Smoren, stoven of stomen <font color="red"> </font>
Smoren-of stoven- wil zeggen op een laag vuur gaar laten sudderen in weinig vocht. De ingredienten worden eerst aangestoofd in wat vetstof. Om aanbranden te voorkomen wordt er een beetje water of bouillon, heel soms melk of room aan toegevoegd.
Bij stomen worden vis, groenten en - in mindere mate - vlees boven een kokende vloeistof verwarmd en gegaard. Om meer smaak te geven kan dat kruidenbouillon zijn, maar meestal is het water. Bij stomen blijven voedingsstoffen en kleur optimaal behouden.
Smoren-of stoven- wil zeggen op een laag vuur gaar laten sudderen in weinig vocht. De ingredienten worden eerst aangestoofd in wat vetstof. Om aanbranden te voorkomen wordt er een beetje water of bouillon, heel soms melk of room aan toegevoegd.
Bij stomen worden vis, groenten en - in mindere mate - vlees boven een kokende vloeistof verwarmd en gegaard. Om meer smaak te geven kan dat kruidenbouillon zijn, maar meestal is het water. Bij stomen blijven voedingsstoffen en kleur optimaal behouden.