Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik heb in Tsjechië voor zover ik weet nog nooit een winkel gezien die tot 23.00 uur open was. Foutje??
Ik vind hetzelfde terug in andere kranten, dus ik neem aan dat het dus wel tot 23.00 u moet zijn? Is waarschijnlijk van toepassing op Praag en niet in de kleine plattelandsdorpjes!

De winkels zijn vanaf maandag geopend tot 23.00 uur. Andere beperkingen zullen worden versoepeld, de ban van zondag is gebleven.

Praagse winkels die een uitzondering hebben op overheidsmaatregelen, kunnen vanaf maandag tot 23.00 uur open zijn. Tegelijkertijd wordt ook de avondklok opgeheven. Nu moeten ze om 21.00 uur sluiten. De capaciteit van 15 vierkante meter per klant blijft beperkt in de winkels. Waar dealers rolstoeltoegang nodig hebben, is er een uitzondering voor ouders met kinderwagens. Kinderen onder de zes jaar tellen niet mee voor de capaciteit.

Dat verklaarde minister van Volksgezondheid Jan Blatný (voor JA) tijdens een persconferentie na een buitengewone bijeenkomst van de regering op vrijdag. De regering heeft ook besloten om het PES-systeem tot de vierde graad te verminderen.

Volgens woordvoerder Václav Koukolíček wil Tesco van de gelegenheid gebruik maken om langer open te staan. Dit geldt met name voor winkels die voorheen tot middernacht of non-stop open waren. "Bij andere winkels verlengen we de openingstijden tot 22.00 uur", zegt Koukolíček.

Albert verlengt de openingstijden tot 22.00 uur bij zijn hypermarkten. "De aanval rond de sluitingstijd om 20.00 uur zal aanzienlijk worden verminderd en klanten krijgen opnieuw de mogelijkheid om pieken te vermijden. Mensen gebruikten deze openingstijd vóór de beperkingen voor rustig winkelen en ze zijn eraan gewend ”, aldus Albert Jiří Mareček, directeur winkelcommunicatie van Albert.

Kaufland keert vanaf maandag tot 22.00 uur terug naar de normale openingstijden, zegt woordvoerster Renata Maierl. De rekening in winkels die vóór de beperking meer dan 21.00 uur open waren, zal waarschijnlijk de standaard kantooruren herstellen. "We zullen de mogelijkheid van een verdere verlenging nog bespreken, namelijk tot 23.00 uur", aldus woordvoerster van het bedrijf Dana Bratánková. Ze voegde eraan toe dat ze de aanpassing van de maatregelen voor moeders met kinderen, kinderwagens en gehandicapten verwelkomde.

bron: https://www.lidovky.cz/domov/zakaz-...ochy-na-zakaznika.A201120_162455_ln_domov_vag
 
Het is wel off topic, maar wil wel een voordeel melden van het feit dat hypermarkten van Albert tot 22 uur open zijn. In Liberec start een opera om 19 uur. De voorstelling is vaak dan rond 21:15 uur afgelopen. Kan daarna mooi nog ijs en diepvries kopen om mee te nemen naar huis (35 km verder).
 
de avondklok begint om 23.00 uur in plaats van de huidige 21.00 uur.
De winkels zijn vanaf maandag geopend tot 23.00 uur. ..... Tegelijkertijd wordt ook de avondklok opgeheven.
Ik vind dit nogal verwarrend.
Begint de avondklok nou om 23.00 uur of wordt hij opgeheven?
En hoe valt het te rijmen dat winkels tot 23.00 uur open mogen zijn als de avondklok om 23.00 uur ingaat?
Overnachten de aanwezige klanten en het personeel dan in de winkel?
:denk::confused:
 

kuurgast

Donateur
De minste nieuwe Covid-gevallen sinds september geregistreerd op zondag.

In Tsjechië zijn zondag 1.509 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd. Dit was het laagste cijfer sinds 28 september, maar ook het aantal testen 6981 was sinds begin september niet zo laag geweest .
Momenteel in het ziekenhuis 5296 waarvan 828 op de IC.
Er zijn ongeveer 88.112 actieve gevallen van het coronavirus en het aantal doden is opgelopen tot 7.334, volgens officiële gegevens van het ministerie van Volksgezondheid.

