Tsjechië en Corona

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. Dit zegt helaas niet zoveel. Als je weet dat lang niet iedereen, die of symptomen heeft of in aanraking is geweest met iemand die bewezen is besmet, zich niet laat testen, dan zijn deze cijfers niet echt bepalend. (bron: PAQ Research).
  De reden daarvoor is even simpel als ontluisterend. Veel Tsjechen zijn bang voor inkomensverlies of hun baan.

  Indien je positief wordt getest moet je 10 dagen in quarantaine. De Tsjechische ziektewet is absoluut niet zo riant als die in Nederland (waar je gewoon je salaris krijgt doorbetaald) en dit kost de geteste persoon dus geld. Soms is het zelfs zo dat bij een langer ziekteverloop, de geteste persoon zijn baan kwijt is.
  En dat risico loopt men liever niet.

  De oplossing? Gewoon niet laten testen.
   
  Bewerkt door een moderator: 05-12-2020
  rainbow en curious vinden dit leuk/interessant.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Donderdag en vrijdag meer besmettingen gemeld.

  Vrijdag zijn er nog eens 4744 bevestigde gevallen van covid-19 toegevoegd in Tsjechië, dat zijn er bijna 300 meer dan een week geleden. Voor de tweede dag op rij een stijging ten opzichte van de week ervoor. Dit volgt uit actuele gegevens op de website van het ministerie van Volksgezondheid. Het reproductiegetal dat het gemiddelde aantal andere geïnfecteerde mensen aangeeft dat één positieve test heeft geïnfecteerd, steeg tot R 0,96.

  Vrijdag beschreef minister van Volksgezondheid Jan Blatný de situatie als kwetsbaar. Volgens hem valt niet uit te sluiten dat de maatregelen weer aangescherpt kunnen worden. Volgens hem lopen de regio's Královéhradecký, Ústecký, Liberecký, Olomoucký, Zlínský en Vysočina momenteel gevaar.

  In totaal zijn tot nu toe 8782 mensen met coronavirus overleden in Tsjechië. Het aantal slachtoffers is de afgelopen dagen afgenomen. Zondag waren er 94, dus voor het eerst sinds 18 oktober bleef hun aantal onder de honderd. Achteraf bezien groeien deze gegevens echter meestal nog.

  De meeste geïnfecteerden hebben een mild beloop van de ziekte en het aantal ziekenhuispatiënten is de afgelopen dagen afgenomen. Volgens de laatste gegevens van het ministerie waren er 4.436 mensen met coronavirus in ziekenhuizen. De toestand van 576 patiënten wordt door artsen als ernstig beoordeeld. Een maand geleden waren bijna 3.800 mensen meer in het ziekenhuis opgenomen en twee keer zoveel patiënten hadden intensieve zorg nodig als nu.

  Donderdag was meer dan een kwart van alle uitgevoerde tests positief, het hoogste aandeel sinds 14 november. Volgens experts vertoont het hoge aandeel positieve gevallen nog steeds een relatief hoge viral load in de populatie. Een aandeel van ongeveer vijf tot tien procent wordt als veilig beschouwd, wat aangeeft dat het opsporen van geïnfecteerde contacten werkt.

  De covid-19 heeft zich de afgelopen dagen het sterkst verspreid in de regio Havlíčkův Brod. In de afgelopen zeven dagen waren er 523 meer besmet per 100.000 inwoners. Daarentegen zijn er in het district Praag-West de afgelopen week 156 geïnfecteerd per 100.000 inwoners. In sommige regio's is de daling van het aantal nieuwe gevallen bijna gestopt.

  De berekening van de PES-score is gebaseerd op de waarde van het reproductiegetal, het aandeel positieven van alle dagelijkse tests in de afgelopen zeven dagen en het aantal geïnfecteerden per 100.000 inwoners in de algemene en seniorenpopulatie. Ook speelt een dalende of stijgende trend een rol. Volgens de score op een schaal van 0 tot 100, waarbij 100 de slechtste is, wordt het land gerangschikt in een van de vijf niveaus waaraan de maatregelen zijn gekoppeld. De derde graad, waarin Tsjechië nu staat, wordt gegeven in het bereik van 41 tot 60 punten.
  "PES is niet de enige informatiebron, maar de basis. Als de risicoscore drie dagen hoger was, zou deze weer kunnen worden aangescherpt. We kunnen het niet uitsluiten", aldus minister Blatný.

  Uitleg berekening van de PES-score.

  Gegevens die zijn gepubliceerd door het ministerie van Volksgezondheid, maken het mogelijk om de verspreiding van covid-19 in de afzonderlijke regio's van Tsjechië te vergelijken. En tot op het niveau van de afzonderlijke wijken. Echter, anti-epidemische maatregelen worden uiteindelijk beslist door de overheid, evenals de verklaring van een zekere mate van risico bekend als PES. En deze graad is volgens de huidige procedure van de regering altijd van toepassing op de hele republiek.

  Dus de PES heeft vijf graden van nul tot honderd. De individuele niveaus worden altijd gedeeld door 20 punten, behalve het hoogste niveau 5, dat begint in plaats van 80 punten op 76. Punten worden geteld volgens vier indicatoren:
  - 14 dagen positief voor covid-19 (per 100000 inwoners) (0-20 punten),
  - 14 dagen aantal positieve senioren (per 100000 inwoners van 65 jaar en ouder) (0-20 punten),
  - gemiddelde positiviteit van tests in de afgelopen 7 dagen (0-30 punten),
  - vereenvoudigde berekening van het reproductiegetal (0-30 punten).

  Het aantal besmette personen verwijst altijd naar het aantal van 100.000 inwoners. Zo kan de risico-index berekend worden voor bijvoorbeeld één piepklein dorp.
  Bron oa ceskenoviny.cz + seznamzpravy.cz.

  Er was zaterdagmorgen even onduidelijkheid over 57 of 59 van Pes.
  Havlíček wil mensen motiveren om zich te laten testen, door bij positieve test hen volledig salaris te geven
   
  Laatst bewerkt: 05-12-2020
  Joaninha en rainbow vinden dit leuk/interessant.
 3. De Tsjechen vielen winkels en markten aan, de regels storen hen niet. De winkelwaanzin zal doorgaan.

  [​IMG]

  Vanaf het moment dat de regering aankondigde de corona maatregelen te zullen versoepelen, was het duidelijk dat winkels of restaurants een enorme aanval zouden ondergaan. Nog groter kwam in het weekend. Na schoonheidssalons en kappers ontstonden er rijen in winkelcentra of pleinen. Het waren de kerstmarkten, die dit jaar in een meer intieme sfeer worden gehouden, die op zaterdag honderden tot duizenden bezoekers trokken. Ongecontroleerde bijeenkomsten kunnen echter leiden tot een hernieuwde aanscherping van overheidsregels.
  De winkels die onderdeel uitmaken van de winkelcentra hebben zich voorbereid op de toestroom van klanten. Sommigen gaven zelfs op hun websites aan in hoeverre de capaciteit gevuld is zodat klanten niet onnodig rijden. Als alternatief, zodat ze hun aankomsttijd kunnen plannen. Werknemers desinfecteren winkelmanden en karren zorgvuldig en houden fysiek toezicht op het vullen van winkels.

  Vanaf de ochtend waren veel parkeergarages bij winkelcentra en verkooppunten echter tot barsten gevuld. Er werden wachtrijen gevormd voor sommige winkels. En de situatie zal volgens de schattingen van handelaren elke dag verslechteren. Hoe dichterbij Kerstmis nadert, hoe groter de winkelwaanzin in de winkelcentra.

  Het is de toestroom van klanten die besloten om in het weekend fysiek kerstcadeautjes te kopen in winkels waar mensen op sociale netwerken in grote mate over klagen. Velen begrijpen niet waarom ze geen geschenken online kunnen bestellen of waarom ze niet de nodige tussenpozen volgen.

  Volgens Václav Koukolíček, een woordvoerder van de Tesco-winkelketen, is het bezoek aan het winkelcentrum sinds donderdag met 100 procent gestegen. "Klantbelang is hier. Op sommige plaatsen kunnen op korte termijn wachtrijen ontstaan voor winkels die erg kwetsbaar zijn, "zei hij.

  De opkomst op de kerstmarkten is enorm

  En de kerstmarkten lopen ook niet ver achter. Ondanks dat ze erg beperkt zijn en bezoekers er niet van genieten in de klassieke stijl, besloten honderden mensen om ze in het weekend te bezoeken. Zo ontstonden op het Oude Stadsplein in Praag volgens bezoekers op zaterdagavond rijen tot 30 meter. 'De oude man nu. Een stand met een trdelník, een met een langoustine. De wachtrijen zijn zo'n 20-30 meter lang '', beschreef een van de Twitter-gebruikers de situatie zaterdagavond.

  Het leek erg op het onderste deel van het Wenceslasplein. Mensen maken gebruik van hun vrije weekenden en gaan wandelen in de metropool. Velen besloten toen om in heropende restaurants te gaan zitten. Het is dus te verwachten dat een soortgelijk scenario zal plaatsvinden op de tweede zondag van de advent.

  De kerstmarkten in Brno kenden ook een grote aanval. Dit jaar zijn ze beperkt tot een kwart van hun normale capaciteit, dus bezoekers kunnen winkelen bij 70 kraampjes, maar geen enkele biedt versnaperingen aan. Het stadsbestuur heeft vooraf al aangekondigd dat de markten dit jaar in het teken zullen staan van ambachtelijke kraampjes.

  Drankjes kunnen worden aangeboden in nabijgelegen restaurants. Dit is precies waar talloze mensen op zaterdag van hebben geprofiteerd, en gedurende de dag baanden de menigten zich een weg door de straten van Brno naar het plein. Vrijdagavond verklaarde de secretaris van het district Brno-střed, Petr Štika, echter in het 360 ° -programma van Pavlína Wolfová op CNN Prima NEWS dat hij niet bang was voor de drukte. Foto's op sociale netwerken suggereren echter iets anders.

  Minister van Volksgezondheid Jan Blatný (voor JA) schudde zijn hoofd naar de menigte. Tsjechië bevindt zich nu in de derde fase van het anti-epidemische PES-systeem. De laatste dagen neemt het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus echter weer langzaam toe. Tegelijkertijd waarschuwden experts en politici met klem voor de toename van het aantal geïnfecteerden en riepen ze burgers op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

  Maar sommigen van hen namen dit advies kennelijk niet ter harte. Maar regeringsfunctionarissen dreigen opnieuw bedrijven en diensten te sluiten als mensen zich niet aan de maatregelen houden. Ook hoofdhygiëniste Jarmila Rážová waarschuwde vrijdag voor een dergelijk scenario. "Als mensen de overheidsvoorschriften niet volgen, gaan we terug naar de vierde fase, en dat willen we niet. Daarom, wees alsjeblieft netjes, 'zei ze tegen CNN Prima NEWS

  bron; https://cnn.iprima.cz/
   
  Laatst bewerkt: 06-12-2020
 4. We willen niemand pesten. Maar we zijn nog een stap verwijderd van de terugkeer naar de vierde graad, waarschuwt Havlíček

  Volgens vice-premier Karel Havlíček (voor JA), is Tsjechië slechts een stap verwijderd van de terugkeer naar de vierde graad van risico in het anti-epidemische PES-systeem. In een video die hij maakte in een van de restaurants die hij op zijn Twitter-account plaatste, riep hij niet alleen bar- en restaurantexploitanten op om te voldoen aan de geldende maatregelen. Zaterdag verklaarde de minister van Volksgezondheid Jan Blatný (voor JA) ook dat de politie tientallen zaken behandelde tijdens de nacht dat restaurants zelfs na tien uur 's avonds open bleven.

  Na 13 dagen, toen de PES-risicoscore op het niveau van het derde niveau bleef, waardoor restaurants en winkels konden worden geopend, keerde het op zondagochtend 6 december terug naar een strikter vierde niveau met 64 punten.

  "Helaas, vanuit pandemisch oogpunt, bevinden we ons op niveau drie tot vier van het PES-systeem en missen we een stap om terug te gaan naar de 'vier', wat zou betekenen dat de vestigingen opnieuw gesloten zouden worden", zei de minister van Transport en Industrie en Handel.

  Volgens hem was de opening van bars en restaurants afhankelijk van de naleving van strengere hygiëneregels. Hij riep de operators ook op om te voldoen aan de bestelde halve capaciteit van de gasten, de limiet van slechts vier personen aan één tafel en de openingstijden tot 22.00 uur.

  "Het is niet omdat we iemand willen pesten. Dit komt omdat we zo snel mogelijk terug willen naar het normale leven. Helaas bevinden we ons nog niet in een dergelijke situatie, ”voegde Havlíček toe. Volgens hem is het nodig om nog een paar dagen te doorstaan, zodat een volledig normaal regime kan worden ingesteld. Door de regels te overtreden straffen mensen volgens hem ondernemers die zich serieus gedragen, niet de overheid of epidemiologen.

  Restaurants, bars, hotels, diensten en de meeste winkels, behalve boodschappen en andere basisgoederen, zijn sinds 14 oktober gesloten. Op donderdag 3 december konden ze weer opengaan. De politie zei op zaterdag 5 december dat ze volledige gegevens zouden moeten hebben over het aantal gevallen van niet-naleving dat ze in het weekend aan het begin van volgende week hadden.

  bron; https://cnn.iprima.cz/


  Het gaat dus weer de foute kant op?
   
  Laatst bewerkt: 06-12-2020
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De PES-score is met zeven punten gestegen tot 64. Dit komt overeen met de vierde graad.
  Wat zal de regering maandag doen?

  Volgens de minister van Volksgezondheid Jan Blatný zal de verslechtering van de epidemische situatie in de PES-score een van de belangrijkste onderwerpen zijn waar de regering zich maandag mee bezig zal houden. De risicoscore verslechterde na dertien dagen van 57 naar 64 punten, wat overeenkomt met een hoger risico.

  Blatný waarschuwt dat de komende dagen zal beslissen over de procedure. Volgens de regels van het PES-systeem moet de verslechtering boven de limiet voor niveau 3 drie dagen duren voordat de regering de Tsjechische Republiek terugbrengt naar niveau 4, waarin bijvoorbeeld restaurants en winkels gesloten zijn. Het duurt zeven dagen om het proces om te keren.

  Volgens Ladislav Dušek, directeur van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek (ÚZIS), is de verslechtering van de situatie op zondag niet het gevolg van de opening van winkels en restaurants op donderdag, die zich nog niet kon manifesteren.
  ------------------------------------
  Gedraag je verstandig, oproep aan horeca en hun gasten.

  Vladimír Dlouhý, voorzitter van de Kamer van Koophandel, Tomáš Prouza, voorzitter van de Confederatie van Handel en Toerisme, en Václav Stárek, voorzitter van de Vereniging van Hotels en Restaurants van de Tsjechische Republiek, hebben gezamenlijk een verklaring uitgegeven waarin pubs en restauranthouders worden opgeroepen zich zoveel mogelijk aan anti-epidemische maatregelen te houden. "Beste uitbaters van restaurants, pubs en bars, beste gasten, we willen allemaal dat we zo snel mogelijk terugkeren naar het normale leven, waar we in alle rust kunnen zitten met familie en vrienden. En we willen de overgrote meerderheid van jullie bedanken voor het volgen van de huidige regels. We roepen de weinige individuen die de regels overtreden des te sterker op om hier onmiddellijk een einde aan te maken. Je brengt niet alleen jezelf in gevaar, maar ook alle andere collega's die zich verantwoordelijk gedragen. Het zou heel triest zijn als de hele gastronomie opnieuw het slachtoffer zou worden van verschillende zichtbare gevallen van schending van de regels ”, schrijven de drie hoofden van invloedrijke organisaties, die met de regering overleggen over de volgende stappen.

  Een aantal horeca bedrijven ging na sluitingstijd pas dicht toen de politie kwam. Nadat de agenten weg waren deden ze weer gewoon de deuren open en gingen vrolijk verder met bier tappen.

  Bron seznamzpravy.cz.

  Zelfs Babiš riep de mensen op zich aan de regels te houden en zo nodig te gaan voor een test.
  Hij zei al eerder dat een derde golf desastreus is voor het land zowel financieel als voor de werkgelegenheid.
  Of vanuit anti-Babis sentiment gezien....dit gaat hem stemmen kosten volgend jaar met de verkiezingen.
   
  Laatst bewerkt: 07-12-2020
  petra vindt dit leuk/interessant.
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  PES is voor de tweede dag 64 punten.

  De dagelijkse stijgingen ten opzichte van voorgaande weken zijn sinds eind oktober aan het afnemen, de trend keerde donderdag om.
  Het anti-epidemische systeem PES staat al op de tweede dag op een score van 64. Dit komt overeen met de vierde graad van risico, waarbij een deel van de winkels, restaurants en diensten gesloten is. De overgang naar de vierde fase moet plaatsvinden na drie dagen van een dergelijke hogere score.
  Het aandeel positieve tests is gestegen tot bijna 26 procent, het hoogste sinds 14 november.

