Tsjechië en Corona

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 02-02-2020.

 1. Na lichte daling: aantal geïnfecteerden weer op recordhoogte. Bijna 16.000 erbij

  Woensdag toonden tests in Tsjechië een coronavirusinfectie aan bij 15.729 mensen. Dit is de hoogste dagelijkse stijging sinds het begin van de epidemie. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný (voor YES) verklaarde woensdag dat hij niet van plan is de maatregelen eerder dan een week tot tien dagen vrij te geven. We volgen de gebeurtenissen rond de pandemie in Tsjechië en over de hele wereld in een online rapport.

  Overzicht van de belangrijkste evenementen:
  • In Tsjechië groeit het aantal geïnfecteerden weer. Op woensdag brachten tests 15.729 gevallen aan het licht, de meeste sinds de uitbraak.
  • Dinsdag stierven de meeste patiënten in Tsjechië de dag sinds het begin van de epidemie , in totaal 220 mensen.
  • Volgens de minister van Volksgezondheid Jan Blatný (voor JA) is de versoepeling van de aangenomen maatregelen de komende week of tien dagen niet waarschijnlijk .
  • Vanaf maandag staan de meeste Europese landen rood bij het vernieuwde reislicht van het ministerie van Buitenlandse Zaken , de andere landen oranje.
  bron: aktualne.cz
   
 2. Vandaag een heldere uitleg gekregen, n.a.v. de zoveelste onzinpost op Linkedn, waaraan je nu eigenlijk komt te overlijden, als je geinfecteerd bent door COVID19. Althans wat de meest voorkomende doodsoorzaak is. En dat staat los van obesitas, al dan niet roken (maar dat helpt uiteraard niet) en onderliggend lijden. Ook de reden waarom jonge en gezonde patienten ook overlijden.

  Het COVID19 virus nestelt zich in de longen en vormt daar een ondoordringbaar laagje over je longvlies heen. Hierdoor krijg je het benauwd en moet je, via neusbeademing en neus-mond beademing uiteindelijk aan de intubatie-beademing. De gemiddelde persoon heeft een saturatie (zuurstofpercentage in het bloed) van 98%. Bij een percentage van 92% krijg je het al benauwd.
  Deze benauwdheid ontstaat niet omdat je niet voldoende diep en snel kunt ademhalen, maar ontstaat doordat het longweefsel door het COVID19 virus, grotendeels dicht zit en geen zuurstof kan opnemen om naar de bloedbaan te leiden.
  Het begint met een klein beetje dicht gaan zitten van je longweefsel, waardoor de saturatie uitkomt op 90%. Doordat je longweefsel niet meer goed doorbloed, verharden je longen zich, wat ademhalen nog moeilijker maakt.

  Bij een saturatie van 85% moet je aan de intubatie-beademing en wordt je middels morfine in kunstmatig coma gehouden om de benauwdheid niet te voelen.
  Soms daalt de saturatie naar bijna 60% en dat is een onherstelbare schade. De longen zijn dan zo verhard en bedekt met het virus, dat zuurstofopname vrijwel onmogelijk meer is.
  Indien de saturatie 60% is en dit langer dan 12 uur aanhoudt, vallen een voor een de organen uit. Uiteindelijk komt de patient te overlijden aan een hartstilstand, wat onomkeerbaar is. Reanimatie is zinloos, want geen zuurstofopname meer mogelijk.

  Al met al een gruwelijk lijden, wat de protesten tegen mondkapjes en gesloten kroegen nog veel onbegrijpelijker maakt.
   
  henniekootstradekiel, rainbow, curious en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Dank @Olivier , "Vind ik niet leuk/wel interessant"
  Inmiddels worden de sterfgevallen met terugwerkende kracht over 5 dagen aangevuld tot boven de 200. Het einde is nog niet in zicht en kan over een week nog veel hoger zijn dagelijks.
  -------------------------------------------------------
  Het aantal doden was in oktober al het hoogste in vijftien jaar, zo blijkt uit voorlopige gegevens uit het bevolkingsregister.

