Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Nederland = Rood - reizigers uit deze landen (zowel buitenlanders als Tsjechische staatsburgers) moeten het Public Health Passenger Locator Form invullen voordat ze de Tsjechië binnenkomen en de PCR-test of quarantaine ondergaan na de binnenkomst.

Het is noodzakelijk om de Public Health Passenger Locator From in te vullen voor uw aankomst en om een PCR-testresultaat in te dienen bij het regionale hygiënestation: • binnen 5 dagen na binnenkomst in Tsjechië in het geval dat de test is ondergaan in Tsjechië of • direct na de aankomst in het geval dat de test is ondergaan in een ander EU+ land dat niet is ouder dan 72 uur.
Bronnen koronavirus.mzcr.cz/en + schema koronavirus.mzcr.cz.

Voor vliegen via Schiphol en formulier zie schiphol.nl.
Ik denk niet dat KLM dat Tsjechisch/Engelse formulier plf.uzis.cz accepteert.

Gisteren aangekomen via Praag Airport. Zonder Public Health Passenger Locator Form kom je echt niet binnen. Natuurlijk een aantal dat zo'n formuliertje niet bij zich had. Dus een behoorlijke opstopping en vraag me af hij zoiets bij de grensovergangen op snelwegen gaat.

De PCR-test op het vliegveld was prima geregeld.
 

kuurgast

Donateur
@Bohemian voor jou is dat prima geregeld omdat je daar woont/werkt.
Goed dat je melding doet over procedure op vliegveld.
-----------------------------------------------------
Ik kwam info tegen met uitleg over Europese stoplicht-kaart
Zie ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/travel-during-coronavirus-pandemic/common-approach-travel-measures-eu_nl.
En meer info op ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/travel-during-coronavirus-pandemic_nl.

@Joaninha Tsjechië wil de mogelijkheid om te reizen voor ongehuwde stellen bijwerken.
Zároveň se rozšiřuje možnost cestování pro nesezdané páry.

Noodzakelijke reizen buiten Tsjechië zijn vanaf vandaag 24 uur mogelijk zonder testen.
Vanaf vandaag wordt de uitzondering voor reizen vanuit Tsjechië naar landen die bij het zogenaamde reisstoplicht rood gemarkeerd zijn, uitgebreid. Zonder een negatieve test voor covid-19, is het mogelijk om indien nodig 24 uur te reizen, tot dusverre is de algemene uitzondering maximaal 12 uur geldig. Dit geldt voor reizen om gezondheids-, familie-, zakelijke of werkredenen. Tegelijkertijd neemt de mogelijkheid om te reizen voor ongehuwde stellen toe.
Bron 7:41 seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor de info. Langzamerhand ga ik weer nadenken over een reis naar Tsjechië (geen vakantie). Hoewel dat ook nu al mogelijk is onder bepaalde voorwaarden, wacht ik nog eventjes tot de situatie weer enigszins normaal is. De cijfers mbt tot Corona gaan snel de goede kant op. Ik houd zelf grafiekjes bij voor de regio die mij aangaat en als de trend zich door blijft ontwikkelen zoals nu, kunnen de dagcijfers binnen een maand onder de 10 per dag per 100k inwoners zitten. Dat is lager dan nu in mijn regio in Nederland. Dat heeft er ook mee te maken dat met de uitgebreidere maatregelen er sneller in Tsjechië resultaten zijn. Als de trend zich doorzet, zit Tsjechië zelfs sneller in de oranje zone dan Nederland. Dus er komt licht aan het einde van de tunnel.
 
