Učebnice holandštiny

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Zdravím,
vím, že už tu na tohle téma bylo sepsáno několik vláken, četl jsem je, ale rád bych si udělal takový přehled a získal názory. Jak začít...
Přečetl jsem několik úvodů a tipů, ''jak se naučit učit se holandsky''. Při té příležitosti jsem narazil na 5 stránek, které jsou již v záložkách:
Free Online Dutch Language Courses - Learn to speak Dutch with mp3 and pdf to download
Hoofdmenu Beginners
Learn Dutch • Online Dutch Grammar Course
Free Dutch Lessons and Dutch Language Courses
http://www.elanguageschool.net/dutch
Po probrouzdání pár řádků jsem se naučil asi 10 slovíček :D a pár vět typu Hallo, mijn naam is/Ik heet (en hoe heet jij?); Hoe gaat het?; Ga weg (pro případy nouze :D).
Mám také několik známých rodilých Holanďanů, od kterých jsem se naučil např. Ik ben slachtoffer (v případě chycení v MHD bez jízdenky :D), Hoe laat is het, leeker ding (výraz pro hezkého člověka), gigantische/grote neus (to na člověka s velkým nosem, kterého jsme potkávali) a ještě pár věcí, ale to trochu odbíhám.

Osobně mám rád knížky a papír mi prostě e-book nenahradí, a tak jsem se vás chtěl zeptat na názory na následující učebnice, o kterých jsem něco našel.

Učebnice nizozemštiny
62182_big.jpg

Je psaná česky, o dr. Krijtové jsem si také zjistil nějaké kladné informace a i cenově se mi zdá knížka dost přijatelná. Na druhou stranu jsem tu četl, že je chaotická nebo ne nejlépe uspořádaná a že nahrávky jsou spíše 'úseky'. Předpokládám, že s výslovností by mi mohli poradit moji holandští přátelé, ne?


Nederlands voor buitenlanders 4e editie od Delftse methode
http://www.nt2.nl/delftse_methode/nederlands_voor_buitenlanders_vierde_editie
Je v angličtině (což není problém), od Delftse methode, což je podle toho, co jsem našel, dobrá značka. K té druhé stránce ale zase patří cena (80€ za učebnici a cvičebnici, takže bych raději nějaké 2nd-hand + jsem četl, že je zaměřená spíše na konverzaci, než na gramatiku; nevím, co je na tom pravdy.)

A nakonec Help! 1 Kunt u mij helpen?, o které nevím vůbec nic, snad jen, že je pro začátečníky.

Holandsky jsem se nikdy neučil, až teď jsem se rozhodl začít. Rád bych se také časem (za pár let) odstěhoval do Nizozemí a chtěl bych už něco umět. O příštích prázdninách se tam chystám zastavit a rád bych už něco uměl.

Děkuji za všechny odpovědi.
Petr

P.S.: Jméno Petr bylo obsazeno, a tak jsem se zeptal, jak mám říct malý Petr, vzhledem k mým 168cm, a tak vzniklo moje zdejší jméno. :D
 

MartinaK

Moderator
Ahoj Petře,

Já jsem měla v ruce všechny knížky které popisuješ. Česká verze je pro začátek dost těžká. Help ! 1 Kunt u mij helpen hodně obrázků a celkem nepodstatné fráze.

Zkoušky z holanštiny jsem uděla a to díky Delftské metodě. Sice je to investice, ale máš v balíčku CDčka s cvičeníma a perfektní výslovností a tak můžeš studovat kdykoliv a třeba i sám. Navíc po půl roce již budeš zvládat docela v pohodě se vyjádřit a zařídit potřebné věci v Holandsku. Knížka je postavená na programu soužití s lidma v Holandsku a tak nejen že se naučíš slovíčka, ale také pochopíš jak to v Holansku chodí a jaká je to ''mentalita''. Knížku jsem viděla v 2nd handu, třeba na www.marktplaats.nl jich máš plno v prodeji - link, první díl tady


Tady máš prví díl s CD za 25 EUR - link

Hodně štěstí!
 
