Tsjechische senaat

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Rechtse oppositiepartij haalt relatieve meerderheid Tsjechische senaat
De in Tsjechië regerende sociaal-democratische partij CSSD is er bij de tweede ronde van de gedeeltelijke verkiezingen voor de senaat niet in geslaagd ook maar één zetel te veroveren. Grote winnaar van de stembusgang was de rechtse Burgerpartij ODS.

De stembureaus waren vrijdag geopend van 14.00 uur tot 22.00 uur en zaterdag van 08.00 uur tot 14.00 uur. De inzet van de verkiezingen was een derde van de 81 senaatszetels.

De ODS haalde 18 van de in totaal 27 zitjes. Daarmee behaalt de partij een relatieve meerderheid van 36 van de 81 senaatszetels. De CSSD van premier Stanislav Gross moest drie zetels prijsgeven. De christen-democraten (KDU-CSL) veroverden dan weer drie zitjes en ook de communistische partij KSCM, de Unie van de Vrijheid (US-DEU), de Groenen en de Onafhankelijke partij kregen elk een zetel.

De eerste ronde van de senaatsverkiezingen werd vorige week gehouden met ook toen een overwinning voor de ODS. (LOR, belga)
13/11/04 21u25
 
Nog een paar feiten:
Opkomst bij tweede ronde: 18%, historisch laagterecord.

ODS heeft GEEN meerderheid in Senaat, het is wel duidelijk de grootste: 37 van de 81 zetels. Ze kunnen dus niet zonder samenwerking met andere partijen de besluiten van regeringscoalitie blokkeren.

KSCM, de communisten, waren in 9 kiesgebieden tot de tweede ronde doorgedrongen. Ze hebben slechts in 1 gebied gewonnen: in Most.
 
Bovenaan