Antiregeringsprotest in het centrum van Praag: velen zonder mondmasker

Honderden mensen protesteerden tegen de anti-epidemische maatregelen van de regering tijdens hun mars door Praag, en volgens sommige schattingen waren dat er meer dan duizend. Velen van hen droegen geen mondmaskers. Het evenement, georganiseerd door One Common Czech Heart for Freedom, werd bijgewoond door enkele tientallen politieagenten en leden van het anti-conflictteam. Maar ze hoefden niet in te grijpen, het protest verliep zonder fysieke conflicten. Voor 18.00 uur begonnen de deelnemers zich te verspreiden

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...navirus-17-listopad.A201117_163324_domaci_lre

De herdenking van dit jaar van de gebeurtenissen die verband hielden met 17 november, toen de Duitse nazi's in 1939 bloedig tussenbeide kwamen tegen de studenten en 50 jaar later de communistische macht, ging gepaard met demonstraties. Mensen in Praag, Brno en Ostrava uitten hun ongenoegen over de regelgeving van de overheid over de coronavirus-pandemie. Om 17.00 uur en 11 minuten lichtten veertig belangrijke gebouwen op in driekleurige kleuren.

bron: aktualne.cz
 

kuurgast

Donateur
Naast hulp van buitenlandse militaire artsen en en Tsjechische militairen die het gezondheidszorgpersoneel helpt gebeurt er nog meer in Tsjechië.

Artsen Zonder Grenzen ondersteunen verpleeghuispersoneel in Tsjechië.

In haar allereerste operaties in Tsjechië ondersteunt Artsen Zonder Grenzen (AZG) de COVID-19-bestrijding in verpleeghuizen in het hele land, in samenwerking met het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken. Sinds begin november geven AZG-teams training in infectiepreventie en -bestrijdingsmaatregelen aan verpleeghuispersoneel, dat aan de frontlinie van de COVID-19 staat.

Begin november werd Tsjechië een van de drie landen ter wereld met het hoogste aantal COVID-19-gevallen per miljoen mensen. De ziekte verspreidt zich bijzonder snel onder ouderen. Het verpleeghuispersoneel, dat niet noodzakelijkerwijs een medische opleiding heeft genoten, bevindt zich vaak in de positie dat zij maatregelen moeten nemen voor infectiepreventie en -bestrijding met weinig tot geen begeleiding of eerdere ervaring.

AZG heeft twee mobiele teams, elk bestaande uit een verpleegkundige en een logistiek medewerker. Ze bezoeken verpleeghuizen in het hele land om feedback en advies te geven, gebaseerd op de expertise van AZG in het omgaan met infectieziekten over de hele wereld.
“Voor het verpleeghuispersoneel is dit vaak de eerste gelegenheid om de maatregelen die ze nemen te bespreken”, zegt Pavel Dacko van AZG.

In de eerste twee weken van de reactie van AZG, bezochten de twee mobiele teams 23 verzorgingstehuizen, voornamelijk in de regio's Pilsen en Zuid-Moravië. Nu breiden ze hun steun uit naar andere regio's en zijn ze van plan de komende week nog eens 12 verzorgingstehuizen te bezoeken.

Hoewel de activiteiten van Artsen zonder Grenzen in Tsjechië momenteel klein zijn en gericht op specifieke activiteiten, staan de teams klaar om te reageren wanneer dat nodig is.
Bron msf.org.
-------------------------------------------------------
Honderden Tsjechen worden opgeleid als vrijwilligers in de gezondheidszorg door het Rode Kruis.

Meer dan 700 Tsjechen hebben al een opleiding gevolgd, georganiseerd door het Tsjechische Rode Kruis, om vrijwillige gezondheidsassistenten te worden. De cursus werd in september gelanceerd te midden van een golf van nieuwe gevallen van coronavirus, waardoor de ziekenhuizen en sociale zorginstellingen van het land te kampen hadden met een ernstig tekort aan medisch personeel.

De training die wordt aangeboden door het Tsjechische Rode Kruis in Praag, Brno en andere Tsjechische steden, is gratis en duurt slechts enkele uren.
Hoewel de vrijwilligers geen van de taken kunnen uitvoeren die moeten worden uitgevoerd door gekwalificeerd medisch personeel, kunnen ze wel helpen met de basishandeling aan het bed, waardoor verpleegkundigen in ieder geval een deel van de lasten kunnen worden ontlast.
Na afronding van de opleiding kunnen ze hun hulp aanbieden aan ziekenhuizen of sociale voorzieningen.
Ziekenhuizen en sociale voorzieningen benaderen het Tsjechische Rode Kruis meestal zelf met een verzoek om vrijwilligers.


Ondanks het feit dat het aantal nieuwe coronavirusinfecties de afgelopen dagen in Tsjechië is vertraagd, staan ziekenhuizen en sociale zorginstellingen nog steeds onder druk met duizenden artsen en verpleegkundigen die besmet zijn met Covid-19.
Ondertussen blijven tientallen mensen zich elke dag aanmelden voor de opleiding van het Tsjechische Rode Kruis om vrijwillige hulp in de gezondheidszorg te worden.
Bron english.radio.cz.
-------------------------------------------------------
Praagse horeca maken meer dan 1.000 baguettes voor daklozen in een hartverwarmend liefdadigheidsnetwerk.

Terwijl de tweede golf van Covid-19 door Praag raasde, kwam een netwerk van bezorgde burgers in actie om de dakloze bevolking van de steden te voeden die vechten tegen vriestemperaturen in lege, donkere straten.

De niet-gouvernementele organisatie Místní místním (locals voor locals) heeft een web gecoördineerd van restaurants, sociale diensten en vrijwilligers die gratis baguettes maken en bezorgen aan mensen die op straat leven. Tot nu toe zijn er meer dan 1.000 baguettes over de stad verspreid.

Elk horecabedrijf kan zich aansluiten bij het solidariteitsnetwerk. Místní místním zamelt het geld in, dat ze vervolgens aan de cafés geven, zodat ze de ingrediënten voor de baguettes kunnen kopen. Oorspronkelijk haalden vrijwilligers het eten op en brachten het naar de partners van Místní místním, het Leger des Heils en Naděje (Hoop).

De situatie is nu heel anders dan in maart, toen de regering daklozen ging huisvesten in lege hotels en hostels.
Nu is de behoefte op straat. Na een regelmatige ontmoeting met de stadspolitie en vertegenwoordigers van de gemeente om manieren te bespreken om deze kloof te dichten, heeft Místní místním financiering van de stad binnengehaald.
Tegelijkertijd zijn Naděje en het Leger des Heils erin geslaagd financiering te krijgen van de gemeente. Maar het project stopt hier niet.
Naast baguettes, delen ze ook desinfectie en maskers uit.
Er is meer geld nodig en je kan ze helpen zie de website darujme.cz.
Artikel over dit initiatief op praguemorning.cz.

Darujme.cz is een oplossing en een platform voor online donaties in Tsjechië. Het creëert een betrouwbare, allesomvattende en transparante omgeving voor moderne vormen van geven die toegankelijk zijn voor zowel ngo's als donoren.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Contact- en uitgangsbeperkingen zijn versoepeld.

In Tsjechië worden de contactrestricties vanaf woensdag enigszins versoepeld. Bruiloften, begrafenissen en kerkdiensten zijn nu mogelijk met een maximum van 15 deelnemers, voorheen gold de limiet van 10 personen. De wijziging is maandag door de regering goedgekeurd.

Vanaf woensdag geldt ook een nieuwe uitzondering op de beperking van de bewegingsvrijheid in dit land. Het is nu mogelijk om tijdens de vakantie op sportvelden te sporten. Tot nu toe waren alleen naar het werk, naar de dokter, winkelen en het bezoeken van familieleden en wandelingen in de natuur en parken toegestaan.
Bron deutsch.radio.cz.

In winkels mag nu een klant per 15 vierkante meter naar binnen.
126145197_3548749461882510_7890488413624830419_n.jpg

Vandaag ging deze afbeelding rond op social media, een lange rij mensen voor de kaufland in Otrokovice.
Nu blijkt dat dit voor openingstijd was dat vooral senioren er vroeg bij waren omdat ze bang waren geen winkelwagen te kunnen krijgen om naar binnen te gaan. Er mogen daar 260 mensen naar binnen met een winkelwagen. Binnen een kwartier na opening was de rij opgelost.
Bron seznamzpravy.cz.
Het is daar iedere woensdagmorgen druk omdat dan de nieuwe aanbiedingen ingaan.
--------------------------------------------
Tsjechische kerst in 3de fase van PES?

Volgens de minister van Volksgezondheid Jan Blatný is verlenging van de noodtoestand noodzakelijk om besmetting in winkels voor kerst te voorkomen. Hij verklaarde op de Tsjechische televisie dat Tsjechië zich met Kerstmis in de derde van vijf fasen van het anti-epidemisch systeem (PES) zou kunnen bevinden.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
5515 nieuw geïnfecteerden, risicoscore gedaald tot 62 en nadert derde graad

Laboratoria in Tsjechië hebben woensdag 5.515 nieuwe gevallen van coronavirusinfectie gevonden. Ten opzichte van dezelfde dag vorige week is dit een afname van ruim drieduizend gevallen. Er zijn momenteel 100.970 geïnfecteerden in het land. De risicoscore, volgens welke de maatregelen tegen covid zullen veranderen, is gedaald van 70 punten naar 62. Hij blijft in de vierde graad en nadert de derde.

De actuele cijfers worden verstrekt op de website van het ministerie van Volksgezondheid .

De toename van de ziekte op woensdag in Tsjechië is vergelijkbaar met maandag, toen er 5410 gevallen bij kwamen. Een dag later, dinsdag, waren er 4.246 positieve gevallen.

Woensdag 18.00 uur werden 6.322 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. 66 doden werden aan de statistieken toegevoegd, het totale aantal sinds het begin van de epidemie is 6.740. 146 mensen zijn woensdag genezen, in totaal meer dan 367.000.

Het vierde risiconiveau duidt op een ernstige aandoening in het anti-epidemische systeem (PES) . Het aantal besmette mensen in de bevolking is hoog en het risico op verdere verslechtering is aanzienlijk. Het is beperkt tot 61 en 75 punten. In Tsjechië zijn nu maatregelen van kracht die overeenkomen met de vijfde, slechtste graad.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zei vorige week dat als het aantal woensdag onder de 75 blijft, hij de regering zal voorstellen de maatregel te versoepelen. Dit kan waarschijnlijk vanaf aanstaande maandag het geval zijn.

De afgelopen zeven dagen was de score 70 punten. Blatný wil de gegevens donderdag evalueren. Hij vertelde woensdag aan de Tsjechische televisie dat Tsjechië met Kerstmis op de derde plaats zou kunnen staan.

Sinds maart, toen de ziekte zich in Tsjechië begon te verspreiden, is bij 475.284 mensen coronavirus geconstateerd. Meer dan driekwart van hen is al hersteld. Het aantal sterfgevallen met covid-19 steeg woensdag tot 6.740, waarvan 3.223 in november.

Tot nu toe stierven de meeste mensen met covid op 3 november, waarbij 256 slachtoffers omkwamen. Volgens gegevens is het aantal ziekenhuisopnames met covid met meer dan 500 gedaald tot 6.322 op dinsdagavond en was dit in ieder geval sinds 26 oktober. Het aantal patiënten in ernstige toestand daalde voor het eerst sinds eind oktober tot onder de duizend.


bron: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-cesko-nakazeni-umrti.A201119_054746_domaci_bur
 
1240
De meest recente coronakaart van Europa op vlak van aantal besmettingen per 100.000 inwoners.Beeld ECDC

Dit is de top 15 van zwaarst getroffen landen in Europa
1. Luxemburg: 1.241,6 (bevestigde gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen)

2. Oostenrijk: 1.069,5

3. Tsjechië: 1.002,7

4. Slovenië: 939,7

5. Liechtenstein: 935,4

6. Polen: 890,4

7. Kroatië: 818,8

8. Frankrijk: 796,8

9. Italië: 792,3

10. Portugal: 785,1

11. Litouwen: 695,1

12. Hongarije: 674,9

13. Bulgarije: 658,0

14. België: 657,9

15. Roemenië: 592,5

bron; https://www.demorgen.be

Tsjechië blijft toch opvallend rood kleuren, ook al is er sprake van versoepelingen?
 
Volgens Sciensano volgt Nederland België na Engeland en Spanje

https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/Meest recente update.pdf

pagina 18

Het is soms nogal verwarrend om te vergelijken, omdat blijkbaar niet elk land de meest recente cijfers geeft of, er later correcties aangebracht worden, of zijn cijfers in 2 keer doorgeeft zoals Tsjechië dat doet. Uiteindelijk doet het er niet toe, we moeten het samen doen, grensoverschrijdend!
 
Laatst bewerkt:
Het is natuurlijk mooi dat de kleurenkaart lichter wordt. Maar dit is gebaseerd op het aantal gemelde besmettingen. Als er 40 % minder tests worden afgenomen, dan heb je natuurlijk ook minder besmettingen. Gelukkig daalt ook het percentage van het positieve test. Dat is positief. Maar dit is nog steeds erg hoog in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland. En bevindt zich nu rond de 25%. De risicoscore zegt meer en is gebaseerd op veel meer factoren. Gelukkig zakt deze ook. Toch is het aantal positieve testen het topje van de ijsberg gezien het hoge percentage. Mogelijk is al zo'n 20 % besmet (geweest). Dat hoge percentage heeft naast een negatieve ook een positieve kant. Steeds meer schakels ontbreken om het virus door te kunnen geven. Ik heb nog nergens gelezen over het percentage van de bevolking dat antistoffen heeft opgebouwd tegen het virus. Ik denk wel dat dit wordt bijgehouden want het is natuurlijk ook een belangrijk gegeven voor het bepalen van de risicofactor.
 

kuurgast

Donateur
Een keer tegen het virus aanlopen betekend nog niet dat je genoeg immuniteit hebt opgebouwd tegen het virus.
Die antistoffen zijn dan niet voldoende permanent aanwezig in je lichaam.
Zie ook sanquin.org.

Immuniteit na genezing door Covid-19? Daar is geen bewijs voor, waarschuwen wetenschappers.
Zelfs die mensen die met succes van de ziekte zijn hersteld, moeten voorzichtig zijn.

Zwaarlijvige personen worden mogelijk niet beschermd tegen het coronavirus door een vaccin dat wetenschappers over de hele wereld nu proberen te ontwikkelen. Volgens specialisten zal hun immuniteit niet goed kunnen reageren op vaccinatie.
Bron techfocus.cz.

Kan een genezen persoon na een tijdje weer besmet raken? Het antwoord is ja, hoewel er tot dusverre wereldwijd maar weinig gevallen zijn beschreven. Experts zeggen dat het vergelijkbaar zal zijn met de griep of eerdere coronavirussen, die na verloop van tijd geïnfecteerd kunnen raken.
"Naar analogie met andere coronavirussen, is het bekend dat immuniteit tegen hen slechts een paar maanden duurt. En we weten ook dat de immuniteit van antilichamen tegen SARS ongeveer een half jaar heeft geduurd, maar dit is ook slecht geverifieerd omdat het relatief snel eindigde ”, zegt immunoloog Hořejší.
Bron irozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:
Dat klopt ook. Ze zeggen daarom ook dat mondkapjes ook kunnen voorkomen dat je ernstiger ziek wordt omdat je minder virus binnen krijgt. Overigens is die 5% in Nederland ook niet meer actueel. Diezelfde waarde las ik in mei. Actuele cijfers daarover kan ik ook niet vinden.
Ik denk dat in Tsjechië vooral veel mensen zich meldden voor een test die behoorlijke klachten hadden, dat wellicht het hoge percentage positieve testen verklaard. Het aantal test is behoorlijk gedaald in Tsjechië en ook het percentage dat positief is. Dat is goed nieuws. Want dat betekent dat er waarschijnlijk veel minder mensen met klachten zijn. Maar ook in Nederland is het nog hoog. Gisteren was dat 13,8%. Om weer in de gele zone te komen moet dat tot onder de 5 dalen. Zie de Europese schaal die hier op het forum als eens eerder geplaatst werd. De provincie Groningen komt daar nu in de buurt. Zowel wat het aantal besmettingen per 100k als het percentage positieve tests. Daar bedraagt het percentage nu 6%.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Aantal Tsjechische coronadoden in drie weken tijd verdubbeld

Het aantal sterfgevallen in Tsjechië als gevolg van het coronavirus is in november verdubbeld en heeft de grens van 7000 overschreden, meldt het ministerie van Volksgezondheid zaterdag.


Volgens de cijfers bedroeg het aantal geregistreerde doden zaterdag 7021, vergeleken met de 3523 die eind oktober werden gemeld.

Het land, een van de zwaarst door de pandemie getroffen landen in Europa, heeft de afgelopen weken het aantal nieuwe coronabesmettingen en ziekenhuispatiënten zien afnemen, waardoor de regering de coronamaatregelen iets kan versoepelen.

Bron: Live-blog nu.nl
 
Versoepelingen vanaf maandag

Er wordt minder getest, maar ook het aandeel positieve mensen onder de geteste personen neemt af. Volgens de nieuwe methodologie van het ministerie van Volksgezondheid, waarin het aandeel mensen dat is geïnfecteerd door mensen die voor het eerst zijn getest, niet door alle uitgevoerde tests, is het aandeel de afgelopen week tussen de 25 en 30 procent gebleven. Aan het begin van de maand naderde het de 40 procent.

Het meest is nu covid-19 wijdverspreid in Havlíčkův Brod, waar hygiënisten de afgelopen zeven dagen 651 geïnfecteerden per 100.000 inwoners hebben geregistreerd. In deze herberekening hebben Svitavy en Chrudim momenteel meer dan 500 gevallen. De Trutnov-regio is relatief de beste van de afgelopen week, met ongeveer 131 besmette mensen per 100.000 inwoners.

In Praag hebben laboratoria de meeste gevallen van coronavirus in negen dagen bevestigd. Het waren er 502, tien meer dan op donderdag en afgelopen vrijdag. De risicoscore bleef echter voor de tweede dag op rij in de hoofdstad op 44 punten op honderd. Het is dus in de derde van de vijf stadia volgens welke maatregelen tegen infectie worden beheerst.

Het begint los te komen
Dankzij de geleidelijke verbetering van de epidemische situatie in Tsjechië begint maandag de versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het land zal in het PES-systeem van de vijfde moeilijkste graad naar de vierde gaan, keurde de regering vrijdag goed.

Winkels zijn geopend tot 23.00 uur, de avondklok wordt verkort

Een bijeenkomst van maximaal zes personen is toegestaan in plaats van de huidige twee, de avondklok begint om 23.00 uur in plaats van de huidige 21.00 uur. Evenzo kunnen de sluitingstijden van transacties worden verlengd. Maximaal twintig mensen kunnen bruiloften, begrafenissen of diensten bijwonen.

Dankzij de overgang naar het vierde leerjaar komen vanaf woensdag 25 november ook de laatste jaren van het secundair onderwijs weer op de banken en wordt ook het praktijkonderwijs hervat in groepen van maximaal twintig leerlingen. Tegelijkertijd beginnen groepen van maximaal twintig laatstejaarsstudenten aan universiteiten te studeren. Eens te meer zal één-op-één lesgeven ook mogelijk zijn op basiskunstscholen en taalscholen. Vanaf maandag 30 november gaan kinderen uit de eerste en de negende klas naar school, en na een week wisselen andere klassen van de tweede klas om de beurt op school. Scholen geven nu online les.

Auteurs: ČTK , iDNES.cz
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...-pes-rizikove-skore.A201121_065517_domaci_knn
 
Bovenaan