Vysočina mei 2023

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wat voorafging...

Elk jaar opnieuw begin januari wordt in ons gezin de planning opgemaakt voor de jaarlijkse vakantie, en dient er ook een verlofaanvraag ingediend te worden bij de werkgevers.
In 2022 hadden we te lang getwijfeld om Tsjechië in te plannen, het was immers richting Oosten en daar deugde het niet, zo dachten wij, omwille van de oorlog in Oekraïne.
Toen we eindelijk zo ver waren om te gaan reserveren, was het te laat, alles was volzet en dat jaar viel in het water, tenminste wat een bezoek aan onze vrienden betrof.
Begin dit jaar wisten we dat we er geen gras over mochten laten groeien, en we contacteerden hen met de vraag of de week van O.H. Hemelvaart hun gelegen kwam.
Al gauw kregen we de vraag terug of we niet de eerste week van mei konden, want dan was er een groot feest gepland waar ze ons graag bij wilden hebben. Mijn vriendin werd namelijk 50, en dat zou uitbundig gevierd worden.
En dat kon nog geregeld worden. Ook in Duitsland waar we meestal overnachten waren we welkom, al moesten we dit keer zelf ons ontbijt regelen, want omdat de gastvrouw met haar gezondheid sukkelde, waren ze met deze service gestopt.
Geen probleem, met oploskoffie en wat voorverpakte zoetigheden kom je al een eind ver dachten we, en dan konden we tenminste op ons vertrouwde adresje bekomen van de rit.
Onze oudste zoon kon jammer genoeg niet mee, dus na al die jaren was het even wennen om met 3 te zullen gaan i.p.v. met zijn allen.
Maar in deze periode van het jaar kon hij niet gemist worden bij zijn werkgever, dus daar moesten we ons bij neerleggen.

En dan begon het opzoekwerk...
We gingen immers voor de 15 de keer naar dezelfde regio, en dan is het even rondzien, of we er nog nieuwigheden konden vinden, zaken die tenminste te bezoeken zijn begin mei, want dat valt eigenlijk nog net buiten het toeristisch seizoen.
Na het nodige gepuzzel vonden we toch nog enkele leuke dingen om te zien/doen, ook al waren enkele van hen niet in de regio Vysočina , maar in Midden of Zuid Bohemen. De afstand leek te doen, dus werd het op de planning gezet.
Die planning is altijd suggestief en wordt wel eens helemaal op zijn kop gezet, omwille van het weer of omdat het gewoonweg zo beter uitkomt. En dan blijft het een leuke uitdaging zonder moetjes...
We zouden op zaterdag 29 april aankomen, na 2 dagen onderweg, en al gelijk bij aankomst op het feest verwacht worden, dat zou nipt kunnen worden, maar we dachten wel dat het zou kunnen lukken.
Het feest was in het hippiethema, en er werd al gedacht aan de juiste outfit :)

Het verhaal...

En dan is het eindelijk zo ver.

Vrijdag 28 april, 9 uur in de morgen vertrekken we, Tsjechische Kronen – check, presentjes voor onze vrienden – check, picknick voor onderweg – check, alternatief ontbijt voor onze overnachting – check, volle tank – check.
In de voorbije week werd ook de wagen nagezien, 2 nieuwe voorbanden geplaatst, dus alles wat dan maar ook de reis zorgeloos kon maken was in orde.
We merken wel op dat er de laatste jaren meer verkeer is op de weg. Door de globalisatie is er steeds meer zwaar vervoer onderweg en zitten de wegen overvol. Tijdens de eerst rit, zien we toch wel een 5 tal ernstige ongevallen die gebeurd zijn.
Toch komen we in de late namiddag veilig aan op onze overnachtingsplek in Wachenroth, en genieten we van een smaakvolle maaltijd in ons favoriet restaurantje daar, waar we trouwens altijd heel erg hartelijk ontvangen worden.

