Tsjechisch porselein

Topic in 'Diversen' gestart door rainbow, 12-01-2021.

 1. Saman, kuurgast en dennuzzz vinden dit leuk/interessant.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Leuk dat ze er een beschrijving geven van de motieven die op het porselein staan.
  Er staat wel heel veel in...zelfs een kerststal met beeldjes.
   
  rainbow en Saman vinden dit leuk/interessant.
 3. dat vond ik nu net ook een meerwaarde! Ik heb hier bij mij thuis een bijna volledig eetservies, voor 6 personen, 18 stuks, dat meegebracht werd in een rugzak, met de bus, een aantal jaren geleden toen de dochter van onze vrienden op vakantie kwam bij ons. :)
  Ik vind het Tsjechisch porselein buitengewoon charmant en fijn!
   
 4. nog meer info in dit interessant artikel;

  Wit porselein en blauwe ornamenten: de Tsjechische ui leende patronen van Meissen-porselein, maar het origineel komt uit China

  [​IMG]
  [​IMG]


  Chinees porselein
  porselein uit Meissen
  [​IMG]

  Marco Polo bracht aan het einde van de 13e eeuw de eerste rapporten van porselein uit China , maar recepten voor de samenstelling van porselein en productiemethoden bleven lange tijd een geheim voor Europeanen. Aan het begin van de 18e eeuw ging de Saksische keurvorst Friedrich August I, bekend als August II, in de zoektocht. Sterk. Bonviván en een kunstliefhebber gaven vervolgens zijn hofalchemist Johann Friedrich Böttger en twee natuurkundigen de opdracht om de samenstelling van porselein grondig te onderzoeken. Het lukte en eindelijk kon "witgoud" in Europa worden geproduceerd. Cibulák, het bekende porselein met een blauw-wit decor, is daarmee bijna net zo oud als de bekende Meissen porseleinfabriek.

  Ui zonder ui
  [​IMG]

  Uienpatronen, met de hand beschilderd onderglazuur blauw , werden overgenomen van de originele Chinese ontwerpen in Meissen. Hoewel
  porselein heeft het uiterlijk van exotische planten aangepast aan de lokale smaak, maar de Oost-Aziatische symboliek is tot op de dag van vandaag hetzelfde gebleven: de granaatappel is een symbool van vruchtbaarheid, pioen staat voor rijkdom en grootsheid, bamboe hogere sociale lagen, chrysanten of asters betekenen tijd en perzik onsterfelijkheid.

  Ui van Dubí
  [​IMG]

  In 1864 kocht Anton Tschinkel, een industrieel uit Dub, de zogenaamde Lower Forest Mill in de huidige Tovární-straat en richtte daar een majolica-fabriek op . In 1885 werd de fabriek overgenomen door de firma C. Teichert uit het nabijgelegen Meissen, die in Dubí de productie van porselein met uiendecor introduceerde . Tot 1956 werd elk stuk gemerkt met een logo met het opschrift MEISSEN in een ovale lijst.

  [​IMG]

  Tegenwoordig heet het bedrijf in Dubí bij Teplice Tsjechisch porselein. Jaarlijks wordt het assortiment uienporselein uitgebreid met circa tien nieuwe modellen, zowel in collector's editions als in de vorm van nieuwe gebruiks- en decoratieve vormen. Het aantal monsters in de uienversie nadert langzaam de duizend. Hier worden ook veel andere producten geproduceerd, maar ui is de bekendste. In tegenstelling tot andere porseleinen sets kunnen uiencollecties constant worden uitgebreid en aangevuld, en kunt u kapotte stukken gemakkelijk vervangen door nieuwe. Eikenui

  [​IMG]

  en porselein van andere fabrieken en porseleinfabrieken in Podkrušnohoří in het Huis van Porselein met Blauw Bloed kregen een mooie tentoonstellingsruimte . Het is gemaakt door de reconstructie van de voormalige bioscoop in Dubí en je kunt bijvoorbeeld het hotelporselein van het bedrijf G. Benedikt 1882 uit Karlovy Vary zien , stukken uitDuchcov-porseleinwinkels Royal Dux , van het bedrijf Haas & Czjzek uit Horní Slavkov, of roze porselein, dat de enige in het land is die porselein uit Loučky produceert uit gekleurde materie in Tsjechië . Naast de traditionele blauw geverfde stukken is er ook porselein versierd met groen en rood, een zevenkleurige ui of stukken waarbij het uienpatroon wordt benadrukt door schilderijen van edele metalen en robijnrode verf.