  In de tweede week van oktober stierven in Tsjechië 14 procent meer mensen dan normaal op dat moment. Vooral mannen en senioren vanaf 65 jaar stierven buitensporig. Dit volgt uit nog niet gepubliceerde gegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
  Het wekelijkse sterftecijfer overschreed al eind september het bereik van de gebruikelijke waarden (in de grijs gemarkeerde grafiek). Tegelijkertijd is het vrijwel zeker dat de curve van buitensporige sterfgevallen nog hoger zal stijgen. Dit komt door administratieve vertragingen bij de bevolkingsregistratie.
  Voorlopige gegevens uit het bevolkingsregister bevestigen dat er meer sterfgevallen zijn onder mannen dan onder vrouwen. De grootste stijging ten opzichte van de gebruikelijke waarden is te zien in de leeftijdscategorie vanaf 65 jaar, waar in de tweede week van oktober een kwart meer mensen overleed dan normaal.
  In tegenstelling tot officiële statistieken over sterfgevallen met covid-19, treft het ook slecht gediagnosticeerde patiënten en zogenaamde indirecte sterfgevallen veroorzaakt doordat mensen bang zijn om naar de dokter te gaan of omdat de ziekenhuizen overvol zijn en de zorg niet voor honderd procent werkt.
  Bron irozhlas.cz.
  -------------------------------------
  Capaciteit ziekenhuizen tot 12.000 corona patiënten.

  Volgens de directeur van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek Ladislav Dušek, zal het aantal ziekenhuisopnames met nog eens twee weken toenemen, het systeem bereidt zich voor op maximaal 12.000 mensen in ziekenhuizen. Volgens hem zal de algemene bevolking vanwege covid waarschijnlijk voor ongeveer vier procent naar het ziekenhuis moeten, terwijl dit risico voor 65-plussers oploopt tot 30 procent. Het leger zal 400 soldaten naar de overvolle ziekenhuizen sturen om te helpen.
  Bron irozhlas.cz.
  12.000....nu liggen er al 8.236 waarvan 1.196 op IC.......dan klopt die datum van 10 november volle ziekenhuizen wel.
  ---------------------------------------
  Ministerie van Volksgezondheid Tsjechië bereidt een plan met vijf niveaus voor om de beperkingen te versoepelen.

  Een model voor het versoepelen van de huidige Covid-19-beperkingen dat door het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid wordt voorbereid, zal vijf niveaus hebben, zei de minister van Volksgezondheid, Jan Blatný. Het nieuwe systeem zal het risiconiveau van het oplopen van het virus in individuele regio's evalueren, vertelde hij tijdens een vergadering van de gezondheidscommissie van het lagerhuis.

  Het tweewekelijkse aantal nieuwe Covid-19-gevallen per 100.000 mensen, de impact van het virus op de oudere bevolking, een vereenvoudigd reproductiegetal en het aandeel mensen dat bij alle tests positief is getest, zullen worden gebruikt om de regio te beoordelen op een schaal van nul tot 100 procent risico, zei meneer Blatný.
  De regio's en de geldende maatregelen krijgen een kleurcode volgens de vijf niveaus.

  Blatný wil ook een bredere groep gezondheidswerkers creëren, die werken als een Nationale Raad voor Epidemische Controle. Het zal vertegenwoordigers uit het hele politieke spectrum en belangengroepen omvatten.

  Het mag geen concurrentie zijn van de crisisstaf of andere overheidsinstanties. "Het wordt een interne afdelingskwestie die zal werken met wat al bestaat en de kans krijgt om aan de bron van deze gegevens te staan. Ik beloof mezelf dat mensen die vanaf het begin geïnformeerd zijn, een beter begrip hebben van de beslissingen die op basis van deze gegevens worden genomen”, aldus de minister.

  Het wil ook de expert- en adviesgroepen van het ministerie herzien. "Als iemand deze adviserende stem heeft om zijn deel van de verantwoordelijkheid ervoor te dragen", legde hij uit.

  Het heeft ook een "soort interne audit die gegevens en eerdere acties omvat". "Het is geenszins een soort disciplinaire actie tegen het verleden, maar het is een poging om te begrijpen wat en waarom en hoe het is gebeurd", voegde hij eraan toe.
  Bronnen english.radio.cz + irozhlas.cz.
   
  Laatst bewerkt: 06-11-2020
  dennuzzz, rainbow en cor vinden dit leuk/interessant.
 4. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Olivier bedankt voor je duidelijke uitleg.
   
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Na al deze trieste info even weer wat anders:
  Ondanks alles behouden de Tsjechen hun gevoel van humor.
  Tsjechische man loopt met speelgoedhond om de avondklok te omzeilen.

  De bewegingsbeperkingen in Tsjechië na 21.00uur tot 04.59uur hebben ervoor gezorgd dat sommige mensen een beetje creatief zijn. Een uitzondering waarvoor mensen 's nachts naar buiten mogen, is het uitlaten van een hond binnen 500 meter van het huis, maar niet iedereen heeft een hond.

  hond uitlaten.PNG

  Dat hield een man niet tegen in České Budějovice, Zuid-Bohemen. Hij werd betrapt door de lokale politie die een knuffelhond 'uitliet' in het stadscentrum bij náměstí Přemysla Otakara II. Een Tsjechische nieuwsploeg volgde de politie om te documenteren dat ze te maken hadden met overtredingen van de avondklok en legde het incident vast. Afbeeldingen zijn sindsdien viraal gegaan op sociale media.
  "Ik laat hier een hond uit, ik doe hier niets illegaals", zei de man toen hij werd betrapt door de politie, die zijn identiteitskaart eiste. Hij probeerde toen te beweren dat het een artistieke praktische grap was.