Na een goede nachtrust vertrekken we best vroeg (om 9 uur) op zaterdag 29 april voor het tweede deel van de reis. We worden immers om 17 uur verwacht op het verjaardagsfeest.
Het tweede deel valt altijd mee. Eens Nürnberg voorbij wordt het aangenamer om te rijden. Al het verkeer richting Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Italië heeft immers de weg verlaten. Enkel wat Tsjechen en Slowaken, rijden met ons mee die richting uit, buiten de Duitsers op de weg uiteraard.
We maken geregeld een stop om de benen te strekken, want dat is belangrijk!

Aan de grens wordt duidelijk dat ze af willen van de verkoop van de vignetten. De automaat (printer) in het benzinestation is zogenaamd stuk, en je wordt naar een kiosk gestuurd met een lange wachtrij tot gevolg. En daar ben je ook een stuk duurder af uiteraard.
Dus volgende keer dan toch maar eentje via internet bestellen, dat lijkt toch handiger...

IMG_4436.JPG
Na een rit zonder noemenswaardige hindernissen, komen we om 16 uur op onze bestemming toe, eindelijk! :)

Daar worden we stipt door de grootouders om 17 uur opgehaald worden voor het feest dat plaatsvind een dorp verder.
Gelukkig moeten we dat eind dan niet meer zelf rijden in het donker!
En het feest was top, met een muzikaal optreden een gigantisch koud buffet en allemaal vrolijke mensen in hippie outfit uiteraard.
De sfeer zat er goed in, en er werd gedanst, toneeltjes opgevoerd, en gelachen. We kregen een ereplaatsje aan tafel en het was genieten, vooral van het samenzijn. Het was immers meer dan een jaar geleden dat we elkaar nog gezien hadden.
En toen tegen middernacht de vermoeidheid toesloeg, bracht grootmoeder ons weer terug, en konden we eindelijk ons te ruste leggen.

IMG_20230429_172003.jpg
Tot in de puntjes verzorgd, en superlekker...

Zondag 30 april

Omdat ze ons lieten weten dat op maandag vele kleine winkels zouden gesloten zijn wegens de feestdag van 1 mei, beslisten we 's morgens om toch maar even naar de supermarkt te rijden in Horni Cerekev, zodat we tenminste een dag of 2 zouden voorzien zijn van de meest noodzakelijke dingen.
En hoe kan het ook anders (aan de vrijgevigheid van de Tsjechen komt immers geen einde), werden we toen we terugkwamen rijkelijk voorzien van de restjes van het koude buffet, dus waren we voor enkele dagen goed voorzien van lekkernijen.

IMG_4433.JPG
Het is duidelijk dat het ons aan niets gaan ontbreken...

De dag na aankomst leggen we de lat niet te hoog en proberen we de auto zoveel mogelijk aan de kant te laten staan, we hebben immers 2 dagen lang onderweg geweest met de auto en dan willen we eens wat anders dan dat.
Dus trekken we eropuit voor een lange wandeling rond het dorp, waar stilaan de lente begint te ontluiken, we zitten hier op een hoogte van meer dan 600 meter, waardoor het iets frisser is dan in de lagergelegen gebieden en de natuur iets later in gang schiet.
Voor 's avond werden we uitgenodigd voor een gezellig samenzijn rond het vuur, voor de heksennacht.
In de nacht van 30 april wordt naar jaarlijkse traditie afscheid genomen van de winter. De grote open vuren verjagen de wintergeesten, en er wordt een pop op het vuur gezet in de gedaante van een heks. Eens die verbrand is kan de lente haar intrede doen.

IMG_4458.JPG

We hadden 's ochtends toen we gingen winkelen al een raar bouwwerk opgemerkt en dat wilden we wel eens van nabij zien.
Maar wij gingen naar eentje korter bij (elke gemeenschap heeft er wel een en bij avond branden overal in de omgeving de vuren)

IMG_9732.JPG

En hier worden wij verwacht, en de tijd zal het uitwijzen, maar deze is misschien minder mooi opgebouwd maar brand veel sneller en feller! :)
En we genieten verder van het natuurschoon en het landschap op onze wandeling;

IMG_4441.JPG
IMG_4454.JPG
IMG_4467.JPG
IMG_4461.JPG

En dan wordt het eindelijk avond en gaan de vuren branden, vergezeld uiteraard van de Becherovka...

