TU Delft

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Zdravim ;)

najde sa tu niekto kto studuje na TU Delft? Rada by som tam sla na mastra od dalsieho roka.. a celkom by ma zaujimalo ako sa tam pozdava cechom/ slovakom.. a pripadne.. co tam taky studentsky zivot stoji... ci byvaju v Delfte alebo Den Haag... a tak :)

Dakujem:bloem:
 
zaujimalo by ma ako prebieha prijimanie studentov.. na stranke skoly som nasla zoznam odborov, ktore maju limitovany pocet miest, no ta, kam by som chcela ist ja, tam nieje.. nasla som zoznam vsetkych potrebnych dokladov.. no rada by som vedela, ci splnenim vsetkych podmienok a zaslanim dokladov by to malo byt viac menej v suchu,alebo to na Delfte tiez nejako nahodne losuju (ako mi povedala jedna clenka na fore)..

aaaa celkom by ma zaujimalo ako si sa dostala na PhD..teda co tomu predchadzalo. Ja sa chcem hlasit na Mastra, aj ked tento rok v Brne koncim Ing.. no vzhlaodm k tomu, ze aj po tych rokoch sa necitim nejako vzdelana.. a o praxi sa hovorit ani neda.. a tiez fakt , ze nam v skole vravia, ze najst pracu v nasom obore je skor sci-fi.. tak som sa rozhodla ist studovat niekde, kde je ten system trocha iny.. posledny polrok som stravila v Belgicku na KHBO, a system studia sa velmi porovnat neda..
povodne som chcela ist do zahranicia na PhD.. no pokial sa tam robia prijimacky alebo nieco podobne... mam to vopred prehrate.. niesom teraz v skole na nic specializovana..viem z kazdeho rozku trosku a dokopy nic.. tlacia nam do hlav take hluposti ze sa nestihame cudovat.. a potom v Belgicku sa zas cuduju z nas, ze ako je mozne ze vo 4.rocniku nemam ziadnu specializaciu.. :(
..ako to bolo u teba? studovala si na TU Delft uz predtym?
 

MartinaK

Moderator
Prijimaci rizeni na Mgr. probihalo losovanim, na mista, kde neni pozadovany pocet uchazecu se prijima primo (samozrejme ze musis splnovat pozadavky, jez jsou pro studovany obor zadany). Proto kontaktuj primo studijni oddeleni. Komunikace na TU Delft probiha v anglictine a celkem bez problemu. :ja:

Co se tyce Ph.D. prijimaci rizeni je naprosto odlisne od normalniho studia. Musis mit zajimave tema, na kterem chces svoji vedeckou praci a vyzkum postavit. Predlozit predchazejici prace v oboru, zajimave CV a rekla bych , ze predchazejici praxe v oboru je velmi dulezita, hlavne pro aplikaci vyzkumu v realnem pracovnim prostredi. Prijmuti na PhD zalezi take na najiti profesora (promotera), ktery Tvuj zajem o tema je schopny podporovat a dozorovat. Nezbytnosti je znalost anglickeho jazyka a to ne na urovni mluvene, ale odborneho psani clanku. Dobre formulovat vedecke poznatky, zavery a argumentovat je asi na tom to nejslozitejsi. Dale pak hodne casu sebere cteni a cteni… Holandstina neni v tomto pripade tak dulezita, ale pomuze v socialnim kontaktu s lidma kolem university a pri lepsi komunikaci.

