Tsjechische bergbeklimmers gered van Grossglockner (Oostenrijk)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Bergbeklimmers na twee nachten gered van Grossglockner

Twee Tsjechische bergbeklimmers van 25 en 39 jaar oud zijn gered van de Grossglockner nadat ze er twee nachten hadden moeten doorbrengen op 3200 meter hoogte. Vanmorgen zijn ze door de reddingsdiensten met een touw gered uit hun benarde positie nadat een reddingspoging gisteren mislukte vanwege de slechte weersomstandigheden.

Gewond door vallende rots

De twee klimmers waren zondag gewond geraakt na een val van een rots aan de noordzijde van de Grossglockner. De ene was gewond aan de schouder en de andere man aan z’n scheenbeen. Hierdoor konden ze niet meer zelfstandig afdalen en moesten overnachten in een in 2020 opgezette bivakkamp. Daarvandaan hebben ze een noodoproep kunnen doen. In het bivakkamp hadden ze de beschikking over stapelbedden, een tafel en een kookgelegenheid. Dankzij hun opgeladen mobiele telefoons konden ze de contacten met de reddingsdiensten onderhouden. Bovendien hadden ze voldoende proviand bij zich.

Naar het ziekenhuis
De reddingspoging strandde gisteren toen het te hard waaide voor de helikopter. In overleg met de mannen werd toen besloten de reddingsoperatie een dag uit te stellen. Tot vandaag dus, toen het wel lukte dankzij de inzet van de Christophorus 4, een medische reddingshelikopter. De twee onfortuinlijke bergbeklimmers zijn naar het ziekenhuis vervoerd en behandelt aan hun verwondingen.

Forse rekening
Wel staat de twee Tsjechen mogelijk een gepeperde rekening te wachten voor de reddingsoperatie. Een eerdere reddingsoperatie van drie Tjechen op dezelfde berg in januari van dit jaar leverde een forse rekening op van zo’n 16.000 euro. Toen duurde de reddingsoperatie maar liefst 15 uur. Het hoofd van de reddingsdienst verklaarde toen dat “mensen uit Oostbloklanden geneigd zijn grotere risico’s te nemen”.

Bron: TT.com
 
Die laatste zin over 'risico's en Oostbloklanden' zie je ook op de skipistes. Vaders en moeders die met hun prinsje of prinsesje midden op de rode piste staan. Kind in kwestie kan amper blijven staan, maar gaan moeten ze. Intussen alles en iedereen in gevaar brengend. Ach ja....
 
Bovenaan