  De politieagenten zagen echter de humor niet in in het overtreden van de noodregels. Ze herinnerden de man aan de geldende regels met betrekking tot een landelijke avondklok, maar lieten hem uiteindelijk met een waarschuwing weggaan.
  “Dit echt ongebruikelijke geval werd uiteindelijk in overleg door de politie opgelost. De jongeman luisterde naar de patrouillewaarschuwing en ging toen naar huis. Hij had spijt van zijn daden,” zei de politiewoordvoerster.

  De man werd later gecontacteerd door het dagblad Mladá fronta Dnes, en hij sprak de politieverklaring tegen. "Ik was zenuwachtig, maar ik heb nooit gezegd dat ik ergens spijt van zou krijgen en ik heb nog nergens spijt van", vertelde hij de krant.

  De reacties op sociale media waren niet helemaal vergevingsgezind. Sommige mensen zagen de humor, maar anderen vonden de grap onverantwoord.
  Bronnen expats.cz + idnes.cz.
  Bizarre geval op filmpje facebook.com/udalostijiznicechy.
   
  dennuzzz, Joaninha en curious vinden dit leuk/interessant.
 6. Grappig beetje humor mag toch wel in de coronatijd;)
   
 7. Humor mag en moet zeker, maar dit is geen humor. Dit is egocentrisch je niet aan maatregelen willen houden, die om zeer goede redenen zijn opgelegd.
  Laat hem als taakstraf een dagje vloeren dweilen op de IC in maanpak en gezichtsmasker. En dan vragen of hij nog steeds geen spijt heeft van zijn domme actie.
   
  Sunny1971 vindt dit leuk/interessant.
 8. prachtig deze actie ,wat een humor.
  moet toch niet gekker worden met een avond klok , als je niet eens meer in het donker alleen over straat mag.
  is dit een politie staat , 2e wereld oorlog?
  gelukkig mag ik nog een mening hebben , al heb ik mijn twijfels....
   
  Joaninha en Kde domov můj vinden dit leuk/interessant.
 9. Beste Curious, nu klinkt u net als een viruswaanzinnige in Nederland en dat ben ik niet van u gewend. De Godwin is zelfs ook al gemaakt.
   
  curious vindt dit leuk/interessant.
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Updates coronavirus Tsjechië, 6 november: 13.231 nieuwe gevallen.

  De afgelopen week is het aantal nieuwe dagelijkse COVID-19-gevallen in Tsjechië niet gestegen noch gedaald. Sinds afgelopen maandag zijn er gemiddeld ongeveer 13.000 per dag gemeld.
  Het aandeel positieve tests voor corona is nog steeds hoog in Tsjechië, ongeveer elke derde test is positief. Woensdag was het 34,85 procent, de hoogste waarde sinds het begin van de epidemie.
  Interesse in testen is in sommige plaatsen vele malen groter dan de capaciteit. Bemonsteringspunten in bepaalde regio's halen hun achterstand niet in. Alleen Praag heeft genoeg vrije capaciteit, zodat men daar zelfs op dag van aanvraag getest kan worden.
  Het aantal corona-gerelateerde sterfgevallen in Tsjechië sinds maart bedraagt nu 4.330. Gemiddeld sterven momenteel in Tsjechië dagelijks 200 mensen in verband met corona.
  Volgens de voorzitter van de Medische Kamer, Milan Kubek, zullen ondanks de inspanningen van artsen deze week ongeveer 1.500 patiënten met coronavirus overlijden.
  "Een groot deel van de bevolking neemt het nog steeds niet serieus," zei Kubek. "Er is bevestigd dat de huidige maatregelen de verslechtering van de situatie hebben kunnen vertragen, maar ze kunnen de epidemie niet binnen de nodige tijd stoppen", zegt de voorzitter van de Medische kamer.

  Donderdag zijn 885 bevestigde gevallen van covid-19 in Praag gestegen. De dagelijkse toename van het aantal geïnfecteerden in de hoofdstad wordt daarmee voor de zesde dag op rij onder de duizend gehouden. In termen van nieuwe besmettingen is de hoofdstad een van de regio's met de traagste verspreiding.

  Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en bestrijding was Tsjechië de afgelopen twee weken de op een na meest getroffen staat in de EU met ongeveer 1.594 COVID-19-gevallen per 100.000 inwoners en staat daarmee onder België (1.631 gevallen).

  Er komen militaire artsen uit Duitsland, Engeland, Amerika en Israël naar Tsjechië om te helpen in de ziekenhuizen.
  ---------------------------------------------------------------------
  Het ministerie heeft nieuwe gegevens gepubliceerd op basis waarvan beslissingen worden genomen.

  De massale druk van de media bracht het ministerie er uiteindelijk toe tot een relatief grensverleggend besluit - op vrijdagochtend publiceerde het op zijn website enorm veel informatie over het virus van de afgelopen weken en maanden.
  Het ministerie van Volksgezondheid heeft op zijn website datasets gepubliceerd met een grote hoeveelheid gegevens over besmetting met het coronavirus, die tot nu toe niet algemeen beschikbaar waren. Het publiek krijgt ook toegang tot de documenten op grond waarvan de regering besloot de pandemie te bestrijden.
  De gepubliceerde gegevens zijn voornamelijk afkomstig van het Infectious Disease Information System (ISIN). Ze worden chronologisch gepubliceerd in afzonderlijke bestanden en in verschillende formaten, zoals .pdf of .xslx.
  Het ministerie belooft de gegevens regelmatig bij te werken en zijn ook van plan om in de nabije toekomst oudere periodes toe te voegen.
  --------------------------------------------------------
  Vervoeren van ernstige patiënten regio Zlín naar ziekenhuis in Praag.

  Vijf patiënten met coronavirus verbonden met kunstmatige longbeademing worden verplaatst van drie ziekenhuizen in de regio Zlín naar het Universitair Ziekenhuis van Praag in Motol. De vijf ambulances gaan samen naar Praag, ze zullen ook politie-escorte hebben, een andere begeleidende reddingsauto gaat mee.

  Het noodveldhospitaal in het Brno Exhibition Centre met 300 beden zal maandag worden opgeleverd.
  ----------------------------------------------------------
  In een bejaardentehuis in Říčany zijn de meeste bewoners besmet.

  Een coronavirus werd bevestigd bij 92 van de 130 cliënten in een bejaardentehuis in Říčany. Er zijn 30 besmette medewerkers van in totaal 80 personeelsleden. Volgens het management is Covid-19 voor het eerst aan verschillende medewerkers verschenen. Na overleg met hygiënisten is op dinsdag een uitgebreide test gedaan. Er waren aanvankelijk tien cliënten met duidelijke symptomen en het personeel isoleerde hen van de anderen. Na het testen bleek dat nog eens 82 bewoners positief waren.
  --------------------------------------------------------
  Theaterwerkers helpen in de huizen van Brno, bibliothecarissen sloten zich bij de tracering aan.

  Werknemers van gesloten theaters in Brno en andere culturele instellingen doen vrijwilligerswerk in de sociale dienstverlening. Bibliothecarissen zijn nu betrokken bij het opsporen van geïnfecteerde contacten.
  IJshockeyers helpen bij het inrichten en schoonmaken van het noodhospitaal.
  ----------------------------------------------------------
  Europese Commissie: klanten moeten geld terugkrijgen voor geannuleerde reizen.

  De Europese Commissie heeft Tsjechië opgeroepen om ervoor te zorgen dat klanten van reisbureaus zo snel mogelijk hun geld terugkrijgen voor geannuleerde reizen. Dat meldde de Tsjechische radio vrijdag in haar binnenlandse uitzendingen. Dienovereenkomstig heeft het verantwoordelijke ministerie van Regionale Ontwikkeling een overeenkomstige brief uit Brussel ontvangen.

  Tijdens de coronapandemie heeft Tsjechië het bij wet mogelijk gemaakt dat reisbureaus klanten vouchers kunnen aanbieden in plaats van het geld terug te betalen. De Commissie beschouwt dit echter als een schending van de Europese consumentenbeschermingsregels en heeft naast de Tsjechië twaalf andere EU-lidstaten terechtgewezen voor soortgelijke voorschriften.
  Bronnen seznamzpravy.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz.
  Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
   
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  R = 1 en stagneert. Het aantal geïnfecteerden en ziekenhuisopnames zal blijven groeien.

  Het reproductiegetal, dat de mate van verspreiding van covid-19 in de populatie aangeeft, ligt nog steeds rond de R 1 in Tsjechië, bevestigde het hoofd van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek Ladislav Dušek. Volgens modellen die op dit aantal werken, zouden er binnen twee weken ongeveer 10.000 in ziekenhuizen kunnen worden opgenomen. Nieuw geïnfecteerde mensen kunnen meer dan 17.000 per dag toenemen.

  Het voortplantingspercentage van het coronavirus is zondag gedaald naar R 1. Donderdag bevestigde Dušek dat het aantal nog steeds op dezelfde waarde staat. Daarom heeft de redactie van iDNES op basis van eerdere ÚZIS -modellen en gegevens van het ministerie van Volksgezondheid een prognose opgesteld van het aantal ziekenhuisopnames en besmettingen voor de komende tien dagen.

  Volgens hem zal het aantal patiënten met covid-19 in ziekenhuizen blijven toenemen. Half november, wanneer het ministerie van Volksgezondheid en statistici de grootste toestroom van patiënten verwachten, kan hun aantal de 10.000 overschrijden.

  Een dergelijke situatie zou de gezondheidszorg moeten doorstaan in termen van bedcapaciteit. Volgens Dušek zal het aantal ziekenhuisopnames echter met nog eens twee weken toenemen.

  Volgens eerdere voorspellingen zou de zorg rond 9 november de limiet van zijn capaciteit bereiken. Er zouden 15.500 patiënten in de ziekenhuizen zijn, wat ook de limiet is van de versterkte capaciteit met het noodhospitaal dat is opgezet in het beursgebouw van Praag.

  In plaats van beddencapaciteit is het probleem momenteel echter de personeelsbezetting van ziekenhuizen. Woensdag was de covid-19-infectie al bevestigd bij 14.181 gezondheidswerkers, van wie 2.468 artsen en 6.670 verpleegsters.

  Volgens informatie van het ministerie van Volksgezondheid begon Tsjechië daarom aan het begin van de week onderhandelingen met de Wereldgezondheidsorganisatie voor hulp. De WHO staat klaar om medische teams te leveren die zich kunnen aansluiten bij Tsjechische ziekenhuizen.

  Na een val van voorgaande dagen waren er dinsdag 15.729 meer geïnfecteerd, wat de hoogste dagelijkse toename is sinds het begin van de epidemie. Tsjechië overschreed voor de derde keer de limiet van 15.000 positieve tests op één dag.

  Volgens het ontwikkelingsmodel voor de komende 10 dagen, gebaseerd op het reproductiegetal R = 1, zouden meer dan 17.000 geïnfecteerde mensen halverwege november dagelijks kunnen toenemen. Als de ontwikkeling van de epidemie echter positiever is, schat Dušek half november 6.000 tot 9.000 nieuwe infecties per dag.

  Volgens het hoofd van gezondheidsstatistici zijn er nog steeds zeer hoge percentages positieve tests van alle tests die per dag worden uitgevoerd. Volgens hem is de trend in sommige regio's waarschijnlijk aan het omkeren, maar stagneert in andere.

  Door de forse verspreiding van het coronavirus in de afgelopen weken heeft Tsjechië de top van de wereldranglijst bereikt in aantallen geïnfecteerden en overledenen. Het land verkeert in een noodtoestand en verkeert in buitengewone beperkingen op het vrije verkeer, evenals een aantal activiteiten om de ontwikkeling van de epidemie te beteugelen. De scholen zijn vanaf half oktober gesloten, behalve kleuterscholen, restaurants, winkels en etablissementen, met uitzondering van het basisassortiment en de diensten.

  Onderzoekers van het Centrum voor Modellering van Biologische Processen adviseerden aanscherpingsmaatregelen of uitgebreide testen van de bevolking volgens het model van Slowakije vanwege de immer intensieve verspreiding van de ziekte. Minister van Volksgezondheid Jan Blatný is het daar echter niet mee eens, volgens hem is er in Tsjechië al een relatief strikte lockdown in vergelijking met andere landen.
  Bron idnes.cz.

  Zie de grafieken wat er gebeurt met aantal ziekenhuisopnames in combinatie van R-getal.
  [​IMG]
  En het aantal positieve testen ten opzichte R-getal met groei of daling.
  [​IMG]
   
 12. Ieder land geeft hier blijkbaar zijn eigen uitleg aan.
  Volgens de website van Sciensano lees ik het volgende;

  Aantal besmettingen sinds het begin van de epidemie;
  Tsjechië: 378.716
  België: 468.118
  Aantal doden sinds het begin van de epidemie
  Tsjechië: 4.133
  België: 12.331
  Aantal besmettingen gedurende de laatste 14 dagen
  Tsjechië: 169.801
  België: 169.389
  Besmettingen per 100.000 inwoners gedurende de laatste 14 dagen
  Tsjechië: 1.594
  België: 1.479

  https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/Meest recente update.pdf

  verslag 6 november

  Hier zijn dan weer andere cijfers te vinden:

  COVID-19 situation update for the EU/EEA and the UK, as of 6 November 2020

  14-day cumulative number of COVID-19 cases per 100 000

  Tsjechië: 1585.8
  België: 1575.7

  14-day cumulative number of COVID-19 deaths per 100 000

  Tsjechië: 23.3
  België: 16.5

  https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

  Blijft dat ze beiden bij de koplopers zijn in Europa, en dat in beide landen de situatie niet goed is... Waaraan dit te wijten is? Het beleid??? De mentaliteit van de mensen???
   
  Laatst bewerkt: 06-11-2020
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 13. Ik denk beiden Rainbow.
  Hoe haal je het in je hoofd om na een zeer strenge lockdown de maatregelen niet een beetje te versoepelen maar rigoreus. Mondkapjes waren niet meer nodig en zelfs de 1,5 meter hoefde op gegeven moment ook niet meer.
  En wat de mensen betreft: Zo voorzichtig als alles en iedereen was eind maart toen de zaak echt op slot ging, zo nonchalant zie ik ze nu zijn om me heen. Een Tsjechische vriendin komend uit Praag was verbaasd/verbolgen dat ik ze niet gelijk, uit Praag komend, hier op de koffie wilde. En ik vrees dat ze echt niet de enige is die er zo over denkt.
   
  rainbow vindt dit leuk/interessant.
 14. Wij wonen in België niet ver van de Nederlandse grens... Een van de zonen werkt als kassier in een supermarkt. Hij kwam enkele dagen geleden met volgend verhaal; 2 seizoensarbeiders in de tomatenpluk komen samen winkelen. Eentje wacht in de inkomhal. Als de eerste zijn inkopen heeft beëindigd geeft hij zijn mondmasker door aan collega/vriend, en komt de tweede de winkel binnen, mondmasker onder de neus. Wanneer hier aan de kassa een opmerking over gemaakt wordt, lacht hij smalend. Hoezo, ik ben toch in orde?

  Hoe dom kan je zijn! Elkaars mondmasker gebruiken, en het dan nog verkeerd dragen.
  In België zijn er nu waarschuwingen over het kruisen van de elastiekjes. Het incorrect gebruik van de neus-mondmaskers kan evengoed een besmetting tot gevolgd hebben.

  Het jammerlijke is dat dit deel van de bevolking de mensen in gevaar brengt die de regels wel ernstig nemen.
  We moeten het samen doen, anders geraken we er heus niet vanaf, maakt niet uit waar je ook woont, want het virus zit overal.
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  11.549 nieuwe besmettingen op vrijdag.

  Bij de PCR-tests die vrijdag in Tsjechië zijn uitgevoerd, zijn 11.549 nieuwe besmettingen met het coronavirus gevonden. Dat zijn er circa 1700 minder dan op donderdag, vergeleken met vrijdag vorige week zijn er circa 2000 coronagevallen minder.
  Momenteel worden in Tsjechische ziekenhuizen 8.276 mensen die besmet zijn met corona behandeld, waarvan 1180 een ernstige vorm van Covid-19. Nog eens 42 mensen zijn vrijdag overleden in verband met de infectie, waardoor het aantal coronadoden oploopt tot 4.526.

  De coronasituatie in Tsjechië is gestabiliseerd, maar geeft nog "geen reden tot overdreven optimisme". Dat zei minister Jan Blatný van Volksgezondheid vrijdagmiddag tijdens een persconferentie in Praag. Volgens hem geven de huidige gegevens aan dat de vertraging van de tweede coronagolf in dit land de hele maand november zal doorzetten.
  Blatný riep de mensen daarom nogmaals op zich te houden aan de beperkingen die door de overheid zijn ingevoerd. Hoe beter de follow-up, hoe eerder de beperkingen konden worden opgeheven, zei de minister van Volksgezondheid. Volgens het hoofd van het Instituut voor gezondheidsinformatie, Ladislav Dušek, bedraagt het aantal reproducties in Tsjechië nog steeds R 1,01. Om de epidemie sneller in te dammen, moet het aantal onder de R 1,0 worden gedrukt, zei Dušek.
  Minister van Volksgezondheid Blatný legde ook uit dat de coronasituatie per regio verschilt. Ze zou de beste zijn in Praag. In de hoofdstad daalt zowel het aantal nieuwe besmettingen als het aandeel positieve tests, zei Blatný.
  Bron deutsch.radio.cz.
  Alle cijfertjes en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
  -----------------------------------------------------
  De statistieken van Euromomo, laten zien dat de verhoogde mortaliteit niet alleen in het voorjaar werd gerapporteerd voor de 65-plussers, maar ook voor de 45-64-jarigen.
  Zie euromomo.eu.

  Het idee dat we de epidemie kunnen beheersen zonder ernstige economische verliezen, is een gevaarlijke illusie.
  Hoe langer de covid-19-epidemie zich ongecontroleerd verspreidt, hoe hoger de economische verliezen uiteindelijk zullen zijn.

