Vleermuizen in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Als koppel wakker wordt, zitten er plots 260 vleermuizen in hun hotelkamer.

De ruiten van je hotelkamer ’s nachts openlaten is niet altijd een goed idee. Dat heeft een koppel, te gast in een Tsjechisch hotel, op de harde manier geleerd.

Om wat frisse lucht binnen te laten had een koppel de ruiten van hun slaapkamer in het Hotel Slovan in het centrum van de stad Pilsen open laten staan alvorens te gaan slapen. Toen ze enkele uren later opnieuw wakker werden, bleken er wat ongewenste gasten bijgekomen te zijn. Hun kamer zat vol met vleermuizen. 267 sopraanvleermuizen om precies te zijn: 256 nog levende en 11 dode exemplaren.

Omdat ze ook de deur van hun slaapkamer open hadden laten staan, zaten de dieren verspreid over hun hele verblijf. In de gordijnen, op de plafonds, op de muren… De vleermuizen zaten overal.

Het koppel moest wel toegeven dat het hun eigen fout was. Bij hun aankomst in het hotel hadden ze een folder gekregen waarin in meerdere talen uitgelegd stond dat de gasten de ruiten in deze periode van het jaar gesloten moeten houden - net omwille van het risico op een vleermuisinvasie. “Zolang het warme weer hier aanhoudt, moet je rekening houden met ongewenst bezoek”, zegt Karel Makoň van het lokale dierenopvangcentrum. Medewerkers van de opvang kwamen de gevleugelde zoogdieren uiteindelijk weghalen. “De gasten worden daarover geïnformeerd, maar blijkbaar luistert niet iedereen.”

De stad Pilsen ligt te midden van trekroutes van de vleermuizen, wat het een natuurlijke stopplaats voor de dieren maakt. Zeker in de maanden augustus en september. “Zodra het wat kouder wordt, reizen ze verder en is het risico weg”, aldus Makoň.
Bron nieuwsblad.be.

Volgens Tsjechische media is het de Netopýr hvízdavý=Gewone dwergvleermuis.

Vleermuizen zijn dol op Plzeň.
Plzeň ligt midden in de trekroutes van vleermuizen. Voor hen is de stad aan vier rivieren en met verlichte parken, groen en waterpartijen letterlijk een strategisch knooppunt. Bovendien is het volgens deskundigen in deze tijd dat vleermuizen verkering krijgen en paren, partners zoeken en elkaar ontmoeten binnen individuele populaties. Honderden tot duizenden vleermuizen komen in deze periode naar Plzeň.

Wanneer vleermuizen huizen binnenvliegen, zoeken de mensen hulp bij deskundigen. De medewerkers van het reddingsstation hebben echter niet de capaciteit om 's nachts op pad te gaan voor dergelijke interventies, en hetzelfde geldt voor de brandweer en de stads- en rijkspolitie. Het is niet de plicht van de medewerkers van het reddingsstation, noch van de stadspolitie, brandweerlieden of de stad om naar deze gevallen te gaan, vooral niet als het probleem zich herhaaldelijk voordoet en de nalatigheid van iemand anders. Behalve tijdige en preventieve maatregelen van de vastgoedeigenaar is dit niet te voorkomen. "Als een vleermuis je appartement binnenvliegt, doe dan de lichten uit, zet het raam wijd open en verlaat de kamer zodat de vleermuis niet gestrest raakt en de kans krijgt om rustig weg te vliegen. Als je een vleermuis gaat vangen, probeer het dan niet met je blote handen te doen en wikkel je hand in een doek. Als een vleermuis in gevaar is, kan hij zich verdedigen met zijn tanden als je hem vasthoudt. Aan de andere kant is het erg kwetsbaar, je moet het niet met geweld vasthouden", adviseert de Tsjechische Unie van Natuurbeschermers in een persbericht.
Bron oa plzensky.denik.cz + plzenska.drbna.cz.
 
Bovenaan