TU Delft je univerzita, kde jde z meho pohledu o naprosto odlisnou formu studia, nez na kterou jsme v CR zvykli. U mne jako externisty je to o naproste samostatnosti, nekdy jsi pripadam, jako jsem v tom vedeckem svete uplne sama. Takova ta ceska disciplina alias studijni plan, zapocty, zkousky, vse naplanovano na cas, terminy tak to tady postradam. Kdyz odevzdam neco k okomentovani, musim hodne urgovat, jez se stava, ze professor byl na dovolene, nemel cas ci rodina byla na prvnim miste… je to o kulture a jak se rika, jiny kraj jiny mrav. Ja se stale jeste ucim toto akceptovat a pochopit. Fakt, nekdy to jde opravdu tezce… no comment.:confused::fool:

Co se meho predchoziho studia tyce, je to trochu odlisne od normalniho studentskeho zivota. Ja jsem pracovala na plny uvazek a po vecerech jsem studovala. A tak jsem jiz od zacatku vedela, co chci studovat, a proc, jake je me zamereni a podle toho jsem jsi vybirala predmety na univerzite. Vystudovala jsem mnoho skol (ekonomku, zemedelku, bankovnictvi, IT), ale v posledni dobe jsem se preorientovala na techniku, alias IT a to me jiz vice jak 15 let drzi. Specialistou jsem v oboru compliance & information security a na tomto jsem postavila i sve vyzkumne prace.

Bakalarske, magisterske studium jsem absolvovala na univerzitach v Praze a ve Zline. Do dnesmi doby smekam:top:, jelikoz studium, odbornost, pristup byl perfektni a do dnesniho dne se na svoji Alma mater vracim a s profesorama jsem v pratelskem kontaktu… jsme kolegove. Ale je to o vzajemnem pristupu, sama musis najit, jaky obor Te chytnul za srdce, profesorsky sbor Te do specializace nenavede. Skola nabizi vseobecne predmety a pak volitelnou skalu predmetu, z kterych jsi muzes vybrat dle sveho zajmu. Ja jsem vzdy sla ve slepejich auditu, kontrol, … Stejne je, ze v dobe meho studia nebyl zadny magistersky obor pro Infornation Security, ale sama jsem jsi predmety zvolila, kde jsem potrebovala znalost prohloubit z praxe.

Pokud mas inzenyrske studium z Brna, nevyhazovala bych penizky na mastera na TU Delft. Ne ze bych chtela podcenovat, ale ceske vzdelani a cesti vedecti pracovnici zde skoruji na prednich pozicich. Jsi ted asi v rozpolozeni, alias Vim, ze nic nevim… ale pokud dokoncis Ing, alias ceske magisterske stadium, magister na TU Delft by bylo opakovanim. Z Tveho pripadu bych se radeji zamerila na nejakou specializaci; to jiz muzes udelat ve sve diplomce; a pozdeji casti opublikovat a podala bych pak prihlasku na Ph.D. primo. Dobre zkusenosti mam se Zlinem – TU Tomase Bati, pokud nechces primo vyrazit k nam na TU Delft.
 

MartinaK

Moderator
A ted jeste trochu humoru…. Doufam, ze Ti po pozvedne naladu a tim Ti pomuze Tvoje studium dokoncit.

“... a tiez fakt , ze nam v skole vravia, ze najst pracu v nasom obore je skor sci-fi..”

Faktem bylo, ze nam vzdy ve skole neco rikali a pak se to nestalo, ci jen z casti stalo… Na zakladce nam v dobe totality vymylali mozky tim, jak zapadni mocnosti jsou nasi nepratele a imperialisti. Jeste dodnes jsi pamatuji ucitelku, jez se dopoustela techto “desinformacnich omylu” na nas detech. Kdyz se svet otevrel, posilala jsem ji pohlednice z celeho sveta, kde jsem jezdila a pracovala. Pred ctyrmi roky jsem ji poslala i z Holandska velky pohled z toho nepratelskeho Západu a pred rokem jsem ji podkala a sdelila, ze jsem se prave s tim imperialistou a tridnim nepritelem vdala (alias mym soucasnym holandskym manzelem). Panecku, to byla rana,…

Pak prisla era kam s profilem …. nestraniku…, znama pisnicka, nemusim vic psat, ze… to co stalo v papiru jako doporuceni, alias zahradnik, kominice ci kadernik… musim podotknout, ze i to se splnilo jen z casti. Zahradniceni ci (“zahrad – niceni”) miluji a hrizeni lilii, Jirinek a tulipanu jsi zde patricne ve volnem case uzivam. Ale nepodarilo se mi to vystudovat. Opet se pani ucitelka zmylila.

Na VS zemedelske si ze me take utahovali… zenska na statku, bla bla bla… ale meli pravdu. V soutezi “Boer Zoekt Vrouw” v mem pripade to bylo opacne… jsem v Cechach neuspela. Popravde, nesnasim prasata a to ve vsech podobach a tak jsem se dala na IT, v domeni, ze se to zmeni,… nezmenilo…

“Krehke stroveni”, jez se rozhodlo studovat IT, techniku porad muselo byt lepsi o 2oo% jez aby se usetrilo sporakovych povidacek a posilani do kuchyne. Po case jsem jsi vsak vyslouzila respekt a dnes se tomu jen smeji. Ten respekt nebyl za make –up ci dobrou mini, ale za znalosti, jez prave jak ty rikas “’hlouposti” (tlacia nam do hlav take hluposti ze sa nestihame cudovat.. ) co Ti ted rvou do hlavy.

Popravde, v praxi v podniku jsem jsi ziskala respect, kdyz jsem vedela, jak se ridi Francisova ci Kaplanova turbina. A jako zenska, jsem ji dokonce poznala :lmfao:
Ve skole mi to pripadalo, ze se ucim blbosti, pak jsem to videla s odstupem casu a ted se Ty hlouposti fakt hodi… I ty zemedelske… aspon je o cem v praci povidat a to ne jen o PCkach.

…a potom v Belgicku sa zas cuduju z nas, ze ako je mozne ze vo 4.rocniku nemam ziadnu specializaciu…

Blbost… nelam jsi s tim hlavu. Ja jsem byla svedkem, ze plno tech HBO co jsem tu podkala, nevedelo, co je to integral, natoz limity. Znamenko integralu jim pripadalo jako znameni Prazskeho jara festivalu a k Per Partes jsem se radeji ani neodvazila. Pravda je, ze jsem tohle jeste neaplikovala v beznem zivote, ale aspon to vypada impresivne, kdyz neco “exotickeho”jako Cech z university umis. Ale procenta, se tu k zivotu hodi, vzdyt je to tu v obchode samy “korting” ale jen mala vetsina tech co se zeptas v obchode to umi spravne spocitat (trojclenku radeji nevytahuj, vypada by jsi prilis inteligentne :denk: ).

Takze, dodelej to “sci-fi” co studujes a rozhodne, nemas se za co stydet… nikdy nevis, treba budes v budoucnu ridit sci-fi expedici :stout:. A pamatuj na Komenskeho, mel to v zivote taky tezky. Hezky den!
 
teda, dakujem za vycerpavajucu odpoved..

trocha som teraz zneistela.. rozhodla som sa skusit Delft lebo specializacia,ktorej by som sa rada venovala na nasej skole nieje.. iba jeden vzdialeny no zakladny predmet.. a z toho som si vybrala aj diplomku..no popravde.. vsetko co do nej chcem dat.. sa budem musiet ucit sama, a ani neviem kde zacat..ci skade sa to ucit..no som dost tvrdohlava, a aj ked to bude cirkus, nejako ju dokopy dam:) Na TU Delft som nasla program, ktory presne vystihuje to, co by som chcela studovat a obor v ktorom by som chcela pracovat.. preto ma predstava studovania predmetov o tom, a fakt ze tam aspon pocas 1 semestra intershipu mozem ziskat nejaku prax , dost laka..

snazila som sa ist na intership hned po Erasme v Belgicku, poslala som aspon 50 ziadosti..odpovedali asi traja - negativne. Po navrate som v tom pokracovala.. takisto nic.. potom som zacala pisat do firiem, lebo som chcela robit diplomku pre nic... nic.. a nakoniec teda temu uz mam.. zaujimavu, no budem hladat dalej niekoho, kto v tom obore pracuje a trocha by ma usmernil pocas pisania.. lebo mam pocit ze bez takeho toho "susenejsieho dohladu" z toho moze byt faux-pas ..

len pre lepsiu predstavivost tak teraz studujem Letecky provoz, a rada by som sla studovat airport/airline operations and management .. tema mojej diplomka je: airport operations management a jeji aplikace na regionalni letiste... a jediny predmet s tym suvisiaci co sme doteraz mali su "Letiste", ktory som zo samej radosti ze nieco take je, absolovala rok skor.. a teda.. teraz tam je zasa nic.. :-/

ozaj by som rada pracovala v obore ktory ma bavi.. nic ine si nejako so svojou povahou ani prestavit neviem... ked som videla ake tazke je, niekoho aspon donutit aby si tvoju ziadost precital..a nie este aby odpisal.. tak som z toho frustrovana , ked si prestavim ze o 7 mesiacov mam byt Ing... bez praxe.. nechcem ostat ani na slovensku,ani v cechach.. zivot v Belgicku som si oblubila..citim sa tam lepsie ako doma.. a rada by som sa tam vratila.. no neviem si prestavit ako by som si o tych 7 mesiacov mohla najst pracu v obore v Holandsku alebo Belgicku, ked neviem najst nikoho kto by ma vzal na neplatenu prax na 3 mesiace.. :-/

preto mi ako jedine vychodisko prichadza ist studovat do "miesta diania" a tiez viem, ze fakulta aerospace engineering v Delfte je medzi leteckymi skolami velmi znama a je jedna z najlepsich v Europe..
Nasa Brnenska skola nie je zla.. predtym som studovala v Kosiciach.. a to bolo zle!!! .. myslim ze som sa v danom case rozhodla spravne, ked som prestupila..prvy semester bol tazky ale uplne super.. vela zaujimavych odbornych veci, co som chcela vediet..a rada som sa to ucila.. no semester od semestra je to slabsie a slabsie (prednasky su nekonecne, nudne, vyucijuci rozpravaju 3 hodiny non stop-monotonne..tak ze ani neviem kedy konci veta.. su ako zive mrtvly..ani naznak snahy aby nas to trocha zaujalo.. opre sa o okno, precita z papiera.. niekedy hovori tak nezrozumitelne a potichu, ze ja - slovenka, sa citim jak blbec, lebo nerozumiem cechovi ...).. a chybaju mi tam predmety, ktore by som rada vedela.. na co sa chcem zamerat.. a tiez mala moznost uplatnenia sa, co nieje ziadne cudo, kedze tu ziadnu prax nemame..
pre zatial budem makat na svojej "sci-fi" diplomke, a uvidime co z toho vyjde :)
 

MartinaK

Moderator
Za malo….

Ano, TU Delft ma naprosto spickove jmeno jak doma tak ve svete. Kdyz se pak setkas s realitou, Tvuj obrazek se pak trochu poupravi. Aspon tak, neni to jen muj nazor, ale i meho holandskeho kolegy. Byly vecery, kdy jsme spolecne v kanclu popijeli kavu a triskali hlavou o zed... a ne jen smichy:kwaad:. Oba dva jsme IT - aci a tak mluvim o IT oboru, do letadel moc nevidim a tak nemohu sdelit podrobnosti.

Kazdopadne, co se prednasek tyce, stejny. V dobe sveho studia jsem se dozvedela spoustu veci, vcetne toho, ze Marilyn Monroe litala na DC2 a to o prednaskach o databazich.:lmfao: Zase je to o lidech, profesorech... a tady to uz bylo o senilite presluhujiciho profesora... Pokud jsi nekdy ve skole pripadas pitome, tak je vse OK:top:. Horsi by bylo, kdyby jsi Tem nekterym pohadkam zacala verit... :stout:

