droog en bevroren. Ook de rijp zat hier rijkelijk aan de bomen en we zagen een vergezicht om nooit te vergeten. Deze trip was slechts 8K op en neer de berg. Dus niet echt moeilijk en perfect om te doen met kinderen.

  Foto's bij deze blog
  [​IMG] [​IMG] [​IMG]
  [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  Bron: columbusmagazine.nl
   
  Baan, Josje2, bruinh en 3 anderen vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina