Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
corona 7 augustus.PNG

323 nieuwe positief geteste personen op een dag......Bron onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Bijna net zo hoog als eind maart begin april.
Het aantal actieve covid-19 personen kwam weer boven de 5000.....wederom wonderbaarlijk herstel...
Tweehonderd patiënten verdwenen uit de statistieken.

Het ziekenhuis in Horažďovice in de regio Klatovy, heeft meer dan 20 gevallen van coronavirus. Onder de geïnfecteerden zijn patiënten en personeel. Bron irozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Mapa-epidemiologickych-stupnu-pohotovosti-tyden-32-1024x576.jpg


Praag en Frýdek-Místek blijven op de coronaviruskaart staan met een verhoogd risico.

Op de kaart zijn besmettingen met corona in Tsjechië gemarkeerd als regio's met een verhoogd risico in Praag en de wijk Frýdek-Místek. Het volgt uit de informatie van het ministerie van Volksgezondheid. Een week geleden waren er negen groene wijken. Andere regio's zijn wit bij het zogenaamde verkeerslicht, dwz met nul of verwaarloosbaar risico op infectie.

Het ministerie heeft de epidemische situatie in het land beoordeeld op basis van de ontwikkelingen van 31 juli tot en met 6 augustus. In de afgelopen zeven dagen zijn in heel Tsjechië ongeveer 13 mensen per 100.000 inwoners positief getest. Er zijn ongeveer 83 mensen in Frýdek-Místek en 25 mensen in Praag per 100.000 positief.

Het enige district waar de situatie zich niet positief ontwikkelt, is Frýdek-Místek. We zien momenteel een aanzienlijke toename van het aantal nieuw gediagnosticeerde mensen en het voorkomen van significante clusters die zelfs kwetsbare groepen van de bevolking bedreigen," aldus het ministerie. In Jablunkov drong het coronavirus een klooster binnen, waar ook een bejaardentehuis is. Tientallen zijn besmet, 19 zijn zondag positief getest.

Het reproductie getal, dwz het aantal andere gevallen dat door één patiënt is geïnfecteerd, neemt toe in de regio Moravië-Silezië. Volgens de verklaring van gouverneur Ivo Vondrák, is de situatie in andere districten, waaronder Karviná, echter kalm. De OKD, wiens mijnen een grote uitbraak waren in de regio, hervat deze week geleidelijk de mijnbouw. De medewerkers worden regelmatig getest.

Volgens hygiënisten schommelt Praag al lange tijd op de rand van de verspreiding van de gemeenschap, maar de situatie verbetert enigszins. Het is niet mogelijk om de oorsprong van de ziekte duidelijk vast te stellen aan de hand van een specifieke uitbraak bij ongeveer 17 procent van de geïnfecteerden. "Aangezien trends niet escaleren en er geen merkbare toename is van het risico voor kwetsbare bevolkingsgroepen, is een alarmniveau 1 afgegeven voor Praag", schreef het ministerie. Het eerste niveau is groen gemarkeerd op de kaart. Er zijn lokale uitbraken van de ziekte in het groene stadium, het verspreidt zich niet vrij in de gemeenschap.

Het verkeerslicht (Semafor) dat het risiconiveau bepaalt, wordt wekelijks door het ministerie geactualiseerd.

Zondag namen de minste gevallen van covid-19 in Tsjechië toe van vorige week, tests bevestigd 122. In het weekend wordt er echter minder getest, er zijn dus minder bevestigde ziekten. Het virus treft nu 5.180 patiënten, dat is het meest sinds het begin van de epidemie. Volgens epidemiologen is de situatie echter niet alarmerend, de meeste zijn asymptomatische gevallen of patiënten met een licht beloop van de ziekte en niet in het ziekenhuis hoeven te worden opgenomen. Sinds het begin van de epidemie hebben laboratoria in totaal 18.355 positieve tests geregistreerd, 70 procent van de geïnfecteerden is al hersteld en 390 zijn overleden.
Bron lidovky.cz. + news.expats.cz.

De beste graadmeter is de aantallen te zien op woensdag en donderdag op onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Griekenland stelt negatieve coronatest verplicht voor Tsjechische reizigers.

Vanwege de toename van het aantal besmettingen met het coronavirus heeft Griekenland verplichte negatieve PCR-tests ingevoerd voor inwoners van Tsjechië, Nederland, België, Zweden en Spanje, de maatregel geldt vanaf 17 augustus. De test mag niet ouder zijn dan drie dagen en een internationaal besmettelijkheidscertificaat van een huisarts bij aankomst in Griekenland voorleggen, het formulier staat op de website van het ministerie. Degenen die het niet kunnen bewijzen, belanden twee weken in quarantaine. Andrej Babiš zei verrast te zijn door deze stap van Griekenland en beschreef de situatie als onaangenaam.
Volgens hoofdhygiëniste Jarmila Rážová zijn er ongeveer 32.000 mensen die medio september betaald hebben voor reizen naar Griekenland en volgende week zullen er ongeveer 4.800 vliegen.
De huidige testcapaciteit in heel Tsjechië is ongeveer 8.000 tests per dag.

Babiš 'experts op het gebied van politieke marketing hebben het potentieel van populaire volkswoede ontdekt en proberen het probleem op te lossen. Minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček belooft te onderhandelen met de Grieken om ons van de risicolijst te verwijderen. Maar de kansen zijn niet groot. In tegenstelling tot Kroatië is Griekenland niet vanTsjechië afhankelijk. Diplomatieke tussenkomst zal hoogstwaarschijnlijk nergens toe leiden.
Dus marketeers hebben exclusieve tests uitgevonden voor reizigers naar Griekenland. Hoofdhygiëniste Jarmila Rážová kondigde gisteren aan dat de werking van veertien teststations, één in elke regio, speciaal en alleen voor hen zal worden versterkt. Ze zullen bij voorkeur in deze laboratoria worden getest.

De uitspraak van de hoofdhygiënist is werkelijk opmerkelijk. "Mensen hoeven zich niet vooraf aan te melden bij het testpunt via het reserveringssysteem. Maar het zou goed zijn als ze een bewijs van betaalde reis of accommodatie in Griekenland hadden. Zodat het niet wordt misbruikt." Dus degenen die naar Griekenland gaan, zijn als een door de staat uitverkorene toerist. Cyprus, Slovenië, Estland, Letland en Noorwegen vragen ook om tests. Degenen die daarheen gaan, maar hebben niet het voorrecht om met voorrang te testen.
Maar waarom zou iemand die betaald heeft voor een reis naar Griekenland voorrang krijgen bij het testen boven iemand die de test nodig heeft om totaal andere en misschien wel belangrijkere redenen? Is dit iemand die iets misbruikt? Mevrouw Rážová geeft dus toe dat de staat niet in staat is om snelle en toegankelijke tests te garanderen. Zelfs voor mensen die bereid zijn voor de test te betalen.

Nu is het aan de regering om te beslissen dat reizigers naar Griekenland, in tegenstelling tot alle anderen, niet voor de test hoeven te betalen. Het doet denken aan de komische opmerkingen van de epidemioloog Roman Prymula, die suggereerde dat in plaats van de volledige opening van de grens, alleen een speciale corridor zou worden gecreëerd voor reizen naar Kroatië. De staat kiest simpelweg, onder leiding van Andrej Babiš, naar welke landen je op vakantie moet. Als je gaat waar vrij grote menigten potentiële kiezers naartoe gaan, zul je het gemakkelijker vinden dan wanneer je de voorkeur geeft aan een minderheidsgenre.
Bron echo24.cz.
 
Laatst bewerkt:
Ondertussen alweer een week in Tsjechië. Ben met het vliegtuig gekomen, maar niks geen problemen.
De Tsjechen lijken ook vrij nuchter wat betreft het coronavirus.
Daardoor (en natuurlijk het prachtige weer afgelopen dagen) bevalt het me tot nu toe nog prima.
 

kuurgast

Donateur
Griekenland annuleert officieel de eis voor een negatieve COVID-19-test van Tsjechische reizigers.

Griekenland heeft officieel de plicht opgeheven om negatieve COVID-19-tests in te dienen voor toeristen die vanuit Tsjechië vliegen, die maandag zou worden ingevoerd, maar reizigers moeten nog steeds een negatieve test indienen bij de landgrensovergangen, kondigde de Tsjechische ambassade in Athene aan op haar website vandaag.

Griekenland was oorspronkelijk van plan om Tsjechië, samen met België, Nederland, Spanje en Zweden, op te nemen als landen met het coronavirusrisico.

Athene veranderde echter van gedachten na de besprekingen met de Tsjechische premier Andrej Babiš en de diplomatie.
Tsjechische reisbureaus hebben de verandering verwelkomd. Griekenland domineert hun verkoop dit jaar, vertelden hun vertegenwoordigers vandaag aan CTK.

De ambassade waarschuwt dat de Griekse autoriteiten mogelijk een negatieve coronavirus-test eisen die niet ouder is dan 72 uur van Tsjechen als ze aankomen uit een ander land, dat Athene aanduidt als een risicobestemming. Buiten de EU-landen zijn dat België, Nederland, Spanje, Zweden, Malta, Roemenië en Bulgarije.

De ambassade wijst er ook op dat Tsjechen, net als nu, nog minimaal 24 uur van tevoren het elektronische Passenger Locator Form (PLF) moeten invullen. Op basis van het PLF-formulier krijgen reizigers een QR-code, die ze moeten afdrukken of op hun mobiele telefoon moeten bewaren.

De ambassade herinnert er ook aan dat na aankomst toeristen kunnen worden geselecteerd om willekeurig te testen, en als ze positief testen op COVID-19, worden ze twee weken geïsoleerd in een quarantainehotel, samen met hun naaste medepassagiers.
Bron news.expats.cz.
------------------------------------------
Reizigers uit Spanje hebben vanaf 24 augustus een negatieve test nodig of moeten in quarantaine.

Tsjechië schrapt vanaf 24 augustus Spanje van de lijst van infectiebestendige landen, met uitzondering van de Canarische Eilanden. Als gevolg hiervan moeten Tsjechische toeristen een negatieve Covid-19-test voorleggen of in quarantaine gaan bij terugkeer uit Spanje vanaf deze datum. Hetzelfde geldt voor buitenlanders die vanuit Spanje de Tsjechische Republiek binnenkomen. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid vrijdag in Praag bekend.

Van de landen van de Europese Unie was tot dusver alleen Roemenië geclassificeerd als risicostaat met betrekking tot het risico op besmetting met het coronavirus. Voor alle andere EU-landen zijn er nog steeds geen beperkingen op de toegang tot Tsjechië.
Bron deutsch.radio.cz.
 
Laatst bewerkt:
Officieel schrijven van de instanties naar ons bedrijf via de email:

prosím berte na vědomí, že lidé, kteří se aktuálně vrátí z dovolené z destinací:


  • Lucembursko,
  • Bulharsko,
  • Španělsko
  • Portugalsko
  • Švédsko
  • Rumunsko
a všech zemí v šedivé barvě, MUSÍ doložit negativní test na COVID-19, který bude z území ČR a NESMÍ být starší 4 dnů, nebo musí podstoupit 14ti denní karanténu.

bij terugkeer vanuit deze landen verplicht in quarantaine of een negatieve covid test ...
 

kuurgast

Donateur
Klopt @A.Smit Nu staat Roemenië in Tsjechië op de risicolijst.
Vanaf 17 of 24 augustus komen daar Bulgarije, Luxemburg, Portugal, Spanje (met uitzondering van de Canarische Eilanden} en Zweden bij.
Bij terugkeer uit deze rode landen moeten ze een verplicht in quarantaine of een negatieve covid test hebben.
België heeft wel een sterretje staan, denk dat die er ook bij komt. Bron koronavirus.mzcr.cz/.pdf.
Bij vertrek naar andere landen: alle landen in het grijs moeten Tsjechen een negatieve test voor COVID-19 kunnen tonen bij aankomst in die landen.
Zie de kaart met groene veilige, rode risico en grijze landen op koronavirus.mzcr.cz.
De Engelse versie is nog niet helemaal bijgewerkt.
-----------------------------------------------------
Verplichte quarantaine mogelijk naar 10 dagen?

Er wordt in Tsjechië druk overlegt ivm verkorten van de verplichte COVID-19-quarantaine van 14 naar 10 dagen.
Volgens experts is het virus na tien dagen niet besmettelijk, hoewel het nog steeds aanwezig is in het lichaam van de persoon, en dus kan de persoon de quarantaine beëindigen als hij of zij geen symptomen heeft, beweren experts.
Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen behoren tot de landen die de quarantaineperiode hebben verkort tot tien dagen.
De regeringsraad voor gezondheidsrisico's zou maandag bijeenkomen om erover te praten.
Bron news.expats.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
corona 15 augustus.PNG
Afbeelding van onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Updates coronavirus Tsjechië:

Volgens gegevens op de website van het ministerie van Volksgezondheid bedroeg het aantal nieuw geregistreerde gevallen van COVID-19 in Tsjechië op vrijdag 293. Op donderdag waren 329 nieuwe gevallen, dat is de hoogste dagelijkse stijging sinds 3 april.
In totaal zijn 19.693 mensen besmet met het coronavirus in Tsjechië sinds de pandemie het land bereikte. Ongeveer 70 procent van de patiënten is sindsdien hersteld, terwijl 394 zijn overleden. Het aantal mensen dat momenteel het virus bekend actief heeft, zo'n 5.567, ligt op een recordhoogte.

Het aantal patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis is opgenomen in Tsjechië is op 131 gebleven, waarvan 24 als ernstig worden beschouwd.
Het lage aantal ziekenhuispatiënten, in tegenstelling tot een recente toename van nieuwe COVID-19-gevallen in Tsjechië, heeft ertoe geleid dat sommige lokale experts beweren dat het virus verzwakt.

De hoogste dagelijkse toename met Covid-19-gevallen werd geregistreerd op 27 maart. Op die dag werd het virus ontdekt bij 377 mensen. De op een na meeste infecties op één dag waren op 3 april, met 334 Covid 19 gevallen.

Praag heeft deze week een opmerkelijke toename van nieuwe gevallen gezien en meldt nu iets minder dan 30 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen zeven dagen.
De hoofdstad is momenteel het tweede meest getroffen gebied van Tsjechië, na Frýdek-Místek (42 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen week). In Frýdek-Místek is het aantal nieuwe gevallen de afgelopen dagen echter sterk afgenomen.
Klatovy (23 gevallen), Havlíčkův Brod (23 gevallen), Příbram (21 gevallen) en Praag-Oost (21 gevallen) hebben de afgelopen week ook meer dan 20 nieuwe COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners gemeld.

Maandag heeft het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid een bijgewerkte regionale kaart vrijgegeven die Praag en Frýdek-Místek identificeert als de enige twee gebieden in de Tsjechische Republiek met een verhoogd risico op COVID-19-overdracht. Mochten de trends van deze week doorgaan tot aanstaande maandag, dan is Praag misschien wel de enige risicovolle plaats op de volgende kaart van het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid testten 71 Tsjechische inwoners die vorige week uit Kroatië terugkeerden positief op COVID-19. Het aantal reizigers dat ervan wordt verdacht het virus mee naar huis te nemen, is nog maar een klein deel van het totaal; geen ander land stuurde de afgelopen week meer dan 10 reizigers terug naar Tsjechië met COVID-19.
Bronnen news.expats.cz + deutsch.radio.cz + english.radio.cz.
 
en ik vind het best prettig dat ik informatie krijg van gebeurtenissen die in mijn "nabijheid" gebeuren, alleen heb ik moeite met de interpretatie van Kuur hierboven, waar gesproken wordt over "gevallen per 100.000 inwoners".
Bijvoorbeeld Klatovy heeft 23 gevallen maar slechts 23.000 inwoners, dus 1 geval op 1000 inwoners???

---------

We hebben besloten om vanaf 1 september 2020 de verplichting in te voeren om mondkapjes te dragen in alle vormen van openbaar vervoer in Tsjechië, inclusief intercityverbindingen", aldus minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch.

De maatregel is niet van toepassing op kantoren of vestigingen met werknemers, noch op restaurants. "We willen het plaatsen waar het het meest logisch is", legt de minister uit.

Pramen: iROZHLAS.cz
 

Franky

Donateur
Kan ook niet anders stellen dan dat wij onze vakantie in Tsjechië als zeer relaxed hebben ervaren. Meerdere dagen helemaal niet aan Covid gedacht. Dat is hier in Nederland toch wel heel anders.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
ik las op de Facebook-pagina van Chuchelna (het dorp waar ik verbijf) dat het dragen van mond-neusbedekking in winkels etc. vanaf 1 september weer verplicht wordt. Kan iemand dit bevestigen? Of is het een nepbericht?
 

kuurgast

Donateur
Babiš beloofde dat dit niet zou gebeuren. Slimme quarantaine en verkeerslicht mislukt. De maskers zullen helemaal over zijn.........

De donkerste angsten kwamen uit. Hoewel de regering het al maanden heeft over slimme quarantaine en de afgelopen weken een stoplicht was voor regio's, waaruit regelmatig blijkt dat het probleem van de verspreiding van het coronavirus in grotere mate alleen in de districten Frýdek-Místek en Praag voorkomt en alleen in de eerste graad van risico. nul of verwaarloosbaar besmettingsgevaar, daarom besloot de regering in september opnieuw wijdverbreide maatregelen in te voeren in de vorm van verplicht dragen van maskers binnenshuis, zoals winkels, winkelcentra en postkantoren, in het openbaar vervoer of op scholen buiten de klas. Zo'n stap kan opnieuw een verwoestende slag zijn, vooral voor de cultuur, aangezien de verplichting om een sluier te dragen bij interne massa-evenementen ongeacht het aantal deelnemers zal zijn.

Begin juni beloofde premier Andrej Babiš zelf dat er nooit meer algemene maatregelen zouden komen. 'We moeten ons niet laten intimideren', zei hij. Volgens hem was de staat klaar om de epidemie bij zijn uitbraken te zien, zoals Karviná in de Moravisch-Silezische regio op dat moment. "Het is een lokale infectie, we zijn er klaar voor", zei hij. "Onze taak is om de economische crisis te beheersen - ik begrijp niet wat de oppositie van ons wil, het zal nooit meer een algemene maatregel zijn", zei hij. De minister van Volksgezondheid, Adam Vojtěch, sprak hetzelfde.

Na een paar maanden is alles echter anders. Vanaf dinsdag 1 september is het in Tsjechië verplicht om maskers binnenshuis te dragen, zoals winkels, winkelcentra en postkantoren, in het openbaar vervoer of op scholen buiten de klas. Dit werd aangekondigd door de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch.

Tegelijkertijd voegt het staatsapparaat er met een tweede ademhaling aan toe dat de situatie onder controle is. "Lokale uitbraken worden grotendeels veroorzaakt door asymptomatische gevallen of patiënten met een licht beloop van de ziekte. Op plaatsen met een verhoogde incidentie van de ziekte is de situatie onder controle, is er geen tussenkomst van kwetsbare bevolkingsgroepen, neemt het aantal ziekenhuisopnames niet toe ", aldus hoofdhygiëniste Jarmila Rážová.

Slimme quarantaine werkt niet, beaamt de oppositie.
De oppositie beschouwt de herinvoering van een algemene verplichting om maskers te dragen als een overheidsfalen. "We hebben een 'slimme quarantaine' die wordt beheerd door de premier, en het enige wat we weten is dat die 'slim' moet zijn en moet werken. We hebben een stoplicht vol kleuren om lokale uitbraken in de gaten te houden. Daarom dragen we logischerwijs allemaal maskers vanaf 1 september. Waarschijnlijk wel ', schreef Jan Bartošek, vice-president van de Volkspartij, op Twitter.

De Piraten zien het op een vergelijkbare manier: “De regering komt opnieuw met een deken van maskers op de proppen. Het is waarschijnlijk de enige oplossing die hij kent. Geen debat, uitleg of publicatie van gegevens. Opnieuw blijkt dat de overheid niet langer dan 14 dagen van tevoren een plan kan opstellen. We hebben het plan lang geleden gepresenteerd ”, zei partijvoorzitter Ivan Bartoš. "Als de slimme quarantaine die de premier met Pasen had beloofd had gewerkt, als massale tests hadden gewerkt, zou de regering nu geen maskers opnieuw hoeven in te voeren en het leven van mensen ongemakkelijk maken", voegde de ODS eraan toe.

Maatregelen, vooral voor cultuur, zullen verwoestend zijn.

De limiet voor de deelname van mensen aan openbare evenementen per 1000 blijft van toepassing. "Het is echter mogelijk dat sectoren worden opgedeeld in 1000 mensen, wat het basisprincipe is dat we hanteren", aldus Vojtěch. De interne evenementen omvatten 500 mensen en maximaal vijf sectoren, voegde hij eraan toe. In theaters en andere auditoria met vaste zitplaatsen is het niet nodig om vanaf september elke tweede stoel onbezet te laten, voegde Vojtěch eraan toe. Het dragen van maskers is echter verplicht. De vraag blijft echter of het voor de organisatoren de moeite waard is om evenementen te organiseren als mensen een masker moeten dragen.

Vojtech zei dat maskers zullen moeten worden gedragen door mensen in alle vormen van openbaar vervoer, inclusief langeafstandsverbindingen. "Ook binnen, zoals winkels, winkelcentra en postkantoren, en bij massa-evenementen binnenshuis, ongeacht het aantal deelnemers", zei hij. Schoolkinderen zullen maskers moeten dragen in de gemeenschappelijke ruimtes van de school. "Dit zijn gangen en dergelijke, niet binnen individuele klassen", voegde Vojtěch toe.

De maatregel is niet van toepassing op kantoren of vestigingen met werknemers, noch op restaurants. "We willen het plaatsen waar het het meest logisch is", aldus Vojtech. Volgens hem zou het moeten gelden voor plaatsen waar verschillende groepen mensen elkaar ontmoeten, niet herhaaldelijk vergelijkbaar met bijvoorbeeld op het werk. "We nemen maskers als een van de drie belangrijkste preventieve maatregelen naast desinfectie en sociale afstand nemen", zei hij.
Bron echo24.cz.

Kinderen onder de twee jaar zijn vrij van masker-plicht.
Sportscholen en zwembaden vallen niet onder de masker-plicht. Bron news.expats.cz.
De thuis-quarantaine is verkort van 14 naar 10 dagen.
Als een sporter positief getest is hoeft nu niet meer het hele team in quarantaine.
-----------------------------
Een nieuwe uitbraak van covid-19 verscheen vorige week in Tatina in de regio Pilsen. Na het familiefeest hebben tien mensen positieve tests. Bewoners moeten vanaf vrijdag maskers dragen en het contact met andere mensen beperken. Alle openbare en privé-evenementen zijn verboden. Het hele dorp is getest.
Bron idnes.cz.
---------------------------------------------------------
Het coronavirus verscheen in Velké Hoštice in de regio Moravië-Silezië. Het verspreidde zich tijdens een verjaardagsfeestje. De burgemeester, de loco-burgemeester en twee ambtenaren zijn al ziek geworden. De meeste andere ambtenaren en medewerkers van het stadskantoor zijn in quarantaine. Daarom werkt het kantoor niet, de bibliotheek is ook gesloten. Tot dusver zijn 22 positieve gevallen bewezen in het dorp.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Babiš nodigt Vojtěch uit vanwege de maskers, hij heeft bedenkingen bij de nieuwe regels.

Donderdag gaat premier Andrej Babiš in gesprek met minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch
een nieuwe noodmaatregel over het verplicht dragen van sluiers vanaf september. De premier vertelde de verslaggevers dat hij er bedenkingen bij had en enkele uitzonderingen en regels niet begreep. Hij noemde bijvoorbeeld scholen waar leerlingen in de klas volgens het besluit van het ministerie van Volksgezondheid geen mond- en neusbescherming hoeven te hebben, maar wel in de wandelgangen.

"Ik vind het helemaal niet leuk. Daarom heb ik morgen (donderdag) de minister en het hele team dat er over beslist uitgenodigd, want toen ik een eindeloze lijst van uitzonderingen zag die ik niet helemaal begrijp, moeten we het gewoon op de een of andere manier bespreken”, zei Babiš.

Volgens hem is de invoering van de maskerplicht in het openbaar vervoer, sociale voorzieningen of ziekenhuizen juist. 'Maar dan is er nog de kwestie van andere dingen die daar worden voorgesteld. Daar denk ik dat we er nog over moeten praten,” voegde hij eraan toe.

De redactie van iDNES.cz vroeg de minister van Volksgezondheid Vojtěch om een verklaring, hij heeft echter nog niet gereageerd.
Bron idnes.cz.

Dit is een klassieker....Babiš laat een nuttige pop (Ken) een boodschap uitbrengen, kijkt naar hoe mensen reageren, komt dan naar buiten en zegt wat mensen willen horen.
De PR-specialisten van Babiš beoordeelden de enorme wrok van vandaag als een slecht signaal voor de verkiezingen.
Hij is als premier de leider over de ministers en weet echt wel wat die naar buiten brengen. Een maand geleden heeft hij zelf het 'slimme quarantaine' overgenomen en zou ervoor zorgen dat het wel werkte........
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
corona 21 augustus.PNG

Tsjechische coronavirusupdates, 21 augustus: 506 nieuwe gevallen, grootste stijging sinds het begin van de epidemie.

Er zijn vandaag al 506 bevestigde gevallen van coronavirus in Tsjechië. Het is de hoogste stijging sinds het begin van de epidemie en meer dan honderd gevallen dan donderdag. Het aantal nieuwe infecties neemt meestal 's avonds toe. Woensdag zijn er 316 nieuwe positieve gevallen bijgekomen. Het was de vijfde hoogste dagelijkse stijging sinds maart en de derde hoogste in augustus. Donderdag steeg het aantal bewezen gevallen met 247, op dinsdag met 281 en op maandag met 191.

Het maximum van 27 maart, wanneer laboratoria in Tsjechië 377 gevallen ontdekten, werd overschreden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn tot nu toe in totaal 21.551 mensen besmet in het land.

Bij de meeste patiënten is het verloop van de ziekte echter mild. Tot dusver zijn er 16.062 mensen genezen. Er zijn nu 108 patiënten met coronavirus in ziekenhuizen, van wie er 22 in een ernstige toestand verkeren.
Tot dusver zijn er 411 aan COVID-19 gerelateerde sterfgevallen geweest.

Het meest besmet in de afgelopen zeven dagen is per 100.000 inwoners in de regio Uherské Hradiště, meer dan 44. Dit wordt gevolgd door het district Pilsen-Sever met meer dan 36 en de regio Kolín met 35 gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen week.

Donderdag kondigde minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch de derde wijziging aan in de regels voor het dragen van maskers in vier dagen. Neus- en mondbedekking is niet verplicht in scholen, winkels, restaurants en klantendiensten zoals kappers en pedicures. Mensen zullen maskers moeten dragen in het openbaar vervoer, op kantoren, in medische en sociale voorzieningen en bij de regionale en senaatsverkiezingen in oktober. De regels gelden vanaf 1 september.
Bron oa lidovky.cz.

Het duurde heel lang voordat vandaag de cijfers waren aangepast op onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nu ben ik benieuwd hoe Andrej Babiš op dit hoge aantal zal reageren........
 
Verbaast mij niets deze cijfers. De stijging zal nog wel even doorzetten want maatregelen werken pas na een vertraging van enkele weken. De meesten in Tsjechië zijn veel te nonchalant. Geen afstand houden, hoesten in de hand etc. Vandaag onderweg met de trein terug richting Nederland. De trein zat behoorlijk vol. Ik heb daarom als één van de weinigen een mondmasker gedragen. Beter direct weer invoeren in het OV, winkels etc. Misschien zien we dan over enkele weken lagere cijfers. Maar ik houd er rekening mee dat ik voorlopig voor de laatste keer in Tsjechië was. Wellicht gaat Tsjechië ook op oranje als het zo doorgaat. Ik was van plan om per auto 29 augustus terug te keren. Maar zekerheid heb je niet meer.
 
Bovenaan