  Om samen te werken met de overheid moeten burgers er het volste vertrouwen in hebben en ook de zekerheid dat ze, als de maatregelen zijn ingevoerd, het aantal besmettingen zal afnemen en uiteindelijk volledig worden uitgeschakeld.
  Geschat wordt dat er minstens drie keer meer patiënten in de populatie zijn dan er getest kunnen worden.

  Volgens Dušek is de ontwikkeling van de epidemie in de regio's echter niet overal hetzelfde. Het beste is in Praag, waar het aantal nieuwe gevallen en het aandeel positieve tests al afneemt. In andere regio's stagneert of groeit de ziekte.
  "Een mogelijke verklaring is dat Praag eerder een hoge incidentie had dan andere regio's, en tegelijkertijd door maatregelen te nemen en de mobiliteit op een significante manier terug te dringen, vooral in alle regio's ”, legt hoofdhygiëniste Jarmila Rážová uit. Volgens haar zullen andere regio's Praag inhalen in overeenstemming met de maatregelen.

  Twee keer zoveel mensen op straat en minder angst voor infectie. Dit is een vergelijking van de eerste en tweede golf, die al lange tijd wordt gevolgd door de Universiteit van Ostrava (VŠB-TUO). Terwijl in het voorjaar de beweging naar buiten bijna tot stilstand is gekomen, zijn nu grote verschillen te zien in verschillende delen van het land.
  In het voorjaar was het moeilijk om iemand in Karviná te ontmoeten. Nu is het andersom. Het aantal mensen op straat is met ongeveer een vijfde gestegen ten opzichte van normaal. Er is zelfs een toename van de mobiliteit. Er reizen nu meer mensen in Karviná dan normaal. Het is gebaseerd op gegevens uit de zogenaamde Mobiliteitsatlas, die werkt met alleen anonieme operationele gegevens van mobiele operators.
  De beweging van enkele miljoenen simkaarten wordt elke dag geëvalueerd door een supercomputer bij VŠB-TUO.
  De grootste toename van het aantal thuisblijvers vindt plaats in Ústí nad Labem, in Praag ongeveer 20 procent, terwijl het in de regio's Moravië-Silezië en Olomouc aanzienlijk minder is. De mensen blijven vooral in Moravië-Silezië buitenshuis verplaatsen, dat neemt niet af maar eerder toe.
  Een van de mogelijke verklaringen voor de verschillen tussen de hoofdstad en Ostrava is volgens de universiteit het aantal mensen dat vanuit huis kan werken, wat lastig is op het gebied van zware industrie.
  Bronnen oa ostrava.rozhlas.cz + atlas-mobility.danse.tech.

  Het lijkt een beetje vreemd, maar boven 0% is vermindering van bewegingen ten opzichte van normaal.
  grafiek verplaatsingen.PNG Hieronder zie je de regio Usti en Praag meer thuis blijven dan Moravië.
  grafiek verplaatsingen een week.PNG
  Meer thuiswerk en minder verplaatsingen/contacten.En ik denk dat wie kon de stad uit is gegaan naar hun huisjes.
  In regio's zijn veel bejaarden/verpleeghuizen besmet wat de verhouding to van inwoners meteen flink omhoog brengt.
   
  Laatst bewerkt: 07-11-2020
 16. als virus waanzinnige kan ik mij inleven in beide kanten, enerzijds jouw kant als alwetende ..
  Die 2 voorbeelden noemt van 1 van 14 jr en 1 van 80 jr . en de dagelijkse realiteit hier in de dorpen waar we hier van een paar mensen horen dat ze het gehad hebben , en nagenoeg geen klachten hadden.
  dan kijken we naar het nieuws en zien dat hele oude mensen , rokers en personen met obesitas de grootste problemen hebben.
  kortom als je wilt dat mensen zich aan de voorschriften houden zul je ze wel moeten informeren of overtuigen.
  op deze manier krijg je meer tegendruk.
  dus a: het is niet waar dat deze groepen het grootste risico vormen,en daarmee is dus alle info niet waar !
  b:het is wel waar en er zouden enorme informatie campagnes en waarschuwingen van de overheid moeten komen ivm corona ,overgewicht,roken etc.
  c:voorlichtings campagnes die mensen er op wijzen niet voortdurend te kussen bij elke begroeting, of kleine kinderen vol op de mond.........
  Verplaats je in de gewone burger niet in een student die naar je moet luisteren .
  weinig mensen zullen problemen hebben met een mondkapje ,enige bewegings-vrijheid ,minder winkelen.
  maar een avond klok gaat mij veeeel te ver.

  ik leef niet in noord korea.(om de godwin te ontzien)
  nog steeds zoek ik naar info , en met elk antwoord ,komen er 10 nieuwe vragen.
  tot nu toe worden de regels gehandhaafd met conditionerings tactieken ,en dat werkt vaak maar niet altijd.
  Ja ik ben bezorgd ,maar vraag me ook af of ik niet wordt gek gemaakt .(voor zover ik het nog niet/al ben)
   
  Joaninha vindt dit leuk/interessant.
 17. Wij wonen in Tsjechie en gaan in het weekend ook vaak naar ons eigen zomerhuisje (chata), we wandelen alleen met ons gezin in het bos, nodigen niemand uit en gaan ook naar niemand toe. Maar dat is helaas bij de huisjes om ons heen wel anders! Veel huisjes zijn bezet met dit mooie weer, en je ziet mensen uit verschillende huishoudens in en om het huisje...

