Vijf Tsjechen vermist in Libanon

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

http://www.volkskrant.nl/buitenland/vijf-tsjechen-vermist-in-libanon~a4103637/

Vijf Tsjechen vermist in Libanon

Bewerkt door redactie Volkskrant, 18 juli 2015 - Bron: ANP, Reuters

Vijf Tsjechen en hun Libanese chauffeur worden vermist in Libanon. Dat heeft een woordvoerster van het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag gemeld.


Volgens Libanese media werd de verlaten auto van de vermisten gevonden in de buurt van Kefraya in het oosten van Libanon, een populaire bestemming voor toeristen. In het voertuig werden paspoorten, geld en camera's gevonden. De Libanese veiligheidsdiensten zijn een groot onderzoek gestart.

Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken kent de identiteit van de vermiste personen, maar weigert de informatie naar buiten te brengen uit angst dat de Tsjechen hierdoor in gevaar komen, aldus woordvoerder Michaela Lagronova tegen journalisten.

Ze voegde daar nog aan toe dat de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, Lubomir Zaoralek, later zaterdag contact zal opnemen met zijn Libanese collega om de zaak te bespreken.
 

kuurgast

Donateur
Vijf Tsjechen vermist in Libanon.....
De 5 in Libanon vermiste Tsjechen zijn vrij!
Ze werden gevonden op maandagavond en zijn in handen van de Libanese veiligheidstroepen.
Hun gezondheid is redelijk goed en ze zullen zo snel mogelijk met een speciaal vliegtuig naar Tsjechië gebracht worden.
Bron radio.cz/de.
 

kuurgast

Donateur
Het ministerie van Buitenlandse zaken en het ministerie van Justitie willen niet ingaan op de geruchten dat hun vrijlating te maken heeft met een akkoord om Ali Fayad vrij te laten. Ali Fayad, een Libanees met Oekraïens staatsburgerschap, zit sinds 2014 vast in Praag, en Amerika had om zijn uitlevering gevraagd. Vorig jaar was er sprake van dat hij naar Amerika overgebracht zou worden, maar nu melden diverse media dat hij in ruil voor de vijf Tsjechen naar Kiev kon vertrekken.
Bron oa radio.cz/de + ceskenoviny.cz/news.
 

kuurgast

Donateur
De 5 Tsjechen zijn vanmiddag om 16:00 uur thuisgekomen met het vliegtuig.
Het is nu wel bekend gemaakt dat Ali Fayad is vrijgelaten in ruil voor hun vrijlating.
De Amerikanen zijn niet blij met deze situatie, want vorig jaar was door de Tsjechische rechtbank besloten dat hij naar Amerika zou worden uitgeleverd waar hij een levenslange straf zou krijgen.
Ook is er een artikel dat schrijft over een val van de Libanese geheime dienst waarin de 5 zijn gelopen om de uitlevering van Ali Fayad naar Amerika tegen te houden. Ook wordt er gesproken dat een 2e man -Khaled Marabi, een Libanees uit Ivoorkust- die gelijk met Ali Fayed was opgepakt en ook aan Amerika zou worden uitgeleverd, vrijgelaten is.
Bronnen ceskenoviny.cz ,radio.cz/de + uk.reuters.com.
 
Bovenaan