Tsjechië worstelt met opkomst van paramilitaire milities

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 06-09-2018.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Paramilitairen zijn in opmars in Tsjechië en Slowakije

  Tsjechië en Slowakije worstelen met de opkomst van paramilitaire milities. Ze schurken tegen de politie aan en dringen nu ook de politiek binnen.

  [​IMG]
  In Slowakije werken de Slowaakse Verdedigers samen met de Nachtwolven, een Russische motorclub waarvan de leider bevriend is met Poetin.

  Tsjechië
  De jongste waarschuwing komt deze week van de Tsjechische geheime dienst. Paramilitaire groepen die actief zijn in Tsjechië winnen aan populariteit en zoeken actief samenwerking met de lokale en nationale politie. Soms met succes.

  De Tsjechische krant Dnes wist een exemplaar van het geheime rapport te bemachtigen waarin bovenstaande bevinding is opgenomen. Het gaat specifiek om de zogenoemde National Home Guard (NHG). Deze paramilitaire groepering heeft al meer dan 2000 leden en 90 lokale vestigingen verdeeld over het land. De leden zijn vaak gekleed in uniformen, beschikken over wapens, zijn xenofoob, racistisch, verzetten zich tegen de staat, en snakken naar een autoritaire leider. De Russische president Poetin wordt regelmatig aangehaald als voorbeeld.

  Retoriek
  De geheime dienst maakt zich vooral zorgen over de anti-migratieretoriek van de militante groepen. Volgens de NHG wordt Tsjechië straks ‘overspoeld door migranten’ en de organisatie probeert de mensen op het Tsjechische platteland bij dit gedachtengoed te betrekken. In werkelijkheid vroegen nog geen 200 mensen vorig jaar asiel aan in Tsjechië.

  Het is niet de eerste keer dat de autoriteiten in Tsjechië waarschuwen voor de paramilitairen. De minister van binnenlandse zaken had in maart eenzelfde soort boodschap als de geheime dienst nu. Hij zei dat de groeperingen het ideologische gedachtengoed proberen te verbloemen en hameren op het feit dat Tsjechië zich moet kunnen verdedigen tegen de buitenwereld.

  Het is een heel gevaarlijke ontwikkeling, menen experts. De populariteit is te danken aan politici die de organisaties voeden met hun anti-migratieretoriek, aldus de voormalige chef van de Tsjechische inlichtingendienst Andor Sandor tegen Radio Praag.

  De Tsjechische premier Babis bijvoorbeeld wijst zo’n beetje alle Europese migratievoorstellen af. Sandor: “Als mensen in het land horen dat migranten een gevaar vormen en moslims moeten worden uitgesloten, kan je toch niet verbaasd zijn dat de bevolking daar racistisch van wordt.”

  Het probleem is vooral dat de groeperingen dicht aanschurken tegen de politie, waarschuwt Sandor. “Agenten zijn er om alle mensen die in dit land wonen te beschermen, niet slechts een deel. De invloed van paramilitairen kan vervelende gevolgen hebben.”

  Slowakije
  Tsjechië is niet het enige land dat worstelt met dit soort milities. In buurland Slowakije werken groepen als de Slowaakse Verdedigers samen met de Russische Nachtwolven. Deze motorclub waarvan de leider Aleksandr Zaldostanov (de Chirurg) goede relaties onderhoudt met de Russische president Poetin, promoot het Russische nationalistische gedachtengoed. De club zou ook een rol hebben gespeeld bij de annexatie van de Krim.

  Eind juli werd bekend dat de Nachtwolven een dependance hebben opgezet op een voormalige militaire basis in Slowakije. De Slowaakse president Andrej Kiska luidde onmiddellijk de noodklok en waarschuwde voor de veiligheid van de EU en de Navo, maar tot op heden zien de autoriteiten geen reden om de club weg te sturen. Wel moeten Poetins Engelen, de bijnaam van de Nachtwolven, een boete betalen van 33.000 euro. De club beschikte over ontmanteld militair materieel, waaronder een tank, die was opgeslagen op de voormalige basis.

  Sterke leider
  Dat de Nachtwolven en de paramilitairen willen samenwerken heeft te maken met een gezamenlijk doel: beiden hebben een voorkeur voor een sterke leider, wijzen het kapitalisme af, verzetten zich tegen de komst van buitenlanders en moeten niets weten van een verenigd Europa.

  Waar experts zich het meeste zorgen over maken is dat het xenofobe en racistische sentiment van dit soort groeperingen nu ook de politiek binnendringt. In Slowakije won de Volkspartij twee jaar geleden 8 procent van de stemmen tijdens de verkiezingen. Deze partij promoot racisme en het nazistische gedachtengoed. De leden van de partij droegen in het verleden zelfs een militair uniform en adoreren het Slowaakse regime dat tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met Hitlers Duitsland.

  Slowaakse aanklagers proberen de voorzitter van de partij, Marian Kotleba, nu achter de tralies te krijgen. Onlangs werd hij aangeklaagd voor het promoten van racisme en het nazi-gedachtengoed. De hoop van de aanklagers is dat ze zijn parlementaire mandaat kunnen afpakken. De rechter doet binnenkort uitspraak.

  Bron: trouw.nl
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk/interessant.
 2. cor

  cor

  goed stuk.gebeurt dit alleen in oosteuropa??????
   
 3. Goed stuk? Linkse propaganda. Heel Tsjechie maakt een enorme stap naar recht met wel 2000 leden in het hele land. Geert Wilder heeft meer leden in zijn klubje. En Zeman heeft voor de verkiezingen niet ingespeeld op angst voor buitenlandeŕs? Wat nationalisme is helemaal niet verkeerd, als ik lees hoe ze in nederland probeeren om het verleden uit te wissen ( sinterklaas, coentunnel, witte de witt, enz) Is het nu verkeerd om trots te zijn op je land en afkomst?
  Alleen jammer dat altijd de heer A.Hitler er bijgehaald moet worden.
   
 4. De heer A. Hitler wordt er altijd bijgehaald omdat dit soort clubjes zelf hun bewondering voor dat varken nooit onder stoelen of banken steken. Dan mag jij het linkse propaganda noemen dat men zich daar zorgen over maakt, maar mag ik mij er dan zorgen over maken dat jij dat helemaal niet verkeerd vindt, alleen maar omdat ze op nationalistische sentimenten inspelen?
  Trots zijn op je afkomst, op je land, is niet verkeerd, nee. Maar daarom hoef je nog niet blij te zijn met dit neonazistische schorem, wat alleen maar misbruik wil maken van die trots. Verbieden dat fascistische tuig en graag zo snel mogelijk het land uitwerken. Overal!
   
  chinto en henniekootstradekiel vinden dit leuk/interessant.
 5. Maar je om mij maar geen zorgen, Als jij geen speklap eet vindt ik dat prima, maar probeer niet mij te verbieden een speklap te eten. En er wordt ( naar mijn mening) de indruk gewekt dat heel het land rechts is en anti buitenlanders, alleen omdat er een paar motorclubjes en een home guard( Dad's army? )van wel 2000 man\vrouw de toon aan geven in een land met bijna 11 miljoen inwoners.
   
 6. Ik heb het over die motorclubs, niet over de complete bevolking, kobus. Daar gaat dat artikel over en jij noemt dat linkse propaganda.
   
 7. Tsjechië en Slowakije worstelen met de opkomst van paramilitaire milities. ,een exemplaar van het geheime rapport te bemachtigen,De leden zijn vaak gekleed in uniformen, beschikken over wapens, zijn xenofoob, racistisch, verzetten zich tegen de staat, en snakken naar een autoritaire leider.

  Kom zeg, je kan ze ook te veel aandacht geven. Worstelt Nederland met de opkomst van Wilders? Sorry maar deze manier van schrijven werkt bij mij als een vlag op een stier.

  ( de dikke letter komt door het knippen en plakken, dus dat betekent niets.)
   
  curious vindt dit leuk/interessant.
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  @kobus , dit artikel kan je ook vinden in de Tsjechische nieuwsberichten en is zo te zien overgenomen van radio.cz/en.
  Ze schrijven regelmatig over Wilders in de Tsjechische media.
   
  Laatst bewerkt: 06-09-2018
 9. Als het dan maar een Tsjechische vlag is, kobus. :lmfao:
   
  henniekootstradekiel vindt dit leuk/interessant.
 10. curious vindt dit leuk/interessant.
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechisch ministerie van Binnenlandse Zaken staat op het punt gewapende milities te verbieden.

  Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft besloten de milities te verbieden waarvan de leden zich graag in uniformen en wapens tonen. Het lidmaatschap zou een boete van maximaal CZK 200.000 krijgen. Met nieuws kwam nieuwsserver Aktualne.cz.

  "De voorgestelde wet moet duidelijk bepalen dat er verschillende illegale paramilitaire structuren in de Tsjechische Republiek zijn die buiten het wettelijke kader claimen hun beveiligingssysteem te vervangen, te vertegenwoordigen of aan te vullen", zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček tegen Aktualne.

  De minister wil afdwingen dat de deelname aan een dergelijke groep vanaf 2022 tot tweehonderdduizend kronen geldboete dreigde.

  De activiteiten van soortgelijke verenigingen zijn al lang benadrukt door de Veiligheidsinformatiedienst, volgens verslaggevers hebben velen van hen een extreem radicale tot extremistische visie. In het rapport over extremisme identificeert het ministerie van Binnenlandse Zaken ze als een veiligheidsrisico.

  Het ministerie houdt er ook rekening mee dat niet alle milities moeten worden geregistreerd. De wet is dus ook van toepassing op degenen die alleen onofficieel bestaan. Om te bepalen welke groep een illegale paramilitaire structuur is, moet de analyse bepalen of de groep politieke of sociale doelen nastreeft, die ze in een gewapende vorm kan promoten. Of zijn leden het pistool legaal vasthouden of niet, zal geen rol spelen.
  De wet is niet bedoeld voor jagers, sportschietclubs, airsoftclubs of andere belangenorganisaties waar ze wapens vasthouden.

  De website richtte zich ook tot enkele betrokken verenigingen, die het niet eens zijn met de geplande wijzigingen. “We zijn een vrij verkeer en associëren burgers van de Tsjechische en Slowaakse republieken, die meestal dienden als basisdienstsoldaten in het Tsjechoslowaakse Volksleger. We hebben twee jaar aan ons land besteed en alles wat de staat ons heeft gegeven, is militaire training en militaire boeken. Niemand zal ons iets verbieden, "zei Ondřej Hrčiak, die zichzelf voorstelde als de stichter van Tsjechoslowaakse soldaten in de reserve.

  Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn milities die niet officieel zijn geregistreerd echter illegaal.
  Bron seznamzpravy.cz.

  In Slowakije is sinds mei ook een soortgelijk verbod. Bron idnes.cz.
   

Deel deze pagina