Tsjechie vroeger

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vandaag een boekje opgedoken uit 1994,welke handelt over Tsjechie in de jaren '80 en '90. Ken Tsj.eigenlijk alleen maar van de laatste paar jaren, maar zo lees je dat Praag in die tijd een ongezonde stad was, een stinkende stad zelfs, vergeven van kolengestookte verwarming en druk verkeer, terwijl de luchtvervuiling in Noord Bohemen deze een van de ongezondste gebieden van Europa maakte...met de grootste kwaaddoener zwaveldioxide. In steden als Chomutov, Teplice en Usti nad labem werden twee keer zoveel kinderen met afwijkingen geboren als elders in het land.
Als je nu,amper 25 jaar later de stad aanschouwt en door het
noorden rijdt kun je alleen maar verzuchten:"Leve de vooruitgang!" :D
 
Ik had er toevallig laatst ook een heel stuk over gelezen Franko, interessant. Dat was nav de ecologische ramp in de tachtiger jaren in het IJzergebergte die werd veroorzaakt door de socialistische industrialisering, die met minachting voor het milieu voor veel luchtverontreiniging zorgden.
Complete bossen stierven aan de zure regen. De gevolgen hiervan zijn ook nu nog zichtbaar.
Wat de kolen betreft, het mag dan een geurtje zijn wat voor veel Tsjechiëgangers bij Tsjechië hoort, die kolengestookte verwarming mag van mij nog wel een tandje minder of liever nog helemaal afschaffen. :vies: Wie op een windstille avond door de dalplaatsen Tandvald, Desna etc rijdt, zal dit alleen maar beamen, mensen lopen zelfs met doeken of sjaals voor de mond, een adembenemende grauwe lucht.
 
Mijn Tsjechische vriend vertelde mij dat er een verwarmingssysteem was dat werkte als een omgekeerde koelkast. Dan werden er op je grondstuk een groot aantal leidingen onder de grond gelegd waar vloeistof doorheen werd gepompt. Daar zou je je huis mee kunnen verwarmen. Het klopt wel, een koelkast wordt van binnen koud en van buiten warm, dat zou je dus ook om moeten kunnen keren.
Hij was er nogal enthousiast over, het gesprek ging in het Tsjechisch, dus ik moest alle zeilen bijzetten om het te begrijpen. Het kwam er op neer, dat het nogal wat kronen kostte, maar je zou het binnen 15 jaar terugverdient hebben en je hoefte niet meer te slepen met hout of kolen. Dus voor jongelui die nieuw gaan bouwen en wat extra's te besteden hebben. Enorm milieuvriendelijke energie en geen smogtoestanden meer. Ik had er nog nooit van gehoord, wel van aardwarmte, maar dit nog niet, moet je schijnbaar voor in Tsjechie zijn.
 
Aardwarmte..klopt..heb ik gezien in Duitsland..Men boort cilindervormig gat(diep) de grond in,vergelijk het een beetje met aardgaswinnning,tot hittebron bereikt is,slaat vervolgens een pijp in de grond met afsluiters en wordt de hele boel op je cv aangesloten.Kostenplaatje toen(4 jaar geleden)ongeveer €30.000.
Maar dan heb je het ook gehad.Dus geen energiekosten of gesprongen leidingen in de winter bij afwezigheid bijv.Ik vind het een aanrader,maar dat is persoonlijk.:top:
Trouwens,Jan,interessante theorie over dat omgekeerde koelkasteffect.Mocht je nog iets te binnen schieten,laat ff weten.
 
ik dacht dat dat iedereen wel wist hoe het werkt ?
ik heb het ook in mijn firma ,werkt goed
er zijn 3 varianten
lucht lucht
water lucht bijv de slangen/leidingen onder de grond
en water water ,gaten boren in de grond dit geeft het hoogste rendement
dit is dus de tepelna cerpadlo(omgekeerde koelkast)
echte aardwarmte zit veeeeel te diep
ps jan mijn bewondering dat je een technisch gesprek in cz al kan begrijpen.
 
Ja ,ons nieuwe huis heeft een verleden waardoor niemand het wilde kopen,in de communistische tijd is er menigeen in opgeborgen en verscheept naar Siberië .

Hebben het voor heel weinig kunnen kopen ,hoe kijken Tsjechen er eigenlijk tegenaan als zo,n monument uit het verleden in gebruik word genomen door Hollanders ?

Met de buren gaat het van aanvang zeer goed :top: Maar dit was ook in ons oude dorp :yess::wow:
 
ik dacht dat dat iedereen wel wist hoe het werkt ?
ik heb het ook in mijn firma ,werkt goed
er zijn 3 varianten
lucht lucht
water lucht bijv de slangen/leidingen onder de grond
en water water ,gaten boren in de grond dit geeft het hoogste rendement
dit is dus de tepelna cerpadlo(omgekeerde koelkast)
echte aardwarmte zit veeeeel te diep
ps jan mijn bewondering dat je een technisch gesprek in cz al kan begrijpen.

Nou Curious, het viel ook niet mee hoor, gesticuleer met armen en benen, tekeningetjes in het zand, wijzen naar de koelkast. Krabben achter de oren en wanhopige gezichten trekken. Het e.e.a. laten bezinken met een Kozel en toen begon het kwartje te vallen.

Mijn kameraad kon me vertellen dat het e.e.a. voor ons huis op ongeveer een miljoen kronen zou kunnen uitkomen. Das geen kattepis, daar kan ik een vracht kolen voor kopen. Bovendien moet ik maar zwaar afwachten of ik dat ooit terugverdien. Je hebt dan wel een prachtig systeem maar mocht ik onverhoopt het huis moeten verkopen, krijg ik die investering denk ik nooit terug, tenminste niet in zo'n afgelegen dorpje waar eigenlijk alleen maar vakantiehuisjes zijn en nog enkele oudgedienden wonen.

Ik blijf dus maar bij mij hout en kolenstookcentrale in de kelder, maar voor jonge mensen, die wat te besteden hebben is het misschien wel wat.:ja:
 
Bovenaan