Jako IT odbornik se citim v Holandsku lepe a uznavanejsi, nez jsem byla u nas doma v Cechach a tak Te plne chapu s Belgii, specialne s Tvym oborem. TU Delft Ti vsak muze nabidnout jednu velkou pozitivni vec, aspon kterou ja vidim a to se obrovska knihovna ke studiu – i v elektronicke podobe, zkratka raj pro vedeckou praci :top:. Vse ostatni je vice na Tobe a samostudiu. Pro sve PhD jsem zadnou radu od profesora nedostala, vse se ocekavalo z me strany a stale to tak je. Jsou dny, kdy napisi 2O stran, jsou tydny, kdy se neudela nic. Profesor pak odpovi pri me flustrujci :nee: situaci, no co :confused:, Rembrant taky kazdy den nemaloval... nekdy je to fakt help, naprosto neco jineho, nez by jsi ocekavala:fool:. Ctyri roky jsem se snazila dokazovat ve vyzkumu, jak implementovat spravne compliance, ... ted uz nedokazuji, pisi, jak compliance nefunguje. Opet je to o tom, vydrzet a nevzdavat se.... ! Jednou to snad najdu... rika se, ze kdo pise knihy je nesmrtelny :D :D Ja uz jsem jich diky TU Delft par napsala, ale nevim, zda jsi je nekdo opravdu precetl. :D nesmrtelnost radeji testovat nebudu, jelikoz by se kvalitativni ci kvantitativni vyzkum nemusel dockat ocekavaneho vysledku...

Flustrace, odpovedi… stejne, pri prechodu do NL jsem se take “doprosovala” :denk::kwaad::nee::huh?::ja:. Ale nevzdala se. TU Delft mela aspon slusnost na mou zadost odpovedet, ale opet je to o zajimavosti tematu, proste chteji vice materialu z meho oboru a tak jsem se na doktoranturu dostala. Prace je vsak neplacena a tak pracuji na HPP a po vecerech pisi a studuji.

Ja bych Ti poradila nasledujici, jiz ted udelat summary Tve diplomove prace s motivacnim dopisem a poslat spolu s CV na TU Delft. Zde je adresa a podminky na PhD studium.
Pri PhD mas dost casu sama studovat a tak co si zameskala ci chybelo Ti na Ing. dohonis v pohode. Pokus se dostat na placene misto PhD. Pokud nechces, je lepsi jsi najit praci v oboru a studovat externe… to vsak vyzaduje hodne casu a discipliny, neni to lehke, co Ti budu povidat. Dej vedet, jak to dopadlo!
 
Ja bych Ti poradila nasledujici, jiz ted udelat summary Tve diplomove prace s motivacnim dopisem a poslat spolu s CV na TU Delft. Zde je adresa a podminky na PhD studium.
Pri PhD mas dost casu sama studovat a tak co jsi zameskala ci chybelo Ti na Ing. dohonis v pohode. Pokus se dostat na placene misto PhD. Pokud nechces, je lepsi jsi najit praci v oboru a studovat externe… to vsak vyzaduje hodne casu a discipliny, neni to lehke, co Ti budu povidat. Dej vedet, jak to dopadlo!

Dakujem za radu,
otvorila si mi oci, a zas mam na to trocha iny pohlad.. a dnes som po dlhom case zohnala svoju sestru na nete, a ta ma na to podobny nazor.. ona studuje PhD. na Queens University Belfast... a ma podobne problemy ako ty :) Poobzerala som sa po stranke co si mi poslala, a skusim z toho nieco vytazit :) Dakujem:dank2:
 

MartinaK

Moderator
Tak pozdravuj sestru... ted aspon vis, ze je to vsude podobne. :D Zkus az napises summary pro PhD, alias esej sestru pozadat o pomoc ci druhy nazor. Urcite te navede, nebot ma jiz zkusenosti jak to na PhD chodi.
Preji Ti hezky den a hodne stesti. Kdo vi, treba ahoj za par mesicu v Delftu :top::)
 
Bovenaan