IMG_9757.JPG

En zo zit de eerste dag er alweer op...
 
Maandag 1 mei, een feestdag dus.

Omwille van de feestdag hadden we voor vandaag een wandeling gepland en we waren niet de enige die er zo over dachten want ook de Tsjech trok er op uit om leuke dingen te doen.
Einddoel was Lipnice nad Sázavou, zo'n 45 km, en ook driekwart uur rijden. Daar kon je een wandeling maken naar een nationaal monument, Bretschneiderovo ucho - Národní památník odposlechu.
In de overstroomde granietgroeven bij Lipnice nad Sázavou hakte een groep jonge steenhouwers in 2005 een bijna drie meter hoog reliëf uit dat een gigantisch oor voorstelt, en later mond en ogen - ter nagedachtenis aan de spionage tijdens de vroegere regimes.
De goed gemarkeerde route begint in het centrum van Lipnice nad Sázavou bij de herberg U české koruna. Na ongeveer 1 km splitsen de markeringen zich, de individuele reliëfs liggen ver van elkaar, elk in een andere steengroeve. De hele wandeling duurt minimaal 2 uur, we lopen in totaal ongeveer 4 km.

IMG_4476.JPG
U české koruna

IMG_4483.JPG
Standbeeld van Jaroslav Hašek (Jaroslav Hašek was een Tsjechisch schrijver die vooral bekendheid verwierf met zijn meesterwerk De lotgevallen van de brave soldaat Švejk en die hier zijn laatste levensjaren doorbracht)

We kwamen net voor het middaguur ter plaatse, parkeerden onze auto voor het restaurant, en dachten dat het verstandig was eerst iets te eten vooraleer aan de wandeling te beginnen.
De zon scheen, dus we namen plaats buiten op het terras. Daar waren studenten aan het werk, en het kon niet snel genoeg gaan. We kregen daar de menu voorgelegd, en 2 minuten later kwamen ze de bestelling al opnemen, zonder dat we ook maar de kans kregen om het menu te bestuderen.
Dus we namen maar 3 verschillende dagmenu's. In de meest Tsjechische restaurants krijg je dan een redelijk basic, maar goede maaltijd.
Maar dit keer viel het tegen. Er werd een mandje brood op tafel gezet, en de gerechtjes bestonden, uit leverpaté, worst en hermelijnkaas met wat pikante groenten, (lees vreselijke hete pepers) en brood dus. Dit hadden we dus niet genomen, als we de kans hadden gehad om relaxed te kiezen.
Maar met de magen gevuld konden we aan de wandeling beginnen.

Maar na even rond te kijken, bleek dat je veel dichter kon parkeren bij het startpunt van de wandeling, want die was aan de andere kant van de stad, dus we stapten weer in en reden nog wat verder, waar we aan de kant van de weg toch een degelijke plaats vonden om de auto achter te laten.

IMG_4484.JPG
Hoofdstraat met zicht op het kasteel

En wat de wandeling betreft, die was de moeite, want 4 km in de bossen van Tsjechië, tenminste in deze regio, betekent ook dat er hoogteverschillen zijn. Het weer ging alle kanten uit, soms gaf de zon erg veel warmte, dan weer stak er een ijzig koud windje op, dus de vesten gingen voortdurend aan en uit.
Maar de natuur was prachtig en we genoten.

IMG_4506.JPG
IMG_4528.JPG
IMG_4532.JPG
In 2013 werd er aan deze reeks sculpturen een portret van Jaroslav Hašek toegevoegd, dat werd geplaatst in een weiland op de kruising tussen Lipnica en Dolní Město. Dit ontdekten we later en hebben we dus niet bezocht.

IMG_4502.JPG
Mooi zicht op het kasteel tijdens de wandeling.