  Reeds 13 districten in Tsjechië scoren momenteel zo hoog in het anti-epidemische PES-systeem dat het overeenkomt met de meest risicovolle, vijfde graad. Het begint bij 76. De slechtste scores worden gerapporteerd door Jeseník (88 punten), Prostějov en Sokolovsko (beide districten 81 punten), Strakonice en Most (beide districten 79 punten). Jablonec nad Nisou, Havlíčkův Brod, Jindřichův Hradec, Kroměříž, Louny, Opava, Ostrava-město en Semily vallen ook in de vijfde graad.
  -----------------------------------------------------
  Blatný: We gaan niet naar niveau vier, maar we brengen wijzigingen aan.

  "De situatie is gestagneerd. Het verval stopte. Het aantal besmette mensen neemt niet af”, zei Jan Blatný. "We zullen ons moeten concentreren op degenen die zich niet aan de maatregelen houden".
  Vanaf woensdag zijn daarom de openingstijden van restaurants, bars en clubs teruggebracht tot 20.00 uur. Ook komt er de hele dag een verbod op alcoholgebruik op openbare plaatsen. Ook de verkoop van alcohol en voedsel op de markten wordt verboden. Beperkingen zijn niet van toepassing op het bezorgen van eten.
  ----------------------------------------------------
  Nieuwe covid-gegevens worden slechts één keer per dag gepubliceerd.

  Alle gegevens over de situatie rond covid-19 in Tsjechië worden slechts één keer per dag bijgewerkt, rond 08.00 uur 's ochtends. Dit geldt voor alle gegevens op de website van het ministerie van Volksgezondheid over covid-19, dwz het aantal nieuwe gevallen van infectie, uitgevoerde tests en de ziekenhuisopname of risico-index van het anti-epidemische systeem PES. De gegevens werden oorspronkelijk twee keer per dag gepubliceerd, rond 01:00 en 18:00 uur. Er komt vandaag geen avondupdate van de website. De woordvoerder van het ministerie en het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistieken (ÚZIS) bevestigde dit aan ČTK
  ----------------------------------------------
  De berekening van de PES-score wordt aangepast.

  Volgens minister Jan Blatný zal de berekening van de PES-risicoscore binnen een week een afspiegeling zijn van de nieuwe methodologie van het European Centre for Infectious Disease Control (ECDC), dat antigeentests op één lijn stelt met PCR-tests. Vorige week zei de minister al dat in zo'n geval het aandeel positieve tests, dat een van de parameters van de berekening is, ongeveer 14 procent zou zijn in plaats van de huidige ongeveer 21 procent. Het zal nodig zijn om de berekening van sommige indices aan te passen.
  --------------------------------------
  Vandaag is de noodtoestand als gevolg van de covid-19-epidemie met nog eens 30 dagen verlengt door de regering. Het zal tot 11 januari duren. De noodtoestand is nodig om de maatregelen wettelijk te kunnen opleggen.

  Tsjechië heeft via gezamenlijke overeenkomsten tussen de Europese Unie een vaccin tegen covid-19 besteld voor 6,9 miljoen mensen. Vaccinaties zullen worden gedekt door de openbare ziektekostenverzekering en zullen vrijwillig zijn, volgens de vaccinatiestrategie die vandaag door de regering is besproken.
  Jan Blatný heeft de vaccinatiestrategie klaar.

  Na ongeveer twee maanden afstandsonderwijs begint vandaag afwisselend voltijds en afstandsonderwijs in middelbare scholen, conservatoria en hogescholen dankzij de versoepeling van de maatregelen. Op scholen zal altijd de helft van de klassen aanwezig zijn en de andere helft leert van thuis, ze worden na een week afgewisseld. De uitzonderingen zijn de laatste jaars, die normaal naar school kunnen gaan. Alle leerlingen kunnen ook wekelijks praktijklessen volgen.

  De tewerkstellingsverplichting van geneeskundestudenten op het gebied van algemene geneeskunde eindigt op donderdag.
  In oktober legde de regering werkverplichtingen op aan studenten in het vierde en vijfde leerjaar van de huisartsgeneeskunde aan medische faculteiten, het vijfde jaar tandheelkunde en farmacie.

  Minister van Industrie en Handel Karel Havlíček verklaarde dat er een handleiding voor skiresorts wordt opgesteld. Het besluit om ze te openen werd echter uitgesteld door de regering. Volgens het oorspronkelijke plan gaan ze op 18 december open.

  Beieren scherpt maatregelen aan, Tsjechen mogen daar vanaf woensdag geen boodschappen meer doen. Het verbod geldt tot dinsdag 5 januari. Met een negatieve test kunnen pendelaars en familieleden nog steeds de grens oversteken zonder quarantaine.
  Zelfs strikte quarantainebeperkingen, die als gevolg van de pandemie praktisch geen toeristische uitstapjes naar Duitsland toestaan, beletten Tsjechen niet om in Saksen te gaan winkelen.
  Saksen, dat tot het najaar een epidemische situatie onder controle had, is nu het ergste van heel Duitsland in termen van nieuwe gevallen per 100.000 inwoners in zeven dagen. De meest getroffen Saksische regio's zijn de regio's die grenzen aan Tsjechië.

  Bronnen seznamzpravy.cz + deutsch.radio.cz.
  Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

  De huidige stijging zou mogelijk de naweeën kunnen zijn van lange vrije weekend met nationale vrije dag 17 november.
   
  rainbow vindt dit leuk/interessant.
 7. Hoorde dat Saksen vanaf maandag een harde lockdown gaat invoeren. Alle winkels dicht en de grenzen met Tsjechië ook op slot. Nietonbelangrijk voor veel Tsjechen/Nederlanders die in de buurt van die Duitse grens wonen.
  Weet er (nog) niet het fijne van, maar kan iemand hier iets meer over zeggen?
   
  kuurgast en Josef vinden dit leuk/interessant.
 8. Na ruim 2 maanden kan ik weer naar de sauna bij het zwembad in Liberec. Die was al die tijd gesloten. Het zal wel stapelen worden, want op de site bazen-info.cz is aangeduid dat men maximaal 8 personen per vierkante meter zal toelaten. Voor de zwemmers zijn de eisen nog zwaarder. Men denkt blijkbaar dat we guppies zijn: maximaal 200 personen op één (1) vierkante meter. Het is rustig in het zwembad en in de sauna. Je moet wel aanbellen om toegang te krijgen tot de sauna. Dat betekent dat men in de gaten kan houden hoeveel mensen er in zijn. De zweetkamer heeft normaal ruimte voor 20 mensen (ik weet alleen de situatie aan de kant van de mannen). Nu wisselt het aantal tussen 1 en 10. Bij 10 zit men toch weer gewoon wat te dicht op elkaar. Ik was er wel aan toe om weer eens te kunnen douchen. Thuis heb ik nog geen douche en een voorlopige voorziening met koud water zie ik niet zo zitten. Mocht een medicus interesse hebben te horen wat mijn ervaring is met ruim twee maanden niet douchen, dan neemt die maar contact op. Mijn kinderen hadden wel bezwaar gemaakt, maar anderen is het niet opgevallen dat ik geen douche kon nemen (in de zomer komt hier vaak een hulpkracht in het postkantoor. Wanneer je de buitendeur openmaakt, weet je al dat ze er is door de stank).
   
 9. Grenzen gaan niet "op slot", zal waarschijnlijk zo zijn als bij de grens met Beieren.
  Volgens Zeit.de is het fijne ook nog niet bekend, maar het "kleine grensverkeer" voor tanken/sigaretten zal wel verboden worden inderdaad.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Notulen van de vergadering van de Regeringsraad voor Gezondheidsrisico's van 17 augustus 2020.

  De toenmalige minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch informeerde de deelnemers voor het eerst over de onderhandelingen over wijdverbreide anti-epidemische maatregelen, toen hij van plan was gordijnen in het openbaar vervoer en geselecteerde binnenruimtes te introduceren. Vervolgens presenteerde hij samen met minister van Onderwijs Robert Plaga een handleiding voor scholen.

  En expliciet tijdens de vergadering, die volgens de notulen, die premier Babiš persoonlijk voorzat, zeiden ze dat de schoolkinderen in het sluiergebouw zaten te wachten. "Ademhalingsbescherming zal in gemeenschappelijke ruimtes voorkomen, niet bij lesgeven in individuele klassen", aldus de notulen, die beschikbaar zijn voor de redactie van Neovlivní.

  Tegelijkertijd droeg de afzwakking van de oorspronkelijk voorgestelde maatregelen in het najaar bij tot de dramatische verspreiding van covid-19. En het is een van de redenen waarom advocaat Petr Němec een aanvraag heeft ingediend bij de premier strafrechtelijk rapport wegens vermoeden van belemmering van de taak van een ambtenaar door nalatigheid, verspreiding van een besmettelijke ziekte bij de mens door nalatigheid, afpersing of een ander strafbaar feit. We hebben het HIER beschreven.

  Tegelijkertijd houdt de premier nog steeds vol dat hij niets wist en legde hij de verantwoordelijkheid op voormalig minister Vojtěch. "Nadat de ervaring van de media en de oppositie mij in augustus verkeerd hebben geïnterpreteerd, wil ik er niet zo veel op reageren. Destijds was ik verbaasd over de onlogische beslissing van het gezondheidszorgsysteem, dat zijn opvattingen in de loop van drie dagen veranderde ”, herhaalde hij zaterdag voor het laatst voor Právo.
  Bron neovlivni.cz.

  ................de vergadering, volgens de notulen, die premier Babiš persoonlijk voorzat,......
   
 11. Hoezo is mijn bericht verwijderd?
   
 12. Wereldreiziger, bedankt voor de info. Ik zorg de eerste keer dat ik een test heb gedaan, zodat ik wat boodschappen kan doen en alles in huis heb wanneer ik weer ga en in quarantaine blijf zonder test. Hoe zit het eigenlijk als je korter dan 10 dagen naar Tsjechië gaat en bijvoorbeeld na 5 dagen quarantaine in je huis daar weer terug reist? Is het dan toegestaan zonder test en zonder de quarantaine af te maken weer terug te reizen?
   
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Gegevens suggereren Tsjechen minder bereid om getest te worden en contacten verbergen.

  Hoewel de recente lockdown het tempo van de Covid-19-epidemie heeft vertraagd, lijkt het land nu een plateau te hebben bereikt. Volgens het Center for Modelling of Biological Processes (BISOP) is de stagnatie in de ontwikkeling van de Covid-19-epidemie deels te wijten aan het feit dat mensen niet getest willen worden en niet al hun contacten aan hygiënisten melden.

  Als Tsjechië een derde golf van Covid-19 in het nieuwe jaar wil vermijden, moeten mensen niet alleen de opgelegde hygiënemaatregelen in acht nemen, maar ook eventuele Covid-gerelateerde symptomen melden en informatie verstrekken over hun contacten in de periode waarin ze mogelijk zijn geïnfecteerd. andere, om een snelle en effectieve tracering mogelijk te maken.

  Uit gegevens van hygiënestations blijkt echter dat mensen minder geneigd zijn om mee te werken dan tijdens de eerste golf van de pandemie in het voorjaar.
  Eva Blechová van het Center for Modelling of Biological and Social Processes (BISOP), dat gegevens van de lente en herfst analyseerde, zegt dat de daling van het aantal verstrekte contacten duidelijk is, hoewel dit gedeeltelijk te wijten is aan de lockdown en meer mensen op thuiskantoor. Toch merkt ze op dat het gemiddelde van 0,8 contacten per geïnfecteerde in november verdacht laag is.
  Een onderzoek van PAQ Research bevestigt dat de contacten tussen mensen zijn afgenomen. Maar zelfs tijdens de lockdown registreerde het nog steeds gemiddeld zes "significante" contacten per persoon.

  Volgens Blechová is de belangrijkste reden voor het lage aantal contacten de onwil van mensen om mee te werken uit angst voor inkomensverlies.
  We hebben geen hard bewijs, maar er zijn onbevestigde berichten in de media dat mensen geen melding maken van contacten of dat een werkgever een werknemer die positief testte, vraagt om contacten op het werk niet te melden uit angst de werking van het bedrijf te verlammen, zegt Blechová.
  De overbelasting op hygiënestations kan ook gedeeltelijk verantwoordelijk zijn.
  Er zijn ook aanzienlijke verschillen in het aantal gerapporteerde contacten in individuele regio's. Het verschil tussen 1,27 contacten per positief geval in de regio Ostrava en 0,26 contacten in de regio Plzen is hiervan een goed voorbeeld.

  En last but not least: het aantal mensen dat momenteel betrokken is bij het opsporen van contacten is gedaald van rond de 1.900 op werkdagen tot 1.100. De achteruitgang zelf is geen probleem zolang de hygiënestations het aankunnen, zegt Blechová, maar niet als het ten koste gaat van de kwaliteit van het geleverde werk.
  Bron english.radio.cz.

  Er worden nu gemiddeld 22.500 testen per dag uitgevoerd in Tsjechië. waarvan circa 26% positief zijn.
   
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het aantal nieuwe besmettingen blijft stijgen in Tsjechië.

  Dinsdag waren in Tsjechië 5848 positive testen gemeld, woensdag kwamen daar 6402 nieuwe coronagevallen bij. Dit is de hoogste dagelijkse waarde sinds 19 november. Het percentage positieve testen is bijna 28%.
  4326 patiënten worden in ziekenhuizen behandeld, waarvan 545 op IC. Het totale aantal patiënten dat is overleden in verband met de ziekte van Covid-19 is gestegen naar 9226 mensen.
  Praag heeft momenteel de laagste groeicijfers, de hoogste in de districten Zlín en Ústí nad Labem

  De risico-index stond woensdag voor de vijfde dag op rij op 64 van de 100 punten. De waarden zijn echter voor alle classificatiecriteria verslechterd.
  Het R-getal staat op R 1,1.
  -----------------------------------------------
  De regering overweegt om naar het hogere niveau van de coronarisico-index te gaan.

  Gezien het toenemende aantal besmettingen overweegt het kabinet de invoering van het vierde niveau van het coronawaarschuwingsniveausysteem PES. Dat gaf minister Jan Blatný van Volksgezondheid toe na een speciale kabinetsvergadering op donderdagochtend. De regering moet maandag beslissen over de aanscherping. Het derde niveau is momenteel van toepassing in het land.
  De minister verzekerde donderdag ook dat de wijziging niet zou betekenen dat kleine winkels gesloten zullen zijn. De minister zei dat de detailhandel en de grote winkelketens gelijk behandeld moeten worden.
  -------------------------------------------
  De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken nodigde oppositie uit om zich bij Crisis Staff te voegen.

  Alle parlementaire oppositiepartijen hebben een aanbod ontvangen om een vertegenwoordiger te benoemen bij de Nationale Crisisstaf, minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček (Sociaal-democraten), die het orgaan leidt dat de inspanningen coördineert om de coronaviruspandemie te bestrijden, vertelde ČTK. Christen-democratisch hoofd Marian Jurečka, die premier Andrej Babiš had bekritiseerd omdat hij tot dusver een dergelijke deelname had geweigerd, bevestigde via Twitter een uitnodiging te hebben ontvangen.

  Gouverneur Martin Půta van Liberec en lid van de Partij van Burgemeesters en Onafhankelijken (STAN) zeiden dat er van het aanbod gebruik moet worden gemaakt omdat volgens hem de regio's en gemeenten een sleutelrol spelen. Burger-democratische voorzitter Petr Fiala verwierp het aanbod en zei dat het een etalage zou zijn en dat niet-gouvernementele vertegenwoordigers niet veel echte invloed zouden hebben.

  Ondertussen heeft een deskundig team van oppositieleden de burger-democraten, christen-democraten en TOP 09 een eigen versie van het anti-epidemisch systeem (PES) voorbereid. TOP 09 MP Dominik Feri presenteerde de contouren van het systeem op een persconferentie. Hun zogenaamde anticoronavirus-team is van plan om voorstellen met betrekking tot risiconiveaus in te dienen bij minister van Volksgezondheid Jan Blatný.

  Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz.
  Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

  Die Dominik Feri van de oppositie is een opvallende figuur in de Tsjechische politiek. Niet alleen door zijn grote bos kroeshaar, maar hij is ook de man achter de website covid.gov.cz/en.
  Ben benieuwd wat zijn voorstel is van een ander PES-systeem.
   
  rainbow vindt dit leuk/interessant.
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Babiš zei het zelfs al veel eerder.....zondag in zijn wekelijkse praatje "Hallo luitjes" dat de cijfers omhoog gingen en de mensen in Praag zich niet goed gedroegen. Terwijl juist Praag landelijk gezien het beste is in beheersing.
   
 16. De Duitsers hebben hier vandaag de grens dichtgegooid. Er staat politie en niemand wordt doorgelaten tenzij je kunt aantonen dat het noodzakelijk is.
   
  rainbow vindt dit leuk/interessant.
 17. Tsjechie.net

  Tsjechie.net Beheer Administrator

  Bedoel je je bericht(en) over de (on)zin van Coronatesten?
  Die heb ik met een aantal andere berichten niet verwijderd, maar verplaatst naar de Hospoda, omdat dit niet zozeer Tsjechië betreft, maar meer een wereldwijde discussie is.
   
 18. Enigzins begrijpelijk. Veel Tsjechen gaan kerstinkopen doen in Duitsland. En de lockdown in Sachsen begint pas maandag. Daarna zullen de grenscontroles minder worden. Want dan valt er niets meer te winkelen en zal het verkeer ook afnemen. Toch zullen ze je als Nederlander door moeten laten als je op doorreis naar Nederland bent.
   

Deel deze pagina