Verkiezingen Tsjechië: Senaat en Provincie

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vandaag en morgen (5 en 6 november) worden in Tsjechië verkiezingen gehouden: voor een derde deel van de Senaat (keuze per regio) en voor alle Provincies (Krajy). Opmerkelijk bij de Provincies is dat de stemgerechtigden vier kandidaten mogen aankruizen! Tot nu toe heeft CSSD (de sociaal-democraten) nog geen enkele 'Hejtman' (vgl Commissaris der Koningin in NL provincies); die plekken zijn door ODS en KDU ingenomen bij de vorige verkiezingen. Duidelijk dus, wie wat te winnen en wat te verliezen heeft.

Bij de Senaat gaat het om de keuze van één kandidaat; als er geen een de absolute meerderheid heeft, volgen een week later verkiezingen tussen de twee met de meeste stemmen.

De verkiezingen zijn vooral over de gezondheidszorg geweest: ODS wil privatisatie mogelijk maken, CSSD niet. Gisteren heeft CSSD samen met de communisten, maar niet samen met haar coalitiegenoten, een wet aangenomen die het onmogelijk maakt voor de Provincies om ziekenhuizen te privatiseren. ODS en KDU noemen deze wet tegen-grondwettelijk. Het knettert dus aardig, ook binnen de regeringscoalitie; CSSD die hier duidelijk steun krijgt van de communisten, hetgeen weer uiterst gevoelig ligt bij velen.
 
Eerste uitslagen:
ODS wint in de meeste regio's, voor zowel Senaat als Provincie.
Bij de Senaat mogen ze bij bijna alle regio's één kandidaat sturen; de Communisten mogen er wat minder sturen, maar krijgen dus nu wel veel zetels in de Senaat.
 
Bovenaan