Tsjechische neemt deel aan jeugd-talenreis

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Uit NRC Handelsblad

Op talentienertoer door Europa

Yentl Lenoire en Willem de Haan vertegenwoordigden Nederland op een twee weken durende treinreis met leeftijdgenoten langs culturele hoofdsteden van Europa.

Door Jacqueline Kuijpers

Achttien jongeren uit de Europese lidstaten trokken vorige maand twee weken lang per trein door Europa. Deze 'tienertoer' was de hoofdprijs van de wedstrijd die de Talenacademie Nederland dit jaar voor de tweede keer organiseerde: de Language Train, ofwel L-Train. Met deze wedstrijd, gefinancierd met EU-geld, wil de Talenacademie het leren en gebruiken van vreemde talen promoten. Voor de deelnemers zelf was het vooral een treinreisje naar volwassenheid.
.....
de L-Train, die de culturele hoofdsteden van Europa aandeed: Lille, Parijs, Aken, Maastricht, Frankfurt, Ljubljana en Genua. In sommige steden moesten de scholieren opdrachten doen met een journalistieke inslag, zoals straatinterviews afnemen in Lille en in Parijs de geluiden van de multiculturele stad opnemen.

Terugkijkend zeggen Yentl en Willem eensgezind dat ze deze ervaring nooit hadden willen missen. De mensen die ze hebben ontmoet, de discussies met leeftijdgenoten over de politiek, over discriminatie, over de oorlog in Irak, over de verschillende onderwijssystemen. Willem: ,,Ik heb me erg verbaasd over de lage lonen in Tsjechië. Als je daar twee euro per uur verdient is dat een goed salaris. Onvoorstelbaar. Toch merkte je daar tijdens de reis niets van. Het meisje dat uit Tsjechië kwam deed alles wel met ons mee, alleen was aan het einde van de reis haar geld wel echt op.''
 
Bovenaan