Tsjechisch reisprogramma over Friesland

Topic in 'Diversen' gestart door Ad Verschoor, 24-06-2019.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Česká televize maakte vier dagen opnamen van bootvakantie in Friesland

  SNEEK (NL) – Česká televize, de Tsjechische televisie, de NOS van Tsjechië, maakte vrijdagavond 21 juni 2019, opnamen in grand-café en restaurant De Walrus in Sneek. De in Tsjechië zeer bekende filmacteur en presentator van het populaire reisprogramma Bedekr, Martin Písařík uit Praag (Praha), was daar in het kader van een 26 minuten durende uitzending over Friesland per boot.


  [​IMG]
  Česká televize maakt opnamen op de eerste etage van grand-café restaurant De Walrus in Sneek. Geheel links de in Tsjechië beroemde acteur en presentator Martin Písařík.

  De provincie is zeer geliefd bij Tsjechen en ook bij de media, wat mede te danken is aan de in Praha-Kunratice kantoorhoudende vaarvakantieaanbieder Daniël Hagen van Holandsko Na Lodi. Hij doet onder andere zaken met botenverhuur L. van der Pol, Yachtcharter De Waterpoort, Yachtcharter Sneek, Zijda Yachting en FNMA Charters in Sneek, Centerpoint Charters in Terherne, Friesland Boating in Koudum, De Drait Yachting in Drachten, Heech by de Mar in Heeg en Villapark Langweer in Langweer.

  De opnamen wekten nieuwsgierigheid bij de gasten van De Walrus. Twee jonge meisjes uit Joure, Famke Bouman en Amy Minnesma, vroegen een handtekening van Písařík en ze mochten met de acteur op de foto. De meiden waren met hun ouders in Sneek vanwege de monsterzwemtocht (200 km non-stop) van Maarten van der Weijden langs de Friese Elfsteden.

  Tsjechië
  Het aantal Tsjechische boottoeristen in Friesland stijgt ieder jaar fors. Er zijn al jachtverhuurders in Sneek en omgeving wier omzet al bijna voor de helft te danken is aan Tsjechische klanten, meestal relaties van Daniël Hagen.
  Tsjechië is een modern welvarend land, lid van de Europese Unie, en wereldwijd leverancier van onder andere auto’s (Škoda, Peugeot, Citroën, Toyota), e-bikes (Alba, Unique Cycling, Bike Fun International) en glas in allerlei vormen en formaten, tot enorme kunst- en bouwwerken aan toe. Praag is toeristisch gezien het Parijs van Centraal en Oost-Europa. Tsjechië is bij Nederlanders steeds populairder als vakantieland, mede vanwege de vele kastelen, oude ongeschonden steden en het berg- en heuvelachtige landschap met campings, hotels en bungalowparken voor elke doelgroep.

  Opnamen
  Het bureau voor toerisme van Friesland, Friesland Holland in Wolvega, verleent diensten aan touroperators en media, afgelopen week dus aan de Tsjechische televisie en begeleider Hagen. Jana Hendriks, met Albert Hendriks eigenaar van de reis- en marketingorganisatie Friesland Holland, beheerst de Tsjechische taal 100%. Zij komt uit Praag en woont sinds 1979 in het Friese Wolvega.
  De per Ford Transit Custom bus aangereisde televisieploeg begon de vijfdaagse tour door Friesland in hotel Van der Valk in Hurdegaryp. Vrijdagmorgen werden opnamen gemaakt in het Fries Museum in Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa, net als de Tsjechische bierstad Pilsen (Plzeň). ’s Middags ging de reis naar Terherne. Met twee kajuitmotorjachten van de daar gevestigde bootverhuurder Center Point van Evert Jansen werd gisteravond over het Sneekermeer (Snitser Mar) naar Sneek gevaren met café-restaurant De Walrus als eindbestemming. De regisseur wilde in een ongedwongen en gezellige binnenstadsfeer opnamen maken van presentator Martin Písařík, die typisch Hollandse gerechten proeft. De enthousiaste eigenaar, Johannes Klaversma, bood het hele tv-team na de opnamen eten en drinken aan “ter bevordering van het toerisme naar Friesland”.
  Zaterdagmorgen werden opnamen gemaakt in het Fries Scheepvaartmuseum (gastheer directeur Meindert Seffinga) en bij de 17-de eeuwse Waterpoort van de vesting Sneek. Zondag voeren de programmamakers naar het Wouda stoomgemaal in Lemmer (UNESCO Werelderfgoed) en Hindeloopen.

  Uitzending
  De opnamen in Friesland zijn dit najaar te zien op de Tsjechische televisie. Friesland Holland meldt nog wanneer precies. De uitzending over met de boot genieten van Friesland is een onderdeel van een grote serie over de Benelux.

  Meer info:
  www.ceskatelevize.cz/porady/10697558767-bedekr/
  www.holandskonalodi.cz
  www.ceskonalodi.cz
  www.skipperskaskola.cz
  www.dewalrus.nl
  www.centerpoint.nl

  www.uniquecycling.nl

  Fiets-, vaar- en wandelvakanties van het bureau voor toerisme:
  www.frieslandtravel.com
  www.frieslandfietsvakanties.com
  www.boatcharterholland.nl

  www.frieslandholland.nl

  Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
  www.frieslandhollandwebshop.nl

  Fries bureau voor toerisme:
  www.frieslandholland.nl

  Gratis abonnement op Fries Nieuws:
  Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

  [​IMG]
  Acteur en presentator Martin Písařík met Albert Hendriks van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland.

  Journalist Hendriks regelde de opnamen op diverse locaties, zoals in het Fries Museum in Leeuwarden, in De Walrus en het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek, in het Wouda stoomgemaal in Lemmer en in Hindeloopen.

  [​IMG]
  Filmlocatie grand-café restaurant De Walrus in Sneek.

  [​IMG]
  Tsjechen varen met het luxe jacht Danny van Zijda Yachting uit Sneek door Leeuwarden.

  [​IMG]

  Bron: friesnieuws.nl
   
  Baan vindt dit leuk/interessant.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Niet alleen op Tsjechische televisie, maar ook een artikel over Utrecht, Zoutkamp en Dokkum op novinky.cz.

  Z Utrechtu do Fríska. Poznejte Nizozemsko z paluby lodi.
  Van Utrecht tot Friesland. Leer Nederland kennen vanaf het dek van het schip.

  Een interessante manier om Nederland te leren kennen is om het op een motorboot te besturen. Het hele land is letterlijk verweven met een netwerk van waterkanalen. Voor liefhebbers van dit soort reizen, schippers genoemd, is Amsterdam niet alleen een delicatesse, maar ook het minder bekende Utrecht. En niet alleen gingen we daarheen.
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  5 december is dit uitgezonden op de Tsjechische televisie:
  Frísko
  Friesland
  Vítejte v provincii, kde se dá zažít plavba lodí, na jakou nikdy nezapomenete.
  Welkom in een provincie waar je een boottocht kunt maken die je nooit zult vergeten.
  Zie de aflevering Frisko op ceskatelevize.cz waar nog meer afleveringen staan over Nederland van de afgelopen weken, zoals Zeeland, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Klasické Holandsko=Klassiek Nederland.
  (Zag het staan op de nieuwe website endless-boat.com van Tomas die afgelopen zomer door Nederland voer.)
   

Deel deze pagina