Tsjechië en het Coronavirus

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. Slechte zaak dat grote bedrijven zoals Skoda proberen voor te dringen bij de vaccinatie. En nog slechter de suggestie van een minister dat zulke bedrijven zelf vaccins kunnen inkopen bij de producenten. Als minister moet je dit soort initiatieven direct de kop in drukken. De verdeling van de vaccins moet door de staat bepaald worden en waarbij werknemers in de zorg en risicogroepen het eerst aan de beurt zijn zodat er minder mensen in het ziekenhuis terecht komen en de zorgverlening door kan gaan.
   
  rainbow en Olivier vinden dit leuk/interessant.
 2. In de regio Cheb zijn de ziekenhuizen zo vol, dat men is gestart met de gevreesde triage onder nieuwe patienten.
  Patienten met een sterk gevorderd Covid ziektebeeld en een slechte prognose en hoge kans op overlijden, worden niet meer behandeld. Alleen de kansrijke patienten worden nog opgenomen, omdat de ziekenhuizen overvol zijn.
  De horror.....
   
  rainbow vindt dit leuk/interessant.
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Klopt gedeeltelijk, die regio heeft het minste aantal bedden en wordt overspoeld.
  De regio had al aan Blatny gevraagd of ze patiënten naar Duitsland mochten vervoeren, maar dat wilde Blatny nog niet.


  Het Cheb-ziekenhuis kan niet langer alle patiënten de nodige zorg bieden. Dat beweert het hoofd Stanislav Adamec.

  Vladislav Podracký, een woordvoerder van het Cheb-ziekenhuis, ontkende de facto de verklaring van Adamec. "Ik begrijp het overwerk van de primaire, het is fysiek en mentaal veeleisend, maar de situatie in het ziekenhuis ziet er een beetje anders uit dan wat de primaire beschrijft", antwoordde hij op een vraag uit de lijst met rapporten van de redacteur.

  Volgens hem bevindt het ziekenhuis zich ongeveer een week op de grens van de capaciteit op de intensive care voor covid-patiënten, wanneer het elke dag een tot twee gratis bedden voor hen heeft klaargemaakt. De overige zaken worden opgelost door transport elders, bijvoorbeeld naar Pilsen of Praag.
  "Vandaag is de intensive care echter geherstructureerd. De niet-veneuze intensieve zorg is volledig afgeschaft en deze patiënten worden naar Karlovy Vary vervoerd. De vrijgekomen capaciteit ging onder de intensive care van covid,' specificeerde hij. Alsof dat nog niet genoeg was, zei hij, was er een systeem waarin patiënten voor wie de faciliteit niet over de technische, personele of klinische capaciteit beschikte, naar elders werden gebracht.

  Het hoofd van de interne afdeling van het ziekenhuis in Cheb, Stanislav Adamec, verstrekte later aan Seznam Zprávy. Daarin gaf hij toe dat de situatie op zaterdag echt een beetje beter was dan de dag ervoor. Vrijdag moesten de dienende doktoren beslissen aan wie ze wilden geven. Er waren minder intensieve covid-bedden dan patiënten die ze nodig hadden, en de regionale coördinator, die zou moeten weten waar onze patiënten in de regio naartoe konden gaan, zei in feite dat de directeur van het Cheb-ziekenhuis het zelf moest oplossen.

  Op lange termijn zijn we een regio met de minst intensieve bedden per 100.000 inwoners. Nu zijn er steeds meer jongere studenten in een serieuze toestand, zoals het geboortejaar 1972. Dat we de gewone IC moesten afschaffen, is immers een bevestiging van de situatie dat de landelijke coördinatie tekort schiet. Het ziekenhuis is half lam.
  We hebben ventilatoren, maar we hebben geen personeel. We hebben 3 zusters op 30 covidbedden, die 12 uur dienen. Van ploeg wisselen in beschermende pakken, die we op tv zien, werkt echt niet voor ons.
  Het personeel is helemaal uitgeput, we gaan sinds het voorjaar fulltime, behalve drie weken vakantie. Nu is er bovendien de stress dat we moeten beslissen wie veelbelovend is en intensieve zorg zal krijgen.
  Ik ben bang dat als het voorbij is, er een enorme golf van getuigenissen zal komen van de burn-out verpleegsters en doktoren.
  Ik ben bang dat de piek nog niet is aangekomen, het kan tot halverwege volgende week duren, dan gaat het misschien naar beneden.
  ----------------------------------
  Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid over de ziekenhuiscapaciteit zijn er geen lege intensive care-bedden voor patiënten met covid-19 in de regio Karlovy Vary,, andere regio's zullen helpen.
  -----------------------------------
  Petr Třešňák, een parlementslid voor de regio Karlovy Vary, deed een beroep op het ministerie om Saksen en Beieren aan te spreken. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný antwoordde dat het geen probleem is om patiënten tussen regio's te vervoeren. De laatste keer dat het gebeurde was op vrijdag.
  ---------------------------------------
  Ziekenhuizen kunnen vanaf maandag bezoeken al dan niet toestaan.
  ----------------------------------
  Het aantal reproducties is op vrijdag licht gestegen van R1,11 tot R1,2 in vergelijking met donderdag.
  -------------------------------------
  Vanwege de hoge incidentie van coronavirusinfecties in Tsjechië en Slowakije heeft Oostenrijk sinds vrijdag middernacht de grenscontroles met beide landen hervat. Kleinere overgangen zijn gesloten.
  Bron seznamzpravy.cz.
   
  Laatst bewerkt: 09-01-2021
  rainbow vindt dit leuk/interessant.
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  We hebben bijna 8.000 paramedici besmet, waarschuwt het hoofd van de medische kamer.

  "Momenteel zijn er 7.800 zieke paramedici, waaronder 1.400 dokters en 3.500 verpleegsters. Helaas zijn er in de afgelopen zeven dagen bijna 4.000 nieuw geïnfecteerden, waaronder 650 artsen en 1.800 verpleegsters. De meest trieste statistiek is dat 34 paramedici zijn overleden, waaronder 15 artsen,” zei Milan Kubek, hoofd van de Tsjechische medische kamer, in een interview met iRozhlas.
  Zoals de analyse van Seznam Zprávy laat zien, zijn de huidige gegevens een waarschuwing. De Tsjechië staat waarschijnlijk voor de ergste week van de epidemie.
  ----------------------------------------------------
  Geef ons advies over vaccinaties, Zeman en Babiš vragen raad aan Israël.

  Israël zou de Tsjechische Republiek kunnen voorzien van "knowhow" voor snelle vaccinatie met het covid-19-vaccin, zei president Milos Zeman.
  President Miloš Zeman en premier Andrej Babiš vroegen hun Israëlische tegenhangers om de Tsjechische Republiek te helpen bij het organiseren van vaccinaties tegen de covid-19-ziekte.
  'Een paar dagen geleden schreef ik mijn goede vriend, de Israëlische president Rivlin, om ons te helpen bij het organiseren van de vaccinatiecampagne. Israël is daar absoluut perfect in'', zei Zeman zondag in een video-interview voor het dagblad Blesk.

  Volgens Zeman stuurde premier Andrei Babish ook een soortgelijke brief aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
  "Ik hoop dat Israëlische experts hier ook zullen verschijnen en dat ervaren mensen ons hierbij zullen helpen”, zei Zeman, die lange tijd relaties met Israël heeft bevorderd die boven de norm liggen. Volgens hem zouden experts uit Israël Tsjechische collega's kunnen voorzien van "enige knowhow".

  In de afgelopen drie weken heeft Israël al 1,8 miljoen mensen ingeënt, een vijfde van de bevolking. Volgens premier Netanyahu zouden alle Israëli's ouder dan 16 jaar binnen twee maanden, uiterlijk eind maart, gevaccineerd kunnen worden.

  Volgens de laatste verklaring van premier Babiš is de Tsjechische Republiek er tot dusver in geslaagd 40.000 mensen te vaccineren. De overheid wil tegen de zomer de gehele volwassen bevolking vaccineren, maar volgens Zeman is dat wellicht niet mogelijk.
  "Als je bedenkt hoe enorm veeleisend de logistieke operatie is, vind ik de term veel te optimistisch", zei hij.
  In tegenstelling tot Babiš geeft Zeman de Europese Unie niet de schuld van de tragere vaccinatie.
  "Ik denk dat ze (EU) het goed heeft gedaan met het kopen en distribueren van vaccins", zei hij.

  De president gaf in het interview ook aan wanneer hij zelf zou worden ingeënt.
  "Ik dacht erover om hem kort na 1 februari te laten steken, omdat ik dacht dat ik niemand wilde inhalen. Maar iedereen overtuigt me om de premier of de minister van Buitenlandse Zaken te volgen, dus ik zal hem over ongeveer een week laten steken,' zei Zeman.
  Aanvankelijk wilde Zeman niet worden ingeënt. "Ik was als kind heel vaak ziek, ik kreeg een aantal prikjes en sindsdien heb ik deze aversie tegen naalden ontwikkeld", redeneerde hij.

  Zondag zei de heer Babiš in een persverklaring dat de Tsjechische staat geen buitenlandse hulp nodig heeft, gedeeltelijk in reactie op een oproep van de christen-democraten van de oppositie om hulp te zoeken in naburige staten, aangezien dit land een van de hoogste percentages nieuwe Covid-19-infecties heeft in de wereld.
  Er bestaat bezorgdheid dat met name veel regionale ziekenhuizen onvoldoende capaciteit hebben om een verwachte toestroom van patiënten op te vangen als gevolg van een groter sociaal contact tijdens de wintervakanties.
  -------------------------------------------
  Het reproductiegetal is verhoogd van R1,2 naar R1,22.
  ------------------------------------------
  Vaccinatiestrategieën veranderen weer. Zo kwamen er universitaire docenten bij.

  Minister Jan Blatný gaf vrijdag opdracht om voorlopig alleen mensen die op covid-afdelingen werken te vaccineren. Daarnaast hebben cliënten en medewerkers van verpleeghuizen recht op het vaccin.
  -----------------------------------------
  Ondertussen is in Praag een demonstratie tegen de beperkingen gaande om alles te openen vanaf 23 januari.
  Er zijn meer dan duizend mensen waarvan de meeste zonder mondkapje. Te zien op webcam HIER.
  Voormalig president Václav Klaus (79) sprak met de demonstranten in Praag. Hij kwam zonder mondmasker en weigerde publiekelijk vaccinatie, waarbij hij de voorkeur gaf aan natuurlijke immuniteit.
  Bron seznamzpravy.cz.
   
  Laatst bewerkt: 10-01-2021
 5. "Momenteel zijn er 7.800 zieke paramedici, waaronder 1.400 dokters en 3.500 verpleegsters. Helaas zijn er in de afgelopen zeven dagen bijna 4.000 nieuw geïnfecteerden, waaronder 650 artsen en 1.800 verpleegsters. De meest trieste statistiek is dat 34 paramedici zijn overleden, waaronder 15 artsen".

  Laat dit even op je inwerken...

  Dan pas realiseer je je hoe onfatsoenlijk en vreselijk egocentrisch dit soort protesten als vandaag in Praag zijn.
  "we willen alles open, kunnen zuipen, feesten, onze vrijheid is weg"....
  Om te kotsen, werkelijk!
   
  lexHeezius, kuurgast, dennuzzz en 2 anderen vinden dit leuk/interessant.
 6. Volkomen mee eens, Olivier.
  Hetzelfde speelt hier in Nederland bij een onverbeterlijk type mensen dat onder verwijzing naar allerlei uiterst dubieuze "feiten" en argumenten vindt dat ze vrijgesteld zijn van alle preventieve maatregelen. Het is tenslotte één grote samenzwering om de mensen onder de knoet te krijgen en te houden toch?
   
  Olivier vindt dit leuk/interessant.
 7. Olivier, hoe gaat het nu met je vrouw?
   
  kuurgast, dennuzzz en elske vinden dit leuk/interessant.
 8. Helaas is mijn vrouw nieuwjaarsochtend toch opgenomen in het ziekenhuis, want het was niet meer vol te houden thuis.
  Intussen kan ze weer enigszins zelfstandig ademen, maar nog wel met hulp van zuurstof via een neusbril. Maar de gevolgschade is echt groot.
  Slechts 40% longcapaciteit over en chronisch uitgeput. Infectie op haar hartspier en rechter hartboezem en lever- en nierschade. De laatste twee niet heftig, maar wel duidelijk meetbaar. Allemaal dankzij Covid.
  Ze kan weer zelfstandig eten en ik heb haar afgelopen week en vandaag heel kort kunnen spreken, wat erg fijn was.
  Als alles goed gaat is ze met ongeveer 6 a 10 dagen weer thuis en dan volgt een lang hersteltraject.
  Volgens haar collega's op de IC wordt het wel augustus voor ze haar weer zien als collega op de IC.
  Zij is trouwens de 3e arts, naast 7 verpleegkundigen op die IC, die ziek is of zijn geweest.

  Uiteindelijk komt het vast weer goed, maar we zijn ons lam geschrokken..
   
 9. Veel sterkte en beterschap met je vrouw.
   
 10. Wat heftig allemaal! Heel veel sterkte gewenst
   
 11. Olivier, wens je vrouw veel sterkte toe met het genezingsproces.
  En voor jouw ook natuurlijk.
  Nog even doorbijten en de lentezon schijnt weer.
   
  Plank vindt dit leuk/interessant.
 12. Veel sterkte met het herstel !
   
 13. Olivier
  Ik zou zeggen Toi-toi-toi.
  Ook voor je vrouw.

  Groet Luigi.
   
 14. Waaruit maar weer blijkt hoe geniepig en gevaarlijk dit virus is. Sterkte Olivier, dat je vrouw maar snel weer beter mag worden.
  :bloem:
   
  rainbow vindt dit leuk/interessant.
 15. cor

  cor

  olivier, voor jullie sterkte en beterschap
   
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Heftig @Olivier, hoop voor haar op een spoedig herstel.
  Augustus is zelfs optimistisch als je longen zo'n opdonder hebben gehad. Het kan wel een jaar duren voor ze beetje op oude niveau terug is weet ik uit eigen ervaring met longontsteking+pleuritis.
   
  Olivier vindt dit leuk/interessant.
 17. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Zondag was er een significante afname van het aantal nieuwe besmettingen in Tsjechië.

  Zondag is het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus gedaald tot ongeveer een derde ten opzichte van de hele week. In de laboratoria in Tsjechië werden 4.283 positieve resultaten gevonden. Op de zondag van de vorige week was het rond 6300. Ten opzichte van de voorgaande dagen is ook het aandeel positieve resultaten in het totale aantal testen afgenomen, van gemiddeld 41 procent naar 35,2 procent. Dat blijkt uit de gegevens die het ministerie van Volksgezondheid maandagochtend in Praag publiceerde.

  Het aantal mensen dat in een kliniek wordt behandeld met de longziekte Covid-19 is na de daling op zaterdag de volgende dag stabiel gebleven. Ongeveer 6600 Covid-19-patiënten kregen op zaterdag medische zorg, 6622 op zondag, waarvan 1071 patiënten een ernstig ziekteverloop hebben. Tot dusver zijn 13.272 mensen omgekomen in verband met Covid-19.
  --------------------------------------------------------
  Ziekenhuizen nemen hun toevlucht tot buitengewone maatregelen vanwege de volledige capaciteit.

  Verschillende Tsjechische ziekenhuizen zijn gedwongen operaties te annuleren en studenten, soldaten en zelfs politieagenten in hun gelederen te rekruteren om een tekort aan personeel te voorkomen als gevolg van de aanhoudende stress in de medische sector als gevolg van de COVID-19-epidemie.

  In Cheb werd het ziekenhuis zelfs gedwongen zijn patiënten te verplaatsen vanwege overvolle capaciteit en werd de kraamafdeling geannuleerd, meldde de Tsjechische televisie maandag. "Aanleiding voor de maatregel is de personeelssituatie in het Cheb-ziekenhuis vanwege de covidepidemie. De medewerkers van het kraamkliniek zullen zo tijdelijk hun collega's op andere werkplekken versterken”, aldus een woordvoerder van het Karlovy Vary Regionale Ziekenhuis.

  Het ziekenhuis in Trutnov heeft besloten om gebruik te maken van het nabijgelegen kuuroord om patiënten te huisvesten.
  --------------------------------------------------
  Eerste vaccins van Moderna pas op dinsdag.

  Het anticoronavaccin van Moderna komt pas dinsdag aan in Tsjechië. Het zullen 8.000 doses zijn, zei woordvoerster Barbora Peterová van het ministerie van Volksgezondheid maandag op de Tsjechische televisie. Hiermee corrigeerde ze de verklaring van premier Andrej Babiš, die de dag ervoor in hetzelfde medium aankondigde dat maandag 20.000 vaccindoses van Moderna zouden worden afgeleverd.

  Tot dusver zijn er 101 trays met het vaccin van Pfizer en BioNTech aangekomen, en deze week komen er nog eens 70 trays. Een tray bevat 975 vaccinatiedoses met elk vijf ampullen, vertelde Babiš. Volgens hem zijn tot nu toe 40.000 mensen in Tsjechië ingeënt tegen Covid-19, de hoeveelheid die Pfizer en BioNTech leveren is voldoende voor ruim 98.000 vaccinaties. Zoals Babiš opmerkte, gingen 27 trays naar de regio's, terwijl 74 trays werden verdeeld over de universitaire ziekenhuizen in de grote steden, het militaire hospitaal in Praag en de gezondheidsafdelingen.

  Zelfs bij de distributie van het tweede vaccin tegen covid-19 zal Tsjechië voorlopig een beroep moeten doen op de fabrikant, Moderna. De binnenlandse distributeur is nog niet geselecteerd en de aanbestedingsprocedure duurt minimaal nog een week.

  In de regio Liberec worden vaccinatiecentra met een grote capaciteit ingericht. De grootste daarvan komt in de Liberec-arena, waar dagelijks tot 1.200 mensen gevaccineerd kunnen worden. "Maar om het überhaupt zinvol te maken zulke gigantische vaccinatiecentra te openen, moeten we eerst een voldoende hoeveelheid vaccin van de staat krijgen. En dat gebeurt nog niet”, zei goeverneur Martin Půta.

  De proefvaccinatie van politieagenten en brandweerlieden tegen covid-19 begint vandaag in het reservehospitaal op het beursterrein van Brno. Het zal worden gegeven aan degenen die als vrijwilliger in het ziekenhuis helpen. Dat zei Veronika Plachá, een woordvoerster van het Universitair Ziekenhuis Brno, dat vaccinaties verstrekt. Tientallen politieagenten en brandweerlieden helpen het ziekenhuis. Na verloop van tijd zouden 3.000 leden van het publiek dagelijks in het gebied moeten worden gevaccineerd. Oorspronkelijk werd een back-upruimte gecreëerd voor het geval van ziekenhuisopname van patiënten met covid-19 en heeft 300 bedden, maar tot dusver was het niet nodig om deze te gebruiken.

  Volgens de strategie van de regering moeten in januari 179.000 mensen worden ingeënt, voornamelijk eerstelijnsgezondheidswerkers, ouderen en zieken.
  Vaccinatie van het grote publiek, die niet in de risicocategorieën vallen, zou in mei kunnen beginnen, vertelde het hoofd van de epidemiologische groep van het ministerie van Volksgezondheid Roman Chlíbek aan de Tsjechische televisie.
  Steden en dorpen zouden hun stemlokalen en aanverwante infrastructuur kunnen gebruiken als vaccinatiecentra, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček maandag.

  Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
  Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

  Nu afwachten of die significante afname donderdag en vrijdag ook te zien zal zijn in de cijfers.
   
 18. Olivier, heftig om te lezen, ik hoop dat je vrouw volledig zal herstellen en wens jullie beide heel veel sterkte.
   
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Blatný gaf aan wanneer te wachten op desintegratie. Maar ook hardere maatregelen blijven in het spel.

  De regering heeft de maatregelen om het coronavirus te bestrijden nog niet aangescherpt, het wacht woensdag af. De minister van Volksgezondheid maakte vandaag ook de details van de vaccinatiestrategie bekend, het doel is dat er dagelijks 100.000 gevaccineerd worden.

  Maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn vandaag niet aangescherpt door de regering, hoewel ze er tijdens de onderhandelingen wel over spraken. De ministers willen alleen beslissen op basis van de cijfers uit de eerste helft van deze week. Dat zei minister van Volksgezondheid Jan Blatný op een persconferentie na de regeringsvergadering.
  “Er was natuurlijk wel discussie over een mogelijke aanscherping van maatregelen, maar er werden geen concrete voorstellen gedaan. Ik hoop dat het niet nodig zal zijn, maar het kan niet worden uitgesloten," zei Blatný. Volgens hem moet woensdag worden bepaald of de daling van het aantal nieuw geïnfecteerden van de afgelopen dagen doorzet en daarmee de curve wordt doorbroken.

  Zelfs als de curve doorbreekt, heeft dit pas op zijn vroegst een week invloed op de bezetting van Tsjechische ziekenhuizen. Dit betekent dat, zelfs als de regering de schroeven niet aandraait tijdens de buitengewone vergadering die op woensdag is gepland, er nog ver weg is met het loslaten. "Laten we eens kijken naar onze ziekenhuizen, op dit moment is het niet mogelijk om over ontmanteling te praten", antwoordde de minister op de vraag wanneer er skigebieden in Tsjechië geopend mogen worden.

  Op de bijeenkomst van maandag presenteerde Blatný een reeks maatregelen in individuele Europese landen aan collega's van de regering en vergeleek ze met de Tsjechische. Volgens hem hebben de meeste landen maatregelen die vergelijkbaar zijn met Tsjechië. Ze zijn bijvoorbeeld strenger in sommige Duitse deelstaten, waar mensen niet verder dan 15 kilometer van hun woonplaats mogen reizen.

  In Tsjechië is momenteel de hoogste vijfde graad van het anti-epidemische systeem PES van kracht, de overgang naar vier is nog in zicht. "Zelfs als de overgang naar niveau 4 succesvol is, zal dat pas eind januari duren", zei Blatný.

  Hieraan gerelateerd is de noodzaak om de noodtoestand te verlengen. Het is nog steeds geldig in het land tot 22 januari. Verschillende regeringsfunctionarissen hebben al verklaard dat het opnieuw nodig zal zijn om de Kamer van Afgevaardigden om verlenging te vragen, aangezien de hoogste niveaus niet kunnen worden geïmplementeerd zonder een noodtoestand.

  "Het lijkt me logisch, gezien de cijfers die we hebben, om 30 dagen te verlengen, maar de Kamer van Afgevaardigden beslist. Ik verwacht niet dat het debat eenvoudig zal zijn”, zei vicepremier en voorzitter van de centrale crisisstaf Jan Hamáček vandaag.

  De regering besprak vandaag ook een ontwerp-vaccinatiestrategie, en minister Blatný gaf commentaar op opmerkingen van de regio's tijdens een videoconferentie. "Er waren nogal wat pagina's met reacties, het team werkte van vrijdag tot vanochtend onafgebroken. Deze marathon moet morgen lopen”, zei de minister. De regio's hadden opmerkingen over de economie van vaccinatiecentra, IT-ondersteuning, maar ook over technische kwesties.

  Volgens het plan van het ministerie zou Tsjechië tot 100.000 mensen per dag kunnen vaccineren als het voldoende vaccins heeft. De grootste centra met grote capaciteit zouden in staat zijn om enkele tienduizenden gevaccineerde mensen samen te behandelen, en volgens Blatný kunnen grote Praagse ziekenhuizen ongeveer 500 mensen per dag behandelen. "Nog eens 50.000 kunnen door huisartsen worden ingeënt. Het zijn er ongeveer vijfduizend en iedereen zal ongeveer 10 mensen per dag kunnen vaccineren."

  Integendeel, de mogelijkheid om stembureaus in kleinere steden en dorpen te gebruiken, zoals voorgesteld door de minister van Binnenlandse Zaken, Hamáček, wordt als onwaarschijnlijk omschreven. 'Ik zie het niet als echt', zei hij.

  Momenteel worden volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid 40.000 mensen ingeënt. Het ministerie staat erop dat het het aantal gevaccineerden publiceert, evenals de hoeveelheid vaccin die eenmaal per week in Tsjechië aankomt.

  "Er zijn nu ongeveer 100.000 doses van Pfizer in Tsjechië en morgen achtduizend van Moderna. Het doel is om altijd het maximale aantal mensen te vaccineren, bij voorkeur allemaal, voordat de volgende dosis arriveert," legde hij uit. De hele dinsdagdosis Moderna is om naar de regio Moravië-Silezië te gaan. Dit vaccin zou oorspronkelijk in 20.000 doses komen, maar alleen de genoemde 8.000 zullen arriveren. Volgens de minister van Volksgezondheid zullen de resterende doses eind januari binnenkomen.

  Tsjechië heeft momenteel voor meer dan 10 miljoen mensen vaccin besteld of geregeld, waarvan sommige bij bedrijven die nog geen registratie voor hun vaccin hebben verkregen. "Het doel is om in de zomer ongeveer 5 miljoen mensen te laten vaccineren, dat is ongeveer 60 procent van onze volwassen bevolking", voegde Blatný eraan toe.

  De minister van Volksgezondheid herhaalde dat Tsjechië niet zal vragen om hulp bij de overname van ziekenhuispatiënten in buurlanden. "Deze landen zijn er slechter aan toe dan wij. Het zou niet eerlijk zijn om hulp van hen te willen", zei hij. Volgens hem hebben de Duitse deelstaten een vrije capaciteit van intensive care-afdelingen van ongeveer 14 procent, Tsjechië zou 20 procent hebben. Volgens hem zullen andere Tsjechische ziekenhuizen patiënten uit de drukste ziekenhuizen helpen.
  Bron seznamzpravy.cz.

  Duidelijk en heldere uitleg van gezondheidsminister Blatný.
   
  A.Smit vindt dit leuk/interessant.
 20. Pfoeh, hoop dat ze weer volledig hersteld Olivier, heel veel sterkte..
   

Deel deze pagina