Ahoj Petrtje,

ucebnice na zaklade cestiny existuji dve, ta od pani Krijtove, kterou zminujes, a jeste jedna - Wegwijs worden in Nederlands. Obe jsou uz hodne zastarale a trochu mimo realitu, tu a tam take chyby. Pani Krijtova je vynikajici prekladatelka a ma velkou zasluhu, ze ucebnici pro Cechy napsala, ale na dnesni pouziti uz je ta knizka opravdu zastarala a mimo. V prvni lekci je napriklad misto beznych seznamovacich rozhovoru neco ve stylu "Slysim kroky v lese. Jeden krok, dva kroky, tri kroky. Kdo je to? Slysim kroky v lese." :wow:Ta druha ucebnice se da uz sehnat jen v antikvariatech.

Delftse methode se mi taky hodne osvedcila. Protoze je ale puvodne urcena pro lidi s nizsim vzdelanim, je hodne jednoducha a je v ni hodne malo gramatiky, takze pokud se chces naucit vic nez opravdu jen uplny zaklad, je potreba si koupit jeste knihu Delftse grammatica nebo nejakou podobnou.

Help je urceny pro lidi s vyssim vzdelanim, ale zase je cely v holandstine a podle me je trochu nepehledny (hlavne gramatika) a hlavne trochu "suchy" - cviceni ani dialogy nejsou moc zazivne.

Mne se nejlip pracuje s temito:
Contact! - nova ucebnice, ktera neni "sucha" ako spustu jinych ucebnic, cviceni a texty jsou opravdu zajimave a lidi to s ni bavi. Duraz je na poslech a mluveni, pouziti jazyka opravdu v praxi. Patri k ni 2 CD a kdyz si koupis i pracovni sesit, tak v nem je nekolik dalsich CD s dalsimi poslechy a spoustu cviceni.V cene ucebnice je take jako extra knizka woordenlijs - slovnicek, kde jsou pro kazdou lekci slovicka s prekladem do anglictiny a mistem na tve poznamky v cestine.

Taal Vitaal - prehledna, ne tak rozmanita a zajimava jako Contact!, ale zase ma kratsi lekce, takze se zda, ze postupujes rychleji. Navic ma vzadu slovnicek ke kazde lekci s prekladem do anglictiny, nemciny, francouzstiny a spanelstiny, takze je idealni pro lidi, kteri mluvi treba lepe nemecky nez anglicky.

Nederlands in gang - taky opravdu dobra ucebnice s durazem na maximalni vyuziti holandstiny v praxi. Navic je prehledna, ma hodne jasnou strukturu.

Vsechny ucebnice maji pak dalsi dily pro pokrocilejsi stadium. Nejsou nejlevnejsi, ale porad je to podle me dobra investice, jsou opravdu dobre a - samozrejme porad to neni k popukani :wow: - ale lidi ta holandstina s nimi bavi. ;)
 
Dank je za reakce.
Koukal jsem se po recenzích a pak po marktplaats a našel jsem Contact! učebnici i cvičebnici; oba inzeráty byly vloženy dnes, tak snad z toho něco bude. :-) Navíc, můj známý bydlí nedaleko bydlišť inzerátů, takže by je mohl i vyzvednout, když každý druhý uvádí Levering - Ophalen, to mají v Holandsku ve zvyku? :D
 
Supr, tak to zni dobre!
Kdyz se boji o knihy nebo o platbu, daji tam ophalen. :) Asi by se s nimi dalo domluvit poslani do Cech, ale krome poplatku za zahranicni platbu by sis priplatil jeste za postovne a to muze byt u takoveho baliku treba 12 eur.
U nas kdyz tak taky porad nekdo pendluje (my nebo navstevy) mezi Utrechtem/Amsterdamem a Prahou, tak kdyby to znamemu nevyslo, muzeme to zkusit nejak zaridit.
 
Potvrzuju, tu oranžovou od Olgy Krijtové jsem si též v záchvatu iniciativy pořídila a pro samouka to teda moc není. Zas teda ale musím říct, že se mi líbilo, že úvodní texty vlastně tvoří celej příběh (Jak Jan Staal potkal Marieke Stal nebo jak se jmenovali) a občas jsem se fakt zasmála. Nahrávky jsou divné, ale je to lepší než drátem do oka. A hrozně mi tam chybí fonetický přepis výslovnosti: v úvodu jsou sice "pravidla", ale ocenila bych, kdyby to bylo uvedeno u každého slovíčka.

PS: Myslím, že holandská mentalita je tam taky, pořád se tam probírá pití kafe :D
 
Bovenaan