L
luc.van
Guest
Ik weet niet of ik jullie hiermee van dienst kan zijn, maar deze week ontdekte ik in het hartje van onze hoofdstad een Tsjechische spekslagerij!
Op het uithangbord stond Charcuterie Kalendovsky Tchecoslovaque. Dat wekte uiteraard mijn nieuwsgierigheid, en de huidige uitbater Claude Jacques wist me te vertellen dat hier rond 1910 een Sudetenduitser neerstreek, een zekere mijnheer Pobuda. Zoals bijna alle 3 miljoen Sudetenduitsers werd Pobuda, na de tweede oorlog ook niet met rust gelaten, maar kon hij het toch verkrijgen dat zijn knecht, de Tsjech Kalendovsky de zaak kon overnemen.
Sinds de 1980 zijn het wel Belgische uitbaters, maar al de typische produkten zijn al die tijd gehandhaafd gebleven.
Achter de toonbank staan nog steeds de tonnen met zuurkool in de pekel en de andere met zuurkool in de wijn. Bij zuurkool horen vleeswaren en daar hangt of staat de spekslagerij vol van; gerookte of gekookte spiring, gerookte of gekookte ham, Kasler, Keizervleisch of gepekelde en op houtvuur gebakken spiring, mettwurst, Praagse worst, Hongaarse debreezer worst, worst van Moravië, bierschinken met pistache, paprika spek, Krakow Schwartzmagen, knackworst met Marjolein. Er wordt nog steeds ter plaatse gepekeld en gerookt en men bakt er op hout. De worsten maakt men ambachtelijk met liefde en uit verse ingredienten.
Een aanrader: charcuterie Kalendovsky in de Brusselse Steenstraat
Op het uithangbord stond Charcuterie Kalendovsky Tchecoslovaque. Dat wekte uiteraard mijn nieuwsgierigheid, en de huidige uitbater Claude Jacques wist me te vertellen dat hier rond 1910 een Sudetenduitser neerstreek, een zekere mijnheer Pobuda. Zoals bijna alle 3 miljoen Sudetenduitsers werd Pobuda, na de tweede oorlog ook niet met rust gelaten, maar kon hij het toch verkrijgen dat zijn knecht, de Tsjech Kalendovsky de zaak kon overnemen.
Sinds de 1980 zijn het wel Belgische uitbaters, maar al de typische produkten zijn al die tijd gehandhaafd gebleven.
Achter de toonbank staan nog steeds de tonnen met zuurkool in de pekel en de andere met zuurkool in de wijn. Bij zuurkool horen vleeswaren en daar hangt of staat de spekslagerij vol van; gerookte of gekookte spiring, gerookte of gekookte ham, Kasler, Keizervleisch of gepekelde en op houtvuur gebakken spiring, mettwurst, Praagse worst, Hongaarse debreezer worst, worst van Moravië, bierschinken met pistache, paprika spek, Krakow Schwartzmagen, knackworst met Marjolein. Er wordt nog steeds ter plaatse gepekeld en gerookt en men bakt er op hout. De worsten maakt men ambachtelijk met liefde en uit verse ingredienten.
Een aanrader: charcuterie Kalendovsky in de Brusselse Steenstraat