Uitleg allerlei

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Smoren, stoven of stomen <font color="red"> </font>

Smoren-of stoven- wil zeggen op een laag vuur gaar laten sudderen in weinig vocht. De ingredienten worden eerst aangestoofd in wat vetstof. Om aanbranden te voorkomen wordt er een beetje water of bouillon, heel soms melk of room aan toegevoegd.
Bij stomen worden vis, groenten en - in mindere mate - vlees boven een kokende vloeistof verwarmd en gegaard. Om meer smaak te geven kan dat kruidenbouillon zijn, maar meestal is het water. Bij stomen blijven voedingsstoffen en kleur optimaal behouden.
 
Hoelang is vers geperst fruitsap houdbaar?

Niet echt lang, een dag is zeker het maximum, zelfs in de koelkast. De kwaliteit gaat flink achteruit en zowat alle vitamine c gaat verloren ! Ook smaak en kleur veranderen snel door de enzymen in fruit. Vers sap uit de supermarkt is iets langer houdbaar, omdat het perfect luchtdicht wordt afgesloten.
 
Waarom gedroogde bonen weken ?

Door de bonen in koud water te weken, wordt de kooktijd gehalveerd. Als u de bonen met kokendheet water overgiet, gaat het nog sneller en wordt de kooktijd nog eens de helft korter. Drie tot vier uur weken is in beide gevallen ruim voldoende, langer weken verkort de kooktijd niet extra.
 
Citroenschil.

Gebruik een onbehandelde citroen en boen hem schoon met warm water. Schil hem dun, zodat er geen wit aan de schil zit, en in een lange spiraal, die u dan heel gemakkelijk weer uit de saus kunt nemen.
 
Wat is ahornsiroop?

Ahornsiroop is ingedikt esdoornsap. Het pure sap heeft heel weinig smaak, de ingekookte siroop kan echter tot zowat 67 procent suiker bevatten(wat héél zoet is) en heeft een heel specifiek aroma. Ahornsiroop kan gebruikt worden ter vervanging van suiker of suikersiroop, ondermeer in gebak, soufflé, mousse en andere desserts, en ook als zoetmiddel in koffie of thee.
 
Wat is een ramequin ?

Een klein vuurvast vormpje, glad aan de binnenzijde en vaak geribbeld aan de buitenkant. Het is het ideale vormpje voor soufflés en andere warme voorgerechten en nagerechten als crème brulée. Ook kleine koude hapjes, zoals vismousse, worden vaak in zulke vormpjes geserveerd. Tenslotte is ramequin ook een(Zwitsers) warm kaasgerecht. Dat wordt meestal in een grote "ramequin"-vorm klaargemaakt en opgediend.
 
Knoflooktips.

Knoflook bewaar je op een droge koele plaats en liefst opgehangen aan een spijker ofzo.

Knoflook of look, allium sativum, is familie van de ui. Knoflook was al in de oudheid geliefd om zijn geneeskrachtige en bloedzuiverende werking.

Knoflook verliest zijn scherpe geur tijdens het bakken of koken, bak het niet te donker want dan gaat look bitter smaken.

Als je op zoek bent naar een subtiele knoflooksmaak doe dan wat geplette, ongepelde teentjes in olijfolie. Gebruik deze olie om salades en vinaigrettes te parfumeren. Het bord(voor carpaccio) of de kom (voor salade) inwrijven met een half teentje knoflook geeft ook een subtiele smaak.
De groene kiem die vooral in oudere knoflooktenen zit kan je het best verwijderen, deze smaakt bitter.
 
Gehakte uien.

Om uien te schillen zonder te huilen, moet u ze in water houden of in een mof van doorschijnend plastiek. U kunt ze ook eerst gedurende 2 mn in kokend water dompelen.
Om ze gemakkelijk te hakken: de ui verticaal in tweeen snijden. Het doorgesneden gedeelte op de tafel leggen en horizontaal in plakjes snijden, maar zonder deze helemaal los te maken, zodat de halve ui zijn vorm bewaart. Dan verticale insnijdingen maken. De ui komt dan los in kleine stukjes. Hoe dichter de insnijdingen, hoe kleiner de stukjes natuurlijk. Als de gehakte uien niet onmiddellijk gebruikt worden, ze spoelen in koud water en in een doek wentelen om te vermijden dat ze gisten en zwart worden door het contact met de lucht. De aldus gehakte uien worden rauw gegeten als toemaat bij slaatjes, of gebruind in boter voor diverse recepten.
Kleine uitjes worden altijd in hun geheel gebruikt.
 
Hoe maak ik knoflookolie?

Heel snel en makkelijk: pel een bolletje knoflookteentjes, snij ze in grove stukken. Doe ze in een mengkom met een likje olie en pureer ze met de staafmixer. Schep in een bokaal met schroefdeksel en schenk er olijfolie bij tot de bokaal boordevol is. Sluit goed af en laat een paar dagen op kamertemperatuur staan: u hebt nu heerlijke knoflookolie voor veelzijdig keukengebruik!
Bewaartijd: 3 tot 4 weken op kamertemperatuur, maar wel in een goed gesloten bokaal!
 
Hoe verkrijg ik ham-strooisel?

Fijngemalen gedroogde ham geeft een verrassende toets aan -onder andere- visbereidingen. Naar mijn mening is het strooisel niet te koop, dus maakt u het zelf.
Laat dunne sneetjes ham heel goed drogen in een matig warme oven. Maal ze dan in de keukenrobot.
 
Paarse knoflook is iets zachter, maar geeft toch wat meer smaak, ietsje betere smaak.
Hij bewaart ook langer. De gerookte knoflook bewaart het langst.
 

Macek

Geroyeerd Lid
Weleens knoflookpasta geprobeerd? Is te koop bij iedere goede supermarkt of anders in de toko, niet meer persen, hoeveelheid naar keuze in het gerecht en klaar is Macek. vr. gr. Macek.
 
Niets gaat boven verse knoflook(tenen).
De knoflookpasta zijn meestal de knoflookbollen die ze vermalen die niet meer te gebruiken zijn voor verse consumptie.
 
De knoflook pasta, kan je die in NEderland of in Tsjechie kopen???
crazy.gif

Lijkt me lekker
 
Bovenaan