IMG_4490.JPG
Prachtige boswandeling

IMG_4499.JPG

Aan het eind van onze wandeling was er een kleine kiosk waar je wat te drinken kon kopen, of een kleine snack.
Cola hadden ze er niet, dus werd het Kofola, en verrassend genoeg smaakte die erg lekker! :)

Bij het terugrijden kwamen we door Kejžlice waar we een prachtige villa passeerden...

IMG_4544.JPG

En zo zit deze geweldige dag er alweer op en keren we moe maar voldaan weer naar het huisje terug....
 
Dinsdag 2 mei

Vandaag zou het weer iets minder mooi worden, en kon er een spatje regen vallen, dus gooide we de planning helemaal om en bekeken we waar we het minst nat zouden worden indien de weergoden ons niet gunstig gezind zouden zijn...

Dus we trokken naar Jihlava, Citypark, met inpandige parkeergarage. Er zijn daar altijd nog wel leuke koopjes te doen, zeker voor de zoon. De sportmerken zijn er sowieso voordeliger aan te kopen dan in België.

IMG_9761.JPG
Het shoppingcenter

IMG_9758.JPG

Na er 's middags gegeten te hebben beslissen we om verder te rijden naar Třešť, want daar wilde we de synagoge bezoeken.
Dit is de enige synagoge in Tsjechië met een bogengalerij en een gevel die is gebouwd in Empire-stijl. Je kan hier de permanente tentoonstelling "Wounded Tracks" zien, die de geschiedenis van de lokale Joodse gemeenschap vastlegt. Er is ook een tentoonstelling over het leven van Franz Kafka.
Verwacht hier geen historische inrichting, want ze is dus in gebruik voor culturele evenementen en als tentoonstellingsruimte.
Franz Kafka bracht hier veel tijd door met zijn oom, een plaatselijke arts, in het dorp Třešť. Bij het schrijven van het korte verhaal The Country Doctor liet hij zich inspireren door de lokale omgeving.
Je kan terecht voor een gids in het plaatselijke informatiecentrum, die gaat dan even met je mee naar de synagoge, die op loopafstand ervandaan ligt.

IMG_9782.JPG
Het infocenter

IMG_9783.JPG
De synagoge

IMG_9790.JPG
Uitstallingen uit de Joodse geschiedenis

IMG_9798.JPG

Omdat er buiten wat foto's over de geschiedenis van de synagoge en het leven van Kafka weinig te zien was bleven we toch een beetje op onze honger zitten....
En het was nog steeds droog dus beslisten om verder door te rijden naar Telč, waar we naar gewoonte onze vriend Wimmer bezoeken in zijn galerij om even wat bij te kletsen.

IMG_9804.JPG
Zicht op het kasteel vanuit het park

IMG_9810.JPG
Het marktplein, volgens ons het mooiste van Tsjechië

IMG_9822.JPG
IMG_9824.JPG

En dan wacht ons een erg onaangename verrassing..
De galerie blijkt gesloten te zijn, en als we door het venster kijken, zien we geen enkele schilderij meer hangen.
We zien we aan het eind van de galerie er enkele ingepakt staan tegen de muur, en dat is niet goed.
Na wat rondvraag gedaan te hebben bij de mensen die we tegenkomen geraken we nog steeds niet verder.
Teleurgesteld rijden we terug, en net op tijd, want we voelen wat nattigheid, de verwachte regen doet dus zijn intrede.
Terug in het huisje gekomen blijven we een wrang gevoel hebben, en vragen onze vrienden of ze meer weten.
Ze waren er in september nog geweest en er was niets aan de hand.
Dan zijn we onze zoektocht begonnen op internet, er moest iets te vinden zijn.
Nu hadden we ook naar zijn zoon kunnen rijden, die de beheerder is van het museum van de techniek in Telč, maar dat hadden we beslist om niet te doen. Stel dat het dan toch vreselijk nieuws zou zijn, hoe condoleer je in het Tsjechisch of in het slechtste geval in het Duits?
En het was ook zo, we vonden op internet het overlijdensbericht, de lieve man was overleden half november.
Daar waren we wel echt door geraakt, want Jan was voor ons zo wat het gezicht van deze stad. Een bezoek aan Telč zal voor ons in de toekomst nooit meer hetzelfde zijn, we zullen hem voor altijd missen.
 
