Valleiconcert Leusden in Boheemse sferen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
  • 5635175.jpg


    Valleiconcert in Boheemse sferen met trio Martinu

Het eerste Valleiconcert in het nieuwe jaar -op 18 januari- in de sfeervolle Dorpskerk in Leusden zuid, verkeert in Boheemse sferen met een optreden van het Tsjechische Trio Martinu. Het ensemble (piano, viool, cello) speelt werken van de Tsjechische componisten Antonín Dvorák, Josef Suk en Bohuslav Martinu en van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj.

Het Trio Martinu ontstond in 1990 op het conservatorium van Praag en ontwikkelde zich onder de hoede van de enkele jaren geleden overleden grote Tsjechische cellist Antonín Kohout, die aan de wieg heeft gestaan van verschillende bekende Tsjechische strijkkwartetten, tot één van de beste ensembles van het land. Het trio speelt sinds 1993 in de huidige bezetting: met pianist Petr Jiríkovský (1971), violist Pavel Safarík (1971) en cellist Jaroslav Matejka (1969).

Het ensemble bestrijkt een breed repertoire van de grote componisten uit de achttiende eeuw tot hedendaagse componisten en is, net als het Martinu Strijkkwartet dat sinds 1976 bestaat, vernoemd naar Bohuslav Martinu (1890 - 1959): een componist die bij het 'grote publiek' in 'het westen' minder bekend is, maar die met een grote rijkdom aan stijlen, verbluffend originele werken componeerde.

Het trio speelde de afgelopen jaren regelmatig in ons land, met als (voorlopig) hoogtepunt in juli 2016 een optreden in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Begin dit jaar geeft het trio in ons land acht concerten, waarna voor het eerst ook een tournee in de Verenigde Staten.

Het concert begint met het eerste pianotrio (in C klein) van Sjostakovitsj: een woest romantisch jeugdwerk, dat volkomen los staat van al zijn latere werken. Hij schreef het in 1923, toen hij als 17-jarige jongen, tijdens een zomervakantie op de Krim, verliefd werd op een meisje. Het stuk bleef lange tijd onvoltooid, maar één van zijn leerlingen, Boris Tishchenko, schreef de laatste zestien maten..

Dan klinkt het elegie (in Des groot) van Suk: een prachtig lyrisch muziekstuk, dat hij oorspronkelijk in 1902 componeerde voor strijksextet, harmonium en harp, maar ook bewerkte tot een kortere versie voor piano, viool en cello.

Van Bohuslav Martinu klinkt diens derde en laatste, en tevens mooiste pianotrio (in C groot), een aangenaam en ritmisch stuk, dat hij in 1951 in de Verenigde Staten schreef, waar hij lange tijd -van 1941 tot 1956- leefde en waar hij als 'de twintigste eeuwse Dvorák' wordt beschouwd. Als apotheose geldt één van de meest belangrijke pianotrio's die ooit zijn geschreven: het derde pianotrio (in F klein) van Dvorák. Een ernstig, filosofisch werk, waaraan hij zes weken na de dood van zijn moeder in december 1882 begon.

Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Valleiconcerten en begint om 20.15 uur. De deuren van de Dorpskerk gaan open om 19.30 uur. Na afloop van het concert biedt het bestuur, om het begin van het nieuwe jaar te vieren, de concertgangers een drankje aan.

Bron: leusderkrant.nl
 
  • Leuk
Waarderingen: Boya

kuurgast

Donateur
Alle concerten van Trio Martinů dit voorjaar in Nederland:
14 Jan 16:00 DELDEN KLASSIEK Delden - OUDE BLASIUSKERK
15 Jan 20:00 WAGENINGEN Wageningen University
18 Jan 20:15 LEUSDEN Leusden - Dorpskerk
19 Jan 20:15 HOEVEN OUDENBOSCH
20 Jan 20:15 ROTTERDAM Rotterdam - HILLEGERSBERG
28 Jan 11:00 Bloemendaal Bloemendaal - Muzenforum
30 Jan 20:15 Alkmaar
02 Mei TILBURG TILBURG
Helemaal onderaan de concertlijst staat 29 maart Edesche , dat zal mogelijk Edesche Concertzaal zijn.

Aanvullend op licht klassieke muziek uit Tsjechië:
20 januari Bennewitz Quartet - Strijkkwartetten van Schumann en Dvorák in de Edesche Concertzaal.
 
Bovenaan