Pelhřimov
Donateur
Na enig googelen kwam ik hier over paardebloemen enkele toepassingen en recepten tegen.
MEDICINAAL:
Als geneeskruid gebruikt men de bladeren en de wortel.
Eigenschappen (wortel): Leverversterkend, galopwekkend, laxerend, ontgiftend.
Eigenschappen (bladeren): Urinedrijvend, voedzaam.
Uitwendig.
- Het melkachtige sap uit de stengels werkt, bij intensief gebruik, tegen wratten.
Inwendig.
- De wortel is het meest heilzaam voor de lever. Gebruik het bij leverproblemen, ontstekingen van de galblaas, lichte geelzucht, indigestie, chronische constipatie en constipatie tijdens de zwangerschap.
- Het blad bevorderd het urineren. Gebruik het bij urineretentie, nierstenen, bedwateren (neem het dan 's ochtends) en (met andere kruiden) bij blaasontsteking.
- De hele plant wordt vanwege zijn heilzame werking op lever en nieren, toegepast om het lichaam te ontgiften.
- Door deze werking is de plant ook goed bij chronische pijnklachten, reumatiek, artritis en huidaandoeningen.
Dosering.
- Tenminste driemaal daags 1 kop afkooksel gedurende zes maanden.
- Tinctuur: dagelijks 4 tot 6 theelepels
CULINAIR:
Paardebloemkoffie.
Oogst de lange penwortel en wrijf de modder van de wortel.
Hak de wortel in stukjes en rooster ze in een middelwarme oven tot ze droog en enigzins verschroeid zijn. Maak hiervan een aftreksel.
Eventueel mengen met cichorei
Paardebloem "honing".
Dit drankje ziet eruit als honing en smaakt naar honing, maar is eigelijk een siroop.
Benodigdheden.
400 gram paardebloemen
1 kg suiker
2 geperste citroenen
Werkwijze.
Was de bloemen en droog ze hierna.
Doe de bloemen in 1 liter water. Kook het water en laat het hierna 24 uur staan. Zeef het bruin geworden water. Voeg dan de suiker toe en laat het geheel indikken door het te verwarmen. Voeg dan het citroensap toe.
Paardebloembladeren in salades.
Paardebloem is heerlijk in salades en gezonder dan een kropsla. Zo bevat paardebloem meer vitaminen C, E en betacaroteen en meer mineralen zoals calcium.
De jonge bladeren smaken het best. Door de bladeren eerst enkele minuten in water te leggen zal de smaak minder bitter worden.
De stengels zijn niet smakelijk om te eten, maar een stengel met bloem is wel een mooie decoratie. Snijdt hiervoor de stengel (met daaraan de bloem) in de lengte in vieren en leg dit in water. Na enkele minuten zal de stengel opkrullen.
MEDICINAAL:
Als geneeskruid gebruikt men de bladeren en de wortel.
Eigenschappen (wortel): Leverversterkend, galopwekkend, laxerend, ontgiftend.
Eigenschappen (bladeren): Urinedrijvend, voedzaam.
Uitwendig.
- Het melkachtige sap uit de stengels werkt, bij intensief gebruik, tegen wratten.
Inwendig.
- De wortel is het meest heilzaam voor de lever. Gebruik het bij leverproblemen, ontstekingen van de galblaas, lichte geelzucht, indigestie, chronische constipatie en constipatie tijdens de zwangerschap.
- Het blad bevorderd het urineren. Gebruik het bij urineretentie, nierstenen, bedwateren (neem het dan 's ochtends) en (met andere kruiden) bij blaasontsteking.
- De hele plant wordt vanwege zijn heilzame werking op lever en nieren, toegepast om het lichaam te ontgiften.
- Door deze werking is de plant ook goed bij chronische pijnklachten, reumatiek, artritis en huidaandoeningen.
Dosering.
- Tenminste driemaal daags 1 kop afkooksel gedurende zes maanden.
- Tinctuur: dagelijks 4 tot 6 theelepels
CULINAIR:
Paardebloemkoffie.
Oogst de lange penwortel en wrijf de modder van de wortel.
Hak de wortel in stukjes en rooster ze in een middelwarme oven tot ze droog en enigzins verschroeid zijn. Maak hiervan een aftreksel.
Eventueel mengen met cichorei
Paardebloem "honing".
Dit drankje ziet eruit als honing en smaakt naar honing, maar is eigelijk een siroop.
Benodigdheden.
400 gram paardebloemen
1 kg suiker
2 geperste citroenen
Werkwijze.
Was de bloemen en droog ze hierna.
Doe de bloemen in 1 liter water. Kook het water en laat het hierna 24 uur staan. Zeef het bruin geworden water. Voeg dan de suiker toe en laat het geheel indikken door het te verwarmen. Voeg dan het citroensap toe.
Paardebloembladeren in salades.
Paardebloem is heerlijk in salades en gezonder dan een kropsla. Zo bevat paardebloem meer vitaminen C, E en betacaroteen en meer mineralen zoals calcium.
De jonge bladeren smaken het best. Door de bladeren eerst enkele minuten in water te leggen zal de smaak minder bitter worden.
De stengels zijn niet smakelijk om te eten, maar een stengel met bloem is wel een mooie decoratie. Snijdt hiervoor de stengel (met daaraan de bloem) in de lengte in vieren en leg dit in water. Na enkele minuten zal de stengel opkrullen.