Verdwaal in de grote parken van wereldstad Praag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Verdwaal in een van de grote parken in de hartelijke wereldstad Praag

Waar moet je wezen? Wat moet je zien? Geoffrey Dierckxsens (31) gidst ons buiten de gebaande paden in de stad waar hij nu anderhalf jaar woont.

763

Beeld Luis Mendo

De Vlaamse filosoof Geoffrey Dierckxsens (31) woont sinds een jaar en zeven maanden in de Tsjechische hoofdstad Praag. Hij is postdoc aan de Czech Academy of Sciences. Hij ontmoette er zijn Slowaakse vriendin Monika en gaat voorlopig niet meer terug naar Vlaanderen. ‘Dat is niet moeilijk, Praag had me in haar greep vanaf dag één. Het is een levendige stad met jonge energie, meer een wereldstad dan Antwerpen en niet zo gejaagd als Parijs, waar ik drie jaar heb gewoond. De Parijzenaren hebben dat hoffelijke, dat is hier veel minder. Pragenaren zijn niet zo van de oppervlakkige beleefdheden en zelfs een tikje anarchistisch, maar uiteindelijk vind ik de sfeer in Praag warmer en hartelijker. Het heeft me ook verrast dat Praag zo groen is. Er zijn parken zo groot als een bos. En dan alle groene heuvels aan de stadsrand, die lijken wel speciaal te zijn aangelegd om Praag van een afstand eindeloos te kunnen bewonderen.’

Bier bij Stalin
Geoffrey Dierckxsens: ‘Letna Park is zo’n Praags park op een heuvel, met uitzicht op de bruggen over de Moldau. In de lente gaat buitenbar, bierloket en openluchtbioscoop Stalin weer open. Leuke plek om een beetje te zitten en wat te drinken. Historische plek. Vroeger stond er een reusachtig granieten beeld van Stalin, dat is al in de Koude Oorlog neergehaald met 800 kilo dynamiet. Na de val van de muur heeft een kunstenaar een grote metronoom op Stalins sokkel laten plaatsen.’

Stalin, Letenské sady


Wijnwijk
‘Typisch Praag is dat de verschillende wijken zo’n eigen karakter hebben. Eeuwen geleden waren dit nog wijngaarden. Nu is Vinohrady een chique wijk waar we graag een kop koffie drinken op het terras van lunchrestaurant Zanzibar, of een glas bier in de Nubeerbar, waar ze altijd minstens twintig Tsjechische speciaalbieren op de tap hebben. In het mooie Grébovkapark is trouwens nog altijd een wijngaard.’

Kavárna Zanzibar, Americká 152/15. Nubeerbar, Balbínova 1 Grébovka-Havlíčkovy sady


Voer voor filosofen
‘U Rudolfina heb ik leren kennen als de vaste hang-out van de filosofen van de stad. Een bar-restaurant met gewelven, houten bankjes, gele muren en aardappelpannekoeken. De oude stad mag dan toeristisch zijn, maar er zijn nog genoeg van dit soort authentieke eet- en drinklokalen. Soms gaan we na het eten door naar Zázemí, ook al zo ongepolijst, een muziekzaaltje met bijzondere concerten.’

Pivnice a restaurace U Rudolfina, Křižovnická 60/10. Zázemí, Bartolomějská 309/13


Schnitzelparadijs
‘Een verlaten kazerne in de opkomende wijk Karlín is omgedoopt tot cultuurcentrum en galerie Kasárna. In de zomer zitten we in strandstoelen op de grote binnenplaats, met een biertje en soms een kampvuurtje erbij. In de winter is er een kleine ijsbaan. Ook prettig: een vestiging van Praags geliefde goulash- en schnitzelparadijs Lokál zit min of meer om de hoek.’

Kasárna Karlín, Prvního pluku 20/2. Lokál Hamburk, Sokolovská 55


Cocktails en baby’s
‘Žižkov was ooit de arbeiderswijk en is nu het uitgaanskwartier van de stad. Veel bruine kroegen, liters Tsjechisch bier en Bukowski, een cocktailbar met rood tapijt en Harvey Wallbangers in de cocktailshaker. Echt de moeite. In Žižkov staat ook de televisietoren die Praag al zo lang verdeelt als iedereen zich kan herinneren. Prachtig, zegt de een, oerlelijk zegt de ander. Ik vind het een intrigerend bouwwerk. Ook door de reuzenbaby’s van kunstenaar David Černý die tegen de toren omhoog kruipen.’

Bukowski’s bar, Bořivojova 689/86. Žižkov-televisietoren, Mahlerovy sady


Kloosterbibliotheek
‘Er ligt een bijzonder gebouw op – alweer – een van de heuvels. Het Strahov-klooster op de Petřín-heuvel heeft een ongelooflijke bibliotheek met duizenden eeuwenoude boeken. De bibliotheek is open voor bezoekers en weelderig versierd met plafondschilderingen en krullerig houtsnijwerk. Vergeet niet het rariteitenkabinet te bekijken. Daar wordt, zeggen ze, een opgezette dodo bewaard.’

Strahovské nádvoří 130/2


Sauna
‘Naar de sauna: niet alleen voor Finnen of Zweden. De Tsjechen doen het net zo graag. Met vrienden of met collega’s na het werk. Gisteren nog zaten wij met onze vrienden bij Sauna Spot. Een mooie, lichte sauna met uitzicht over de rivier.’

Sauna Spot Dvorce, Podolské nábřeží 1110

Bron: de volkskrant.nl
 

De mooiste parken en tuinen van Praag​


Vrtbovská Garden - de mooiste barokke tuin in Praag

Vrtbovská tuin - de mooiste barokke tuin in Praag
Op de Petřín-helling kunt u een van de mooiste en belangrijkste barokke tuinen van Praag bezoeken, de Vrtbovská-tuin. Er wordt zelfs gezegd dat het een van de mooiste tuinen in zijn soort is ten noorden van de Alpen.

Havlíčkovy sady in Vinohrady - Grébovka-park

Havlíčkovy sady in Vinohrady - Grébovka-park
Het park, geïnspireerd door de Italiaanse Renaissance, biedt, naast een uniek uitzicht op Praag, gelegen in de charmante wijnbar Viniční altan te midden van uitgestrekte wijngaarden of in het tuincafé Pavilon Grébovka met een unieke replica van de originele historische bowlingbaan. uit de jaren 70.

Botanische tuin van de hoofdstad Praag in Troja

Botanische tuin in Troja, Praag
Het gebied van de botanische tuin bevindt zich in het Troja-bekken op een oppervlakte van ongeveer 70 ha. Het bekendste deel is de Fata Morgana-kas, maar de tuin bevat ook buitententoonstellingen, waaronder een wijngaard. De kas van Fata Morgana is het hele jaar geopend van dinsdag tot en met zondag, maandag is de sluitingsdag.

Koninklijk wildpark Stromovka

Koninklijk wildpark Stromovka
In de buurt van de Holešovice Exhibition Grounds ligt het Royal Game Reserve, tegenwoordig vooral bekend als Stromovka Park. Het wordt momenteel gebruikt voor recreatieve, sportieve en culturele educatieve doeleinden. De oppervlakte van het veld is op verschillende tijdstippen veranderd, momenteel beslaat het ongeveer 95 ha.

Vojanovy sady in Praag

Vojanovy sady in Praag
De tuin wordt vaak de oudste gedeeltelijk bewaard gebleven tuin in Praag genoemd. Het is oorspronkelijk gesticht als klooster. Hier kunt u de druipsteenversiering van de kapel van St. Elia met muurschilderingen of zonnewijzers uit de 17e eeuw.

Imperial Island - het grootste eiland van Praag

Císařský ostrov - het grootste eiland van Praag
Císařský ostrov ligt aan de rivier de Moldau, op de wandelroute van Stromovka naar Troja. Drie bruggen en een loopbrug leiden naar het eiland.

Bospark Hostivař

Bospark Hostivař
Het Hostivař-bospark werd in de jaren zestig opgericht als een recreatieve achtergrond voor de nieuw gebouwde stad Praag-Zuid. Het nieuwe bos groeide voornamelijk op landbouwgrond in de buurt van het Hostivař-stuwmeer.

Rieger Gardens in Vinohrady, Praag

Riegrovy sady in Vinohrady, Praag
Het stadspark Riegrovy sady is te vinden in de wijk Vinohrady in Praag. Deze Vinohrady-boomgaarden, genoemd naar een prominente Tsjechische politicus, behoren terecht tot de meest gewilde plaatsen met de mogelijkheid om in gezellige pubs te zitten met een uniek uitzicht op de Praagse Burcht of de Petrinheuvel.

Kinský Garden onder Petřín

Kinská onder Petřín
Het Smíchov-deel van de Petřín-heuvel is gescheiden van de hongermuur in de kleine stad. En daar vindt u de tuin, Kinská, vernoemd naar de voormalige eigenaar, prins Rudolf Kinský, die hem prachtig liet aanleggen naar een ontwerp van František Höhnel.

Květnice Garden op de Petřín in Praag - een genot voor liefhebbers van eeuwigdurend

Květnice, Petřín in Praag - een genot voor liefhebbers van eeuwigdurend
Op de top van de Petřín in Praag, met de enige ingang vanaf de tak van Růžový sad naar restaurant Nebozízek, bevindt zich een van de meest charmante Praagse tuinen - Květnice. In 2019 is de tuin volledig nieuw leven ingeblazen.

Petřín-heuvel in Praag - een plek voor plezier, educatie en actieve recreatie

Petřín-heuvel in Praag - een plek voor plezier, educatie en actieve recreatie
Petřínský vrch biedt amusement, natuur, uitzichten, educatie en geschiedenis. Iedereen kan hier echt kiezen. Beleef een oase van rust boven de hoofdstad Praag.

Natuurpark Botič - Milíčov met een natuurpad Botič-bekken

Natuurpark Botič - Milíčov met een natuurpad Botič-bekken
Natuurpark Botič - Milíčov ligt in het zuidoosten van Praag. Het werd opgericht in 1968 en het onderwerp van bescherming is voornamelijk de uiterwaarden langs de meanderende Botič- en Pitkovický-beekjes, waaronder het Milíčov-bos met vijvers. Samen met PP Říčanka is het het oudste natuurpark van Praag.

Gröbe Villa - de zomerresidentie van de zakenman Moritz Gröbe in Praag

Gröbe Villa - de zomerresidentie van de zakenman Moritz Gröbe in Praag
Een neorenaissancevilla met twee verdiepingen in Praag 2, gebouwd op een plateau boven de Botič-vallei, is een opvallend herkenningspunt gezien vanuit Vršovice en Nusle. De Praagse industrieel Moritz Gröbe was een partner van de bedrijven Lanna en Šebek, die de leiding hadden op het gebied van spoorverbindingen, spoorbouw en ijzerproductie in Tsjechië.

Kaizlovy verdrietig

Kaizlovy verdrietig
Het park in Karlín in Praag ademt de sfeer van het begin van de 19e en 20e eeuw. Er zijn replica's van oude Praagse lantaarns en banken, boven het meer rust een bronzen naakt van een zittend meisje genaamd Remembrance.

Paradijs-tuin in Žižkov

Paradijs-tuin in Žižkov
Rajská zahrada is een luxe park dat is gebouwd op een verwaarloosd gebied tussen Riegrovy sady en de University of Economics. Het biedt faciliteiten om vrije tijd zowel actief op de speelplaats als passief in het café door te brengen.

Natuurreservaat Klánovický Forest

Natuurreservaat Klánovický Forest
Het Klánovice-bos is een traditionele wandelplaats met een dicht netwerk van wandel- en fietspaden, een rond natuurpad, een kinderspeeltuin en een aantal rustplaatsen. Naast een interessant natuurlijk landschap met berkenbossen, moerassen en bosvijvers zijn ook de overblijfselen van uitgestorven middeleeuwse dorpjes een bezoek waard.

Pioenweide in de botanische tuin van de hoofdstad  van Praag

Pioenweide in de botanische tuin van Praag
Pioenen hebben lang de rol gespeeld van koninginnen van bloemen. Botanische tuin van de hoofdstad De stad Praag heeft een van de beste collecties van deze planten in Europa en de collectie houtachtige is de grootste die in Tsjechië te zien is.

 
Bovenaan