  Soms heb ik het idee, dat een groot deel van de mensen de regels helemaal niet begrijpt (het andere deel dat de regels overtreedt, doet dit dan welbewust).
  De regel is dat je wel bij familie op bezoek mag, maar alleen als het "noodzakelijk" is. Dat is op zich natuurlijk ook een onduidelijke regel. Voor de een is noodzakelijk iets heel anders dan voor een ander.
   
  rainbow vindt dit leuk/interessant.
 18. Ik kan mij grotendeels vinden ik het standpunt van Curious. Je kunt de strengste maatregelen opleggen, maar als de mensen het nut er niet van inzien, dan is de werking ervan maar matig. Ik was gedurende de periode juni-september in regelmatig in Tsjechië en het leek erop dat de mensen zich niet bewust waren van de risico's. Mensen droegen mondkapjes omdat het MOEST. Ik was in Tsjechië toen dat werd opgeheven en van de ene op de andere dag droeg niemand er nog een. Toen het aantal besmettingen begon te stijgen, maakte ik mij al zorgen.
  Begin september ging ik naar de bouwhandel in mijn dorp en droeg een mondkapje. Ze vonden dat toen erg overdreven, want bij ons in het dorp was geen Corona, zo was de mentaliteit. Nu weten ze wel beter, hoop ik.
  Ik was niet alleen voorzichtig voor mijzelf, maar ook om mijn vriendin niet te besmetten die in de risicogroep zit en ook nog eens mantelzorger is voor haar ouders, die waarschijnlijk een Covid besmetting niet zullen overleven. Ik maak mij daar grote zorgen om. Ook haar zuster, kinderen, kleinkinderen en vrienden daarvan komen er vaak over de vloer en elk weekend was het feest rond hun zwembad en tuin. De mentaliteit ook bij hun. Hier in het dorp zijn geen besmettingen. En zijn die er wel, dan wordt erover geroddeld en stiekem en schijnheilig over gedaan. Je kunt reisverboden, avondklokken, mondkapjesplicht (die velen onder de neus dragen) instellen, maar dat zet weinig zoden aan de dijk als de mensen niet goed bewust zijn van de gevaren. Mijn vriendin moest van de week naar de cardioloog in het ziekenhuis. Ik heb haar vaak gewaarschuwd dat daar de risico's zeer groot zijn en ze voorzichtig moet zijn. Want als het virus in de familie komt, vallen er doden. 3 weken geleden heeft een collega van mij in Nederland zijn moeder verloren. Ze was onder behandeling tegen kanker en had een genezingskans van 80%. In het ziekenhuis van Emmen liep zij een besmetting op en in korte tijd bezweek ze eraan. Mijn collega raakte ook besmet en hoewel hij in de risicogroep valt ivm suikerziekte, had hij slechts milde verschijnselen. Ik maak mij best zorgen om mijn vriendin en haar familie in Tsjechië. Ik hoop dat iedereen er goed door komt. Maar de kans dat dat niet gebeurt is erg groot als zij zich niet bewust zijn van de gevaren. Het virus is nu overal in Tsjechië. Nu vooral op het platteland. In Praag lijkt het uitgewoed. Ik denk dat een beperkte groepsimmuniteit daar ook een rol speelt. Als rond 20% besmet is geweest in combinatie met mensen die sowieso immuun zijn en de hygiënemaatregelen, komt de besmettingsfactor snel onder de 1 en dooft het virus uit. Hopelijk volgt de rest van Tsjechië ook snel.
   
  Laatst bewerkt: 07-11-2020
  curious en rainbow vinden dit leuk/interessant.
 19. cor

  cor

  dat is ook het grote probleem in nl en ik denk ook in de rest van europa.de meeste denken de eerste golf is geweest zal wel meevallen...........
   
 20. Ik ben niet alwetend Curious, verre van. Ik geef info die ik lees maar die ik hoofdzakelijk van vrouwlief hoor. Ik neem dat zij, als IC arts met jaren ervaring, weet waar ze het over heeft. Meer niet.
   
  dennuzzz, henniekootstradekiel, Pelhřimov en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina