Tsjechische boeren dreigen met landelijke protesten

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechische boeren gaan demonstreren in Praag, dreigen met landelijke protesten

Een deel van de ontevreden boeren roept samen met de Vereniging van Onafhankelijke Vakbonden van de Tsjechische Republiek op maandag 19 februari een protestrit naar Praag uit. Ze houden niet van het landbouwbeleid, maar de hele regering ook niet, en het gevaar bestaat dat meer dan duizend tractoren de metropool kunnen blokkeren. Landbouworganisaties, waaronder de Agrarische Kamer van Tsjechië, distantiëren zich tot nu toe van het protest; ze willen eerst onderhandelen met de regering.

De woordvoerder van het komende protest is Zdeněk Jandejsek, voorzitter van het bestuur van het landbouwbedrijf Rabbit en voormalig president van de Agrarische Kamer van Tsjechië. ‘Het wordt een groot protest. We hebben Malostranské náměstí vier dagen bezet; we rekenen op de komst van duizend of meer tractoren”, zei hij.
Het initiatief op de website Myzemedelci.cz stelde verschillende eisen, waaronder het aftreden van de huidige regering. Volgens Jandejsko is het echter essentieel dat de regering zich terugtrekt uit de zogenaamde Green Deal – een pan-Europees akkoord dat tot doel heeft klimaatneutraliteit in 2050 te bereiken.
“De Green Deal betekent onder meer een reductie van de productielandbouw met 25 tot 30 procent. Het is een ramp en de Agrarische Kamer doet er niets aan”, aldus Jandejsek. ‘Als de regering onze eis inwilligt, zal er een tijdje vrede zijn. Als dat niet het geval is, zullen we toeslaan zoals Duitsland”, herinnerde hij zich de protesten van boeren in het buurland.
Namens de Vereniging van Onafhankelijke Vakbonden legde het hoofd Bohumír Dufek de redenen voor het protest uit.
"Het is vooral een slecht opgezet subsidiebeleid, onevenwichtig werk op de Europese markt en de energiecrisis, terwijl Tsjechië grote overschotten aan energie produceert, en we tegelijkertijd een van de duurste van Europa hebben", beschreef hij. Dufek.

Debatteren ja, maar dan met anderen
Minister van Landbouw Marek Výborný wil samen met premier Petr Fiala onderhandelen met vertegenwoordigers van boeren, maar blijkbaar met een andere groep.
‘Ik ben me er niet van bewust dat een van de niet-gouvernementele landbouworganisaties waarmee we een debat willen voeren, achter het protest zit. Ik respecteer hun recht om hun mening te uiten, maar zaken kun je beter aan de onderhandelingstafel bespreken dan op straat”, aldus de minister.
“De heer Jandejsek vertegenwoordigt een groep waar mensen zich in de desinformatiescène bewegen. Het heeft geen zin om enige vorm van debat met hem te voeren”, gaf Výborný de initiatiefnemer van de protesten de schuld.
Maar hij erkende dat boeren met problemen kampen. ‘Over iets ben ik het met hen eens, bijvoorbeeld de omvang van de administratie en de bureaucratie. Ik probeer dit actief te bestrijden, we dringen er bijvoorbeeld bij Europese functionarissen op aan om de methodologieën voor inspecties aan te passen”, zei hij.

Landbouwvakbonden geven de protesten op. “De Agrarische Kamer van Tsjechië is gebonden aan het standpunt van haar raad van bestuur en de raad van toezicht, die heeft besloten tot het tijdelijk uitstellen van landelijke protesten tot 1 maart 2024”, aldus Barbora Pánková, woordvoerster van de Agrarische Kamer.
“Minister van Landbouw Marek Výborný beloofde dat hij tegen deze deadline een voorstel zou presenteren voor een oplossing die een verdere ontwrichting van de Tsjechische landbouw zou helpen stoppen. Anders zal de Agrarische Kamer van Tsjechië, de grootste landbouworganisatie in Tsjechië, boeren oproepen om mee te doen aan protestmarsen of andere uitingen van ontevredenheid”, voegde ze eraan toe.
"De huidige situatie in de landbouw is erg moeilijk. Helaas bevinden we ons vandaag de dag in een combinatie van vele factoren die ertoe leiden dat boeren hun productie verkopen tegen prijzen die nominaal overeenkomen met 1989", aldus Jan Doležal, voorzitter van de Tsjechische agrarische kamer.

En de voorzitter van de Landbouwunie van Tsjechië, Martin Pýcha, spreekt op soortgelijke wijze. ‘Ik begrijp waarom boeren willen protesteren. Ze zijn wanhopig en hebben het gevoel dat er niemand is om ons te helpen. Maar tot eind februari geven we ruimte voor onderhandelingen met de regering, en als we niet tot overeenstemming komen, gaan we ook de straat op”, aldus Pýcha.

“Wij steunen dit zeker niet en we zullen zeker niet deelnemen aan deze protesten”, zegt Jan Štefl, vice-voorzitter van de Vereniging van Particuliere Boeren in Tsjechië. ‘Het stoort ons dat er op de achtergrond steun is voor het landbouwbeleid, dat erop gericht is geld te onttrekken aan agroholdings en grote ondernemingen. Het is een openlijke aanval op de regering, die wij steunen, zij het met voorbehoud”, aldus Štefl.

Ook de Tsjechisch-Moravische Confederatie van Vakbonden (ČMKOS) distantieert zich van de protesten. "Niemand heeft contact met ons opgenomen of ons geraadpleegd. Ik ben noch door de organisatoren, noch door iemand anders op de hoogte gebracht van de protesten”, zei het hoofd van de vakbond, Josef Středula.

Bronnen oa novinky.cz + irozhlas.cz.

Afgelopen weken zijn al enkele protesten geweest in Tsjechië waar circa 60 tractoren bijeen kwamen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Boze boeren blokkeren wegen in Praag

Boeren hebben met honderden landbouwvoertuigen actie gevoerd in de Tsjechische hoofdstad Praag. Honderden demonstranten verzamelden zich bij het ministerie van Landbouw. Zij scandeerden onder meer „schande” en „stap op”.


De actievoerders zijn boos op de regering van premier Petr Fiala: ze eisen meer subsidie en minder bureaucratie. Boeren hadden spandoeken meegenomen met oproepen om de „stervende” landbouwsector te redden en teksten als „stop de bureaucratische terreur”. Ze hebben onder meer kritiek op Europese regelgeving.
Hoewel ook straten werden geblokkeerd, bleef grootschalige verkeerschaos uit in Praag. De autoriteiten hadden forenzen opgeroepen om met het openbaar vervoer naar hun werk te komen. Minister van Landbouw Marek Výborný zei tegen Tsjechische media dat hij liever serieuze onderhandelingen zag dan acties die het openbaar leven in de stad platleggen.

De Tsjechische premier Fiala haalde op berichtenplatform X uit naar de demonstranten in Praag. Hij zei dat de actie weinig te maken had met de strijd om betere omstandigheden voor boeren af te dwingen. Sommige organisatoren zijn volgens de regeringschef pro-Russische of zouden een politieke agenda hebben.
Ook op andere plaatsen in Europa zijn boeren dit jaar de straat op gegaan. Er waren acties in landen zoals in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Polen, België en Nederland.

Bron: rd.nl
 

kuurgast

Donateur
Vandaag donderdag 22 februari zijn er weer protesterende boeren op de Tsjechische wegen en bij de grensovergangen.
----------------------------------
Maandag was een "Gestolen" protest in Praag.

‘Vóór het ministerie waren er echt boeren. Vanuit verschillende hoeken van het land kwamen ze daarheen. Maar tijdens het middagprotest had de scène met desinformatie de overhand”, zegt verslaggever Jan Brož.
Sommige boeren hebben geen geheim gemaakt van hun kritiek op mensen van wie ze zeggen dat ze naar de protesten zijn gekomen met een politieke agenda of alleen maar om desinformatie en complottheorieën te verspreiden. Ze geloofden dat deze groep mensen het protest van hen ‘stal’.
Bron oa seznamzpravy.cz.
Boerenprotesten: hoe verschillen de blokkades van maandag en donderdag, wat moeten ze bereiken?

Boeren met tractoren vertrokken maandag naar Praag. Een ander gaat donderdag met zijn tractor naar de grens. Deník vat hun redenen voor de protesten samen en geeft aan wie er achter beide acties zit.

Waarom zijn er twee boerenprotesten in één week?

Er zitten verschillende organisatoren achter hen. De grootste brancheorganisatie, de Agrarische Kamer van Tsjechië, distantieerde zich maandag van de actie in de vorm van een blokkade van Praag. Agrarisch analist Petr Havel stelde dat het begin deze week in wezen een politiek protest tegen de regering was. Terwijl het evenement van donderdag bedoeld is om de aandacht te vestigen op specifieke problemen die verband houden met het Europese landbouwbeleid. “Het gaat vooral om grote en middelgrote boeren. Maar de Vereniging van Particuliere Landbouw als geheel weigerde deel te nemen, boeren van familieboerderijen zijn niet van plan te demonstreren", zei hij.

Wie organiseerde het protest van maandag?
Het initiatief kwam van de Vakbond van Landbouw- en Voedselarbeiders en de Vereniging van Vrije Vakbonden van de Tsjechische Republiek met als voorzitter Bohumír Dufek. De voorzitter van de vergadering is Zdeněk Jandejsek, voorzitter van het bestuur van het agroconcern Rabbit en voormalig voorzitter van de agrarische kamer. Het behoort tot de grootste landbouwbedrijven van het land. Vertegenwoordigers van de Tsjechische regering beschouwen hen echter niet als vertegenwoordigers van boeren.

Wat wilden de organisatoren van het evenement in Praag?
Op hun website bekritiseren zij de huidige regering. “Hij voert een beleid dat gericht is op de liquidatie van de Tsjechische industrie en landbouw”, zeiden ze. Ze zijn echter ook niet vergeten te vermelden dat ze tegen de Green Deal zijn en het niet eens zijn met het landbouwbeleid van de Europese Unie. Ze beweren dat ze geen lid zijn van een politieke partij.

Hoe zit het met de overheid?
Premier Petr Fiala vertelde Deník in een debat dat hij de organisatoren van het evenement van maandag beschouwt als een groep mensen die zich alleen maar voeden met het probleem van de boeren en feitelijk proberen de samenleving te destabiliseren. Zelfs bij de minister van Landbouw Marek Výborny slaagden ze er niet in. “De heer Jandejsek vertegenwoordigt een groep waar mensen zich in de desinformatiescène bewegen. Het heeft geen enkele zin om met hem in discussie te gaan', zei hij.
Minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan ontving een uitnodiging van de organisatoren van de protesten. Zelfs met speelgoed in de vorm van een tractor. Hij wees haar opzichtig af op het X-netwerk. “Deze tractor blijft in de garage geparkeerd staan. Ik ontving het in Most met een uitnodiging voor het boerenprotest op maandag. Maar de organisatoren hebben ongeveer evenveel gemeen met echte boeren als dit speelgoed met een echte tractor. Dat is de reden waarom de meeste boeren afstand namen van hun actie”, merkte hij op.

Voor donderdag worden verdere boerenprotesten aangekondigd. Dit keer bij de grens. Wie organiseert ze?
In dit geval is het een gezamenlijk Europees protest van boeren, op dezelfde dag organiseren boeren in de landen van Midden- en Oost-Europa evenementen. In Tsjechië staat de Landbouwkamer van Tsjechië erachter. Volgens voorzitter Jan Doležal is het gericht tegen het EU-beleid. Hij beweert dat hij ook de steun krijgt van andere organisaties, zoals de Tsjechisch-Moravische Vereniging van Landbouwondernemers en de Vereniging van Jonge Boeren van de Tsjechische Republiek (vertegenwoordigers van beide verklaren dat ze niet-politiek zijn). Van de Vereniging van Particuliere Landbouw van de Tsjechische Republiek zal slechts een deel van de Moravische regionale componenten hierbij betrokken zijn. "In tegenstelling tot andere boeren van familieboerderijen, die de vereniging vooral verenigt, zijn zij niet van plan te demonstreren", melden ze op Facebook.

Waar vragen de demonstranten van donderdag de aandacht voor?
Volgens organisatoren van de Kamer is de Europese Commissie het contact met de dagelijkse realiteit van boeren kwijtgeraakt. Ze zien de Europese markt als scheef, ze komen in opstand tegen de uitbundige bureaucratie en de lage inkoopprijzen als gevolg van overschotten aan landbouwgrondstoffen die tegen lage prijzen uit derde landen worden geïmporteerd. In de verklaring zeiden ze bijvoorbeeld dat de Oekraïense productie niet aan hoge Europese normen hoeft te voldoen, en daarom goedkoper en handiger is voor dealers, ook al hoeft deze niet van hoge kwaliteit te zijn. “Het is noodzakelijk om overtollige grondstoffen van de Europese markt te verwijderen of de verwerking ervan, bijvoorbeeld tot biobrandstoffen, te garanderen”, stelt hij.
Volgens hen mag de solidariteit met Oekraïense telers niet ten koste gaan van Tsjechische, en dus Europese, boeren. “Het doel is niet om het leven van mensen op welke manier dan ook ongemakkelijk te maken, maar vooral om de aandacht van Tsjechische en Europese politici te vestigen op de problemen van boeren. Ze worden geconfronteerd met lage aankoopprijzen van grondstoffen en tegelijkertijd hoge kosten, die nog steeds stijgen als gevolg van een aantal populistische politieke beslissingen”, aldus Doležal.

Tijdens de protesten van maandag reden tractoren tot de blokkade van Praag. Hoe zou het evenement van donderdag eruit moeten zien?
Volgens Doležal zou het protest van donderdag nogal symbolisch moeten zijn: boeren in Tsjechië zullen in colonnes naar de grenzen met Polen en Slowakije trekken. Hij sloot echter niet uit dat de acties van de boeren op sommige plaatsen zullen uitmonden in tijdelijke grensblokkades. “Boeren in veel andere Europese landen laten al maanden zien dat de situatie in Europa absoluut triest is. Het moet zo worden geïnterpreteerd dat het geen teken van agressie is, maar integendeel een roep om hulp vanuit een vaak totaal hopeloze situatie”, zegt de voorzitter van de Landbouwkamer van Tsjechië, Jan Doležal.
Bron denik.cz.
Donderdag gaan protesterende boeren bv ook in Jičín de weg op.
Zo'n vijftig tractoren en andere landbouwmachines uit district Jičín zullen in drie richtingen over eersteklas wegen rijden. Volgens de protestcoördinator in Jičín, Petra Zmatlíková, is het niet de bedoeling om het verkeer volledig te blokkeren. "We vertrekken om 10 uur tot 12 uur, we zullen de wegen niet blokkeren, we zullen gewoon langzaam rijden en de verkeersregels respecteren.
“Alles komt op ons af, de prijzen, de eisen van de Green Deal, het is ieder jaar anders en je weet het niet meer. Veranderingen worden besloten in het voorjaar, wanneer we het werk al nodig hebben. En nu de geplande EU-Mercosur handelsverdrag over de import uit derdewereldlanden, terwijl we niet op prijs kunnen concurreren en we geen controle hebben over de naleving van de regels die we hier moeten volgen”, voegde Zmatlíková eraan toe, eraan toevoegend dat volgens haar informatie boeren over de hele wereld In de eerste maanden van 2024 werd niet alleen gedemonstreerd in Polen in Oost-Europa, maar ook in Griekenland, Italië of Spanje.

Boeren protesteerden twee jaar geleden op een vergelijkbare manier, toen ze de weg op gingen als uiting van hun afkeuring over de acties van de nieuwe regering. Toen slaagden ze erin een compromis te sluiten met de premier. Maar deze keer zijn de protesten volgens Petra Zmatlíková veel groter. “De problemen worden groter, de kosten stijgen en de tijden zijn turbulent. Niet alleen voor boeren, maar voor alle bedrijven. Onze prijzen dalen, daar hebben wij geen invloed op, wij verkopen of niet, maar de kosten stijgen voor ons allemaal. En nu gaat het echt om overleven”, voegde ze toe aan de protesten.
Bron jicinsky.denik.cz.
Info voor verschillende regio's waarop routekaarten staan denik.cz.
 

kuurgast

Donateur
Donderdag vindt in Praag een nieuw boerenprotest plaats.

Donderdag protesteren boeren opnieuw met hun tractoren in Praag. Deze keer roepen de Tsjechische Kamer van Landbouw en de Landbouwvereniging hun leden op om naar de hoofdstad te reizen. Dat zeiden de voorzitters van deze twee beroepsverenigingen maandag na een gezamenlijke bijeenkomst.

In reactie zei minister van Landbouw Marek Vyborny dat hij niet onder ultimatums wilde onderhandelen. Hij zei echter dat hij het recht van de boeren om te protesteren steunt.

Vyborny zei vrijdag dat de regering aan een aantal van de vijf eisen van de boeren heeft voldaan. De boeren vinden het aanbod echter niet voldoende.

De organisatoren benadrukken hun voornemen om te voorkomen dat de hoofdstraten van de stad worden geblokkeerd, door de route voornamelijk langs de dijk in Praag 7, de Milady Horáková-straat, te concentreren en te culmineren in een demonstratie voor de Straka Academie, de zetel van de regering van de Tsjechische Republiek.

Er worden naar verwachting honderden voertuigen in Praag verwacht, voornamelijk uit de omliggende regio Midden-Bohemen en andere aangrenzende regio's.
"Als het afhing van hoeveel boeren er wilden komen, zouden we heel Praag vullen en het hele centrum van Praag tegenhouden, inclusief de hoofdweg, wat we op dit moment niet willen”, aldus de organisatoren.
“We hebben een route gekozen die zich primair richt op overheidsgebouwen. Dit zal geen blokkade zijn, maar eerder een verplaatsing van landbouwmachines rond Praag."
“We vragen ook vriendelijk geduld van de inwoners van Praag en die in andere grote steden. Ons doel is niet om overlast te veroorzaken, maar om de aandacht te vestigen op de al lang bestaande problemen waarmee de landbouwsector wordt geconfronteerd.”

De boeren arriveren rond 6 uur in de ochtend bij het protest van donderdag in Praag. Ze zullen rond Letenské sady rijden met tractoren en ander landbouwwerktuig, en rond het middaguur zullen ze voor het regeringsgebouw gaan staan, waar het tot 13.30 uur zou moeten duren, zo meldt de politie van Praag vandaag op de website.

Bronnen novinky.cz + praguemorning.cz + brnodaily.com + deutsch.radio.cz.
-----------------------------
De vereniging van Particuliere Landbouw van de Tsjechische Republiek ASZ ČR, doet niet mee aan deze demonstratie.
Volgens voorzitter Jaroslav Šebek heeft de vereniging, die vooral kleinere boeren vertegenwoordigt, haar eigen ideeën over hoe de landbouw kan worden ondersteund. Hij vindt de steun aan middelgrote landbouwbedrijven het allerbelangrijkste.
Als voorbeeld van waar de vereniging verschilt van de vertegenwoordigers van grote landbouwbedrijven, gaf Šebek zijn mening over de afschaffing van de belasting op landbouwsubsidies. Volgens hem zou een dergelijke maatregel slechts enkele boeren helpen. “Op dezelfde manier zal sociale steun de overgrote meerderheid van de boeren die geen werknemers hebben, niet ondersteunen, zoals familieboerderijen of individuen die als zelfstandige een bedrijf runnen”, benadrukte hij.
Bron asz.cz.
--------------------------------
Het einde van de Green Deal is niet het doel van boeren. Ze staan dichter bij de natuur dan vele anderen.

Het vaststellen van het subsidiebeleid voor kleine en grote landbouwbedrijven is een belangrijk vraagstuk in het geschil. “Grote boeren en voedselproducenten hebben het voordeel dat ze over een apparaat beschikken voor de administratie en verwerking van aanvragen. De grootste ontvangers van subsidies ontvangen gemiddeld 100 miljoen kronen per jaar. Het doel van de subsidies moet echter ook zijn om de achterstand in de markt op te lossen. Helaas zorgt het huidige systeem voor ongelijkheid op de markt. Het resultaat is dat degenen die logischerwijs subsidies zouden moeten aantrekken om hun nadelen te compenseren, ofwel niet de competentie hebben om dit te doen, ofwel niet de tijd hebben om ermee om te gaan, ofwel het simpelweg te ingewikkeld voor hen is”, legt een econoom uit.
Volgens haar is het einde van de Green Deal niet het doel van boeren in het algemeen. ‘Boeren zijn mensen die veel dichter bij de natuur staan dan veel andere mensen. Helaas riepen enkele individuen, aan het hoofd van degenen die naar Praag gingen om hun eisen te uiten, op tot het volledige einde van de Green Deal vanwege het verkondigen van betekenisloze slogans. Het beschadigde het imago van de hele groep. Een aantal boeren nam daarom afstand van deze organisatoren."

Integendeel, de tweede groep boeren, die beschermd worden door officiële vakbonden zoals de Agrarische Kamer van de Landbouwvereniging, de Landbouwunie en ook de Vereniging voor Particuliere Landbouw, zegt duidelijk dat de Green Deal nodig is.
“Ze wijzen er echter op dat het afhangt van hoe snel het zal worden geïmplementeerd, wat de werkelijke doelen zullen zijn en wat het zal opleveren, omdat er natuurlijk een aantal beperkingen en voorschriften zijn, zoals hoeveel gebieden moeten worden begraasd of braak moeten worden gelaten. . Het zorgt uiteraard voor veel spanning, want het is een meerprijs zonder extra winst."
Bron dvojka.rozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Boze boeren dumpen mest in Praag

Demonstrerende boeren hebben mest gedumpt bij overheidskantoren in de Tsjechische hoofdstad Praag. Ook blokkeerden ze straten met hun tractoren.
Tsjechische boeren hebben de afgelopen weken herhaaldelijk actie gevoerd. Ze arriveerden donderdagochtend met een groot aantal tractoren in de hoofdstad. Dat leidde tot verkeershinder.


Minister van Landbouw Marek Vyborny reageerde geërgerd. Hij zei open te staan voor een eerlijke discussie, maar stelde ook het dumpen van mest geen goede manier te vinden om een dialoog te voeren.

Meerdere Europese landen zijn al geruime tijd in de greep van boerenprotesten. Actievoerders eisen vaak meer overheidssteun, minder bureaucratie en strengere regels voor de import van landbouwproducten uit Oekraïne.

In Polen demonstreerden woensdag duizenden boeren bij het kantoor van de premier in Warschau. Zij staken banden in brand en gooiden met vuurwerk. Er waren eerder ook protesten in Brussel bij een bijeenkomst van Europese landbouwministers.

Bron: rd.nl
 

kuurgast

Donateur
De boerenprotesten zijn nog niet voorbij. Ze bereiden er nog een voor op 21 maart.

De raden van bestuur van de Agrarische Kamer (AK) en de Landbouwunie (ZS) zullen nog beslissen over mogelijke protesten die gepland zijn voor 21 maart. Na de avondontmoeting met de minister van Landbouw, Mark Výborny, vertelden hun vertegenwoordigers dit aan journalisten.
Bron seznamzpravy.cz + novinky.cz.
 
Bovenaan