Tsjechisch architectenbureau wint ontwerpprijs Staatsbosbeheer.

Topic in 'Onroerend Goed' gestart door Ad Verschoor, 10-04-2017.

  1. Ad Verschoor

    Ad Verschoor Donateur

    Met je laptop in de bossen



    Een team met architecten van Chybik + Kristof won de ontwerpwedstrijd voor nieuwbouw voor het Tsjechische staatsbosbeheer. De houtbouw bestaat uit een centraal atrium met vijf uitlopers.

    Het ontwerp is gekozen uit veertig inzendingen uit Tsjechië en daarbuiten. Naast Chybik + Kristof bestond het team uit collectief Breathe Earth en landschapsarchitect Tomas Babka. De houtbouw bestaat uit een atrium met vijf uitlopers. Het gebouw komt aan de rand van een bos in de regio Hradec Kralove.

    Werken in het bos
    ‘Toen we de situatie ter plekke verkenden en een wandeling door het bos maakten, vroegen we ons af hoe we de werkplekken konden verbinden met het bos,’ legt architect Ondrej Chybik uit. ‘Het mooiste zou zijn als de medewerkers met hun laptop in het bos kunnen zitten. Vanwege de rust en de gezonde lucht is het bos de perfecte plek om te werken.’ Zo ontstond het idee om de kantoren zo transparant mogelijk te maken.

    Gelamineerde kolommen en liggers
    Centraal in het gebouw met twee verdiepingen ligt het atrium met onder meer hoofdingang, kantine, cafetaria, bibliotheek, vergaderruimtes en congreszaal. Vanuit het atrium strekken zich vijf uitlopers het bos in, die modulair worden opgebouwd. Daarin worden de vijf afdelingen gehuisvest.
    De houtbouw bestaat uit gelamineerd houten liggers en kolommen en massiefhout. Voor de kelder en de trappen wordt gewapend beton ingezet.

    Landschap met binnenplaatsen
    Integraal onderdeel van het ontwerp is het landschap met binnenplaatsen tussen de vleugels. Dat ontwerp is bedacht door landschapsarchitect Tomas Babka en het collectief Breathe Earth. De binnenplaatsen worden aangeplant met verschillende lokale boomsoorten die de verscheidenheid van het Tsjechische boslandschap typeren. Er komen vijf verschillende boslandschappen die te bereiken zijn via een pad rondom het gebouw. Op de grasdaken wordt uitleg gegeven over duurzame bosbouw. Bij de ingang komt een park met arboretum.

    Bron: houtblad.nl
     

Deel deze pagina