De score op de overheidsindex voor het berekenen van het Covid-risico daalde maandag naar 57. Dit plaatst het land nieuw in het op twee na hoogste risiconiveau en zou, indien het aanhoudt, kunnen leiden tot versoepeling van enkele beperkingen.
---------------------------------------------------------------------
Verdere versoepeling van de coronavirusbeperkingen.

De maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn vanaf maandag verder versoepeld, nadat de regering het landelijke risiconiveau vrijdag binnen het landelijke risiconiveau (PES) had verlaagd van vijf naar vier.

Het vierde niveau is het op een na hoogste risiconiveau op de schaal en maakt de geleidelijke terugkeer naar school van alle basisschoolkinderen mogelijk, stelt maximaal zes mensen in staat om elkaar te ontmoeten en verschuift de nachtklok van 21.00 uur naar 23.00 uur. Theatervoorstellingen en concerten kunnen online plaatsvinden en bibliotheken kunnen via uitgiftevensters weer opengaan voor het publiek. Het aantal toegestane mensen op bruiloften en begrafenissen is verhoogd van 15 naar 20.

Het merendeel van de winkels blijft nog steeds gesloten en gezichtsmaskers blijven verplicht in alle besloten ruimtes en buitenruimtes waar de vereiste sociale afstand niet kan worden nageleefd.

Blatný: De regering zal zondag zeggen of ze maandag meer winkels kunnen openen.
Senatoren vielen regeringsmaatregelen aan: Mensen mogen geen winterlaarzenen en winterjassen kopen, maar wapens mogen wel verkocht worden.
--------------------------------------------------------------------
Ziekenhuizen kunnen geplande operaties hervatten en de eerste aankoop van vaccins voor 5,5 miljoen mensen.

De minister van Volksgezondheid, Jan Blatný, zegt dat de Tsjechische regering 5,5 miljoen doses vaccin tegen het coronavirus heeft besteld. Het zal de vaccins kopen van drie producenten onder een EU-systeem voor een bedrag van CZK 1,8 miljard, vertelde hij journalisten maandagmiddag na een kabinetsvergadering. De heer Blatný zei dat het land uiteindelijk 16 miljoen doses zou kopen, wat meer is dan nodig is voor de bevolking van 10,7 miljoen, en zei dat andere staten soortgelijke plannen hadden.

De minister zei ook dat een bepaling dat uitstel van behandeling in ziekenhuizen in het land verbood, was opgeheven. Ziekenhuizen mogen nu geplande operaties uitvoeren, maar moeten reservecapaciteit behouden voor Covid-19-patiënten, zei hij. Er zijn momenteel ongeveer 1.600 vrije bedden voor mensen met Covid-19. Dat is twee keer zoveel als begin oktober. Er zijn ongeveer 320 vrije Covid-bedden op de intensive care-afdelingen.
--------------------------------------------------
In skigebieden worden operaties voorbereid volgens de Corona-regels.

Sommige skigebieden in Tsjechië zijn dit weekend al begonnen met kunstsneeuw. Het is nog niet duidelijk wanneer en onder welke omstandigheden het seizoen in de bergen begint.
Voor de werking van de Tsjechische skigebieden in overeenstemming met de Corona-regels, moeten er precieze richtlijnen zijn voor wachtrijen bij de skiliften. Dat zijn maandag het Nationaal Sportagentschap en experts uit de branche overeengekomen. De beslissing hierover moet worden genomen door het ministerie van Volksgezondheid.

Voor volgende week wordt een precieze regeling verwacht. De Vereniging van Wintersportgebieden stelt ook uniforme voorschriften voor stoeltjesliften en sleepliften. De eerste werden tot dusverre beschouwd als openbaar vervoer, de laatste als normale bedrijfsmiddelen. De organisatie heeft al een intern pakket aan regelgeving ontwikkeld. Daarna worden afstandsmarkeringen geplaatst voor wachtrijen bij de kassa's, wordt de online verkoop van skipassen uitgebreid en komen er desinfectiemiddelen beschikbaar voor binnen en buiten.
Het is noodzakelijk om een goede organisatie van wachtrijen bij skiliften op te zetten, stelt het ministerie van Industrie en Handel als voorwaarde voor het starten van het seizoen. Maar het geschil is nu over hoeveel mensen zich in zo'n rij kunnen aansluiten.

Bronnen deutsch.radio.cz, english.radio.cz en seznamzpravy.cz.
Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

------------------------------------------------------------
Nieuw Tsjechisch en Engels-talig COVID-19-informatieportaal met informatie over de huidige beperkingen en meer.
Zie de nieuwe website op covid.gov.cz + covid.gov.cz/en.
---------------------------------------------------------------------
COVID-19-thuisdiagnose: „Jak stonat s koronavirem doma“
"Hoe ziek zijn met coronavirus thuis"

Een Tsjechische online-folder over corona thuis.
De procedures in de folder zijn van toepassing op Praag. In andere regio's kunnen ze iets verschillen. Het doel van de folder is om het publiek duidelijke informatie te geven, zodat de noodtelefoonlijnen kunnen worden vrijgemaakt voor bellers met ernstige gezondheidsnoodsituaties.
Met de folder beantwoorden ze veelgestelde vragen die zijn opgesteld door bellers naar de 155 noodtelefoonlijn, en geven ze patiënten of hun naasten duidelijke instructies over hoe ze thuis met het gebruikelijke beloop van de ziekte moeten omgaan.
Naast het beschrijven van de meest voorkomende symptomen, zullen lezers ontdekken hoe en wie ze moeten bellen als iemand thuis COVID-19 krijgt, en welke behandelings-, quarantaine- of hygiënemaatregelen moeten worden genomen als er meer mensen in het huishouden wonen. De folder beschrijft ook specifieke situaties waarin het gepast is om de 155 noodhulplijn te bellen, waar bellers worden geadviseerd door medisch personeel, of dat reddingswerkers moeten worden gestuurd.

De folder beschrijft de basissymptomen en hoe lang ze doorgaans duren. Het legt ook uit wie u moet informeren als u besmet bent, zoals uw arts of een vriend of buur die zou kunnen helpen. Er is ook een online formulier om in te vullen.
De procedures voor quarantaine- en hygiënemaatregelen voor thuis worden uitgelegd. Mensen kunnen bijvoorbeeld de deur niet uit om boodschappen te doen en moeten andere afspraken maken, zoals bezorging.
Er worden enkele basisbehandelingen beschreven, maar aangezien er momenteel geen remedie voor de ziekte is, kunnen artsen bepaalde medicijnen voorschrijven om de symptomen te verhelpen door een elektronisch recept per telefoon te sturen. Voor een recept hoeft u niet naar een arts te gaan.
Bron expats.cz.

De link zzshmp.cz/jak-stonat-s-koronavirem is eenvoudig te vertalen met goochel.
Link van PDF zzshmp.cz/Jak-stonat-s-Covidem.pdf.
-------------------------------------------------------------
Sbírka potravin: Help de voedselbanken door de crisis heen.

De Tsjechische Federatie van Voedselbanken hield een nationale voedselinzameling op 21 november.
Tot 1 december zal de Tesco speciale inzamelpunten achter de kassa's hebben, waar je duurzaam voedsel en drogisterij-producten kunt schenken. Tesco verhoogt al uw donaties met 20%.
Je kan nog tot 1 december helpen door online te bestellen via itesco.cz/sbirka-potravin en in Engels nakup.itesco.cz/helping-hand-package/food-collection of rohlik.cz/en/tema/potravinova-sbirka.
Vanwege de coronacrisis zijn meer mensen aangewezen op voedselbanken. In het voorjaar is de inzameling niet doorgegaan ivm corona.
 
Laatst bewerkt:
In skigebieden worden operaties voorbereid volgens de Corona-regels.
Sommige skigebieden in Tsjechië zijn dit weekend al begonnen met kunstsneeuw. Het is nog niet duidelijk wanneer en onder welke omstandigheden het seizoen in de bergen begint.
Voor de werking van de Tsjechische skigebieden in overeenstemming met de Corona-regels, moeten er precieze richtlijnen zijn voor wachtrijen bij de skiliften. Dat zijn maandag het Nationaal Sportagentschap en experts uit de branche overeengekomen. De beslissing hierover moet worden genomen door het ministerie van Volksgezondheid.

Skiën in Italië allicht niet mogelijk in de kerstvakantie
Het ziet ernaar uit dat Italië al zijn skipistes gesloten zal houden tijdens de kerstvakantie. Een officiële beslissing is er nog niet, maar de Italiaanse premier Giuseppe Conte laat in Italiaanse media wel al uitschijnen dat “vakanties in de sneeuw” niet toegestaan zullen worden. “We kunnen ons dat niet veroorloven. Alles wat met vakanties in de sneeuw te maken heeft, is oncontroleerbaar.”

Conte maakte ook bekend dat zijn regering samen met Frankrijk en Duitsland aan gelijkaardige regels werkt, zodat in het ene land de pistes niet gesloten worden, terwijl ze in een buurland wel open zouden zijn. Of zulke afspraken ook met Zwitserland en Oostenrijk zullen worden gemaakt, is nog niet duidelijk.Toch betekent dit niet dat het volledige skiseizoen in Italië daardoor in het water valt. Mogelijk zouden later in de eerste maanden van 2021 toch een aantal pistes kunnen openen.

bron: https://www.vrt.be/

In Tsjechië dus mogelijk wel???
 

kuurgast

Donateur
Světlo lékařům = Licht voor doktoren
Steek met ons het licht voor artsen aan!

We worstelen momenteel met de tweede golf van de pandemie. De grootste strijd wordt echter gevoerd door artsen, verpleegsters en broeders, paramedici en verzorgers in andere medische en sociale voorzieningen, waaronder bejaardenhuizen. Ze worden allemaal geconfronteerd met onbeschrijfelijke uitputting en medische studenten en andere vrijwilligers komen hen te hulp.

"We kunnen het samen doen" en de golf van solidariteit lijkt echter met de eerste golf verdwenen te zijn. Daarom hebben we besloten om deze deugden nieuw leven in te blazen en iedereen die vecht voor het leven van anderen nieuwe energie te geven en te hopen op een betere toekomst.

Ter gelegenheid van Giving Tuesday Czech Republic, Werelddag van Vrijgevigheid en Goede Daden, zullen we een "Licht voor artsen" aansteken op ziekenhuisgebouwen, bejaardentehuizen en hospices in alle regio's van de Tsjechische Republiek, dat symbolisch zal schijnen voor alle gezondheidswerkers en medeburgers die getroffen zijn door Covid-19.
De nodige energie zal ook worden gematerialiseerd door speciaal gemaakte pakketten met kwaliteitsproducten en eten.
Om ervoor te zorgen dat het licht niet alleen in ziekenhuizen helderder wordt, heeft het ook uw hulp nodig.
Sluit u bij ons aan en ondersteun medisch personeel en zorgverleners, inclusief vrijwilligers in heel Tsjechië. Dankzij uw vrijgevigheid bij deze speciale Giving Tuesday-uitdaging, zullen we niet alleen in ziekenhuizen, maar ook in andere sociale en medische voorzieningen energie leveren aan vele andere zorgverleners. Ze zullen de strijd tegen de Covid-19-pandemie volledig kunnen voortzetten.

Komende dagen van 17:00 - 21:00 uur:
Dinsdag 24 november
Brno - Universitair Ziekenhuis Brno, Zlín - Regionaal ziekenhuis Tomas Bata in Zlín
Woensdag 25 november
Olomouc - Universitair Ziekenhuis in Olomouc, Ostrava - Gemeentelijk ziekenhuis in Ostrava
Zondag 26 november
Jihlava - Jihlava Ziekenhuis, České Budějovice - Ziekenhuis van České Budějovice
Vrijdag 27 november
Pilsen - Universitair Ziekenhuis in Pilsen, Cheb - Cheb Ziekenhuis
Zaterdag 28 november
Ústí nad Labem, Liberec
Zondag 29 november
Žirec - Huis van St. Josefa, Pardubice
Maandag 30 november
Midden-Boheemse regio Podebrady - Bejaardenhuis Luxor
Dinsdag 1 december
Praag

Bronnen facebook.com/asociacespolecenskeodpovednosti en svetlolekarum.cz.
 

kuurgast

Donateur
Blatný: Winkeliers en restauranthouders maak je klaar, je gaat waarschijnlijk maandag open.

Na meer dan een maand gesloten winkels, diensten en restaurants, zal het waarschijnlijk op maandag 30 november opengaan. Dit stelde de minister van Volksgezondheid Jan Blatný in een interview.

De minister benadrukt dat het definitieve besluit pas op de buitengewone regeringsvergadering van zondag zal worden genomen, maar acht het zeer waarschijnlijk dat dit zal gebeuren en dat handelaren en exploitanten van restaurants en diensten zich erop moeten voorbereiden.

"We volgen het anti-epidemische systeem PES, en als de score op zondag zakt naar het niveau van 60 en lager, wat overeenkomt met de derde graad, dan moeten we zeven dagen wachten en pas dan kunnen we naar de derde graad gaan. Dus we kunnen het op zijn vroegst op zondag doen”, zegt Blatný.

Niveau 3 - in tegenstelling tot de twee hogere - opent alle winkels, diensten en restaurants die tot nu toe gesloten zijn. “Alles komt open onder strikte hygiënemaatregelen, ook het aantal mensen per vierkante meter, zoals beschreven in het PES-systeem. Maar het is al duidelijk dat de contacten van mensen zullen toenemen, dat is zonder discussie. Dus de vertraging van de epidemie zal vertragen, stagnatie is waarschijnlijk en een kleine groei kan niet worden uitgesloten. Daar moet rekening mee worden gehouden ", zegt Blatný in een interview en voegt eraan toe:" Als zich een risicoscenario voordoet, zullen we terug moeten nemen. "

Hij verwacht dat niveau 3, dat bijvoorbeeld nog steeds geen massale sociale evenementen toestaat, van kracht zal blijven tot tenminste het einde van het jaar, tamelijk veel verder. 'Het is onwaarschijnlijk dat het naar beneden zal gaan.'

De paradox is dat het idee van een daling naar de derde graad plaatsvindt op een moment dat niveau 4 geldig is op de tweede dag en in drie regio's - Hradec Králové, Pardubice en Vysočina - covid-19 nog steeds zo snel verspreidt dat er geschiktere maatregelen zouden zijn, tot het strengste niveau 5.

"In deze drie regio's lijkt de ziektelast inderdaad groter te zijn dan in de rest van het land. Maar vandaag is het begin van de week, we beslissen pas zondag. Het kan nog steeds gebeuren dat er een verandering komt ", zegt Blatný, en hij voegt er zeker aan toe:" Het kan ook gebeuren dat we niveau 4 niet terug kunnen brengen naar 3. Ook al denk ik dat het niet zal gebeuren, ik kan het niet uitsluiten."
Bron seznamzpravy.cz.
 
Dat is het typische van Tsjechië vind ik. Als er ook maar een klein gaatje in de bewolking is denkt men al dat het gaat ophouden met regenen. Prima dat mogelijk maandag de winkels en restaurants weer open gaan maar of dat daar nu al aanleiding voor is?
Je zou denken dat dit dan wchtenop de 3e golf is.
We zullen het zien
 
Dat is het typische van Tsjechië vind ik. Als er ook maar een klein gaatje in de bewolking is denkt men al dat het gaat ophouden met regenen. Prima dat mogelijk maandag de winkels en restaurants weer open gaan maar of dat daar nu al aanleiding voor is?
Je zou denken dat dit dan wchtenop de 3e golf is.
We zullen het zien

Het is ook een enorme spagaat, die ik ook wel begrijp. Het is over een kleine maand Kerst en de Tsjechen vieren dat uitgebreid. Dus er moeten kado's worden gekocht en stevig ook, boodschappen, ingredienten voor de kerstkoekjes, karpers en alcohol. Men wil naar familie toe.
Winkels openen kan ik nog wel plaatsen, daar heb je ook wel enigszins controle over hoe mensen zich gedragen. Maar restaurants open ( en dus ook kroegen?) vind ik geen wijs besluit. Na drie bier in de kroeg of twee wijn bij een gezellig diner in een restaurant, vergeet iedereen afstand te houden. Dat is vragen om problemen.

Men verwacht na de feestdagen overal een derde golf, ook in Nederland. Ik ben dan benieuwd hoe dit hier in Tsjechie gaat uitpakken, maar ik zie het somber in.
 

kuurgast

Donateur
Blatný onthulde plannen: gratis tests vanaf 18 december, start van vaccinatie in januari.

Uitgebreide toetsing van docenten vanaf 4 december. "We willen dat docenten in de eerste helft van december uitgebreid worden getest. We beloven degenen te selecteren uit de populatie van leraren die besmet zijn geraakt zonder het te weten en die in quarantaine gaan. We willen dit dan begin januari herhalen zodat we, voordat de kinderen na de vakantie terugkomen, ze op deze manier weer veilig kunnen stellen en de kans op een derde golf te vroeg verkleinen.

Gratis testen voor alle geïnteresseerden van 18 december tot het einde van het jaar. "De filosofie is heel simpel: tijdens de eerste drie weken van december, als we allemaal naar de winkel gaan en sommigen van ons waarschijnlijk besmet kunnen raken, dan zou dat rond Kerstmis moeten blijken."

Bij een risiconiveau van 3 komen de bejaardenbezoeken weer terug. "Een van de hygiënische vereisten is de testvereiste. Ik geloof dat iedereen het graag zal doen, iedereen zal de 150 kronen geven - of hoeveel het kost. En vanwege die grootouders waardoor de kans kleiner wordt dat hij hun corona met een geschenk zal brengen."

De eerste vaccinatie tegen covid-19 in januari of februari. "Rond de jaarwisseling zouden de eerste vaccins in Tsjechië moeten aankomen. Zodra het Europees Geneesmiddelenbureau hun registratie heeft goedgekeurd, zullen ze worden gebruikt. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg of senioren zijn de groep die primair zal worden gevaccineerd."
Bron seznamzpravy.cz.
--------------------------------------------------------
Meer scholieren terug in de schoolbanken.

Tsjechische middelbare scholieren in hun laatste jaren, die zich moeten voorbereiden op het eind-examen, keerden woensdag terug naar de klas. Een week eerder deden de eerste en tweede klassers dat, als onderdeel van een geleidelijke versoepeling van de anticoronavirusmaatregelen.
Vanaf 30 november kunnen alle basisschoolleerlingen de lessen van aangezicht tot aangezicht hervatten, terwijl die op de middelbare school om de week afwisselen tussen online en persoonlijke lessen.
Bron english.radio.cz.
-------------------------------------------------------
Mensen zijn minder bereid zich te laten testen.

In aantallen lijkt het erop dat de maatregelen werken en het aantal mensen dat besmet is met covid-19 in Tsjechië daalt. Maar experts waarschuwen voor overdreven optimisme. Mensen worden steeds minder getest.

Het hoofd van het Biologisch Centrum van de Academie van Wetenschappen en viroloog Libor Grubhoffer beschouwt de sterke afname van monsters als een grote vergissing. Het zou in de huidige pandemische situatie zelfs een "geheime kook" kunnen zijn. "Mensen lijken hun interesse en motivatie te hebben verloren om getest te worden. Zelfs in een situatie waarin ze symptomen bij zichzelf waarnemen".

De detectie van 25 procent positief is nog steeds erg hoog, hij vertelt ons dat er meer virus in de populatie zit dan we weten. Het aantal zou rond de vijf procent moeten zijn, zodat we kunnen zeggen dat we het virus onder controle hebben, "zei hij. Volgens hem zijn er nog steeds veel mensen in de bevolking die geen symptomen hebben en toch de ziekte verspreiden.

Epidemioloog Rastislav Maďar ziet de situatie op een vergelijkbare manier, die ook om een groter aantal monsters vraagt. "Uit de nog steeds hoge positiviteit van de tests blijkt dat er meer mensen moeten worden getest. Mensen met symptomen doen de test echter vaak niet omdat ze hun leven of hun contacten niet ingewikkeld willen maken. Of sommige contacten zullen niet opzettelijk worden vermeld”.

Andrea, 35, die in een logistiek bedrijf in de buurt van Praag werkt, kampt al meer dan een week met een "lichtere" covid. Maar ze ging niet naar de tests. Haar werkgever heeft haar daar niet eens toe overgehaald. In tegendeel. "Op het werk vertelden ze me om thuis te blijven, van de ziekte af te komen en dan vanuit huis te werken. Ik denk niet dat ik voor hygiëne moet bellen en contacten moet melden,'' zei Andrea.

Volgens experts is dit scenario zeker niet uniek. "Helaas zijn er steeds meer meldingen, maar ik kan niet verifiëren dat sommige werkgevers hun werknemers die tekenen van een luchtweginfectie vertonen, aanmoedigen om gewoon thuis te blijven en de test niet te doen. Als het echt gebeurt, is het verkeerd. Veel van hun potentieel geïnfecteerde contacten ontsnappen dan aan ons en de ziekte verspreidt zich verder".

Mladá Boleslav Škoda is begonnen met het massaal testen van zijn medewerkers.
Bron lidovky.cz.
------------------------------------------------------
corona 24 november oversterfte.PNG Grafiek van oversterfte in Tsjechië. Bron seznamzpravy.cz.
------------------------------------------------
Maandagavond vond er een kleine muzikale voorstelling plaats zonder publiek op cruise & feest schip loď Explorer bij de beroemde brug in Praag. Zie filmpjes op facebook.com/lodexplorer.

Het openen van winkels moet gewoon kunnen met nodige hygiëne regels.
Het gratis testen rondom de feestdagen lijkt me een goed idee, maar ben bang dat mensen dat niet gaan doen omdat ze niet in quarantaine willen bij positieve test.
Tweederde van de Tsjechen is zich er van bewust dat de feestdagen het risico op overdracht groot is en zal daar rekening mee houden.
Alle landen verwachten een derde golf in het voorjaar. Als iedereen zich daar nu eens bewust van is kunnen we die klein houden. Hoe zieker een land is hoe zieker de economie wordt.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Epidemiologische situatie in het land te verschillend om te versoepelen

De kans op een verdere versoepeling van de anticoronamaatregelen in Tsjechië is afgenomen. Dit komt omdat de waarden van de PES-risico-index te verschillend zijn in het hele land, zei het hoofd van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistieken (ÚZIS), Ladislav Dušek, op een persconferentie in Praag op vrijdag. De epidemiologische situatie komt overeen met een classificatie in de derde groep van de index in slechts vijf cirkels. En als je Praag eruit haalt, waar de situatie momenteel het beste is, zou het resultaat een waarde zijn die alleen overeenkomt met het vierde risiconiveau, legde Dušek uit. Volgens hem kan de ontwikkeling in sommige regio's "potentieel zeer riskant" zijn.

De beheersing van de coronaviruspandemie vordert langzamer dan de regering had gewenst. Alle maatregelen zouden echter in het hele land uniform moeten worden toegepast.
Blatný verwierp de mogelijkheid dat winkels alleen open zouden gaan in regio's met een betere score. "Op het moment dat we ons regionaal gaan gedragen, zou dat betekenen dat de meeste mensen zich verplaatsen in de richting waar de etablissementen open zijn. En dat is precies wat we niet willen”, zei de minister.
Hiermee gaf de minister aan dat het nog lang niet zeker was of vanaf maandag verdere corona-orders van de regering versoepeld zullen worden.
Al woensdag wees vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček, die sceptisch staat tegenover verdere versoepeling, op de stijging van de risicoscore in de regio's. Blatný, die aan het begin van de week optimistisch was, zei toen donderdag dat hij een kans ziet om de beperkingen "ongeveer 50 tot 50" te versoepelen.
Het besluit wordt zondag genomen tijdens een buitengewone kabinetsvergadering.

Bronnen deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz

-----------------------------------------------------------------------

Praag opent meer opvangcentra daklozen om verspreiding coronavirus tegen te gaan

Met het begin van het winterweer bereidt Praag zich voor om zijn schuilplaatsen voor daklozen te openen. De gemeente wil ook daklozen testen op coronavirus en heeft speciale zorgvoorzieningen voor positief testen.

De stad Praag opent in deze tijd van het jaar regelmatig opvangcentra voor daklozen, maar heeft dit jaar haar capaciteiten versterkt. Daklozen zullen meer opties hebben, niet alleen waar ze kunnen slapen, maar ook waar ze het barre winterweer overdag kunnen overleven en waar ze terecht kunnen in geval van gezondheidsproblemen.

Gezien het verhoogde risico op verspreiding van coronavirus onder daklozen in de hoofdsteden hebben de autoriteiten maatregelen genomen om hen zoveel mogelijk van de straat te krijgen. Gewoonlijk kunnen daklozen alleen nachten doorbrengen in opvangcentra. Nu maken de autoriteiten er hostels van, waar bepaalde hygiënestandaarden en veiligheidsmaatregelen kunnen worden gehandhaafd tegen de verspreiding van het virus.

De gemeente stelt dat op basis van ervaringen uit voorgaande jaren de capaciteit van slaapzalen en andere voorzieningen voldoende moet zijn. Alles wordt beheerd via een centraal register online met een actueel overzicht van beschikbare bedden.

Het enige probleem kan zijn om een deel van de daklozen te overtuigen gebruik te maken van de beschikbare gezondheidszorg en faciliteiten. Velen weigeren dit vanwege de interne regels die ze daar moeten respecteren - zoals geen alcohol - en blijven liever op straat komen alleen eten halen.
De uitgebreide onderkomens en zorgvoorzieningen moeten tot maart open blijven.

Bron english.radio.cz.

Er is een openbare groep op facebook Help Prague's Homeless waar mensen hulp kunnen bieden.
De Nederlander Leendert Wolters is ook betrokken bij deze groep.

--------------------------------------------------------------------------

Tsjechië is niet langer het meest getroffen land in de EU; volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding staat het land nu ver achter bij landen als Oostenrijk, Polen en Kroatië, met ongeveer 623 COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners.

Bron expats.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 

Ad Verschoor

Donateur
Versoepelingen van de corona-maatregelen

Vanaf 3 december versoepelingen van de corona-maatregelen in Tsjechië!
Eindelijk het lang verwachte nieuws: vandaag heeft de Tsjechische regering besloten vanaf a.s. donderdag de coronamaatregelen te versoepelen en van de restricties behorend bij risico-niveau PES 4 naar 3 te gaan!


Dit betekent o.a.:
- opening van restaurants (met max. 50% normale bezetting, max. 4 personen per tafel)
- opening van alle winkels
- "binnenlands" toerisme weer toegestaan
- de avondklok vervalt geheel
> Het grensbeleid wordt voorlopig helaas NIET aangepast.

(Dit alles uiteraard onder voorwaarde, dat de coronacijfers niet weer ineens de komende dagen gaan stijgen).
 
Daar vrees ik ook voor, bij de eerste golf hebben ze het ontzettend goed gedaan, als ik naar het dodental kijk tenminste en dat vergelijk met België, een land met ongeveer evenveel inwoners.
Toen hebben ze de maatregelen (te vroeg) opgeschort en is het fout gegaan.
Het dodental tijdens de tweede golf is ongeveer vergelijkbaar.
Bij ons hebben ze ondertussen (gelukkig) hun les getrokken, en zijn ze helaas, maar terecht heel spaarzaam met versoepelingen.
Feit is dat dit virus kikt op doden, en dat de medische wereld hieronder kraakt.
Je kan toch de mensen geen zalige Kerst of Nieuwjaar wensen, in de wetenschap dat je hen misschien hierbij ook een (ongewenst) cadeautje extra geeft.

Volgens de laatste cijfers die ik heb van Sciensano heeft Tsjechië op 100.000 inwoners de laatste 2 weken 582 besmettingen, België heeft er 307.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Lijkt mij ook te vroeg. Dat alle winkels weer open gaan en de avondklok wordt afgeschaft ok. De mensen gaan nu immers ook allemaal naar de supermarkten en dat blijken geen grote besmettingsbronnen te zijn als de mensen zich aan de afstand en hygiëne regels houden. Maar restaurants, bars, skipistes en kantoren kunnen ze beter nog even gesloten houden.
 
Bovenaan