En dan zijn we woensdag 3 mei, de dag waar we onze grootste uitstap gepland hebben, deze leidt ons naar Midden Bohemen naar het stadje Vlašim.

Onderweg willen we een stop maken in Čechtice, om in beide stadjes het kasteel te bezoeken, omwille van het interessante aanbod aan musea.
We vertrekken vroeg in de ochtend want we hadden best wat kilometers voor de boeg, en we komen op tijd aan in Čechtice, voor het laatst mogelijk bezoek in de ochtend.

In het kasteel Růžkovy Lhotice loopt een een tentoonstelling gewijd aan de muzikale traditie van Podblanick. In de jaren 1835-1844 behoorde het kasteel toe aan de ouders van Bedřich Smetana, en de componist zelf woonde hier enkele jaren. De tentoonstelling hier is voornamelijk gewijd aan het begin van Smetana's werk.

IMG_4549.JPG
Het kasteel, klein maar fijn.

IMG_4553.JPG
IMG_4556.JPG
IMG_4559.JPG
IMG_4566.JPG
Met uiteraard veel prachtige instrumenten...

En dan verlaten we het stadje en rijden verder door een prachtig landschap

IMG_4575.JPG

Net na de middag komen we dan aan in Vlašim bij het kasteel, waar ook een heel uitgebreide tentoonstelling loopt met verschillende interessante thema's. Het is een prachtig kasteel waar je best wat tijd voor mag uittrekken om het helemaal te bekijken.
Maar eerst gaan we wat eten. We wilden niet te veel tijd hiermee verliezen dus stappen we het eerste beste restaurant binnen, dat blijkbaar gerund werd door Vietnamezen, (dus geen traditionele Tsjechische keuken) maar waar we toch vriendelijk bediend werden.

IMG_4580.JPG
IMG_4579.JPG

Het is een alleraardigst stadje daarom kijken we eerst even wat rond.

IMG_4583.JPG
Kerk van Sint-Gillis

IMG_4589.JPG
Pláteníkova ulice, městská záložna

Wordt vervolgd
 
Podblanicka-museum in kasteel Vlašim dus, we gaan via de prachtige toegangspoort het kasteeldomein in.

IMG_4590.JPG

Het oorspronkelijke kasteel werd rond 1300 gesticht op een voorgebergte boven de rivier de Blanica. Het bestond waarschijnlijk uit de huidige cilindrische toren met een paleis, en het wordt voor het eerst gedocumenteerd in 1318 in het bezit van Hynek van Vlašimi.

Hier kan je een uitgebreide tentoonstelling bezichtigen over vuurwapens, de interieurs van de Auerspergs, de kapel, en heel wat gebruiksvoorwerpen uit de regio.

IMG_4592.JPG
IMG_4603.JPG
IMG_4606.JPG
De wapenuitstallingen, diverse soorten uit verschillende landen

IMG_4611.JPG
De kapel, plafond

IMG_4629.JPG
Marionetten

IMG_4639.JPG
IMG_4646.JPG
De vertrekken van de Auerspergs...

Ter bescherming van de mooie houten vloer kregen we dus de gebruikelijke onhandige sloffen aangeboden! :)
Het was er niet erg druk, maar er is ontzettend veel te zien, en we gingen van de ene ruimte naar de andere, en telkens we dachten dat het bezoek afgerond was, werden we naar de volgende zaal begeleid, dus het leek of er geen einde kwam aan de tentoonstelling, m.a.w. hier krijg je waar voor je geld!

IMG_4653.JPG
Gasttentoonstelling; Schone Kunsten Vlašim School of Art

IMG_4656.JPG

Je kan hier ook nog het park bezoeken met vele romantische plekjes, en gebouwen, maar omdat we nog andere plaatsen wilden bezoeken op de terugweg hebben we hier maar voor gepast.

dus, wordt vervolgd...
 
Na het bezoek aan het Kasteel Vlašim reden we richting Želiv waar het klooster met de kerk steeds weer uitnodigd tot bezoek, en waar we dan ook een drankje nuttigen.

Het klooster van Želiv ligt in het dorp Želiv, ongeveer 11 km ten westen van Humpolec en ongeveer 14 km ten noorden van Pelhřimov Het werd in 1139 gesticht door Sobešlav I, verschillende keren gerestaureerd na branden, met name in 1713–1720 door Santini. In de jaren 1950–1956 deed het dienst als zogenaamd interneringskamp, waar het communistische regime na de zogenaamde Action K in totaal 464 priesters en religieuzen vasthield.

Momenteel huisvest het kloosterterrein ook een hotel, restaurant en kloosterbrouwerij.

IMG_4670.JPG
IMG_4663.JPG
Prachtig interieur in Barok

IMG_4664.JPG
Het restaurant

IMG_4675.JPG
Gerestaureerde fresco's op de gevel van het Trčk-paleis

IMG_4678.JPG
IMG_4681.JPG
Het restaurant

IMG_4680.JPG
Ze zijn nu bezig met de laatste gebouwen op te knappen zodat het een mooi geheel wordt dit gebouwencomplex...

En dan rijden we weer verder want we willen nog iets gaan bekijken wat een totale metamorfose ondergaan is de laatste jaren, namelijk Zámek Červená Řečice

Het terrein van het kasteel in Červená Řečica behoort tot de meest waardevolle voorbeelden van de Tsjechische renaissance. Typische kenmerken zijn vooral de kroonlijst van de lunet en de sgraffito-versiering van de gevel, die veel wordt gebruikt in de architectuur van het kasteel van Rheč.
Na een pauze van enkele jaren zou het geredde kasteel in Červená Řečica in mei 2023 open moeten gaan . Ooit was het het centrum van het uitgestrekte landgoed van de bisschoppen en aartsbisschoppen van Praag, maar in de jaren negentig was het een van de meest bedreigde monumenten in de Hooglanden.

We hadden dit enkele jaren geleden bezocht voor de restauratie, en het was wonderbaarlijk toen, hoe 1 man, die het gras aan het maaien was toen we eraan kwamen, ons de rondleiding gaf, en ook nog voor een drankje zorgde. Hij was toen samen met enkele vrijwilligers in zijn eentje aan de restauratie begonnen.
En kijk nu eens, hoe mooi het geworden is! Het was de moeite om te zien, hoe er van een oud bouwvallig gebouw alweer een pareltje gemaakt was, enkel jammer dat het nog niet geopend was, net niet....

Je kan op de foto's goed het verschil zien van de gerenoveerde delen en degene die nog in afwachting zijn!

IMG_4683.JPG
IMG_4684.JPG
IMG_4685.JPG

En zo zit deze mooi gevulde dag er weer op, en keren we moe maar voldaan weer terug naar ons verblijf, waar het zwembad weer wacht.
 
Donderdag 4 mei

Na de beste grote uitstap van gisteren in Centraal Bohemen trekken we vandaag de andere richting uit, richting Zuid Bohemen met een eerste stop in Žirovnice waar we nogmaals naar het kasteel wilden.
Hier hadden we al een uitgebreide bezichtiging gedaan van de interieurs enige jaren geleden, en het museum van knopen en parelmoer bezocht.
Er was echter nog een tentoonstelling van landelijke tradities en ambachten die nog aan de beurt moest komen. En dat gingen we nu dus doen.

In de gereconstrueerde opslagruimte is een tentoonstelling te zien van landelijke tradities en ambachten . Op drie verdiepingen, waar de originele houten barokke zuilen bewaard zijn gebleven, staan op een tentoonstellingsoppervlakte van bijna 1.200 m² objecten uit het recente landelijke verleden die voorheen werden gebruikt voor landbouwactiviteiten in Žirovnice en omgeving. Op de eerste verdieping vind je een prachtige grote keramische kerststal , het werk van kinderen en pedagogen van de Gustav Mahler Primary School in Humpolec. Het Bethlehem tafereel is verdeeld in vier seizoenen: (lente, zomer, herfst, winter) met in elk seizoen een voorbeeld van wat er in het dorp werd gedaan. De kerststal bevat meer dan 700 verschillende karakters. Een verdieping hoger is er een gemeubileerde landelijke woonkamer te zien. Er zijn ook seizoens-tentoonstellingen.

IMG_4749.JPG
Het kasteel dat mooi weerspiegeld in de vijver

IMG_4694.JPG
De binnenplaats van het kasteel

IMG_4691.JPG
De graanschuur, waar het museum in gevestigd is

IMG_4703.JPG
Oude karren

IMG_4706.JPG
Oude lijkwagen

IMG_4707.JPG
Oude brandweerwagen

IMG_4720.JPG
IMG_4727.JPG
Kerststallen met keramische beelden

IMG_4740.JPG
IMG_4742.JPG
Taferelen uit het dagelijks leven van weleer...

Het was een erg aangenaam bezoek, en de ene verdieping na de andere toonde ons veel over het leven in de regio.
Maar we hadden nog een einddoel die dag en dat was Jindřichův Hradec in Zuid Bohemen.

wordt vervolgd....
 
Donderdag 4 mei deel 2 Jindřichův Hradec

Hier zijn we al ettelijke malen geweest, en we vinden het een nette verzorgde stad. Er is een grote parkeerplaats aan de rand van de stad, van waaruit alle bezienswaardigheden vlot te voet bereikbaar zijn.

We hebben hier het kasteel al bezocht en alle musea, En toch is hier nog een uitdaging, een pareltje dat we steeds gemist hebben en wat we nu absoluut wilden mee door pakken, nl de aquashow...
Er is een unieke waterfontein geplaatst in de doorgang van het Bedrijfs- en Medisch Centrum St.Florian. Deze aqua show biedt een prachtig schouwspel van een beeld gevormd door vallende waterdruppels gecombineerd met lichteffecten en videoprojectie begeleid door indrukwekkende muziek. Deze show, die hier als de tweede in zijn soort in Europa is geïnstalleerd , laat een sterke emotionele ervaring achter bij bijna elke bezoeker van het centrum.
En dat wilden we meemaken!

IMG_4751.JPG
IMG_4753.JPG
Heel erg kleurrijk, zeker nu met de mooie bloesems

IMG_4764.JPG
De Aqua show is te zien van maandag tot en met vrijdag om 9 u en gaat elk heel uur door tot 18 u, op zaterdag en zondag van 10 u tot 17 u

IMG_4778.JPG
Mensen genietend op een van de pleinen

IMG_4783.JPG
Mensen genieten na de lange winter op een zonovergoten terras

IMG_4787.JPG
Het centrale plein met prachtige pestzuil

IMG_4803.JPG
Het kasteel, binnenplein, waterput met smeedwerk

IMG_4801.JPG
Rondel, muziekpavilioen

IMG_4808.JPG
Zicht op de stad, mooi weerspiegeld in de kasteelvijver

IMG_4814.JPG
Doorkijkje met zicht op het kasteel

En dan zit ook deze uitstap er weer op, en keren we terug met een tevreden gevoel, na alweer een mooi gevulde dag!
 
Vrijdag 5 mei, onze laatste dag

Vandaag maken we het niet te bont, we moeten immers de 2 dagen die komen weer meer dan 1.000 km overbruggen om weer thuis te geraken.
Met voorbedachte rade blijven we dus dicht bij het huisje.
We wilden als afsluiter net zoals andere jaren nog eens via Křemešník naar Pelhřimov waar we dan de laatste boodschappen konden doen, om de Tsjechische specialiteiten in te slaan die we mee naar huis wilden nemen.

IMG_4850.JPG
De houtkap is nog steeds aan de gang, hopelijk planten ze snel nieuwe inheemse soorten

IMG_4865.JPG
Poutní kostel Nejsvětější Trojice na Křemešníku

IMG_4876.JPG

En zoals gewoonlijk eten we in Hotel Křemešník, en dan rijden we verder naar Pelhřimov, waar de bomen al prachtig in de bloesem staan

IMG_4901.JPG
IMG_4903.JPG
Het prachtige marktplein

IMG_4905.JPG
Hotel Slavie

IMG_4908.JPG
Prachtig oudje bij het Kasteel van de heren van Říčany

IMG_4926.JPG
De stadsschouwburg

IMG_4932.JPG
Děkanská zahrada

IMG_4945.JPG
Nog een laatste blik op de mooi gekleurde huizen op het centrale plein...

En dan doen we nog wat inkopen, en we rijden terug, want voor deze laatste avond zijn we weer uitgenodigd op een samenzijn met nog eens een heerlijk koud buffet, en nemen we afscheid van onze vrienden en deze heerlijke plek.
 
Laatst bewerkt:
Zaterdag 6 mei

Na een hartelijk afscheid (het zit er weer op voor dit jaar) vertrekken we weer huiswaarts met weer meer dan 1.000 km voor de boeg, die we rijden in 2 dagen met een overnachting op ons vertrouwde adres in Wachenroth.
Net de grens over met Duitsland, zijn we het autorijden even beu, en zoeken we naar een afleiding.
Wetende dat er in Beieren bewegwijzering is naar bezienswaardigheden niet ver van de autoweg, beginnen we op de omgeving en de borden te letten.
Als we op een heuvel niet ver van de weg een burchtruïne zien, besluiten we de afslag te nemen.
En het loont de moeite, slechts 4 minuten, 4 kilometer van de snelweg ligt Leuchtenberg, een alleraardigste gemeente met een burchtruïne en wijdse uitzichten. Van deze stop hebben we absoluut geen spijt gehad!

IMG_4969.JPG
IMG_4975.JPG
IMG_4989.JPG
IMG_4980.JPG
Leuk fantasiehuis, met op de achtergrond de ruïne

IMG_4978.JPG
Prachtig uitzicht op de wijde omgeving

En dan vertrekken we weer voor de laatste kilometers naar onze overnachtingsplaats waar we even hartelijk als altijd ontvangen worden, zowel in het plaatselijk restaurant als bij onze gastheer en gastvrouw.

Zondag 7 mei

Zonder noemenswaardige problemen rijden we vlot de laatste kilometers van Beieren naar huis. Het is zondag en het lijkt een rustige dag met geen overmatige drukte op de weg.
En dan zijn we weer thuis, met pijn in het hart, maar met een grote schat aan herinneringen aan onze vrienden en ons geliefd Tsjechië, enkel met een pijnlijk gemis van onze vriend die niet meer is.

Tsjechië, hopelijk tot gauw!
 
Overpeinzingen;

Wat ons dit jaar wel echt opgevallen is, en wat de moeite is te vermelden;

1. De heel grote hoeveelheden paardenbloemen die je op deze tijd van het jaar overal ziet;

IMG_4449.JPG
IMG_9787.JPG

2. De vernuftigheid en/of creativiteit van de Tsjech die overal wel een oplossing voor heeft;

IMG_4548.JPG

3. Dat de Tsjech hoe langer hoe meer bewust is van het feit dat hij zorgzaam met de natuur moet omgaan en hoe langer hoe meer en beter gaat sorteren (de tijd van gooi het maar allemaal bij elkaar is voorbij...)

IMG_4431.JPG

4. Tijdens een wandeling ontdekten we wel een heel mooie en bijzonder struik.
Na hier foto's van genomen hebben, vertelden onze vrienden ons de bijzonderheden.
Chaenomeles of de Japanse sierkwee

IMG_4840.JPG
IMG_4841.JPG

En ondertussen staan ze ook al te pronken in onze tuin, niet alleen in het rood, maar ook in het roze en in het wit! :)
En zo kunnen we nog vele jaren nagenieten!
 
Bovenaan