  In de voetsporen van porselein met blauw bloed
  [​IMG]

  Het Blue Blood Porcelain House herbergt ook een informatiecentrum, waar u een excursie kunt boeken naar de productie van Tsjechisch porselein . Je doorloopt de productie van het grondstoffenmagazijn tot aan de verzending van de producten, maar bovenal zul je zien hoe de wereldberoemde ui wordt versierd met de originele onderglazuurtechniek. Het zal u misschien verbazen dat het aangebrachte poeder een zeer donkere tot zwarte kleur heeft en de kobaltblauwe kleur pas naar voren komt na opnieuw glaceren. Hierdoor wordt de ui niet beschadigd door magnetrons of vaatwassers.

  Porcelánka in Dubí organiseert naast rondleidingen door de race ook porseleinbeurzen en andere evenementen, je kunt ook gebruik maken van verschillende kortere porseleinroutes . Ze nemen je mee naar andere interessante plekken in de omgeving waar ze zeldzame stukken uienporselein verzorgen, zoalsexpositie van de geschiedenis van de productie van porselein en keramiek in het Regionaal Museum in Teplice of in het kasteel van Duchcov . Historische foto's laten zien dat unieke collecties porselein, keramiek en aardewerk werden tentoongesteld in een speciale verzamelkast in de vorm van porseleinen piramides.

  Porseleinen paden voor uien
  [​IMG]

  Met de opening van het House of Porcelain with Blue Blood , werd Dubí een van de stopplaatsen op de Porcelain Road , die plaatsen verbindt die verband houden met de productie van porselein. Het volgt de 550 km lange Porzellanstraße , die porseleinfabrieken, porseleinmusea en grote productievestigingen in Duitsland met elkaar verbindt. Op ons grondgebied leidt het van het Mostov-kasteel door Sokolov , Horní Slavkov en Loket met het originele Museum van Spa Cups en de kasteeltentoonstelling van porselein naar Karlovy Vary en verder door Nová Rola met het bezoekerscentrum van de Thun 1794 porseleinfabriek , Ostrov aKlášterec nad Ohří naar Duchcov en Dubí . Porselein van over de hele wereld is te zien in het kasteel in Klášterec nad Ohří ; het is een verzameling van het Museum voor Toegepaste Kunst in Praag .

  Niet ver van het porseleinmuseum in het porseleinfabriekcomplex in Dubí, zie je de eikenhouten sculptuur met een dienblad met een ui. Het werd onthuld ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de fabriek in 2014.

  [​IMG]

  De porseleinfabriek van Meissen
  , opgericht in 1710, was een van de beroemdste fabrieken in zijn soort in Europa en opereert nog steeds onder de naam Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen GmbH . De eerste producten waren niet wit, maar donkerbruin en zwart van kleur en versierd met een verguld decor, naar het voorbeeld van oosterse vaten.
  Producten van Meissen zijn gemakkelijk te herkennen aan het merk: eerst werden ze op de bodem getekend, daarna werden ze in de kleur onder het glazuur gegraveerd. De merken AR (Augustus Rex, monogram van de koning), KPM (Königliche Porzellan-Manufaktur), MPM (Meissener Porzellan-Manufaktur) en KPF (Königliche Porzellan-Fabrik) vervingen rond 1720 twee gekruiste zwaarden, een van de oudste porseleinmerken in Europa.

  bron; kudyznudy.cz/
   
  Bewerkt door een moderator: 22-01-2021 om 04:50
  Pelhřimov vindt dit leuk/interessant.
 5. Ik heb vorig jaar nog wat besteld bij Dům porcelánu Praha. Het is goed verpakt opgestuurd naar Nederland, porto ongeveer 16 euro.
   
  kuurgast, rainbow en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.
 6. We zijn nog in Nova Rola geweest toen de fabricage gestopt was en de fabriek uitverkoop hield.
  Thun porselein werd er gemaakt.
  Vanaf Sindelova was het makkelijk aanfietsen.
  Prachtige kopjes gekocht met afbeeldingen van de schilderijen van Vincent van Gogh erop.
  Mooie herinneringen.
   
  kuurgast en rainbow vinden dit leuk/interessant.
 7. Wij kregen zo'n tiental jaren geleden van Belgische vrienden een Tsjechisch koffieservies, (volledig set) met opschrift made in Czechoslovakia... Zij wisten dat we al jaren verslingerd waren aan het mooie land en we er vaak kwamen.
  Na wat opzoekwerk kom ik bij het bedrijf G. Benedikt 1882, dat al jarenlang hotelporselein maakt. Ik vermoed ook dat het meer dan 50 jaar oud is, en eigenlijk ben ik er erg trots op het in mijn bezit te hebben, en heeft een ereplaatsje gekregen in de pronkkast!

  IMG_8173.JPG
   
  Laatst bewerkt: 23-01-2021 om 18:27
  kuurgast, kukel en Pelhřimov vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina